Komentari trgovanja i dešavanja na tržištu

insider

Re: Komentari trgovanja i dešavanja na tržištu

Post by insider »

Šta se ovo desilo s obveznicama Kantona Sarajevo. Odbili su sve ponude??????
Sabur2

Post by Sabur2 »

http://www.sase.ba/v1/SASE/O-SASE/SASE- ... 400/type/0

Suspenzija trgovine dionicama emitenata koji nisu objavili Polugodišnji izvještaj za 2016. godinu
insider

Post by insider »

Zna li se zasto je Kanton Sarajevo odustao od emisije obveznica
proleter

Post by proleter »

insider wrote:Zna li se zasto je Kanton Sarajevo odustao od emisije obveznica
Pa nije teško pogoditi, vjerovatna im nije odgovarala ponuđena cijena, odnosno kamata.
Oni su mislili ako Federacija postiže negativne kamate da će i oni, ali im očigledno kredibilitet kod banaka nije baš visok.
panzer

Post by panzer »

Skeptican sam po pitanju preostala dva emitenta i znacajnijeg rasta cijena na njima. Haden sigurno nece ispustiti bosnalijek kada vec dugo bez problema imaju apsolutnu vlast u toj firmi. Prije ce pojaviti jos jedan anonimni fond koji ce biti neutralan a u stvari ce biti produzetak hadena.
Novalic opet juce spominje kako preferira domaceg ulagaca kao vlasnika sarajevo osiguranja. Sasvim je ocito da je rezervisano za asa grupaciju i da ce oni dobiti za male pare. A onda ce po obicaju sibicariti na berzi godinama drzeci cijenu.
mendo

Post by mendo »

kakvu cijenu očekuješ za SOSOR?
panzer

Post by panzer »

Nemam nikakve ideje i ne bi me iznenadilo da ode po 7 KM. Prodavac toliko lose prica o tome a domaci kupci bi uvijek sve za bagatelu tako da mi ni 7 KM nije iznenadjenje. Jos ce se pohvaliti da je kupac obecao da ce zadrzati djelatnost i radnike koju godinu.
A skidanje cijene na bosnalijeku je ista prica
mendo

Post by mendo »

jer onih 15mio maraka kojih je spominjao Provalić, da je netko nudio, nema veze sa logikom, čak ni sa sadašnjom tržišnom cijenom...
panzer

Post by panzer »

Ne znam

U toj istoj izjavi od juče, Novalić kaže da su u budžetu planirali 65 miliona KM a da će biti koji milion više. Ako prođe ova aukcija bosnalijeka onda će biti oko 65 miliona KM i nema nikakvog viška iznad toga.

U svakom slučaju i tih 15 miliona KM za Sarajevo osiguranje je oko 7 KM po dionici.

I kako na osnovu toga uraditi nešto na berzi.

Npr. prodati dionice u FDS, firmi koju je državni udio konačno napustio, i koji što je još zanimljivije BAT tek dolazi i birati između sljedećeg:

Bosnalijek- kako rekoh, sa slabom šansom da ga Haden napusti ali i sa vrlo malom šansom da neko raspiše tender za tih 14,73 KM jer ko god da kupi nema obaveze za tenderom. Haden sigurno neće biti direktni kupac.

Sarajevo osiguranje- koji kupac hoće za male pare a vjerovatno će ga i dobiti i sa ko zna kakvom šansom da dionice nekad počnu rasti.

BH telecom- istina isplaćuje dividendu ali ako ova vlada bude prodavala manji ili veći dio firme znamo kakva nas "procjena vrijednosti" očekuje. Ne računajući loš period za telekome.

Obveznice-skoro sve preko 90% i što je još gore direktan posao sa državom.
mendo

Post by mendo »

onda sam ja nešto pogrešno preračunao... ali 7,5 mio eur je smiješna cijena za vodeće osiguranje u zemlji... presmiješna... toliko na zapadu košta neka bolja vila...
u bosni je besparica a prije svega se cijene umjetno snižavaju već duži niz godina, pa nitko nema osjećaja šta koliko vrijedi...
Post Reply