Bosnalijek

slavuj
Posts: 1976
Joined: 19 Sep 2013, 11:29

Re: Bosnalijek

Post by slavuj »

E ne može baš ništa bez opstrukcija!Ako stvarno nisu imali uplačena sredstva do iznosa do kojeg se cijena može dići,onda je i bolje što će možda poništiti tu transakciju!A sad je problem šta će važiti,ili će se eventualno ponoviti aukcija ,ali na nižoj cijeni,da se ljudi ne muće oko obezbjeđenja para!Još ako onaj stečajni po ko zna koji put ponovi da Vlada nije imala svoje predstavnike u NO i da nije ni na koji način mogla uticati na upravljanje,onda će to sve otić po desetak maraka!Pa koje su to budale u okruženju ovog stručnjaka iz dobre firme istjeranog!Možete samo zamisliti koja je to pamet tvrditi da nikako nisi mogao utjecati na upravljanje sa 20 pročenata u situaciji kada upravlja vlasnik manje od 30 posto!Pa ovi misle da mi ne čitamo čak ni forume!
Ovakva reakcija ovog iz Konjiica ukazuje na to da taj neželjeni kupac nije ni Hadenov!Jer Nikšićeva uloga u hadenizaciji je bila ne prodati i ne predložiti kandidate za NO u ime Vlade,kako bi Haden mogao nesmetano upravljati sa svojih 30 posto vlasnišzva.I ovi kriminalci po forumu pričaju o kafanskim pričama,tračevima,neopravdanim objedama i sl.
Njima i ostalima na znanje:Sve što sam ja ovdje ikada napisao rekaoi sam na zapisnik istražnim organima.Dakle uz potpis na svakoj stranici!
Dioničari moraju sačekati da sudac svira kraj,nadam se ne Hasan A.P.Čelam,ili najteži pokrovitelj kriminalnih malverzacija na SASE!
Možda nešto saznamo i na TV!
Sabur2
Posts: 1974
Joined: 16 May 2010, 01:30

Re: Bosnalijek

Post by Sabur2 »

Onaj ko je došao da se upetlja ovdje i potroši 23 miliona na 20% jedne kompanije koju u šaci drže kriminalci pod zaštitom visoke politike, onda taj sigurno ima razrađenu strategiju i odrađene predradnje.
Ne mogu vjerovati da bi zapeo na manjku uplaćenog avansa.
panzer
Posts: 12371
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Bosnalijek

Post by panzer »

Ovo bi moglo biti vrlo zanimljivo dešavanje.

Jer ako je neka brokerska kuća unijela nalog a nije imala pokriće onda se sutra ista može izbaciti iz članstva berze.

Onaj ko je obezbijedio 23 miliona KM na računu, uz sve peripetije koje prate skupljanje tog iznosa i prebacivanje na račun za trgovinu i onda vidi da mu je neko pokupio dionice sigurno nije sitni dioničar i borit će se za svoja prava.

Inače ako se stvarno otkrije da bilo mimo pravila i to onda kada prodaje država, onda bi nekom u "državnom" vrhu trebalo biti jasno da su im berza i sve institucije oko berze "k.c od ovce" i da neki šibicari(uključujući i Borsa Istanbul) odlučuju hoće li se igrati sa autoritetom države i to pred nosom javnosti.
Pogotovo jer se hvale da traže najtransparentiji način u prodaji državnog kapitala a berza im je kao pravo mjesto za to.


Ovo što se desilo danas je prvenstveno za ozbiljnih sankcija te bi se na osnovu toga mogla bi se pokrenuti prava,ozbiljna regulacija tržišta kapitala.

A možda će vlada jednostavno ići linijom manjeg otpora pa "ništa neće shvatiti" niti će se potruditi da bilo šta uradi po pitanju. Tako se sve obično završi.
HANS
Posts: 183
Joined: 06 Dec 2012, 22:59

Re: Bosnalijek

Post by HANS »

Ima nekoliko opcija a to je da vlada sa hadenom,ili je haden uzeo u sta sumljam a treca opcija je da neko sa strane uzeo pa mozda i od libijaca kupi i nesto na berzi pa pretekne haden.Sumljam da bi neko dao toliko novca da mu haden odreduje politiku ili da upravlja sa hadenom .A ako je neko dao toliko novca a da upravlja sa hadenom moze samo kriminalna klika jer treba negdje novac oprati.Ako je kupac ozbiljan nece on upravljati sa hadenom a vidjecemo naredni dana sta se desava ne berzi..
insider
Posts: 971
Joined: 15 May 2012, 15:17

Re: Bosnalijek

Post by insider »

Nedim Uzunovic je birvaktile radio u Tuzlafarmu. Tuzlafarm je najvjerovatnije bio jedan od kupaca, citaj Hadenov igrac je bio jedan od kupaca. Sve je bilo spremno za transkaciju. Medjutim neko je odlucio da zezne Ruse i pojavio se novi kupac. Pitanje je ko je kupio: Tuzlafarm (Haden) ili taj neko drugi.

U igri su s kupovne strane ucestvovali SEE investment i VGT. VGT je ocito izvisio.

Pitanje: preko kojih ili koje brokerske kuce je Haden kupovao Bosnalijek prije nekoliko godina?

Nema razloga da se ponisti aukcija. Jedan je ponudio 15,5 (VGT-ov) drugi 15,51. AKo je 15,51 neregularan onda samo prodaju ovom po 15,5
itsector
Posts: 17
Joined: 14 Nov 2012, 11:11

Re: Bosnalijek

Post by itsector »

Ako se dobro sjecam Haden je kupovao preko Eurohausa.
insider
Posts: 971
Joined: 15 May 2012, 15:17

Re: Bosnalijek

Post by insider »

Njih vise nema, morali su onda promijeniti brokersku kucu...
insider
Posts: 971
Joined: 15 May 2012, 15:17

Re: Bosnalijek

Post by insider »

Takodje ako je SEE Investment zezno i dao nalog bez pokrica i to na ovolikim iznosima onda bi trebao izgubiti dozvolu. A da li ce to biti s nekad omiljenom drzavnom brokerskom kucom.

Ako je taj neko drugi ozbiljna farmaceutska firma onda je on svakako bolja opcija od Hadena
Sitna buranija
Posts: 2292
Joined: 12 May 2016, 10:51

Re: Bosnalijek

Post by Sitna buranija »

Pa onda su izvisili "zeleni" ako je SEE druga brokerska. VGT je Zukićev, a SEE ima "veze" sa Karićem iz AC FBiH, a i Neka je sve emisije obveznica radio preko njih.

Mada, ovo provjeravanje da li su pare bile avansno uplaćene za kupovni nalog bi trebalo provjeriti i u slučaju FDS. Neki su pratili da li će u banci da se desi priliv prije 12 h i navodno nije ništa leglo, a unesen kupovni nalog. Možda je i ovdje ista stvar. :)

A Haden je radio preko Blekića, ali mislim da su i AW i SEE manjim dijelom učestvovali...
slavuj
Posts: 1976
Joined: 19 Sep 2013, 11:29

Re: Bosnalijek

Post by slavuj »

Prilično poznajem brokere iz obadvije kuće koje su učestvovale na aukciji!I baš zbog toga me čudi ovakav razvoj događaja!
Nakon saznanja da imaju dva identična kupovna naloga jedna brokerska kuća,čini se VGT,u posljednjih pet minuta ili čak i prije,podiže ponudu na 15.50 km.Zašto odjednom toliko.Naivno bi bilo misliti da ćeš navesti na odustajanje nekoga ako mu zadaš novu cijenu koja je za nešto više od 5 posto veća od one koju je on prihvatio!Prije će biti da su ovi iz VGTBrokkera ,nakon konsultacije sa kupcemi na osnovu informacije iz banke konkurenta,išli baš na to da konkurent nema na računu iznos koji zahtjeva ta cijena i da neće moći ponuditi veću cijenu!Vidjeti će mo je li im ta informacija bila tačna!
Nakon toga SEE investment diže cijenu na 15,51,samo za jedan pfening više nego što nudi VGT!I ostavlja VGt .u dovoljno vremena da unese svoju novu cijenu!Ovo ukazuje na to da su i ovi imali informaciju da kupac preko VGT Brokera nema na računu iznos za daljnje povečanje cijene!
Koliko su im te informacije bile tačne.znat će se sigurno za koji dan!
Niko od njih ovdje nije spomenuo odredbu iz nekih berzanskih pravila u kojoj stoji da Brokerska kuća mora imati uvijek na računu svojih para u nekom iznosu,baš iz razloga što se može desiti da se kod nekih transankcija u dva dana ne može izvršiti poravnanje!To sam čuoi baš od brokera!
Pitanje je i postoje li kakve kaznene odredbe u tim pravilnicima u kojima stoji da će transakcije biti poništene,ako se utvrdi da dio novca nije u momentu kupovine bio na računu kupca!
Situacija se usložnjava ako je kupac sa skrbnika,na čijem računu uvijek ima novca i drugih učesnika!A vjerovatno jeste!
Post Reply