Auto-industrija Pobjeda, Enker, Unico Filter(MHBA), FAD ...

montypython

Re: Auto-industrija Pobjeda, Enker, Unico Filter(MHBA), FAD ...

Post by montypython »

Po ovome čitava firma koja radi, posluje pozitivno i ima dobit, izvozi veliki dio proizvodnje, zapošljava par stotina ljudi, vrijedi cca 3,25 miliona KM. Manje od pola godišnjeg prihoda npr. Vjerovatno joj know how i licence za svjećice vrijede više od toga, da ne spominjem nekretnine, mašine ili dobit.
panzer

Post by panzer »

Svabe opet digle ponudu na unftr. Malo su agresivniji a izgleda vide da nece tek tako moci stici do 95%
panzer

Post by panzer »

Mozda bi trebalo malo razmisliti i o FADu jer idu ka kompletiranju proizvodnog procesa a to zna donositi znatno vecu zaradu
http://www.slobodna-bosna.ba/vijest/373 ... sjeti.html
panzer

Post by panzer »

I kako sad ovo na Enkeru. Čovjek prodao više od 5% dionica a nema nikakve promjene u prvih deset niti je ko novi ušao.

Moram se ispraviti,bilo je promjena. Ovi što su u prvi vlasnici sad kupuju na žene ili djecu kako ne bi morali raspisati tender.
insider

Post by insider »

panzer wrote:I kako sad ovo na Enkeru. Čovjek prodao više od 5% dionica a nema nikakve promjene u prvih deset niti je ko novi ušao.

Moram se ispraviti,bilo je promjena. Ovi što su u prvi vlasnici sad kupuju na žene ili djecu kako ne bi morali raspisati tender.
Ako su baš žena i djeca onda su povezana lica i ide tender
panzer

Post by panzer »

Ide,ide....

Kao i Pobjedi...
insider

Post by insider »

Podnesi prijavu Komisiji. Znam da je sve korumpirano i sl. itd. ali dok se ne podnese i ne protokolise.....nikad se ne zna. ti podnesi prijavu, pa jos neki dinicari pa kad se sve protokolise.....jedno je pricati a drugo pismeno prijaviti....vjerujte mi kad se najmanje nadas dese se promjene....pero je jace od mača
panzer

Post by panzer »

To nije loš prijedlog ali onda može ići tender po trenutnoj cijeni a ona njima svakako odgovora. Mada radi legalizma bi se mogla podnijeti prijava....
insider

Post by insider »

Vjeruj mi panzer, npr. mnogi se zale na korupciju u Klinickom centru na korupciju i mito ali niko nikad ne podnese prigovor na protokol, znam ljude koji su to uradili i imali su poziv od direktora nadlezne klinike s izvinjenjem, ispravljanjem greske i sl.

Puno se prica a malo podnose zalbe na protokol. Kada ciko u Komisiji to protokolise onda se i clanovi Komisije moraju zapitati, jer su po defaultu upoznati. Do tad su se mogli vaditi da nisu znali, nisu primijetili i sl.

Protokol je čudo, ali mi kao pojedinci smo neaktivni i previse prepusteni da ce neko drugi rijesiti probleme.
montypython

Post by montypython »

I ja se bojim da bi gore bilo da sad imaju priliku za tender. Bila bi trenutna cijena ili blizu nje a mnogi bi se dioničari polakomili da se npr ponudi po 6-7 misleći da je to dobra prilika, ne znajući pravu vrijednost. Ovako možda nemaju još dovoljno para inače sigurno bi oni sami rado tender, ne bi ih trebalo siliti. A za prijavu ne znam, s jedne strane sigurno treba ali kakvi su tužioci ili oni u Komisiji (postoji li to?) ne treba se ništa nadati. Lično sam više da se stvari riješe sistemski da organi reaguju sami ili automatizmom, pa dovoljno im je da (pro)čitaju ovaj portal i da ponekad odgledaju transakcije-eto im materijala a bogami i dokaza. Mene ne bi čudilo da se u nekom trenutku i zvanično ovi na Enkeru ne povežu pa sa 20ak % skoče njih nekoliko na 95% i "istisnu" i ono malo što preostane. Džaba ti onda i prijave kad je zakon skoro pa legalizovao kriminal. Dakle po meni, trebalo bi prvo izabrati jake ljude i sa integritetom u KOMVP, mijenjati loše zakone (Dufovi i naknade, istiskivanje na 95%...) kazne pooštriti plus oduzimanje imovine, npr ako Pif prodaje ispod cijene ili kupuje iznad, sankcionisati trgovinu ispod stola (dio cijene van berze), sankcionisati trgovine između uvezanih lica .... Ima toga more kod nas. Evo dovoljno je samo pogledati onu transakciju na Enkeru prije koji dan, po kojoj cijeni je otišlo a koliko firma vrijedi, pa onda one transakcije mjesecima po istoj cijeni a bez rasta, pratiti trag novca, ne trebaš biti Sherlock Holmes da nabereš dovoljno dokaza. Ako hoćeš. Prekrupno je da se pojedinac bori, mora se riješiti sistemski. Ne vidim npr da ijedna stranka ima u programu išta slično a svi su kao protiv korupcije i kriminala ali generalno. Ne kažem pri tom da su pojedinačne prijave beskorisne treba možda i to probati. Ja sam jednom slao i na KOMVP i na Vladu ( ne u vezi Enkera) i to se ugasilo a iz Vlade nisu ni odgovorili.
Post Reply