Fabrika duhana Sarajevo

panzer
Posts: 12399
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Fabrika duhana Sarajevo

Post by panzer »

@proleter
Sve što je na skrbnicima će vjerovatno biti prebačeno na CID ali mene interesuje i šta će direktor uraditi. A BAT ne može tek tako zavrnuti 10-tak miliona EURa. Odnosno, može ali ostaje trag i onda se moraju baviti kešom a prije ili kasnije neko može pokrenuti istragu oko pranja novca. Treba li BATu da bude u negativnoj reklami oko pranja novca u nekoj sitnoj zemlji?

Što se tiče Mann+Hummela , vrijeme pokazuju da nije jednostavno tek tako nešto raditi na štetu ostalih dioničara a da je bilo mrvica volje,bar sa moje strane, mogli su imati pravnih problema kojim ne bi bili zadovoljni. Ni oni a pogotovo ne uprava u Njemačkoj
Last edited by panzer on 23 Sep 2016, 09:05, edited 1 time in total.
slucajni prolaznik
Posts: 382
Joined: 21 Feb 2013, 18:33

Re: Fabrika duhana Sarajevo

Post by slucajni prolaznik »

" Zar misliš da fondovi neće prodati? "
Po meni je posve realno očekivati da će fondovi prodavati …do prije nekoliko mjeseci u svim NV fondova ova dionica se kretala oko 45-50tak KM …s tenderom dobivaju + nekih 35 KM …bojim se da im je prerizična alternativa čekati što će se dešavati u budućnosti …
slavuj
Posts: 1982
Joined: 19 Sep 2013, 11:29

Re: Fabrika duhana Sarajevo

Post by slavuj »

Pa to sam davno napisao,samo što vi ne vjerujeto u to!
ONi,svi koji su uključeni u ovu operaciju,naplatit će se kroz kupovinu neduhanskog biznisa po nerealno niskoj cijeni!Naravno,na taj način će oprati i pare koje su dijeljene na ruke ,a time i one koje su došle do ruku onih iz vlasti koji su ovo odobrili i aminovali!Rizikovali su ljudi izbore ubog interesa pojedinaca a možda i stranaka!Pa zar se ne sječate,još prije pola godine neko je i na ovom forumu napisao:Sve je dogovoreno!Direktor će dobiti jedan od biznisa koji su sada u vlasništvu FDS.Neka se on javi!
Last edited by slavuj on 23 Sep 2016, 09:09, edited 2 times in total.
panzer
Posts: 12399
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Fabrika duhana Sarajevo

Post by panzer »

slavuj wrote: Ne,ja ne mislim da će obavezno nategnuti ostale,ali također nisam siguran da neće!
Tačno je da još uvijek ne znamo kako će se odvojiti duhanski biznis.Znamo jedino da svako izdvajanje znači i pravo malim dioničarima da prodaju svoje dionice Društvu najmanje po cijeni po kojoj će biti na tenderu.To je onaj član Zakona o dioničkim društvima,po kome sudovi već imaju sudsku praksu na mojoj presudi protiv Bosnalijeka!U ovom slučaju mijenja se samo osnov,promjena organizacionog oblika društva.Kamate su 12 posto od dana utuženja pa će se to i isplatiti.To je sasvim dovoljna zaštita onih koji ostanu dioničari i nakon tendera!Jedino što sam siguran da je sve unaprijed dogovoreno i da se tu BAT nije dao prevariti!Siguran sam i da je u tom dogovoru ušestvovao i premijerNovalić.To je u ostalom,potvrdio i doktor o trošku dioničara.Javno je zahvaljivao premijeru na tome što je sa potencijalnim kupcem dogovorio da nema otpuštanja radnika.A one drske izjave Provalića kako njih i nije briga ko je kupio dionice,su samo ilustracija kakav je to čevjek!
Još da napomenem da ova družina u daljnjoj aktivnosti mora voditi računa baš o usluzi koju im je učinio Novalić određivanjem ove cijene!Ne smije se dakle u skorije vrijeme ni jednog trenutka ostaviti mogučnost da neko u zaštiti svojih prava putem vještaka dokaže na sudu da dionice FDS vrijede najmanje 50% više od cijene po kojoj su prodate!I to je njima veliki problem!
Evo čovjek savjetuje da prodamo. Mislim da je savjet da ti prvi prodaš da im ne stvaraš probleme kasnije. Ko bi se opravdao kasnije kada počnu negativni tekstovi o BATu.
slavuj
Posts: 1982
Joined: 19 Sep 2013, 11:29

Re: Fabrika duhana Sarajevo

Post by slavuj »

Ne, ja ne savjetujem ništa,to sam već rekao.Iznosim samo razne mogučnosti!A što se mene tiče,ja ću sigurno ostati dioničar sa nekom manjom količinom dionica.Tek da sam tu !
panzer
Posts: 12399
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Fabrika duhana Sarajevo

Post by panzer »

Nisam mislio da ti savjetuješ nego neko drugi ali možda sam i to pogrešno shvatio. Možda čovjek samo piše svoje mišljenje.

Nego zašto bi CID bilo prepušteno odnosno prodano sve na tenderu pa da tek onda mogu raditi šta hoće.

Ovo pišem zato što je ovdje osnovna pretpostavka da je CID nepošten.
beavis
Posts: 127
Joined: 28 Jan 2014, 23:35

Re: Fabrika duhana Sarajevo

Post by beavis »

@panzer To i jeste problem ovog threada. Što svi polazimo od toga da su svi po defaultu nepošteni. A šta ako su pošteni sa interesom? Je li to nepošteno?
Inače sadržaj threada se znatno poboljšao.

Slažem se da će ponašanje Mulahasanovića biti dobar barometar za ostale dioničare kako se ponašati. Ja sam svoju odluku bez obzira na to već donio. Prosječna kupovna cijena će mi sa prodajnom od 83,5 obezbjediti odličnu zaradu. Budućnost, restrukturiranje FDS mi je previše mutna pa se vodim onom "Bolje vrabac u ruci nego golub na grani".

Nisam vjerovao da ću ovo reći ali ponovo se slažem se slavujem kad kaže da je safun već ispao i pitanje je hoće li se neko sageti. Moj rezon je slijedeći 83,5KM je puno sapuna za mene pa i ako me prevare manje će boljeti. :)
panzer
Posts: 12399
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Fabrika duhana Sarajevo

Post by panzer »

Pa zar može biti finansijskih transakcija bez interesa.

Zašto svima ne bi bio interes da izvuku pare od neduhanskog dijela i to podijele prema zakonu. Pošteno će zaraditi i CID a i ostali dioničari. I nema muljanja, nema tužbi, nema negativnih članaka o nalogodavcu BATu i to je to.
beavis
Posts: 127
Joined: 28 Jan 2014, 23:35

Re: Fabrika duhana Sarajevo

Post by beavis »

Bilo kakva restruktura složene kompanije kao što je FDS bez 2-3 godine ne može biti sprovedena. Ko će toliko čekati i rizikovati šta će biti? Meni onaj vrabac u ruci nekako izgleda dobro uhranjen...haman pa golub.
proleter
Posts: 1631
Joined: 14 Sep 2012, 13:45

Re: Fabrika duhana Sarajevo

Post by proleter »

beavis wrote:Bilo kakva restruktura složene kompanije kao što je FDS bez 2-3 godine ne može biti sprovedena. Ko će toliko čekati i rizikovati šta će biti? Meni onaj vrabac u ruci nekako izgleda dobro uhranjen...haman pa golub.
Mislim da tako razmišlja 90 % malih dioničara. I što kaže slavuj, ostaviti malo siće, ako opali kec.
Vrijeme je da otvorimo novi topic : kuda sa novcima?
50-ak miliona nije malo na ovako plitkom tržištu. Mada naravno većina i ne trguje, vjerovatno nova kola, stanovi...
Post Reply