Fabrika duhana Sarajevo

mendo

Re: Fabrika duhana Sarajevo

Post by mendo »

da. čak i strana fizička lica ponekad radije prodaju na berzi, jer jim je lakše, a za pravna lica i fondove je stvarno komplikovano.
407

Post by 407 »

mendo wrote:jedna opcija:
za strana pravna lica i fondove je baš komplikovano prihvatiti ponudu za preuzimanje
Strašno je komplikovano. :lol:

@proleter ne radi se o strpljenju, nego o poštenju dotičnih posrednika u trgovini. Objašnjavao sam 08.09. na ovoj temi, isti slučaj, isto aplikacija, samo ovaj put malo veća cijena (onda je bilo 64,03).
mendo

Post by mendo »

neću ulaziti u konkretne slučajeve jer ne znam, ali mogu ti garantovati, da je za strana pravna lica baš komplikovano!
za fizička se mi i ne čini toliko, ali oni koji imaju neke dionice koje su možda već zaboravili se možda ipak radije odluče prodati na berzi nego baviti prijevodima...
407

Post by 407 »

mendo wrote:neću ulaziti u konkretne slučajeve jer ne znam, ali mogu ti garantovati, da je za strana pravna lica baš komplikovano!
za fizička se mi i ne čini toliko, ali oni koji imaju neke dionice koje su možda već zaboravili se možda ipak radije odluče prodati na berzi nego baviti prijevodima...
O čemu pričaš, strano pravno lice ili fizičko (svejedno) će izgubiti 7-8% za 20 dana, zato što im je mrsko poslati brokeru dva papira?
PS Procedura je ista kao kod otvaranja računa, pošalju iste papire svom brokeru, on ih prijavi u registar.
mendo

Post by mendo »

trebaš izvaditi sve žive papire, ovjeriti jih, često potreban još apostil, onda prevod sudskog tumača, na vrijeme da stignu u BIH (što zbog kratkog roka često podrazumijeva ekspresnu poštu). i to ti može koštati barem par stotinu eura do par hiljada dolara u nekim jurisdikcijama. plus izgubljeno vrijeme i živci!
slucajni prolaznik

Post by slucajni prolaznik »

Ajd sad…nizam puno pametniji kad sam pročitao vašu konverzaciju al ne mislim ipak da je toliko komplicirano …vjerojatno je za fizička lica jednostavnije nego za pravna kao i u svemu ( puno manje papira ) …i primjećujem da u diskusijama o baš bilo čemu ( na većini tema ) stalno nešto "varniči" među forumašima …pa što bi narod reko majka mu stara netko nešto ne zna ,drugi objasni i svi zadovoljni ..mi samo neke kontre jedni drugima …ccc:-)
mendo

Post by mendo »

jeste ista procedura, a i to je jedan od razloga da mnogi strani fondovi uopšte ne invesitirajo u BiH ili idu preko skbrnika (a pošto su kastodi banke skupe je to ponovo razlog, da mnogi uopšte ne investiraju
mendo

Post by mendo »

za fizička lica se meni ne čini komplikovano, ali ja pratim berzu svaki dan već više od 20 godina. ali neko ko je kupio nešto nekad kad mu ne neko nešto rekao, se mu vjerovatno manje stvari čine komplikovanima. ili ima npr samo malo količinu dionica, pa se mu ne da zezati prijevodima i ovjerama...
407

Post by 407 »

mendo wrote:trebaš izvaditi sve žive papire, ovjeriti jih, često potreban još apostil, onda prevod sudskog tumača, na vrijeme da stignu u BIH (što zbog kratkog roka često podrazumijeva ekspresnu poštu). i to ti može koštati barem par stotinu eura do par hiljada dolara u nekim jurisdikcijama. plus izgubljeno vrijeme i živci!
Hajmo redom:
- Svi živi papiri su oni koji je svakako dostavio kad je otvarao račun;
- Apostil (ima spisak zemalja iz kojih ti treba);
- Prevod sudskog tumača, to im uradi ovdašnji broker, niko po Londonu ne ganja sudskog tumača za bosanski :D ;
- "Kratki rok često" je minimalno 30 dana, u ovom slučaju više, ali svakako svi šalju brzom poštom zato što je sigurnije, brže a i jeftino je;
- Vrijeme i živci za skupljanje papirologije se gube kod nas i možda u Srbiji, nigdje drugo.
- Svi ovi troškovi bez obzira na jurisdikciju su cca 100 EUR.
mendo

Post by mendo »

gledaj, ja sam ti napisao na osnovu vlastiti iskustava i još šta su mi drugi rekli, a sad me boli q šta dalje pišeš
Post Reply