Nisam ja prvi počeo.
Ne mogu ja unaprijed prihvatati neke konstatacije. A eventualno, da sam ja imao 110 miliona KM u džepu možda bih i ja odlučivao na koji način ću kupiti i hoću li kupiti neku firmu. I ne vidim razlog da se kupcu nešto spočitava ako je prodavac taj koji je odredio cijenu i način prodaje. A prodavca niko ne spominje, niti ga je ozbiljno spominjao u procesu prodaje. A kamoli da je od njega tražio ozbiljna pojašnjenja načina procjene i prodaje.
Fabrika duhana Sarajevo
Re: Fabrika duhana Sarajevo
Svaka ti je zlatnapanzer wrote:Nisam ja prvi počeo.
Ne mogu ja unaprijed prihvatati neke konstatacije. A eventualno, da sam ja imao 110 miliona KM u džepu možda bih i ja odlučivao na koji način ću kupiti i hoću li kupiti neku firmu. I ne vidim razlog da se kupcu nešto spočitava ako je prodavac taj koji je odredio cijenu i način prodaje. A prodavca niko ne spominje, niti ga je ozbiljno spominjao u procesu prodaje. A kamoli da je od njega tražio ozbiljna pojašnjenja načina procjene i prodaje.
-
Ja sam poslije prodaje vladinog udjela pitao u svojoj brokerskoj kući da li CID ima obavezu da raspišu tender za preostale dionice i dobio sam odgovor da nemaju obavezu ali da će tender biti raspisan u roku od dva mjeseca. Koliko se sječam spomenuli su neko pojašnjenje Komisije za vrijednosne papire prema kojem nisu obavezni otkupiti preostale dionice. Postavio sam to isto pitanje i ovdje na forumu i mnogi forumaši su tvrdili da imaju zakonsku obavezu. Izgleda da brokeri bolje znaju...
Eto vidite. Ljudi rasprodaše sve a ja nisam ni dao nalog.
Sad ću morati ispod 60 KM da prodam samo da se riješim nepoštenog CIDa
Sad ću morati ispod 60 KM da prodam samo da se riješim nepoštenog CIDa
-
Interesuje me, čisto hipotetički, šta bi se desilo kada bi sad KOMVP CID-u (nakon što ovaj uputi zahtjev za odobrenje objave tendera) izdala rješenje kojim mu se ne odobrava objava tendera jer je isti došao u posjed 39,9% dionica FDS suprotno pravilima berze i jer aukcija na kojoj je isti učestvovao nije bila održana u skladu sa postojećim pravilima berze?
Čisto podsjećanja radi, zakonom propisani redoslijed ide otprilike ovako - preuzimanje određenog paketa dionica stvara obavezu za objavu tendera. Da bi se ta obaveza ispunila, onaj ko je stekao dionice ima neki rok da se obrati Komisiji sa zahtjevom za objavom tender ponude, zatim Komisija ima neki rok da izda rješenje, a nakon toga onaj ko je stekao dionice ima rok da objavi tender ponudu.
Koji bi u ovom slučaju bio mogući razvoj događaja? Čisto hipotetički, za razmišljanje...
Čisto podsjećanja radi, zakonom propisani redoslijed ide otprilike ovako - preuzimanje određenog paketa dionica stvara obavezu za objavu tendera. Da bi se ta obaveza ispunila, onaj ko je stekao dionice ima neki rok da se obrati Komisiji sa zahtjevom za objavom tender ponude, zatim Komisija ima neki rok da izda rješenje, a nakon toga onaj ko je stekao dionice ima rok da objavi tender ponudu.
Koji bi u ovom slučaju bio mogući razvoj događaja? Čisto hipotetički, za razmišljanje...
Ne postoji zekonska mogučnost da se tender ne objavi ili ne odobri.Naravno,može to odluičiti recimo austrijski sud ako ima osnovanu sumnju da pare kojima je CID kupio dionice potiču iz krivičnog djela!I to nekakvom privremenom mjerom,do završetka tog procesa!A to jhe prosto nemoguće,jer eto i veliki BAT je saopćio da su oni obezbjedili sredstva za kupovinu tih dionica i da će također obezbijediti pare i za kupovinu svih dionica!
Ova pljačka je toliko povoljna kupovina da niko nije lud da je ne dovede do kraja!Večina vas ovdje izgleda ne vjeruje u vrijednost svega onoga što je u vlasništbvu FDS!
Tender će dakle sigurno biti,i nema svrhe da o tome razglabamo,čak ni kao predpostavljenoj mogučnosti!
Druga je stvar,recimo,sa onih 10-12% dionica koje su prikupljenemanipulacijama na tržištu,kupovinama na osnovu povlaštenih informacija i po dogovorenim cijenama!Tu bi moglo biti mjera zaštite do završetka sudskog procesa.Ali i to je melo vjerovatno,s obzirom na to kakva su nam tužilaštva i sudovi.Pa do danas nije završena istraga oko prikupljanja dionica na isti način za Haden,a prijedlog zaštitne mjere zabrane raspolaganja tim dionicama,kao što ste mogli čuti i vidjeti na TV,napisan je prije više od godinu.Ali nikada nije potpisan niti proslijeđen Sudu na odlučivanje!
Sada kad više nema Salihovića možda se taj predmet i vrati tižiocu kome je oduzet odmah nakon što je predložio tu mjeru!
A što se tiče kupoprodaje dionica ,ja sam jutros povukao svoj nalog koji je bio na 78,jer sam vidio da će pancer utjecati na neke da prodaju pa kontam možda oni još spuste cijenu!
Ova pljačka je toliko povoljna kupovina da niko nije lud da je ne dovede do kraja!Večina vas ovdje izgleda ne vjeruje u vrijednost svega onoga što je u vlasništbvu FDS!
Tender će dakle sigurno biti,i nema svrhe da o tome razglabamo,čak ni kao predpostavljenoj mogučnosti!
Druga je stvar,recimo,sa onih 10-12% dionica koje su prikupljenemanipulacijama na tržištu,kupovinama na osnovu povlaštenih informacija i po dogovorenim cijenama!Tu bi moglo biti mjera zaštite do završetka sudskog procesa.Ali i to je melo vjerovatno,s obzirom na to kakva su nam tužilaštva i sudovi.Pa do danas nije završena istraga oko prikupljanja dionica na isti način za Haden,a prijedlog zaštitne mjere zabrane raspolaganja tim dionicama,kao što ste mogli čuti i vidjeti na TV,napisan je prije više od godinu.Ali nikada nije potpisan niti proslijeđen Sudu na odlučivanje!
Sada kad više nema Salihovića možda se taj predmet i vrati tižiocu kome je oduzet odmah nakon što je predložio tu mjeru!
A što se tiče kupoprodaje dionica ,ja sam jutros povukao svoj nalog koji je bio na 78,jer sam vidio da će pancer utjecati na neke da prodaju pa kontam možda oni još spuste cijenu!
Zar kupac vladinog kapitala u procesu privatizacije nije oslobođen obaveze tenderskog otkupa, ako nije na drugi način sticao dionice?
To se odnosilo samo na kupovinu na tenderu ,ali i to je ukinuto o novom zakonu!
slavuj wrote: A što se tiče kupoprodaje dionica ,ja sam jutros povukao svoj nalog koji je bio na 78,jer sam vidio da će pancer utjecati na neke da prodaju pa kontam možda oni još spuste cijenu!
Ono što sam ja pisao je možda neka slučajnost sa dešavanjem na tržištu. Ali ako misliš da je nekoliko rečenica ovdje napisanih dovoljno da utiče na tržište onda to pokazuje da ipak treba razmisliti o onome što se napiše.
Čini mi se da su na to pojedinci nekad ranije i ukazivali. U redu je napisati osvrte o konkretnim stvarima ali pretpostavljati nešto loše za budućeg vlasnika dionica i očekivati da će cijena rasti je u skladu sa ponašanjem Novalića kojeg smo kritikovali radi toga.
Kakva je svha biti dioničar i pisati sve najgore o firmi čije dionice posjeduješ?
-
Mislim da nije, evo član 14. zakona o preuzimanju DDslavuj wrote:To se odnosilo samo na kupovinu na tenderu ,ali i to je ukinuto o novom zakonu!
Članak 14.
Izuzetci od obveze objave ponude za preuzimanje
(1) Stjecatelj nije dužan objaviti ponudu za preuzimanje ako:
a) stekne dionice ciljnog društva nasljeđivanjem;
b) stekne dionice ciljnog društva diobom bračne stečevine;
c) stekne dionice ciljnog društva u postupku povećanja temeljnog kapitala, izdavanjem dionica putem zatvorene ponude, a skupština ciljnog društva na kojoj se donosi odluka o povećanju temeljnog kapitala odobri da stjecatelj može steći dionice s pravom glasa ciljnog društva bez obveze objave ponude za preuzimanje, ako bi predmetnim stjecanjem dionica s pravom glasa za stjecatelja nastala obveza objave ponude za preuzimanje;
d) stekne dionice ciljnog društva u izdavanju dionica putem javne ponude;
e) stekne dionice ciljnog društva koje je stečajni dužnik u stečajnom postupku, odnosno kao vjerovnici stječu dionice društava sukladno Zakonu o stečajnom postupku ("Službene novine Federacije BiH", br. 29/03, 32/04 i 42/06);
f) stekne dionice ciljnog društva naplatom potraživanja osiguranim založnim pravom nad dionicama, pod uvjetom da te dionice otuđi u roku godine dana od dana stjecanja;
g) stekne dionice ciljnog društva u postupku pripajanja ili spajanja gospodarskih društava;
h) stekne dionice izdavatelja u postupku svojinske transformacije, pod uvjetom da prethodno nije stjecao dionice;
i) stekne dionice ciljnog društva, pod uvjetom da je postotak ukupnog broja glasova koje daju dionice s pravom glasa u vlasništvu stjecatelja i osobe s kojima je zajednički djelovao u prethodnoj ponudi za preuzimanje nepromijenjen u odnosu na postotak koji su te osobe imale nakon završetka postupka preuzimanja i pod uvjetom da odnos zajedničkog djelovanja i dalje postoji;
j) stekne dionice ciljnog društva promjenom oblika organiziranja gospodarskog društva;
k) pravna osoba stekne dionice ciljnog društva od druge pravne osobe čiji su članovi ili dioničari neposredno ili posredno iste osobe ili kad stekne dionice prijenosom radi restruktuiranja unutar koncerna ili holdinga;
l) stekne dionice ciljnog društva u zamjenu za isplatu dividende, ako je takva mogućnost predviđena zakonom, a skupština ciljnog društva odobri da stjecatelj može steći dionice s pravom glasa ciljnog društva bez obveze objave ponude za preuzimanje, ako bi predmetnim stjecanjem dionica s pravom glasa za stjecatelja nastala obveza objave ponude za preuzimanje;
m) nakon provedene ponude za preuzimanje stekne dionice ciljnog društva prijenosom između osoba koje su djelovale zajednički u ponudi za preuzimanje;
n) stjecanjem dionica ciljnog društva drži postotak dionica s pravom glasa koji je jednak ili manji od postotka dionica s pravom glasa koji drži drugi dioničar ciljnog društva koji je objavio ponudu za preuzimanje;
o) u roku šest mjeseci od dana kada je postao punopravni vlasnik dionica koje je stekao iz osnova osiguranja sukladno Zakonu o tržištu vrijednosnih papira, iste otuđi;
p) je to određeno posebnim propisom.