U kom smislu misliš da nisu nisu iz KD takve budale da to dozvole. Zašto bi i jednom dioničaru ZIFa odgovaralo da mu se pare pretovaraju u DUF? DUFovi nisu ništa nego servis koji služi da fondovi dobro posluju. Fond nije ništa drugo nego zbir dionica stvoren da vlasnicima donosi dobit/dividendu. Konkretno dionice koje su u portfelju BIGa vrijede na tržištu sada i s ovim katastrofalnim cijenama od kojih su mnoge vještački niske 90ak miliona (plus mnoge su nominalno vrednovane sa nula jer su npr doo i sl iako imaju imovinu). E sad čim taj skup dionica zamotaš u foliju i nazoveš fond najednom iste te ne vrijede 90 miliona nego ispod 30?????? i tu je kao sve OK? Dioničari fonda nemaju dividendu i nikad je nije bilo a tržišna cijena je mizerna ispod je trećine NAV. Pitam koji je razlog postojanja takvog fonda. A dioničar ne može iz njega izaći zbog mizerne cijene. Sva dividenda koja u fond uđe umjesto da se kvalitetno ulaže i povećava vrijednost ili ne daj bože podijeli kao dividenda dioničarima fonda, prebaci se društvu za upravljanje u formi naknade za upravljanje koja se fiktivno napumpa do maximalne visine koju je neko svjesno zakonom omogućio 3 ili 3,5 % (što je par miliona) iako bi to "upravljanje" sa tim brojem transakcija odradio svako od nas u slobodnom vremenu ili preko vikenda za 500 KM mjesečno. Uz sve pomenuto, pitanje je zašto bi iko od dioničara fonda bio protiv promjene DUFa? Ono što je meni misterija je zašto se niko od većih dioničara ne buni i traži promjene, i DUFa i zakona? Nisu valjda svi povezana lica? U RSu su nešto i uradili, ovdje ništa, siguran sam zbog direktne veze politike sa DUFovima.exat wrote:a kako si ti zamislio da se primjeni Duf ako oni imaju 22% plus ovaj ispod KD koji postotak?valjda znas da ti treba 3/4 glasova da bi to uspio. Nisu bas ovi iz KDa takve budale da to tako lako dozvole.
Ne znam stvarno šta misliš pod onim da "iz KD nisu takve budale da to lako dozvole"? Misliš li na KD u ZIFu ili KD u DUFu? Pitanje je naravno retoričko, želim da naglasim apsurdnost čitave situacije, s tim da pitanje zašto se glavni dioničari ZIFa ne bune ostaje, zna li iko odgovor?