ZIF-ovi

montypython

Re: ZIF-ovi

Post by montypython »

exat wrote:a kako si ti zamislio da se primjeni Duf ako oni imaju 22% plus ovaj ispod KD koji postotak?valjda znas da ti treba 3/4 glasova da bi to uspio. Nisu bas ovi iz KDa takve budale da to tako lako dozvole.
U kom smislu misliš da nisu nisu iz KD takve budale da to dozvole. Zašto bi i jednom dioničaru ZIFa odgovaralo da mu se pare pretovaraju u DUF? DUFovi nisu ništa nego servis koji služi da fondovi dobro posluju. Fond nije ništa drugo nego zbir dionica stvoren da vlasnicima donosi dobit/dividendu. Konkretno dionice koje su u portfelju BIGa vrijede na tržištu sada i s ovim katastrofalnim cijenama od kojih su mnoge vještački niske 90ak miliona (plus mnoge su nominalno vrednovane sa nula jer su npr doo i sl iako imaju imovinu). E sad čim taj skup dionica zamotaš u foliju i nazoveš fond najednom iste te ne vrijede 90 miliona nego ispod 30?????? i tu je kao sve OK? Dioničari fonda nemaju dividendu i nikad je nije bilo a tržišna cijena je mizerna ispod je trećine NAV. Pitam koji je razlog postojanja takvog fonda. A dioničar ne može iz njega izaći zbog mizerne cijene. Sva dividenda koja u fond uđe umjesto da se kvalitetno ulaže i povećava vrijednost ili ne daj bože podijeli kao dividenda dioničarima fonda, prebaci se društvu za upravljanje u formi naknade za upravljanje koja se fiktivno napumpa do maximalne visine koju je neko svjesno zakonom omogućio 3 ili 3,5 % (što je par miliona) iako bi to "upravljanje" sa tim brojem transakcija odradio svako od nas u slobodnom vremenu ili preko vikenda za 500 KM mjesečno. Uz sve pomenuto, pitanje je zašto bi iko od dioničara fonda bio protiv promjene DUFa? Ono što je meni misterija je zašto se niko od većih dioničara ne buni i traži promjene, i DUFa i zakona? Nisu valjda svi povezana lica? U RSu su nešto i uradili, ovdje ništa, siguran sam zbog direktne veze politike sa DUFovima.
Ne znam stvarno šta misliš pod onim da "iz KD nisu takve budale da to lako dozvole"? Misliš li na KD u ZIFu ili KD u DUFu? Pitanje je naravno retoričko, želim da naglasim apsurdnost čitave situacije, s tim da pitanje zašto se glavni dioničari ZIFa ne bune ostaje, zna li iko odgovor?
montypython

Post by montypython »

https://www.cin.ba/slovenci-pokusavaju- ... dionicare/
Evo jedan stari članak, ima mu koliko vidim desetak godina. Međutim malo se šta promijenilo a sigurno su stare veze ostale samo što su možda malo zameteni tragovi. Interesantno je da se vidi da je tada zakonski maximum za upravljačku naknadu bio 1% a i tada je to bilo čisto isisavanje, a danas je nevjerovatnih 3 ili 3,5 %. To je neko svjesno omogućio a taj neko jasno i do danas blokira da se bilo šta promjeni. Možda bi CIN trebao ažurirati priču?
panzer

Post by panzer »

Možda bi neko trebao konačno stati iza svog vlasništva. Zašto se uvijek od nekog čeka (ovdje od nekog CINa) da nešto uradi. A svi ostali dioničari kuliraju.
montypython

Post by montypython »

panzer wrote:Možda bi neko trebao konačno stati iza svog vlasništva. Zašto se uvijek od nekog čeka (ovdje od nekog CINa) da nešto uradi. A svi ostali dioničari kuliraju.
Pa ja i pitam zašto ovi što imaju veće količine ne staju iza svog vlasništva. Realno, malo šta može promijeniti neki penzioner, jedan od 30 000 koji ima npr 100 dionica dobijenih od certifikata koje sad vrijede 250 KM (a realno 700) ako da ode na skupštinu treba platiti kartu do Sarajeva 25 KM i ručak pa da onda tamo utvrdi da nije bilo kvoruma, a i da ga je bilo šta...ništa. 99,9 % tih što "kuliraju" ili ne znaju ni da imaju dionice ili nemaju pojma o ovim isisavanjima. Drpa se od penzionera i sirotinje koja nije doktorirala ekonomiju i pretpostavlja pogrešno da ih štiti sva infrastruktura pravne države. Evo da se skupi i 100 entuzijasta koji razumiju problem i glasaju protiv nečega na nekoj skupštini ne bi možda imali ni 1% glasova. Zato smatram da mali dioničari sami ovdje ne mogu ništa i to je logično. Zašto veliki ne reaguju to me interesuje, npr oni koji imaju više od recimo 0,5%' Trebala su reagovati i udruženja penzionera, dioničara, naravno KOMVP je trebao, tužilaštva istraživačko novinarstvo, zašto ne i CIN pa ko će drugo. Šta radi Vlada, šta KOMVP, šta parlamentarci, šta opozicione stranke? Ne bih toliku odgovornost svaljivao na male dioničare, nisu oni dorasli da se bore sa kriminalom niti su obučeni niti plaćeni, niti trebaju biti.
Uostalom ugroženi su i svi drugi, ne samo dioničari fondova, kad neki fond proda miljeniku ispod cijene neku dionicu on obara i cijenu tog emitenta, ne oštećuje samo dioničare fonda, stvara lošu atmosferu na berzi, nesigurnost, i posljedično potkopava cjelokupnu trgovinu. I to je upravo ono što sad imamo. Zašto kuliraju svi ostali?
panzer

Post by panzer »

100 ljudi jeste malo ali bolje i to nego niko. Možda tih 100 ljudi animira ostale koji imaju neke udjele. A tek onda sve ostale institucije i još kojeg penzionera.
Ali mora se zvanično početi. Trenutno boljeg prijedloga nemam. Nisam nešto ni izložen u dionicama fondova pa ni ne razmišljam previše odnosno ne znam za drugi mogući način.
montypython

Post by montypython »

Malo ko zbog ovih stvari nije ovdje izložen. Evo npr BIG ima 25% SOSORA koji uskoro ode na prodaju. Tih 25% će jako trebati bilo kome ko kupi Vladin dio. Pitanje je na koji način će i po kojoj cijeni BIG prodati svoj dio, po realnoj ili nekoj specijalnoj što može itekako uticati na npr dioničare SOSORa a ne samo BIGa? Ako proda po realnoj i mali dioničari SOSORA onda dobiju novac ta likvidnost će se preliti na berzu pa će se povećati potražnja za drugim dionicama i posljedično i njihova cijena, porasti će prometi itd itd. Može čak uticati na cijenu i razvoj događaja i prije Vladine prodaje. A SOSOR je samo jedna od možda 80-tak firmi iz portfelja.
savjetnik

Post by savjetnik »

Informacija o NVI Fonda za januar 2015.
Prosječna neto vrijednost imovine Fonda za mjesec januar 2015. godine iznosila je 42.847.230,57
Prosječan broj dionica Fonda za mjesec januar 2015. godine iznosio je 4.926.930
Prosječna neto vrijednost imovine Fonda po dionici za mjesec januar 2015. godine iznosila je 8,6965 KM
Neto vrijednost imovine Fonda po dionici na dan 31.01.2015. godine iznosila je 8,6714 KM
Posljednja tržišna cijena dionice Fonda za mjesec januar 2015. godine iznosila je 4,00 KM

Informacija o NVI Fonda za juli 2016.
Prosječna neto vrijednost imovine Fonda za mjesec juli 2016. godine iznosila je 35.380.968,97 KM
Prosječan broj dionica Fonda za mjesec juli 2016. godine iznosio je 4.926.930
Prosječna neto vrijednost imovine Fonda po dionici za mjesec juli 2016. godine iznosila je 7,1811 KM
Neto vrijednost imovine Fonda po dionici na dan 31.07.2016. godine iznosila je 7,2576 KM
Posljednja tržišna cijena dionice Fonda za mjesec juli 2016. godine iznosila je 2,00 KM
U zadnjih 18 mjeseci uspjeli su da umanje vrijednost fonda za 7.466.261,60 KM.Čega god su se prihvatili sve su opuhali.
Last edited by savjetnik on 10 Dec 2016, 09:58, edited 1 time in total.
slavuj

Post by slavuj »

Dobri moj savjetniče,ništa od ove priče sve dok se ne probije u ostale medije.I dok Ti ili neko drugi ne odlučite da uzmete advokata,naravno odredite neku sumu koju se isplati ulošiti!
Pa onda sve ono što si neki dan iznio ovdje,pretočiš u Tužbu!Tuženi direktor DUF Mig grup invest Pašić,znaš mu ime!
Zloupotreba položaja radi pribavljanja materijalne koristi članu NO Duf-a,prodajom firmi u vlasništvu tog člana 26 665 dionica FDS u vlasništvu ZIF Mi grup po cijeni od 50.04 km,čime je dioničare fonda oštetio za oko 900.000km,a dotičnom tom prodajom,pribavio istu toliku materijalnu korist!
Ovo je samo jedan u nizu slučajeva pljačke dioničara fondova.Ti ih sigurno znaš
više nego ja,i ne znam šta čekate!Naravno,pri tome,kao dioničari,ispostavitei svoje zahtjeve za nadoknadu pretrpljene štete i vama i ostalim dioničarima.I nempjte se sikirati što će vas nerealizirani kriminalci sa foruma optužiti da ste iskoristili sud da uzmete pare od ostalih dioničara ili od tih kriminalaca koji su vas opljačkali!
Ja vjerujem da bi se moglo podići desetine tužbi samo oko nekoliko fondova u posljednjih pola godine!Pa jedna čitava bivša grupacija sada živi samo od takvog kriminala!I već su postali toliko sigurni u svoje zaštitnike da već prave čak sa kilometar vidljive greške,koje će ih sigurno jednom koštati!
Dok se tužioci ne odluče da pročitaju nekoliko članova Zakona,moramo se oslanjati na privatne tužbe,na žalost!"
savjetnik

Post by savjetnik »

Mene ne interesuju ljudi koji će me optuživati na ovom forumu da sam iskoristio sud da uzmem pare,jer najveći broj njih nema uloženu ni jednu marku na berzi .Nisu ni svi fondovi iskren da ti budem isti.Najbolji primjer je Zif Prevent koji svakodnevno povećava vrijednost fonda.
Last edited by savjetnik on 10 Dec 2016, 10:00, edited 1 time in total.
407

Post by 407 »

savjetnik wrote:Sanjao sam ružan san,da su Selimovići kupili Zif Big.
Sreća pa su ti snovi pouzdani. :roll:
Post Reply