Fabrika duhana Sarajevo

panzer
Posts: 12405
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Fabrika duhana Sarajevo

Post by panzer »

Ima tu krivice menadžmenta. Ja sam to često kritikovao.

Ali ako se gledaju ostali faktori onda su uslovi poslovanja Adrisa znatno drugačiji od uslova poslovanja FDS.

Od vlasničke strukture, političkog okruženja, potencijalnih tržišta tj "prijemčivosti brendova", zakonske regulative, poštovanja te iste regulative itd itd..
Sa jedne strane, moglo je bolje a s druge strane, dobro je ikako opstala.
Sitna buranija
Posts: 2306
Joined: 12 May 2016, 10:51

Re: Fabrika duhana Sarajevo

Post by Sitna buranija »

Pa zato sam i dao link da se vidi kako je moglo i drugačije se uraditi. Po pitanju vlasničke strukture - više je Ante Vlahović kao preduzetnik i fizičko lice vodio računa o svim ostalim dioničarima i radnicima, nego kod nas "naša" vlada i menadžment FDS-a. Mogao je i Vlahović sebi i grupi oko njega ostvariti zaradu a sve ostale povaliti i izvarati, a kod nas Vlada ide prvo na svoju štetu (štetu građana), pa na štetu sitnih dioničara, a vjerovatno i na štetu radnika (ovo ćemo vidjeti u skoroj budućnosti da li je tako). Ista stvar sa menadžmentom-zajebali su sve dioničare pa tako i Vladu (ako ignorišemo činjenicu da su radili u talu sa pojedincima iz vlade).

A koliko znači to ko vodi kompaniju (kakav je taj neko kao čovjek) najbolji je primjer upravo FDS. Era rahmetli Loje i era ovog "doktora"... FDS je počeo tonuti prije akciza...
one
Posts: 1775
Joined: 03 Jul 2012, 12:30

Re: Fabrika duhana Sarajevo

Post by one »

Ovaj CID bi mogli biti ovi adriaim.com
samo zbog politike su mozda morali otvorit offis par mjeseci ranije u becu
insider
Posts: 971
Joined: 15 May 2012, 15:17

Re: Fabrika duhana Sarajevo

Post by insider »

Baš bi BAT dao 40 miliona KM nekim balkanskim banditima (koji su po vama osnovali CID) kako bi preuzeo FDS, i to jos javno objavio odmah poslije....ja znam da je ovdje teski kriminal i sve sto uz njega ide ali tesko da je BAT toliko glup i naivan da investira u BiH potpuno nezasticen putem "kriminalaca" iz CID-akupovine
beavis
Posts: 127
Joined: 28 Jan 2014, 23:35

Re: Fabrika duhana Sarajevo

Post by beavis »

Koliko sam vidio i za SOSOR i za Bosnalijek se najavljuju nove aukcije kao i objave u FT-u. Dakle, ništa od neobavezujućih ponuda ispod stola. Ne bih htio da zvučim kao Fadilov advokat ali danas je čovjek fino rekao. Svako ko je htio mogao se prijaviti na aukciju, moglo se i ovako i onako dogovarati sa bilo kim. Samo onaj ko ponudi najviše odlazi sa dionicama. Sve drugo je bez veze priča. Da se razumijemo kad se uradi realna valuacija FDS-a sve iznad nominale je ogroman rizik za investitora. Vjerujem da je Vlada tu informaciju i dobila od valuatora. BAT i CID će na kraju platiti preko 100M KM. Niko nije branio nikome da se prijavi na aukciju i ponudi 200KM po dionici i 250M za cijelu kompaniju ali niko se nije prijavio. Znam da je zabavno razglabati oko različitih scenarija ali suština je da su i BAT i CID ušli u rizik u ovoj transakciji i izgleda da su jedini oni bili spremni taj rizik preuzeti. Zato mi je glupo raspravljati o tudjim problemima. Bavimo se svojim. Možda ih onda budemo i riješili?
montypython
Posts: 4066
Joined: 06 May 2010, 10:52

Re: Fabrika duhana Sarajevo

Post by montypython »

Ja ne znam je li objavljen poziv u FT, da li je? A i nove aukcije koje se najavljuju u medijima danas za septembar su mi upitne. Pojavilo se je pismo namjere ovihh dana gdje pise da ce aukcije biti u septembru, ali to je stari dokument. U njemu pise i da ce aukcija FDS biti mislim u 2017 iako se ima mjesec znalo da ce biti 15 septembra. Ne bi me cudilo da su mediji bez razumijevanja prepisali to iz pisma namjere kao cinjenicu, a da se u medjuvremenu sve promijenilo, i datum a i nacin prodaje. Vidjecemo, ima jos 14 dana. Dakle nije da je "nista od neobavezujucih ponuda ispod stola". Daleko od toga da aukcija kao nacin prodaje svjedoci o postenju Vlade I Fadila. Od minimalne ponudjene cijene do mnogo drugih stvari, svasta se moze izmuljati. G Novalica od onog blacenja Sarajevo Osiguranja i konstantnog pokusaja snizavanja cijene istog, u sred prodaje, nece oprati ni sto smrkova. Evo sad gledam dnevnik i covjek ni manje ni vise bubnu da ako Vlada posjeduje dionice FDSa NE posjeduje i nekretnine hotele i sl koje FDS posjeduje. Sta reci na to.
beavis
Posts: 127
Joined: 28 Jan 2014, 23:35

Re: Fabrika duhana Sarajevo

Post by beavis »

Monty izvini ali čovjek je ispravno rekao. Nije pravno lice granap pa zagrabi iz kase kad god ti je zgodno. Vlasništvo u pravnom licu i vlasništvo pravnog lica su dvije potpuno različite kategorije. To što nekome pripada 10% vlasništva u pravnom licu ne znači i da je vlasnik 10% sredstava koje pravno lice posjeduje. To je jedino tačno kod likvidacije pravnog lica ali tada pravno lice prestaje da postoji i ostaje samo imovina.
montypython
Posts: 4066
Joined: 06 May 2010, 10:52

Re: Fabrika duhana Sarajevo

Post by montypython »

beavis wrote:Monty izvini ali čovjek je ispravno rekao. Nije pravno lice granap pa zagrabi iz kase kad god ti je zgodno. Vlasništvo u pravnom licu i vlasništvo pravnog lica su dvije potpuno različite kategorije. To što nekome pripada 10% vlasništva u pravnom licu ne znači i da je vlasnik 10% sredstava koje pravno lice posjeduje. To je jedino tačno kod likvidacije pravnog lica ali tada pravno lice prestaje da postoji i ostaje samo imovina.
prvo pripada mu i kad nije likvidacija a i kad jeste. Ispada da vlasnik dionica FDSa nije i vlasnik hotela koji FDS ima u vlasnistvu. Pitanje je bilo u kontekstu niske cijene prodaje FDSa koji ima svakakva druga vlasnistva pa i nekretnina a Fadil je odgovorio kao da oni su imali i prodali samo dionice a nekretnine eto i nisu njihove. Ludilo. Naravno da vlasnik dionica firme JESTE i vlasnik svega sto firma posjeduje, idealog dijela srazmjernog postotku, ne znaci da za svaku olovku u ladici firme ima ZK izvadak. Naravno da ne moze da zagrabi i prodaje sta hoce kad hoce ali to niko nije ni rekao. Ne mogu se nekretnine apstrahirati iz vrijednosti firme. Uostalom kad prodajes dionice i rastajes se od njih to i jeste za tebe kao likvidacija. Odgovori mi ako posjedujes 100% dionica pravnog lica koje ima hotel od 10 miliona i ako hotel nije tvoj kao vlasnika firme kako ti kazes, ciji jeste. Djeda mraza?
savjetnik
Posts: 454
Joined: 11 Jan 2013, 22:43

Re: Fabrika duhana Sarajevo

Post by savjetnik »

Sinoć sam napisao da ide nove akcije prebacivanja iz šupljeg u prazno od trenutno najvećih igrača na tržištu capitala.Žao mi što na kladionici nema kvota 20 da će danas kupovati T3 d.d. Sarajevo(promet 618.284,10 KM) DA ZARADIM,ali sam potpuno zaboravio na Ozon d.d. Travnik(promet 169.056,00 KM).Tek će te u narednim danima vidjeti kako novac od FDS radi čuda.Danas mi kaže jedan dobar prijatelj da je njegov kolega prodao FDS po 50,00 KM i kupio Ozon d.d. Travnik po 144,00 KM.On mu ko svom dobrom drugu kaže da uzme uputnicu za bolnicu dok još ima vremena :) Ako imate para viška,a imate onda dobro razmislite o Ozonu jer je 3.3.2015.godine dionica vrijedila 100 KM.Nešto razmišljam da prodam Bh telecom na 15 pa da onda kupim Ozon ili T3 d.d. Sarajevo.Kažu ovi Arapi navalili u Travnik da udišu čist zrak.Šalu na stranu,ali jesu li ovi ljudi normalni da misle da ovo može ovako ići,vjerovatno misle da smo svi budale pa da ne vidimo šta se radi i kako se ovo zove pravim imenom-PRANJE NOVCA.Na kraju šlag na tortu,Skrbnici uradili vrhunski posao,kupovali po 50,00 KM,a u najgorem slućaju imaju 83,50 KM.Ako matematički izračunamo dobit 230.000 dionica X 30 KM,zarada oko 7 miliona KM.Čestitam i molim Vas da nam organizujete seminar o Korporativnom upravljanju.
slavuj
Posts: 1982
Joined: 19 Sep 2013, 11:29

Re: Fabrika duhana Sarajevo

Post by slavuj »

slavuj wrote:Definitivno,samo za kriminalce direktor fds je posten covjek!Njegovim rastporedjivanjem te NERASPOREDJENE DOBITI i gotovine sa pozicijeGOTOVINA NA RACUNU I BLAGAJNI,koj je na kraju 2008.god naslijedio od Loje u iznosu od 54 miliona,uprabo se bavi Tuzilastvo!
Nije nikskva novost da postoji strani kupac ,Ovamo su ga doveli oni sto su skoro sest mjeseci kupovali dionice po fiksnoj cijeni!Prema dogovoru oni su i obezbjedili ovoliku cijenu,Ko je sve alimentiran,saznat ce se!Nakon kupovine kupac bi ovima prodao sve sto nije osnovni biznid za jeftine pare!Tako bi se oni naplatili i za dio koji su dali na ruke pri kupovini dionica,i za sve sto su potrosili da se obszbjedi ova cijena,To su izgleda,saznali i ovi iz SBB,i zato su iskoristili yvoju poziciju u vlasti da odgode aukciju!Sta ce se desiti u narednih dvadesetak dana,ovisi ox medjustranackog dogivors
Ovo je napisano 25 kolovoza!I ovi sitni nerealizirani kriminalci osuli su po ovome iz svih oruđa!A sad njihovi moralni ekvivalenti ovo isto tvrde u prije deset dana napisanom i nekim medijima dostavljenom pismu!
Juče su čestitali Provaliću na tome što je doveo takvog investitora u našu avlijujer on se hvalio baš tim,,a danas taj isti Provalič se provaljuje i kaže kako ga i nije briga ko je kupio dionice na Berzi!A najgluplja izjava koju je ikada dao neki zvaničnik je baš ona o tome kako dioničari nisu vlasnici nekretnina unutar FDS,odnosno unutar dioničkog društva!Pa ko je to vlasnik!Jedino što je danas dobro rekao je:O svemu neka se brinu istražni organi!
U tome ga podržavam i nadam se da će se baš oni pobrinuti za to!potpuno sam siguran da ga o ovoj pljački neće pitati samo novinari
Sjetih se još jedne njegove bezočne laži!Kaže da je Bat kupio FDS preko svoga fonda,uz neko još gluplje obrazloženje,a taj isti Bat u jučeračnjem pismu ,ma ko da ga je pisao,kaže kako će nakon tendera ući u ozbiljne pregovore o kupovini duhanskog biznisa od CID-a!Čovjek se jednostavno ponaša poput djetetauhvaćenog u krađi komšijskog voća koje na pitanje,šta to radiš,kaže:Ko ,jel ja!
Post Reply