Fabrika duhana Sarajevo

slucajni prolaznik

Re: Fabrika duhana Sarajevo

Post by slucajni prolaznik »

Bilo koje investiranje / dezinvestiranje sa sobom nosi dosta nepoznanica i pro et contra razoga . U ovom slučaju imamo jednu nepoznanicu manje a ona kaže da je ponuđeno 83,5 KM za dionicu . Po meni se ovdje najbolje držati suve matematike umjesto raznih teorija i predviđanja. A matematika kaže :radi lakšeg proračuna ćemo pretpostaviti da netko ima 1000 dionica ..ako prihvati ponudu dobija 83.500 KM . Ako ne prihvati ima ogroman rizik da očekuje šta će biti sa tržišnom cijenom dionice nakon tendera i hoće li dobivati dividendu u budućnosti? Moja procjena na bazi historijskog kretanja cijene dionice prije ovog procesa prodaje od države ( skoro godinu i pol na nivou oko 40 tak tj od historijskog dna 38 pa do 50 tak pred kraj ) , realno očekivanje da novi vlasnici neće bespotrebno bacati novce u dividendu , a i generalno stanje sase ,kaže da će cijena strmoglavo pasti a da dividende ili neće biti ili će biti simbolična ...uzmimo na primjer da cijena sklizne opet na 50 tak ..znači onaj tko nije izašao na tenderu će automatski izgubiti 33.500 KM čistog novca, a pitanje je hoće li uopće biti zainteresiranih da kupuju po toj cijeni ? nadalje da bi se došlo na nivo koji se danas nudi ,vlasnik bi morao dobiti tu razliku kroz dividendu ...u izvješću za prošlu godinu čini mi se da je prihod fds-a bio nekih 40 tak milijuna KM što daje nekih manje od 4 KM PRIHODA ( ne dobiti ) po dionici ...ne očekujemo valjda da će nas novi vlasnici (po) častiti sa iznosima dividende koja će biti ravna ili veća od ostvarenih prihoda ??? Po meni je ovdje sve vrlo jasno a opet velim svatko je donosilac svojih odluka ...
panzer

Post by panzer »

Ako neko ima preko 80% vlasništva firme, a isto tako ima i 50 miliona KM na računima te iste firme, a nema potrebe da čuva tih 50 miliona kao što je stari direktor čuvao kao nekakav zalog za buduća vremena, zašto bi se isplata dividende smatrala "bacanjem novca"?

Prihod tvornice u Sarajevu jeste 40 miliona KM ali ja ne govorim samo o tvornici u Sarajevu nego o cjelokupnoj imovini.
Koliki je prihod tobbaco pressa i koliko ljudi tamo radi?
beavis

Post by beavis »

Iz tvoje spremnosti na veliki rizik mogao bih zaključiti da nemaš baš puno dionica FDS-a panzer? Veliki broj dioničara FDS-a su penzioneri, bivši radnici FDS-a i po meni njima je ovo zadnja prilika da sebi malo uljepšaju penziju, a meni da pripazim ženu i djecu. :)
panzer

Post by panzer »

I kod mene je trocifreni iznos.
Iako je slavuj često kritikovao ono zadržavanje cijene na 50 KM da nije bilo toga, ja nikad ne bih mogao sakupiti ovoliku količinu dionica.

A što se tiče rizika, nakon toliko godina držanja kapitala u elektroprivredi zaključio sam da mi je puno manji rizik držati dionice u novom FDSu nego tamo gdje svjesno uništavaju firmu nekakve muje što nahrane kerove(političke) i ne diraju ništa.
BAT mi je puno manji rizik.
slucajni prolaznik

Post by slucajni prolaznik »

Forum je anoniman i nitko nije obvezatan da se ovdje ispovjeda o tome koliki broj dionica ima , hoće li ili neće prodati ..istina je pak da trocifreni brojevi počinju sa 100+ pa se onda ovdje potencijalno govori o vrijednosti 8350 KM + ..no sam si panzeru rekao da si ponajviše investirao kad je dionica fds bila jako niska ..mislim da ćeš nakon okončanja ovog preuzimanja imati šansi na pretek ..sretno :-)
panzer

Post by panzer »

Ovo trenutno deponovanim ukupno dođe 59,65 %. U odnosu na juče promjena oko 1 %.
panzer

Post by panzer »

Jel ovo neka poruka.
Staviti 18.500 komada na prodaju po 85 KM je više neko izazivanje. Kao pokazuje se spremnost za prodaju ali ne po 83,5 KM i sasvim je jasno da neće niko sad na berzi kupiti po ovoj cijeni ali to znači da ova količina neće ići na tender jer treba nekoliko dana da bi se provelo prebacivanje dokumentacije pa je pretpostaviti da ima još ljudi koji ostaju dioničari nakon tendera.
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

A možda taj neko sa 1,44% dionica šalje poruku da mu trebaju ovi ispod stola doplatiti da bi im pustio po 83,5 KM na tenderu? Zna li se koja je brokerska kuća iza ovog naloga? Imaju samo 3-4 dioničara sa ovom količinom i možda koji skrbnički račun...
panzer

Post by panzer »

Zna se ko otprilike može biti. I ako taj neko hoće doplatu ispod stola, onda će direktno telefonom nazvati CID(za kojeg spominjete da su domaći a onda se vjerovatno od ranije i poznaju) i direktno pregovarati kao što su to uvijek radili.
Ovo ovako bi moglo proći da niko nikog ne zna odnosno da imamo berzu sa velikim brojem ulagača gdje se ti učesnici ne poznaju. Po meni, ovo je nešto drugo.
Post Reply