ZIF-ovi

montypython

Re: ZIF-ovi

Post by montypython »

Možda ako misliš na konstantnu ekspanziju ali meni se razlikuju po suštini odnosno metodu. Selimovići su se od starta širili abnormalnom brzinom a firme povezane ili ne množile kao kunići, gdje ništa osim možda Pivare nije donosilo dobit, krediti se uzimali spiralno tek da se zatvore prethodne rupe, što je otvaralo nove još veće. Sve.mi je to bilo nekako virtuelno bez čvrstog oslonca. U Asu je s druge strane bila skroz druga priča. Preuzimalo se polako, s rezonom, kad bi se kupilo, prvo bi se ustabililo, pa onda dovelo do dobiti, velikog povećanja prihoda i sl. Tek onda bi se išlo u novu akviziciju, pa opet restrukturiranje, povećanje dobiti itd. Nije se uzimalo kredite a da nije bilo jasno kako vratiti, nisu se uzimale firme koje neće donositi dobit i sl, nije se udaljavalo od core biznisa (osim Fortituda ali to je mala iznimka). Nisam zapazio neke poteze koji bi bili kriminalni, nemoralni i sl.
slavuj

Post by slavuj »

Najvjerovatnije je i ovaj big samo parkiran.Kompenzacija je vjerovatno kroz jeftinu prodaju dionica Solane!
I dalje bez neke inventivnosti kod ovih !
Sve po modelu Hadena ,mada je ovo bliže CID-u i vjerovatno će stajati ovako dok se ne uzme na sporednim biznisima FDS!
Čudi me da ovi iz Tešnja nisu ništa naučili iz iskustva njihovih predhodnika u Klasu,Sprindu,...!
Pa oni su skoro propali u svim biznisima zbog izrazito negativnog imidža na tržištu!
montypython

Post by montypython »

slavuj wrote:Najvjerovatnije je i ovaj big samo parkiran.Kompenzacija je vjerovatno kroz jeftinu prodaju dionica Solane!
I dalje bez neke inventivnosti kod ovih !
Sve po modelu Hadena ,mada je ovo bliže CID-u i vjerovatno će stajati ovako dok se ne uzme na sporednim biznisima FDS!
Čudi me da ovi iz Tešnja nisu ništa naučili iz iskustva njihovih predhodnika u Klasu,Sprindu,...!
Pa oni su skoro propali u svim biznisima zbog izrazito negativnog imidža na tržištu!
Pa zato i kažem da mi muljanje ne bi imalo logike. BiG ima, po sjećanju, nisam odavno gledao portfelj, 20ak % Solane ali Solana u BIGu nije ni 1%. Zašto bi neko poput ASa, ko ima uhodanih nekoliko firmi koje sve donose dobit ulazio preko svoje uspješne firme u fond i dao 14 miliona, zadužio se platio provizije, samo iz razloga da odradi jednu transakciju sa firmom koja mu je ispod 1% portfelja. i da u toj transakciji npr ošteti na neki način taj fond (koji posjeduje "pola države") u koji je upravo uložio 14 miliona. Šta time dobija? A izgubiti može mnogo, prvo pomenuti imidž. Ne kažem da nije tako, samo nije mi razumno ni logično a ovi nisu do sada radili nerazumne poteze. Pri čemu čak i zaradu od milion-dva uz ozbiljan rizik gubitka imidža i "nevinosti" smatram nerazumnim potezom od nekoga ko je realno ionako bogat a pritom i zasad, "nevin".
panzer

Post by panzer »

Ako sam ja dobro shvatio pojam upravljanja fondom i ako AS sada može upravljati fondom meni i ovo vuče na sljedeću stvar:
Godinama pregovaraju sa fondovima oko kupovina firmi pa onda je bolje kupiti fond i izbjeci pregovaranja i "ucjene" ako ih je bilo.

Ali nisam za zalaganje imovine i kupovinu nečega što samo može vući u manipulaciju.Nema potrebe ulaziti u nešto ovako odnosno zakonski nedovoljno definisani fondovski posao.

Spominjete da će BAT iskoristiti prostor za manipulaciju ako vidi da ima ali vjerujete ASu. Jer AS kao neće.
montypython

Post by montypython »

Ne znam to za BAT i moguću manipulaciju, ja to nisam spominjao, možda neko drugi. A ne kažem da ni As neće, samo da mu to ne treba u životu i nije razumno, a nisu bili nerazumni do sada.
panzer

Post by panzer »

Kako kažu nadrealisti, grohotom se smijeh
S ciljem provođenja preporuka iz Akcionog plana za otklanjanje nedostataka u borbi protiv pranja novca, te harmoniziranja sistema sprječavanja pranja novca i financiranja terorizma sa standardima i preporukama radne grupe za financijske mjere protiv pranja novca (FATF), Vlada FBiH je utvrdila nacrte izmjena i dopuna Zakona o investicijskim fondovima i Zakona o vrijednosnim papirima.

U prvom slučaju, mjere FATF-a se, u suštini, odnose na potrebu dopune i izmjene važeće regulative u dijelu koji se odnosi na propisivanje strožijih uvjeta za vlasničke i upravljačke strukture društva za upravljanje investicijskim fondovima. Na ovaj način je osigurana zabrana stjecanja vlasništva i obavljanja upravljačkih funkcija kriminalcima i s njima povezanim osobama i suradnicima.

Izmjene i dopune drugog zakona osiguravaju zabranu stjecanja vlasništva ovlaštenim učesnicima na tržištu vrijednosnih papira i obavljanje funkcija kriminalcima i s njima povezanim osobama i saradnicima.

U oba slučaja, izmjene i dopune su malog obima i s jednim bitnim rješenjem: isključivanje osoba za koje postoje pravne posljedice osude i osnovana sumnja da su učestvovale u pranju novca, financiranju terorizma ili korupciji
slavuj

Post by slavuj »

http://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih/ ... cna/181550

Ako je ova premijerova izjava tačna,onda je taj prijedlog izmjene ovih Zakona stvarno nadrealan!
Jer kriminalna prodaja FDS ,podvlačim ne odluka da se proda,nego cijena,ukazuju da je Vlada samo skupina sklona kriminalu!
Niko iz Vlade se nije suprostavio kriminalu u ovoj prodaji!Utrkuju se ko će pravdati premijera i nastavljaju dalje!Ne odustaju od miliona koje su ugledali,ali ne onih za budžet nego za njih,pojedince.Jer sigurno nisu pristali na ovaj način prodaje BAT-u zbog nekoliko desetina hiljada koje su od njih tražili kao donaciju za izbore,nego zbog puno večih iznosa prebačenih na račune!
A u svemu tome učestvuju i skoro sve sadašnje uprave i DUF-ova,i ZIF.ova.A bez aminovanja uprave SASE i davno još u Travniku optuženog Hasana A.P.Čelama,nikada se ne bi desila hadenizacija Bosnalijeka a time tog načina prikupljanja dionica ne bi ni bilo!
I zato ne vjerujem da će ovi sami protiv sebe,Halid protiv Halida ima samo u pjesmi!
Mada prvi u Bošnjaka kaže da sve to treba dokazati na sudu!A kako ,kad prvo tužioci to drže po laticama nekoliko godina ili im oduzmu predmet kada ozbiljno uđu u njega,kao Salihović u slučaju Haden,onda sudije opet nekoliko,pa ako ne zastari,možda će akteri pomrijeti!
montypython

Post by montypython »

Dakle ništa nije urađeno da se spriječi pranje novca. Možeš prati novac samo ne smiješ se nominalno zvati kriminalcem. Nikakva mjera za odnose ZIF DUF u smislu naknade i sprečavanja isisavanja, ništa u vezi nerealnih cijena po kojima se trguje dionicama iz portfelja. Ni u tragovima želje da se dobije regulator u vidu oživljavanja preminulog KOMVP. Čista kozmetika. Ovo je kao da policija zatekne pri pljački banke tipove sa maskama i puškama i pita ih: "A šta to radite, pljačkate banku. Da ali nismo prethodno osuđivani. Aaaa, izvinite, mi mislili da kriminalci pljačkaju, a ono vi nekriminalci pljačkate, nismo znali, nastavite onda"
insider

Post by insider »

Ima li neko info da li je AS grupa pokrenula neke promjene u BIG-u?
mendo

Post by mendo »

http://www.faktor.ba/vijest/novi-zakon- ... ano-217469

gdje se može naći tekst nacrta tog zakona?
Post Reply