ZIF-ovi

savjetnik

Re: ZIF-ovi

Post by savjetnik »

Objavljeno u tradicionalnom Bošnjačkom Večernjem listu iz Mostara,dana 25.09.2016.godine(nedjelja).Vjerovatno da se ZNA.
Last edited by savjetnik on 08 Oct 2016, 17:28, edited 2 times in total.
panzer

Post by panzer »

Monty ce biti odusevljen
insider

Post by insider »

ABDS upravlja BIG-om, a oni su opet pod kontrolom KD kapitala iz Ljubljane.

Usput AS jelah u Solani ima 4,55% a BIG 23,66% sto zajedno cini 28,22%.

S obzirom da su svi povezani s Vispakom je li ide tender ili?
insider

Post by insider »

Usput moram priznati da sam pozitivno iznenadjen sto je AS grupa kupila BIG, pravo pozitivno iznenadjen.
proleter

Post by proleter »

insider wrote:Usput moram priznati da sam pozitivno iznenadjen sto je AS grupa kupila BIG, pravo pozitivno iznenadjen.
Izgleda da su skontali da je bolje pretplatiti BIG koji će kasnije svakako prodati, nego da dižu cijenu Solani na berti da bi preuzeli kontrolni paket.
Obavezu nemaju jer nisu prešli 30 %. E sad da li će uopće ići na dalju kupovinu ili će ovladati Solanom sa ovih 28 % vidjećemo, uglavnom mali dioničari neka se ne nadaju da će dionice ići preko ove sadašnje cijene.
Ali svoj menadžment će svakako postaviti do kraja godine. Tako ja razmišljam.
insider

Post by insider »

Prag je 25% a ne 30%
montypython

Post by montypython »

panzer wrote:Monty ce biti odusevljen
Tek sada vidjeh ovo ustvari vidio sam link ima par dana ali nisam vidio da ima i ime kupca. Na prvu, ovo mi je pozitivno, (imam nešto i BIGa i Vispaka), mnogo mi je privlačnije da je glavni u BIGu sada Vispak odnosno AS nego npr Hrkač, Selimovići i sl. MIslim da nije puno vjerovatno da će biti prodaje i kupovine dionica iz portfelja po čudnim cijenama a postoji čak mogućnost da će voditi više računa o fondu nego o DUFu, s obzirom da su platili mnogo realniju cijenu od dosadašnje tržišne. Ali ko zna? Naravno ima mnogo drugih pitanja. Odakle VIspaku 14 miliona za ovo, je li dignut neki kredit i sl? S jedne strane (kao nekome ko posjeduje i nešto Vispakovih dionica) nije mi drago da je dao 6,5 po dionici za ovo ako je tržišna bila (mada neralno niska) 2,5 a opet znam da je NAV za BIG preko 8 i pri niskoj vrijednosti dionica i može biti samo viši u budućnosti) tako da nije strašno odnosno i to je u stvari kupljeno ispod realne cijene BIG koja možda bude 10 za par godina, ko zna. Ako bi se dobro upravljalo BIG om ovo nije nikakav osobiti gubitak za Vispak (koji je i tako nenormalno potcjenjen sa tržišnom 7,15 umjesto npr 30) nego fenomenalna akvizicija koja će ga pretvoriti u regionalnog diva. Samo npr prodaja SOSORa kojeg BIG ima 25%, po mnogo realnijoj cijeni od sadašnje tržišne (vjerovatnoća 95%) može BIGu donijeti ogromnu zaradu a Vispaku takođe srazmjerno broju dionica. Nije prvi put da iz ASa imaju iznenađujuće a velike poteze, sjetimo se kupovine one fabrike keksa čini mi se u samim počecima, pa samog Vispaka pa Klasa. U početku svaka od tih akvizicija je izgledala kao prekrupan zalogaj, ali faktički je svaka bila pun pogodak i svaka tako kupljena firma je munjeviti procvjetala. Zašto ne i BIG? Ako je dakle kupljeno sa namjerom domaćinskog upravljanja BIGom onda je ovo super pozitivna vijest i za BIGove i za Vispakove dioničare. Ako pak nije nego je neka muljaža i kupljeno je samo zbog neke specifične transakcije ili firme iz BIGovog portfelja (a ne znam šta bi im to trebalo, imaju eksponencijalni rast core biznisa i u Vispaku i u Klasu) onda naravno zavisi u čemu bi se sastojala ta muljaža, vidjećemo. Dakle onako na prvu, slažem se sa insiderom, vijest me obradovala, a i sad mi je vrlo pozitivna, možda nešto previđam.
montypython

Post by montypython »

Ne znam koliko imaju para U ASu, ali kad bi imali, fenomenalan potez bi bio npr da kupe Vladin paket SOSORa , koja god cijena, to je bagatela, a onda uz 25 % u BIGu vladaju i SOSORom, jest da im to nije core biznis ali bi kupili tržišnog lidera koji će uskoro vrijediti dvostruko, praktično upola cijene, odnosno sa kupljenih manje od 50% dionica.
proleter

Post by proleter »

montypython wrote:Ne znam koliko imaju para U ASu, ali kad bi imali, fenomenalan potez bi bio npr da kupe Vladin paket SOSORa , koja god cijena, to je bagatela, a onda uz 25 % u BIGu vladaju i SOSORom, jest da im to nije core biznis ali bi kupili tržišnog lidera koji će uskoro vrijediti dvostruko, praktično upola cijene, odnosno sa kupljenih manje od 50% dionica.
Ovo mi ima logike, možde je ovo sve i dogovoreno i planirano.
panzer

Post by panzer »

Nešto sumnjam da imaju keša na bacanje. Još valja vraćati kredite za klas a i ovo sa BIGom nije moglo bez kredita i zalaganja imovine. Tako da meni to liči na recept selimovića.
Post Reply