Dugo sam razmišljao da li da nakon ovog i ja nešto naspišem i bez obzira što rizikujem da kažete kako moram svakom loncu biti poklopac,morao sam napisati i ovo.jednostavno zato što se s ovim apsulutno slažem i mšto mogu dodati nečto u prilog ovom ,u čemu sam i sam učestvovao"!Naime,predstavnici malih dioničara su ,zajedno sa tadašnjim direktorom Sarajevo osiguranja ,bili kod tada premijera Nikšića sa prijedlogom da Vlada.preko firmi koje kontroliše,a koje imaju pare po bankama,dokupi do večinskog paketa dionice Sarajevo osiguranja i FDS.Prije toga sam ja trašio da Vlada ,opet preko neke od tih firmi,kupi onih oko 8% dionica BSNL koje je Hrkač počeo kupovati oa IFC.Sve je to Nikšić odbio ,a sada drugima drži vaz na TV.nakon toga je,da vas podsjetim,direktor FDS parama dioničara a time i Vlade,kupio taj famozni Tobako press za 11 miliona,dionice Bonusa od svog advokata po višetrukoj cijeni,dionice UNIS-a kojih se poslije nekako kutarisao,preuzeo ostatke UPI sistema ,poslovni prostor koji i danas zjapi prazan,i koliko čujem,u njega će preseliti novi menadžment neduhanskog biznisa FDS ,nakon što se završi ovaj pohod na FDSA!Među njima,tim pljačkašima,vlada mišljenje da sve to rade u nacionalnom interesu.Pa pošto im stožernik u tome ne smeta,osim što i njemu moraju dati bar putarinu,kao u slučaju TObaco pressa,oni puštaju njemu da radi šta hoće!Od tuda i ta sramna snishodljivost prema stožerniku i onom minđušari ,čije auto za godinu potroši dva kompleta guma,naravno o našem trošku!I sve to po principu,NACIJA;TO SAM JA!
Dakle,oni to rade svjesnoI niko ne sabira štetu koju nam nanose!!
Sarajevo osiguranje dd Sarajevo
Re: Sarajevo osiguranje dd Sarajevo
Ti možeš i sasvim promjeniti imena firmi, institucija imena ljudi i opet ćeš imati istu priču. Možeš pričati o bilo kojoj instituciji i ništa neće promijeniti. Od opštine do vrha države je isti scenario samo su imena druga tako da je problem"sistem" koji je uspostavio ovaj mentalitet naroda.
Ali mimo toga, i dalje imati prvo mjesto na ovakvom tržištu pokazuje da naredni koraci prodavača moraju biti kvalitetni ali razmišljajući preko vikenda nešto me zagolica kupovina ASa udjela u BIGu. Kao da nazirem zajedničku akciju velikih "BH bizmismena" prema Sarajevo osiguranju.
Ali mimo toga, i dalje imati prvo mjesto na ovakvom tržištu pokazuje da naredni koraci prodavača moraju biti kvalitetni ali razmišljajući preko vikenda nešto me zagolica kupovina ASa udjela u BIGu. Kao da nazirem zajedničku akciju velikih "BH bizmismena" prema Sarajevo osiguranju.
Ima još indicija koje ukazuju na tu mogučnost.izgleda da je samo problem koliko još Novalić smije zahvatiti u budžet spuštanjem cijene!
I to a treba racunati da se mora i ici na tender za ostatak dionica. A po obicaju, domaci bi sve kupili po 1 KM.
Vlada od ukupno 5članova NO ima samo 2,ostala tri su iz Sovenačkih fondova,Big i Prof plus koji imaju toliko mnogo firmi u BiH sa znaćajnim svojim udjelima,ali sve te firme su osigurane kod Slovenačkog Triglava,kćerkecu BiH,dakle nacioni interes iznad svega.Zar nisu članovi NO ti koji bi morali i trebali svojim uticajem da daoprinesu boljem poslovanju Sisora?!?S ovakvom strukturom NO se prosperitet Sosor-a ne može očekivati,još ovo mali što Sosor prednjaći u odnosu na Uniqu treba iskoristiti,a ova nova osiguranja što niču samo će napasti i izgrickati portfelj Sosora,tako je bilo i u prošlosti,uglavnom samo je Sosor gubio tržišni udio a novi su rasli,iz čega i od čega.Sosor-u treba respektabilan gazda koji će dobiti vrijednost za adekvatnu sumu novaca,i uticati na uređivanje i Sosor-a i tržišta.Osiguranje nije trgovina nego mnogo,mnogo komplikovana i važna finansijska djelatnist .
http://www.nados.ba/bos/podaci/WEB_Novi ... ji09_6.pdf
Ganjaju se u 400.000 KM sa Uniqa. Ali Wiener sve gori. Nešto moraju poduzeti ako ne napuste tržište.
Ganjaju se u 400.000 KM sa Uniqa. Ali Wiener sve gori. Nešto moraju poduzeti ako ne napuste tržište.
Izgubljeno premije 3,1 milion,likvidiran manji broj šteta za za 300 komada ,ali plaćeno više za 600.000 KM, prosječna šteta porasla.
Od čije je premije CO narastao,vjerovatno od SO preuzetih kupaca,ali mnogo kupaca je otišli vjerovatno zbig odlaska dugogodišnje uprave i odlaska mnogo vrsnih zaposlenika.
Trend ako se nastavi odlaska ljudi i premije,Vlada bi trebalo brzo reagovati,jer lider više vrijedi od onog 2.ili 3.po tržišnom udjelu.
Od čije je premije CO narastao,vjerovatno od SO preuzetih kupaca,ali mnogo kupaca je otišli vjerovatno zbig odlaska dugogodišnje uprave i odlaska mnogo vrsnih zaposlenika.
Trend ako se nastavi odlaska ljudi i premije,Vlada bi trebalo brzo reagovati,jer lider više vrijedi od onog 2.ili 3.po tržišnom udjelu.
Mislim da je uniqa isforsirana raiffeisenovim prebacivanjem obaveze kreditnog duznika da uzme osiguranje umjesto institucije ziranta nego samim svojim djelovanjem
Nešto gledam finansijske izvještaje firmi koje su u vlasništvu SO tj firme Osing, Avus i AKT pa me interesuje da li se njihovi prihodi uračunavaju u prihode na glavnom finansijskom izvještaju Sarajevo osiguranja?
Npr, kod FDSa to nije slučaj iako bi se morao raditi konsolidovani bilans sa tobacco pressom gdje bi ukupni rezultat bio drugaciji od onog koji se prikazuje javnosti.
Npr, kod FDSa to nije slučaj iako bi se morao raditi konsolidovani bilans sa tobacco pressom gdje bi ukupni rezultat bio drugaciji od onog koji se prikazuje javnosti.
Naravno da se radi kondolidovani i revidira,ali samo za vlasništvo 50% i više.Sosor je ozbiljna kompanija i radi zakonito sigurno.Da tako ne radi davno bi ga dušebrižnici odpuhali s tržišta osiguranja,kaznama more inspkcija.Svaki mjesec nova dolazi pa se sudaraju počesto.Stalno nešta češljaju,misle da Sosor-u padaju pare iz neba u kiši.