Fabrika duhana Sarajevo

Sabur2

Re: Fabrika duhana Sarajevo

Post by Sabur2 »

Možda dobro čuvani gost hotela Holiday može biti hint kako igra dalje ide.
panzer

Post by panzer »

Za sad se dobro razvija. Ako svi očekujete oko 80% skupljenih dionica, onda tu još ima puno da se igra. I ko je gost?
proleter

Post by proleter »

panzer wrote:Za sad se dobro razvija. Ako svi očekujete oko 80% skupljenih dionica, onda tu još ima puno da se igra. I ko je gost?
Ne znam čemu toliko brojanje procenata, zar neko stvarno misli da će nakon preuzimanja dobiti više od 83,5 KM?
I nakon svega što smo se nagledali? I zbog činjenice da im "sustav" to omogućuje?
Uostalom, evo ih već danas na 67 %. Kod nas se vlada firmom i sa 29,9 %.
Već sutra ili u četvrak ovi najveći koji drže skoro 15 % mogu biti na toj listi. I eto ih nadomak 90 %.
Jedna mala dokapitalizacija i eto ih na 96 %.
Mislim da samo oni koji su vani i ne znaju da ih imaju, ili su vlasnici umrli a nasljednici nisu proveli ostavinske i još pokoji neobavješteni dioničar neće ovo dati na tender.
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

panzer wrote:Za sad se dobro razvija. Ako svi očekujete oko 80% skupljenih dionica, onda tu još ima puno da se igra. I ko je gost?
Ne mogu nikako da dobacim čemu se nadaš. Mislim, kontam šta hoćeš da kažeš, ali ne kontam na čemu se bazira taj tvoj entuzijazam. Previše je ovdje bilo nepoštenog, da bi sada odjednom ti isti postali pošteni... Ali dobro... Ti misliš da su ovdje došli neki potpuno novi ljudi. Možda si naivan, ali možda si u pravu. A ako si u pravu, možda i profitiraš. Međutim, ako si u krivu...
panzer

Post by panzer »

Dokle god ima dioničara, ovo će biti dioničko društvo. A ne može biti gore nego kad je vlada bila navodni vlasnik. Tek tad je bio problem jer je sve vuklo na scenario ovih propalih firmi.
A sad preuzima onaj ko zna kako se vodi biznis i koji ima svjetsko tržište. Zašto bi onda trebao pobjeći iz ovih dionica. možda sam trebao i iz mann hummela pobjeći jer i oni teže ka 95% vlasništva.
slucajni prolaznik

Post by slucajni prolaznik »

Mislim da se iz ovakvih ( i sličnih ) podataka mogu donijeti puno pametniji zaključci od onih temeljenih na (ne)realnim očekivanjima i tezama koje nemaju baš puno temelja u ozbiljnim poslovnim relacijama .Da sad ne elaboriram specifičnosti bh prilika , zakonodavstva a osobito stanja u kojem se ova branša nalazi ...ipak moram reći da iako sam ubjeđen da će BAT svojim utjecajem i ovom akvizicijom zasigurno utjecati da se institucije natjeraju u odlučniju borbu sa švercom duvana , ne mislim da je perspektiva ovog biznisa baš sjajna u BiH . ..
https://ycharts.com/companies/BTI/dividend_yield
panzer

Post by panzer »

Zar postoji samo BIH kao tržište.
Koliko količinu je TDR počeo izvoziti u Njemačku ove godine? Tamo su puno manje izvozili.
Last edited by panzer on 13 Dec 2016, 10:24, edited 1 time in total.
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

panzer wrote:Dokle god ima dioničara, ovo će biti dioničko društvo. A ne može biti gore nego kad je vlada bila navodni vlasnik. Tek tad je bio problem jer je sve vuklo na scenario ovih propalih firmi.
A sad preuzima onaj ko zna kako se vodi biznis i koji ima svjetsko tržište. Zašto bi onda trebao pobjeći iz ovih dionica. možda sam trebao i iz mann hummela pobjeći jer i oni teže ka 95% vlasništva.
Taj što zna kako se vodi biznis i koji ima svjetsko tržište hoće samostalno vlasništvo, dakle 100% nečega i taj model poslovanja neće mijenjati zbog BiH. A tih 100% će dobiti preuzimanjem, odnosno kupovinom duhanskog biznisa (čak za distribuciju nisam ni siguran da će je preuzimati). Ako sam u pravu po pitanju ovoga, onda ostaješ dioničar društva za upravljanje kapitalom u Vakufskoj banci, Privrednoj banci, Šibar-u, Bonus-u, Upi poslovnom sistemu, firmama kćerkama u Srbiji i ko zna gdje, wanabe hotelima na Vlašiću i Srebrenici...
panzer

Post by panzer »

Ma jel.
Odmah otpis tvornice u sarajevu i tobacco pressa kao gubitka i smanjenje nominalne cijene dionica. To nakon tendera više ne postoji onaj kompleks zgrada sa proizvodnjom i na tom mjestu od petka postaje "državna meraja".
slavuj

Post by slavuj »

Moguće je da i Panzer bude u pravu,jer glavni kriminal oko ove prodaje realizirali su uglavnom domaći,naravno u domaće ubrajam i onog Hasena M.iz Zagreba!BAT je tu bio logistika,a ovi iz sadašnje vlasti su vični projektima koji zahtjevaju dobru logistiku.Uvježbali su to još u ratu,čak i oni što su zatečeni u dimijama!I sve je riješeno dugotrajnom akcijom koju su operativno realizirali oni što što su prije koji dan bili predmeto posebne pažnje !Skupili su oko 300.000 dionica,oprali nečiji 3-5 miliona,i obezbjedili večinski paket tom Batu,koji će eto početi pregovore o kupovini duhanskog biznisa od Cid-a ,kome je,kako piše prepametni indikator.ba,obezbjedio pare!!Neko će dakle ,ući u pregovoree da kupi-preuzme,ono što je već platio!Aplauz za Indikator.ba!A kako će biti onima koji ostanu dioničari,ovisi od toga hoće li i dalje njihovim sudbinama upravljati Hasan,Hasen,i njima slični!Jedino je sigurno da će moći prodati po članu 255,Zakona o DD,zbog namjeravane reorganizacije!Neki će sigurno biti u tome spriječeni!Dosta zarade,odnosno pljačke,otići će na odvjetnike!
Post Reply