Bosnalijek

Sabur2
Posts: 1974
Joined: 16 May 2010, 01:30

Re: Bosnalijek

Post by Sabur2 »

panzer wrote:Utiče ponašanje zvaničnika "tržišta kapitala" i svih ostalih.

Sad malo ozbiljno.Ne kažem da ni ja da je ovdje sve gotovo, odnosno sad znamo da ništa nije gotovo ali nakon luxemburga,malta je jasan pokazatelj da se ovdje ide na učvršćivanje pozicije. I dok god je profitabilnost dobra, mala je šansa da će se ići na preprodaju.
A šta ako nije? Ko će prvi saznati? Ti i ja ili Haden?
panzer
Posts: 12371
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Bosnalijek

Post by panzer »

Iskreno rečeno, više zanima neke druge nego mene. Uz najavu da Haden dolazi u Bosnalijek ja sam ga napustio a i dalje imam isto mišljenje o svemu ovome ali opet bih ponovio, onaj ko je uz teške muke zauzeo Bosnalijek i samostalno ga vodio , sad već nekoliko godina, neće tek tako napustiti sve ovo.
Doduše, malo me iznenadilo mišljenje određenih forumaša pa opet kažem, može biti svakavih opcija čak i tih o kojima si ti govorio.
Sabur2
Posts: 1974
Joined: 16 May 2010, 01:30

Re: Bosnalijek

Post by Sabur2 »

Nije bas sve islo po planu zar ne? Bankrot ruskog partnera, nenaplacena potrazivanja, istrage i prijetnje blokadom vlasnistva...
Gdje bi ti izlaz trazio iz toga?
panzer
Posts: 12371
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Bosnalijek

Post by panzer »

To stoji.
Ali opet kupovina ovog udjela po svaku cijenu opet zahtijeva puno truda a pokazalo se korak do vrlo sporne situacije. I to uraditi samo zato da bi se preprodalo.
Da se hoće prodati, onda bi hadenovci unaprijed sa zainteresovanom firmom mogli dogovoriti prodaju svog udjela nakon što bi taj zainteresovani kupio od države.
Sabur2
Posts: 1974
Joined: 16 May 2010, 01:30

Re: Bosnalijek

Post by Sabur2 »

A vrijedi li ako je to jedini izlaz da se iz situacije izvučeš i to još sa zaradom?
Investitor
Posts: 912
Joined: 19 Apr 2012, 10:37

Re: Bosnalijek

Post by Investitor »

.
slavuj
Posts: 1976
Joined: 19 Sep 2013, 11:29

Re: Bosnalijek

Post by slavuj »

Jedan me prijarelj sasvim ozbiljno pita da se možda ne radi o pogrešci pri lociranju odakle dolazi kupac.Po njegovom,ispred riječi Malta stoji još naziv jednog malog mjesta na Lašvi!Nisam mu sa potpunom sigurnošću mogao reći da nije u pravu!Jer,ruku na srce,dugo smo mislili da je Haden investiciski fond iz Luksenburga!
Uz sve to,berzanski Bog i Batina,Kurbegović i Čelam,nisu još pustili nikakav dim !Možda nekog tihomira,čisto da razbiju strah!Jer šta ako taj drugi stvarno tuži!Jer prepadanje ovih iz VGT ne mora dati nikakav rezultat.Možda ovi niz Miljacku i nisu baš imali sav avans na računu!
E baš to,da su oni navalili na VGT,isključuje svaku mogučnost da u sve to nije umiješan Uzunović.Jer ovaj dvojac,jedino bi sa Azrailom pristao na bilo šta bez vlastite koristi!
A rečeni luksenburžanin ima motiva na pretek!Od bankrota ruskog partnera do promjene glavnog tužitelja!Dobro bi bilo da se priprema za dizanje sidra,ali je vjerovatnije da je obezbjedio sebi slične s kojima će zajedno upravljati ili preko kojih će eventualno upravljati,ako mu se uskrati takva mogučnost nekim čudom!Oko toga je po svoj prilici i bila utakmica!Jer oba investitora išli su na aukciju samo na osnovu insajdeskih informacija!A nikakav ozbiljan kupac to nikada ne bi uradio!Ne vjerujem da bi iko dao na raspolaganje tolike pare ljudima poput Novalića,koji se na osnovu svojeg skromnog poznavanje branši,razmeće tvrdnjama kako Sarajevo osiguranje,FDS i Bopsnalijek,ne vrijede ni toliko.Zašto platiti manje,kad ne moraš ni toliko,poručio je on potencijalnim kupcima onako ekspresnim sniženjima.A ovi ga u slučaju BSNL,izgleda nisu poslušali.
Zbog onog mog prijatelja sa početka ovog teksta,ja ću još sačekati !
montypython
Posts: 4049
Joined: 06 May 2010, 10:52

Re: Bosnalijek

Post by montypython »

Nešto se mislim, iz Vlade (ili agencije) rekli su da su bila/da su kontaktirali sa 4 zainteresovana potencijalna kupca. Ako je ovaj što je kupio jedan od tih onda u Vladi znaju ko je kupac. Jesu rekli da ne znaju ko je kupio odmah nakon aukcije i to je možda i tačno, međutim nakon objave imena kupca je druga priča. Trebalo bi ih sad pitati "A znate li sad?" Tu je teško lagati jer sigurno ima dokaza da su ulazili u zgradu od portira do nadzornih kamera. S druge strane ako kupac nije među onih 4 s kojima su iz Vlade (ili Agencije) kontaktirali, postavlja se pitanje: šta bi sa tih 3 (ili 4 ako drugoplasirani na aukciji takođe nije od tih) zainteresiranih gdje nestadoše najednom. Koliko se sjećam Vrbić je rekao pri prethodnoj aukciji da nije uspjelo (po 15,5) samo zbog "tehničkih problema", što po meni znači da je znao namjere tog kupca i cijenu koju je bio spreman platiti, a to opet znači da je i znao ko je u pitanju. Pošto je cijena sada otišla upravo do te cifre do u fening to opet po meni znači da se radi o istom ponuđaču kao (nesuđenom) prošli put, samo ne znamo je li to ovaj što je kupio ili drugoplasirani. Tako da mislim da je to da Vlada ne zna ili da nije koliko-toliko upućena ko je u pitanju samo priča za malu djecu. Ne isključujem čak ni varijantu da je je jedan od ponuđača (a možda baš onaj što je kupio) i ušao po narudžbi Vlade ili nekog bliskog posrednika. Zašto ne, dao bih ruku u vatru da je i Haden ušao prije koju godinu po narudžbi Nikšića (što mi tad i nije izgledalo tako loše dok nije počela "trgovina" po 14) da se detronizira Arsla. Ne kažem da je sigurno ovako nego da je mogućnost kao i ostale varijante.
slavuj
Posts: 1976
Joined: 19 Sep 2013, 11:29

Re: Bosnalijek

Post by slavuj »

Interesantno je reći da je Salihoviću bilo svojstveno izuzimati predmete i prebacivati ih drugim tužiocima, i to baš u trenutku kada se tužilac izjasni da optužnica može biti podignuta. Jedan od takvih predmeta je i istraga o kupovini dionica Bosnalijeka i priča koja vodi u mđunarodni kriminal, ali i do pojedinih ljudi iz vrha bh. politike. Davno smo zadokumentovali Bosnalijek i fiksiranje cijena dionica, dogovorene transakcije, višestruko pranje novca, kupovinu identiteta, ali od dokaza su, očito, bila jača imena koja su se pojavila u aferi poput Konstatina Zevlova, Zijada Blekića, Edina Dizdara, Aleksandra Hrkača.

Na optužnicu će se još pričekati, jer istraga u ovom predmetu kreće ispočetka. Po treći put, jer je predmet preuzeo novi tužilac. A privremena mjera za blokadu dionica kompanije Haden iz Lukseburga, o čemu smo detaljno izvještavali u Mreži, nikada nisu došle do Suda BiH. Kada je tada postupajući tužilac Oleg Čavka takvu mjeru predložio, predmet mu je izuzet. O tome je, pouzdano znamo, govorio dicsiplinskoj tužiteljici. Čavka za Mrežu nije želio govoriti o detaljima ovog slučaja.

Ovo je tekst bez slike iz večerašnje emisije Mreža na FTV.komplet emisija je na federalna.ba.Moglo bi se desiti da je neko kupovinom ovih 20 posto kupio i upravljanje cijelim Bosnalijekom bar na neko vrijeme.Možda je ta mogučnost i uzrokovala utakmicu.
Sitna buranija
Posts: 2292
Joined: 12 May 2016, 10:51

Re: Bosnalijek

Post by Sitna buranija »

savjetnik wrote:Mislim da će se ovdje svašta dešavati u narednom periodu.Hajde da malo logički razmišljamo i da se postavimo u ulogu investitora koji je zainteresovan za ovu aukciju.Imam novac i bavim se ovim biznisom.Hoću da kupim 1.507.724 dionica Bosnalijeka po cijeni od 14,73 KM po dionici.Treba mi oko 22.500.000 KM za ovu kupovinu.Nakon kupovine vladinog dijela nikakve potrebe za tenderom odnosno otkupom po aukcijskoj cijeni.Zakazujem vandrednu skupštinu i stavljam svog člana NO u Bosnalijek.Haden sad ima poslovnog partnera sa kojim htio ili ne mora sarađivati,jer ako sam dao toliki novac,a nisam BUDALA imam dobre karte.E,sad ono glavno pitanje;imam udio od 19,25% u kompaniji u kojoj je moj poslovni partner HADEN predmet istrage.Ja sam dao 22.500.000 KM,nisam BUDALA hoću da provjerim šta je sa tim istragama.Mom novom poslovnom partneru blokiraju dionice i upravljačka prava do okončanja sudskog procesa,a znamo koliko to kod nas traje.Ja sam prinuđen da sazovem ponovo skupštinu i stavljam najmanje još jednog člana NO,a trećeg u dogovoru sa ostalim dioničarima(najbolji je ovaj iz Libije).Novi NO postavlja novog direktora i upravu,preuzima kompaniju,nema obaveze raspisivanja tendera i JA koji sam dao 22.500.000 KM,a nisam BUDALA i znam svoj posao idem prema svom CILJU.Ovo je moje hipotetičko razmišljanje šta bi bilo kad bi bilo.Volio bih čuti i još neka razmišljanja od forumaša.
Evo nadođe Slavuj na ovo tvoje razmišljanje od 01.10.2016. godine... :)
Post Reply