Fabrika duhana Sarajevo

insider

Re: Fabrika duhana Sarajevo

Post by insider »

Ode BAT na 74%
panzer

Post by panzer »

Za sad 37 miliona KM na račune.
Sabur2

Post by Sabur2 »

Na BHTSR I BSNLR vjerovatno vecim djelom.
panzer

Post by panzer »

Po meni,najvećim dijelom u džepove. Ali i par miliona KM na berzi moze napraviti zanimljivije dešavanje.
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

je li moguće da niko ne želi da kupi dionice FDS po 80 KM :lol:

Panzeru, to je ono što ja mislim - niko neće htjeti platiti skuplje dionicu FDS jer je neizvjesna njena budućnost, odnosno neizvjesno je šta će se dalje dešavati. A ovi krimosi će se potruditi da joj slupaju vrijednost što niže, možda upravo na način koji si gore naveo. To će stvoriti jednu paniku kod određenog broja dioničara koji nisu izašli i koji će biti spremni kasnije prodati ih čak i po nižoj vrijednosti, jer će pomisliti da su se zeznuli. Vjerovatno se neće početi dešavati odmah po isteku tendera, nego nakon 10-15 dana, možda i par mjeseci bude trebalo...
Last edited by Sitna buranija on 15 Dec 2016, 12:18, edited 1 time in total.
panzer

Post by panzer »

Teško mi je povjerovati da ima tako naivnih da u roku od par mjeseci bude onih koji hoće da prodaju.
Onaj ko ostaje bi trebao znati šta ga čeka. A ako neko proda u roku od par mjeseci niže od 80 ili čak niže od 70 KM uljudno ću reći da je naivan (da ne kažem nešto gore)

A logično je da više nema potražnje i to nije nikakav znak narednih dešavanja u firmi.
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

panzer wrote:Teško mi je povjerovati da ima tako naivnih da u roku od par mjeseci bude onih koji hoće da prodaju.
Onaj ko ostaje bi trebao znati šta ga čeka. A ako neko proda u roku od par mjeseci niže od 80 ili čak niže od 70 KM uljudno ću reći da je naivan (da ne kažem nešto gore)

A logično je da više nema potražnje i to nije nikakav znak narednih dešavanja u firmi.
Naravno. Sve ovo što se dešava na našoj berzi nema veze sa dešavanjima u kompanijama, već sa manipulacijama koje se vrše na berzi. Na žalost. Ali, kada govoriš o dioničarima, trebaš uzeti u obzir da od preko 2000 dioničara FDS koliko ih je bilo unazad godinu dana, vrlo je malo onih koji su kao Panzer. Tako da ta njihova "naivnost" je razumljiva. Ne razumiju se svi u dionice i nisu svi obavješteni o dešavanjima na berzi na nivou na kojem su neki drugi dioničari koji to sve aktivno prate...
panzer

Post by panzer »

To opet ne opravdava niti će opravdati prodajne naloge po 5 dionica koji će u narednom periodu obarati cijenu po nekoliko procenata. U normalnim uređenjima bi to značilo manipulaciju i brokerske kuće koje budu potvrđivale te prodajne naloge su.... znamo već šta.
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

Panzer, ja nikad nisam ni tvrdio drugačije. Naravno da to nije normalno. Ali nije bilo normalno ni kada smo ja, ti, peti, deseti uspjeli kupiti po 40 KM, po 45 KM, po 50 KM... dionice FDS, opet zahvaljujući istim tim manipulacijama koje su ti krimosi i tada pravili da bi skupili kroz duži vremenski period određen paket dionica. Mi smo tada uspjeli pokupiti neke mrvice, ali ovi koji su u halki su prikupili nekih 15%. I tada su obarali cijenu na taj način, i tada su neke brokerske kuće učestvovale u tome, i tada su rađene manipulacije. I šta se desilo? Znamo već šta. Prodali su državni paket po 83,5 KM i pravdali to na način da je cijena 60% veća od cijene na tržištu. A cijena na tržištu je bila postignuta upravo manipulacijama. Da nije bilo manipulacija, otišla bi fabrika možda i po 130 KM. Ili bi prvo isplatili akumuliranu dobit, a onda je tako olakšanu prodali po ovoj cijeni.

E zato ljudi ne žele da rizikuju sa dionicama FDS i da žive u neizvjesnosti šta će se dešavati u bližoj i daljoj budućnosti, odnosno da li će nepošteni u međuvremenu postati pošteni...
panzer

Post by panzer »

Stoji to sve. Ali ako neko neće da rizikuje onda je trebao prodati na tenderu ili na berzi u vrijeme trajanja tendera i to je sva priča. Ali da neko proda nakon toga jer je shvatio da "ne zna ni on šta zna", to ni nema nikakve logike.

A ovo za naredni period u firmi možemo vidjeti šta će se desiti. Kako rekoh nije strašno ni ostati dioničar uz sve te rizike koje ste najavili. Ja bih prihvatio taj rizik jer isti je rizik imati Jašareviće,Kukiće, Grabovice, Terziće,Arslanagiće, Silvane Marić i ostale koji su ocrnili javna preduzeća, kao i ovdje u budućem FDSu.
Post Reply