Pa rekao sam prije da je za male dioničate najbolje da kupi neko veći. A za Haden ni u kom slučaju ne bih prodao po ovim sad cijenama ni blizu. Bosnalijek može imati dobit i 15 m i više. Čak i s Hadenom može biti dividenda i 1 i viša a vjerovatnoća je veća ako im je udio veći. Uostalom zašto bih prodao sad kad bolje posluju kad nisam prije po 14? Kapitalizitati, možda ali samo po pristojnoj cijeni. Ne vidim mnogo šta unosnije od ovoga trenutno. Nema ovdje sigurnih stvari, samo vjerovatnoće. Za mene vjerovatnoća da će Bosnalijek biti ispod 20 po dionici za godinu dvije je mala ko god bio većinski. Jednostavno i isisavanje postane rizično u nekom trenutku i postane očito da je najbolji način zarade ipak legalno poslovanje, kroz dobit i dividendu. Ne bi se oni prodobrili zato što im je to u prirodi nego iz nužde.Sabur2 wrote:Pa šta imaš i ako se Haden "prodobri" pa počne plaćati 0,5 KM dividende? Dionica ti se neće maknuti sa 11-12 KM.
Nije li bolje sad kapitalizirati i ići dalje u nešto unosnije?
Ja sam sad, nažalost, pesimističan.
Bosnalijek
-
Re: Bosnalijek
Samo predstavništvo. Bili su svojevremeno zainteresovani za Farmavitu, ali je Belupo dao bolju ponudu.montypython wrote:Usput, opet sam na tv vidio reklamu za Alkaloid, ne bilo kog njihovog proizvoda nego same firme. Drugi put u zadnjih desetak dana a prije toga nikad. Ne tvrdim ništa možda je samo koincidencija sa ovom prodajom ali.... Zna li neko imaju li oni neku firmu-kćerku u BiH (koja bi se mogla uključiti u kupovinu) ili nešto slično?
-
Evo još malo indicija, makar posrednih. Članak iz hrvatske štampe od prije koji dan koji pokazuje da su u Alkaloidu gladni akvizicije i da aktivno traže, a para se ima. Obratiti pažnju da iako je članak fokusiran i naslovom, na potencijalne partnere iz hrvatske (logično zbog čitalaca) sam Mukaetov govori o firmama iz regije.
http://www.jutarnji.hr/biznis/tvrtke/po ... j/4718099/
http://www.jutarnji.hr/biznis/tvrtke/po ... j/4718099/
Je li akvizicija kupiti 19% nečega?
Naravno da nije, ali je vrlo lako moguće pokupiti sve slobodne dionice sa ponudom do 20 KM.
Jednostavno je takva situacija stvorena.
Jednostavno je takva situacija stvorena.
-
Ne, ali ko je rekao da je moraš odraditi u jednom potezu. Poenta i jeste kupiti lakih 19 % nečega što hoćeš po npr 15 KM po dionici a što bi realno trebao platiti 20 ili više. A onda ko ima veće šanse da dođe do npr 51%, Haden koji nema para, a ima 29%, ili npr Alkaloid koji onda ne starta s nule nego s 19% a ima para i može otkupiti sve preostalo i po 20 ako treba, i bez Hadena a nije isključeno ni da mu Haden proda svoje. Ovo ne vrijedi samo za Alkaloid nego za bilo koga drugog većeg. Uostalom nije ni BAT kupio FDS da ostane na samo na vladinom paketu.panzer wrote:Je li akvizicija kupiti 19% nečega?
BAT je odmah obezbijedio preko 55% a ovi bi morali duboko zaorati za bar 30%. Bilo bi dobro da dođe neko ozbiljan ali nemojte misliti da će Hadenovci samo gledati šta se radi.
Ovo ce poklopiti Tuzlafarm. I to u dogovoru sa Hadenom.
E sad šta će se dalje dešavati nagađajte.
Alkaloid mislim da nije realna opcija.
To je najlošija solucija, jer je Tuzlafarm trgovina i nemaju nikakva iskustva u razvoju proizvodnje. Ovakav Bosnalijek nije atraktivan za velike kompanije a politička nesigurnost u BiH ih dodatno obeshrabruje. Daj bože da se opet bar netko javi, situacija bi se promijenila i dinamizirala a ovako je to tapkanje u mjestu..... Ja lično nisam optimist da će itko biti sa ponudom.Sabur2 wrote:Ovo ce poklopiti Tuzlafarm. I to u dogovoru sa Hadenom.
Odavno sam "read only" član foruma i nisam baš neki ulagač, ali htjedoh se zaigrati i kupiti dionice Bosnalijeka prije aukcije i kontaktiram dvije brokerske kuće iz Sarajeva i jednostavno sve ide presporo kao da me odvraćaju od kupovine. Poslo sam više upita i čuo se telefonom s brokerom, ali ugovora još nigdje. Da ne povjerujes.