BH Telecom

Sitna buranija

Re: BH Telecom

Post by Sitna buranija »

proleter wrote:Nešto pravim korelaciju cijena dionica M:tela i BHTSR.
M:tel za godinu pao za skoro 40 %, a BHT "samo" oko 22%.
Da je pratio trend banjalučkog konkurenta BH Telekom bi sada trebao biti ispod 12 KM.
Ovo je upozoravajući podatak, pogotovo što Mtel redovno ažurira tromjesečne izvještaje, a svaki put bi padao nakon kvartala, jer neko ima podatke o poslovanju .Danas je Mtel na 1,02 KM. :o
Zato mislim da je ova cijena od 15 KM za BHTSR tempirana bomba, jer nećemo znati izvještaj do aprila iduće godine!
Nominalna cijena Mtela je malo niža od knjigovodstvene s obzirom da dodatno na kapitalu imaju samo zakonske rezerve, a akumuliranu su davnu isplatili kroz dividende. Uz to imaju pad prihoda, broja korisnika i rapidan pad profita. Na računima 30-40 mio.
Nominalna cijena BHT je znatno niža od knjigovodsvtene s obzirom da u kapitalu Telekom ima 185 mio akumulirane dobiti koju može isplatiti kao dividendu. Ima trend zaustavljanja pada prihoda, rast broja korisnika i blagi pad profita. Na računima preko 200 mio KM.

Na kupovnoj strani imaš naloge sa diskrecijom na cijeni od 14 KM, a vidjeli smo juče da su se ti isti dizali bez problema na 15,24 KM kada su imali velike količine za pokupiti. Pa ovi sa nalozima sa diskrecijom su po cca 15 KM zadnjih nekoliko mjeseci kupili dionica BHT u vrijednosti od nekoliko miliona KM. A ko ima milione, ne vjerujem da je levat...

Suprotno od tebe, mislim da neko vrlo vješto ovu cijenu drži zakovanom na oko 15 KM. A tome pomažu i određene izjave "visokih dužnosnika" u medijima. Zvuči poznato zar ne?
Sabur2

Post by Sabur2 »

Mislim da se na dividendu ovdje i dalje moze racunati bez obzira na Provaliceve ideje.
A sudeci prema trendu kamata na stednju, svaki prinos veci od 5% je vrlo atraktivan.
brzi

Post by brzi »

Knjigovodstvena vrijednost dionice M-tela 1,35 a trenutna tržišna 1,03 KM,.. BH Telekom knjigovodstvena 16,80 KM a tržišna cca 15,00 KM.
Dobit ako u drugom polugodištu bude ista kao u prvom, Mtel 0,11 KM ili 11% tržišne a BH Telekom cca 1,00 KM ili 6,5 % od tržišne cijene.
Mislim da će cijenu BH Telekoma diktirati fondovi, ako budu prodavali u većim količinama i obarali nije isključeno da je spuste na 12 KM.
montypython

Post by montypython »

Sumnjam da će fondovi prodavati, te dionice odnosno dividende od njih su im glavni izvor keša u portfeljima i glavni izvor za plaćanje naknade DUFovima. Nema mi ni osobite logike odreći se prinosa od navedenih 6-10% pa dobiti keš koji možeš oročiti s kamatom od 1-2%. Naravno može se uložiti u neke druge dionice sa moguće većim rastom ali fondovi se dosad nisu bavili svojim poslom. Naravno, kod nas me ništa ne može začuditi pa ni nelogične stvari.
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

brzi wrote:Knjigovodstvena vrijednost dionice M-tela 1,35 a trenutna tržišna 1,03 KM,.. BH Telekom knjigovodstvena 16,80 KM a tržišna cca 15,00 KM.
Dobit ako u drugom polugodištu bude ista kao u prvom, Mtel 0,11 KM ili 11% tržišne a BH Telekom cca 1,00 KM ili 6,5 % od tržišne cijene.
Mislim da će cijenu BH Telekoma diktirati fondovi, ako budu prodavali u većim količinama i obarali nije isključeno da je spuste na 12 KM.
Mtel će do kraja godine imati dalji pad dobiti, prihoda i korisnika i moja slobodna procjena da će jedva prebaciti 50 mio do kraja godine. Vidjećemo krajem oktobra kakvi su bili u trećem kvartalu. BH Telekom će godinu završiti sa cca 75 mio dobiti mozda i više (opet moja slobodna procjena) i sa relativno stabilnim prihodima.

Za fondove si u pravu, ako oni budu prodavali svašta je moguće da se desi sa cijenom dionice. Ali to ne znači da će to biti realna vrijednost dionice, jer će fondovi prodavati BHT po sniženim cijenama samo u slučaju da to ide njihovim tajkunima na privatni portfolio dionica. U tom slučaju bi vrijednu imovinu fondova po niskim cijenama na štetu ostalih dioničara fondova sebi i svojim saradnicima priskrbili oni koji kontrolišu te fondove. Ali tu već pričamo o manipulaciji na tržištu.

Cijena Mtel-a pada iz drugih razloga u odnosu na razloge pada cijene dionice BHT-a...
montypython

Post by montypython »

Ima ovde još jedan faktor koji bi mogao uticati na cijenu i to svih dionica koje nešto vrijede, ne samo Telecoma. Pretpostavljam da će veliki dio dioničara prihvatiti isplatu od dionica FDSa, slično će se desiti i sa SOSORom i Bosnalijekom, ako tu ishodi budu povoljni po male dioničare. U svakom slučaju doći će do velikog priliva keša, što bi lako moglo dovesti do povećanja likvidnosti i pojačane trgovine budući da se radi o ljudima koji su već na berzi i koji nemaju afinitet za držanje para na banci pri 1-2% kamate. Tradicionalno, prva adresa su telecomi, ali slutim da bi se ta likvidnost mogla lako preliti na sve emitente koji iole šta vrijede i/ili imaju potencijal rasta.
proleter

Post by proleter »

Ne volim ga ali se ovdje slažem :

Dogovorili smo se bili sa Tihićem da zajednički punudimo dva telekoma kupcu koji bi bio zainteresovan da širi tržište, i Tihić je na to pristao, rekao je Dodik za TV1.
"Trajala je šest mjeseci priča o tome. Ja sam to čekao. Kada sam raspisao tender za privatizaciju telekoma napali su me ko sam ja da to radim, a to je u suštini bila moja nadležnost. Dobili smo 646 miliona za telekom. BH Telekom je tada koštao duplo više nego Telekom RS. Danas ne mogu dobiti novac ni koji smo mi tad dobili", rekao je Dodik za TV1
leon

Post by leon »

Evo baš je Novalić na Aljazeera Bussines objasnio ono da se BH Telecom zaduži za gradnju cesta, pa kaže da bi se BH Telecom zadužio i kroz specijalnu dividendu dao novac Vladi F BiH; pretpostavljam onda i drugim dioničarima da bi se morala isplatiti ta specijalna dividenda.
Shahab

Post by Shahab »

U suštini te ideje jeste da se izbjegne prodaja, odnosno da se smiri frakcija unutar SDA. EBRD radi due diligence, izvještaj je trebao već biti gotov. Oni će predložiti prodaju, što je jedino realno i racionalno. To je i interes malih dioničara. To što predlaže SDA nije poznato u ekonomskoj teoriji i historiji, da se telekom kompanija zaduži kako bi gradili neisplative ceste i mostove. Put u ekspresnu propast i katastrofu bh telekoma. Najgora opcija za male dioničare.
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

leon wrote:Evo baš je Novalić na Aljazeera Bussines objasnio ono da se BH Telecom zaduži za gradnju cesta, pa kaže da bi se BH Telecom zadužio i kroz specijalnu dividendu dao novac Vladi F BiH; pretpostavljam onda i drugim dioničarima da bi se morala isplatiti ta specijalna dividenda.
Možda je ta "specijalna dividenda" isplata akumulirane dobiti iz prethodnih godina koje ima cca 185 mio KM? I ako se tome doda redovna dividenda od cca 75-80 mio KM Telekomu treba preko 260 mio KM da ih isplati. U tom slučaju bi se Telekom trebao zadužiti cca 100 mio KM da isplati sve. I to bi bio jedini pametan potez ovog kretena Novalića.

Nakon ovakve isplate, tržišna cijena BHT bi se "korigovala" pa bi u tom slučaju povrat od 1,25 KM po dionici predstavljao nekih dobrih 10% na tržišnu cijenu dionice. A dioničari bi kroz specijalnu dividendu dobili nazad dio svojih ulaganja u kompaniju, koja ta sredstva baš i ne koristi već drži na računima banaka uz mizernu kamatu.
Post Reply