Fabrika duhana Sarajevo

insider
Posts: 971
Joined: 15 May 2012, 15:17

Re: Fabrika duhana Sarajevo

Post by insider »

Ko ima para stavi nalog po 60 i kusur i peca sve sto naidje.

A prema posljednjim info i kod Bosnalijeka bi mogla biti dobra zetva. Sad je 11 a ici ce poprilicno sigurno po 15.5
montypython
Posts: 4066
Joined: 06 May 2010, 10:52

Re: Fabrika duhana Sarajevo

Post by montypython »

insider wrote:Ko ima para stavi nalog po 60 i kusur i peca sve sto naidje.

A prema posljednjim info i kod Bosnalijeka bi mogla biti dobra zetva. Sad je 11 a ici ce poprilicno sigurno po 15.5
Evo neko se sjetio, tek sad, u nas je sve na sporo paljenje, već je uzletjelo na 70. Ovako će biti i na pola ostalih dionica i to još drastičnije ali narodu kao da trebaš nacrtati gdje je prilika iako je sve jasno godinama.
407
Posts: 19
Joined: 08 Jun 2016, 10:58

Re: Fabrika duhana Sarajevo

Post by 407 »

panzer wrote:Ne znam zbog čega. Ko god hoće može staviti nalog na 70 KM ili po željenoj cijeni do 79 i kusur KM. Ali nikom se ne stavlja, zašto bi neko zaradio. Nema potrebe. Bolje je gledati i tražiti zavjeru. Što ne znači da tih 35 komada nije prodano sa namjerom ali to ne opravdava kupovnu stranu.
Ne tražim zavjeru, nego pišem o krađi.

Kada se pojavi prodavac sa ovakim zahtjevom, brokerova je dužnost i obaveza da mu prvo objasni da će zaraditi 700 KM više na ovih 35 dionica ukoliko sačeka mjesec dana. Ukoliko prodavac ne može čekati mjesec dana i želi da proda dionice isti dan, onda broker stavlja nalog sa diskrecijom, na recimo 73 KM i čeka do recimo 13:15 da vidi kako će kupovna strana reagovati. Sve što nije napravljeno maloprije, nego je naš pošteni broker u istoj sekundi spojio svoj kupovni nalog i prodajni na 64,03 KM (to se zove pecanje insider, samo ako si ti sam sebi upecao tih 35 dionica).
E zato Komisija treba reagovati i vidjeti ko je oštećeni prodavac.

PS Ukoliko Komisija ustanovi da je prodavac to namjerno uradio, e tek onda možemo pričati o teorijama zavjere, u koje ja ne vjerujem.
panzer
Posts: 12405
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Fabrika duhana Sarajevo

Post by panzer »

To je već drugo i to je vrlo dobro pojašnjenje. Al nema komisija kad.... "nemači kada"...

Jel to znači da svaki nalog koji se protrguje ispod 83,5 KM mora ići sa sugestijom brokera?
slucajni prolaznik
Posts: 382
Joined: 21 Feb 2013, 18:33

Re: Fabrika duhana Sarajevo

Post by slucajni prolaznik »

Vrlo interesantan post forumaša 407 …pretpostavljam da "nije iz glave " nego da to negdje i piše …pa eto molio bih neki link , neku uputu …jer bez toga opet odosmo u teorije zavjera :-)
insider
Posts: 971
Joined: 15 May 2012, 15:17

Re: Fabrika duhana Sarajevo

Post by insider »

Veoma interesantan post kako bi trebalo da se odvija trgovina i sta bi broker trebao da radi, interesantan i netačan.
proleter
Posts: 1631
Joined: 14 Sep 2012, 13:45

Re: Fabrika duhana Sarajevo

Post by proleter »

insider wrote:Veoma interesantan post kako bi trebalo da se odvija trgovina i sta bi broker trebao da radi, interesantan i netačan.
Netačan samo u BiH i ostalim balkanskim zemljama. Hajde to uradi u nekoj ozbiljnoj zemlji. I evo odmah se javljau poznati likovi, koju svaku mutaljavinu i nezakonitost relativiziraju, brane, da o nekoj ne-etičnosti i ne pričamo.
A ovo je u stvari suština propasti malih dioničara na SASE, brokeri uvezani sa tim opskurnim likovima, koje ne možeš nazvati kriminalcima samo zato što im je legislativa ovo omogućila.
Svaka čast 407...
beavis
Posts: 127
Joined: 28 Jan 2014, 23:35

Re: Fabrika duhana Sarajevo

Post by beavis »

Ko god prodaje prije najavljenog MTO-a ili je u strašnoj nuždi ili je totalna neinformiranost da ne kažem glupost u pitanju. Sve ostalo je prazna priča.
slucajni prolaznik
Posts: 382
Joined: 21 Feb 2013, 18:33

Re: Fabrika duhana Sarajevo

Post by slucajni prolaznik »

Pa zaista ovdje se utrkuju da pokažu koliko su pametniji , pošteniji i šta sve ne od ostalih …ja lijepo pitao (jer mi je zaista interesantno da vidim kako je i ovo regulirano ako je uopće ) i umjesto da mi se pokaže gdje je ili nije , odmah počinje priča naširoko …da se razumijemo , na zapadu ne postoje mali i veliki dioničari kako mi to običavamo označavati ( da se ne uplićemo u osnove zdravog razuma koje kažu da oni koji ulažu nasitno jesu mali a oni koji vrte velika ulaganja jesu veliki ) ..rekao bih da tamo postoje pametni i oni drugi dioničari ..eh sad pametni su po meni oni koji su prirodno nadareni ili pak oni koji se konzultiraju sa investicijskim savjetnicima za što lijepo plate …svi ostali spadaju u kategoriju onih drugih jer igraju na sreću ili vjeruju informacijama ….ispričavam se ako i sam odem naširoko …sjećam se dobro situacije iz neke 2006-2007 godine , u vrijeme opće pomame za dioničarstvom kod nas …tad su i nene /bake ulagale jer im reklo da se tu brzo i lako može preko noći zaraditi a nikakvog rizika …samo uložiš pare i čekaš …i pita mene tako jedan prijatelj ( mada sebe smatram nikakvim znalcem :-) ) isplati li se uložiti u firmu XY ..cijena dionice oko 120 KM , nominala 10 KM …pogledam papire koji kažu stečaj kuca na vrata i kažem mu da mislim da nije pametno ..na što će on meni ..ma šta ti znaš ?..evo gledaj bila dionica prije 20 dana 98 KM ,danas recimo 120 a za sedmicu će biti 135 najmanje …svi možemo nagađati kraj priče …i danas moj prijatelj ima "uokvirene dionice" …valjda čekao da narastu do 250 …:-)
A evo vam i primjera za aktualnog emitenta …obratite pažnju na datume …možemo samo dodati 10 godina …http://www.mojnovac.net/forumi/showthre ... 447&page=4
U ovih 10 godina je netko shvatio da nije poanta u tome jesi li mali ili veliki dioničar …poanta je u tome koliko si pametan ...
dakle , proleter , u kapitalizmu kojemu težimo nema priče o etici koju ti protežiraš …bićeš / mo ili pametni ili oni drugi dioničari ...
407
Posts: 19
Joined: 08 Jun 2016, 10:58

Re: Fabrika duhana Sarajevo

Post by 407 »

Pravilnik o posredovanju u poslovima sa vrijednosnim papirima.
Član 5. stav 3. b.c.i d.
Član 6. stav 3.

itd...

PS U mojoj priči nema "malih", "velikih", "pametnih", "glupih" dioničara. Postoji samo dioničar i broker-i koji se bave nezakonitim radnjama.
Post Reply