Sarajevo osiguranje dd Sarajevo

panzer

Re: Sarajevo osiguranje dd Sarajevo

Post by panzer »

Prije će biti da im je selimović prepustio BIG radi Solane a zauzvrat imaju ovakve dodatne aranžmane.
montypython

Post by montypython »

slavuj wrote:..........
A kada je u pitanju ovaj banjalučki primjer pljačke Sarajevo osiguranja,o njemu nisam ništra znao,ali sam znao o ovom Joviću kojeg je u NO instalirala Edina Dizdar,u ime KD,jer ona ga je predložila na zadnjoj promjeni članova NO.Siva eminencija svekolikog fondovskog kriminala nedavno je za peljušanje pripremila i Solanu,i tamo su u NO instalirali potencijalne Joviće a izbacili jedinog predstavnika malih dioničara.Za čiji je to račun,uskoro će se pokazati!
Inače,ovih dana je trebala biti zakazana skupština Sarajevo osiguranja radi promjene članova NO.Tek tada će se vidjeti za čiji račun je kupljen najveći paket dionica ZIF BIG.A ako se ispostavi,kao što se priča,da je taj fond,BIG,najveći investitor u dokapitalizaciji Sarajevske pivare,onda malim dioničarima BIG-a,Sarajevo osiguranja i Solane,predstoji teška borba sa kriminalcima oko dvorske brokerske kuće!Naravno,ako ih u međuvremenu ne prorijede!A ja se ozbiljno nadam da hoće!
Šta bi bio cilj toga? Koliko vidim Edina Dizdar je i sad u NO a i Vladan Jović. Ako ga je ona predložila, to je više nego solidna zastupljenost BIGa u NO, s obzirom da je vlasnik 25% dionica. S druge strane kakve koristi sad nešto raditi oko NO kad se sprema prodaja 45% Vladinog paketa što će donijeti tektonske promjene vlasništva. Jedino ima smisla ako su oni sigurni da će kupiti Vladin paket a kako mogu biti sigurni? Nije mi jasno ni gdje je u svemu ovome sadašnji direktor g Kulić s obzirom da se njegova priča razlikuje od Novalićeve. Ako Novalić širi negativnu priču o SOSORu pred prodaju a direktor ne, znači li to da postoji više od jedne struje ovdje?
panzer

Post by panzer »

Je li ovo veliki korak naprijed ili samo mali?
Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici u Sarajevu, utvrdila Prijedlog zakona o osiguranju koji uređuje osnivanje, poslovanje, nadzor i prestanak društava za osiguranje i reosiguranje osnovanih u FBiH, kao i podružnica koje nemaju sjedište u FBiH, saop'eno je iz Vlade FBiH.

Donošenjem novog Zakona o osiguranju na cjelovit i sveobuhvatan način se uređuje tržište osiguranja u Federaciji BiH, uz transponiranje odredaba Direktiva Europske unije u domaći pravni sustav, sa izbalansiranim pristupom u pogledu ključnih oblasti koje su uređene zakonom i bližeg uređivanja posebnih pitanja podzakonskim aktima.

Novi zakon uređuje osnivanje, poslovanje, nadzor i prestanak društava za osiguranje osnovanih u FBiH, kao i onih koja nisu osnovana u FBiH, a usluge pružaju putem podružnice. Istodobno se, na ovaj način, pravni poredak Federacije BiH usklađuje s direktivama Europske unije, što će svakako biti jedan od budućih ciljeva iz okvira zakonodavne aktivnosti predviđene Akcijskim planom za realizaciju prioriteta iz europskog partnerstva, na čije se ispunjenje obavezala Bosna i Hercegovina.

Donošenje ovog Zakona nužno je i radi utvrđivanja minimalnih standarda solventnosti društava za osiguranje, pored tehničkih rezervi kao uspostavljanja dodatnog kapitala (rezerve solventnosti) koju predstavlja slobodna imovina radi omogućavanja izvršavanja obveza društva za osiguranje u slučaju fluktuacija u poslovanju koje nisu uzete u obzir prilikom utvrđivanja tehničkih rezervi osiguranja. Takve zahtjeve bilo je potrebno urediti prema objektivnim kriterijima kojima će društva za osiguranje iste veličine biti stavljena u ravnopravan položaj u odnosu na načelo tržišne konkurentnosti.

Garantni fond društva za osiguranje potrebno je urediti u odnosu na veličinu rizika u vrstama osiguranja koji društva pokrivaju, te osigurati da u poslovanju garantni fond ne padne ispod minimuma koji jamči ispunjavanje obveza društva za osiguranje.

Razvoj infrastrukture financijskog tržišta zahtijeva uvođenje dodatnih pravnih normi u pogledu nadzora nad grupama i povezanim subjektima financijskog tržišta koji međusobno utječu na financijski položaj društava za osiguranje, te dodatnog određivanja pravila financijskog izvještavanja.

Prijedlog novog zakona u potpunosti zadržava odredbe koje govore da je riječ o zakonu koji regulira djelatnost osiguranja općenito. Dakle, sve pravne osobe u Federaciji BiH se moraju pridržavati odredaba i pravila poslovanja određenih Zakonom o osiguranju.

Donošenje ovog zakona izraz je potrebe za jasnijom regulativom na temelju iskustva u provedbi Zakona o društvima za osiguranje u privatnom osiguranju. U obzir je uzet i javni interes za konzistentnijom regulativom u ovoj oblasti, kao i uklanjanje određenih nedostataka u postojećem, a koji predstavljaju smetnje efikasnoj provedbi nadzora i reguliranju rada društava za osiguranje.

Novi zakon na cjelovit i sveobuhvatan način uređuje tržište osiguranja u Federaciji BiH, uz uključivanje odredaba Direktiva Europske unije u domaći pravni sustav.

Federalno ministarstvo financija je objedinilo primjedbe predstavnika zainteresirane javnosti dostavljene na Nacrt zakona o osiguranju tijekom javne rasprave provedene u 2014. godini. Također su uzeti u razmatranje prijedlozi i sugestije prilikom rasprave pri usvajanju na Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

Tijekom pripreme Prijedloga zakona o osiguranju obavlјene su i konzultacije sa Agencijom za nadzor, koja je pozitivno ocijenila Nacrt i podržala njegovo usvajanje, ocijenivši da će predstavljati pozitivan kvalitativni iskorak u reguliranju ove oblasti.
ada

Post by ada »

Ovaj Prijedlog Zakona je veliki korak naprijed,jer do sada filijale u RS društava iz FBiH su se sa poreskog i svakog drugog aspekta kontrole ili kažnjavanja ,tretirale kao nerezidenti FBiH,što je nedipustivo.
panzer

Post by panzer »

Znači prvo ideš na prodaju vlastitog osiguranja koje je među prvim na tržištu a tek onda planiraš donositi zakon koji uređuje to tržište. Ili je neuspjela prodaja uzrok ovoj izmjeni zakona.
ada

Post by ada »

Nije mi jasno o kakvom uspjehu Face TV sinoć u Centralnom govori u Sosor-u govori ako je i istom ostao od dvadeset direktora koji su bili ranije,ostala četiri,a medu ta četiri onaj iz RS kao dobar o kojem Captol.ba piše strašne stvari,što je neko u postu na ovom portalu prije dva dana napisao,skinuo s portala.Takode ako je tu savjetnik bivši smjenjeni premijer Brankovic koji vodi glavnu rijeć i kome Face TV diže rejting smiještajući ga za direktora nimanje, ni više JP"Elektroprivrede" da radi po zakonu!!!
Tako je ista ova TV prije 5-6 godina u udarnoj vijesti u Centralnom rekao da se prića u kuloarima da je bivši direktor Sosora najozbiljnij kandidat za premijera.Pa nikad ne bi premijer,tako da su sve ove njihove informacije o značajnim uspjehu SOsor-a čudne.Jer s naprijed navedenim ključnim kadrovima se teško može uspjeti realno,ovim iz RS kako Captol.ba piše,Savjetnikom sve po zakonu,NO kakav ima ovo društvo,samo da se Jovic izdvoji po "kvalitetu"kako Captol.ba piše .
Podaci sa stranice nados.ba govore najmanje pristrasno poredeći 2015. I 2016.godinu,izgleda Face TV s tim nije upoznat,očito su opet informacije iz kuloara a nisu sa zvanične stranice Agencije koja nadzire rad osiguranja,nados.ba
montypython

Post by montypython »

Teško mi je komenatarisati prilog a iz istog razloga i shvatiti u potpunosti i tvoj komentar na njega ako prilog nisam gledao. Ne gledam FACE tv a i malo ko to gleda. Je li pod Captol.ba misliš na capital.ba? Ima li negdje taj prilog na face ili bar da ukratko kažeš ko je gostovao, je li intervju sa direktorim ili nešto drugo? Koja je vrsta uspjeha/napretka o kojoj je bilo govora. Ako je od dvadeset direktora prije (ako sam te dobro razumio) ostalo 4 to nije nužno loše, čak mi zvuči dobro. Ako ništa drugo, treba iznijeti u javnost i kontraargumente onom Novalićevom blaćenju fime u pokušaju da obori cijenu.
ada

Post by ada »

Da,www.Capital.ba. Naravno nije loše što je od 20 ranijih direktora, ostalo tih bivših 4,to pozdravljam,ali ako je medu ta 4 koja su ostala iz ranije garniture ,ostao ovaj iz RS i smatra se sjajnim,e to mislim da je jako loše.To ruši ugled Sosora kao i član NO pomenuti Vladan Jović.
Na zvaničnoj stranici Agencije za nadzor FBiH www.nadis.ba se nalaze uporedni ostvareni rezultati za devet mjeseci 2015.i 2016.,koliko mi se čini da su ovi iz 2015. bolji u pogledu premije za 3,1 milion i društvo je bilo lider tada,a sada je drugo.A Hadzifejzovic govori o nekakvim sjajnim rezultatima,što bi mi bilo drago da je tako jer sam dioničar,ali i da se zaposlenih broj povečava a ne smanjuje,obzirom da je jučer više od 5 hiljada akademski obrazovanih mladih ljudi na Sar.univ.dobilo diplome.Bonitet kompanije se gleda i kroz povećanje broja zaposlenih,a ne suprotno.Gost je bio Premijer.
slavuj

Post by slavuj »

Gledao sam Novalića i Čovića kod Hadžifejzovića i slobodno mogu reći da nisu ništa propustili oni koji to nisu gledali!Standardna Novaličeva priča,sve nam ide dobro samo ne znamo šta!Ponavljanje priče o tome kako Vlada nije imala nikakve koristi od tih manjinskih udjela u FDS i Bosnalijeku i zato ih je prodala!Čovjek bezočno laže u svakoj prilici!A Hadžifezovićeva poslovična neobavještenost nije dovoljna da ovo prođe Novaliću,očito su to dogovorili u pripremi emisije.zato je Novalić pristao da ne iznosi svoje genijalne tvrdnje o vrijednosti Sarajevo osiguranja nakon ničim izazvane,ali vjerovatno naručene tvrdnje Hađifejzovića o uspjehu nove uprave !Ispalo je da se Sarajevo osiguranje neće ni prodavati,mada je spomenuto da je u famoznoj Agendi!Još jedna dovoljno glupa teza ,dostojna Novalića,je da strani investitori i nisu baš nešto,on eto dolazi iz jednog od njih.Naravno da se nije pohvalio da je otud istjeran!Sve u svemu,ne zna se ko je bio gori,voditelj ili gost!Jedina sretna okolnost je da se sve to malo gleda!ja sam gledao u reprizi,jer sam upozoren na te gluposti!
panzer

Post by panzer »

Pa nije pod moranje da se proda a navodno su te prodaje prvenstveno predviđene za saniranje PIO fondova.
Istih ovih:
http://indikator.ba/Vijest.aspx?p=1&id= ... 212+mil+KM

Pa ako mu se ne prodaje..... onda ništa.....
Post Reply