BH Telecom
Re: BH Telecom
Ja sam pesimista što se tiče ove dionice. Ne vidim na koji način mogu zaustaviti trend propadanja. Govore o nekoj širokoj paleti usluga kao odgovoru na gubitak tržišta, što je za mene politička floskula bez konkretne vrijednosti na terenu. Viber ih uzima na mobilnoj a telemach na kablovskoj. Izgubili su monopolističke tarife gdje će se efekti pokazati u drugom polugodištu jer je odluka RAK-a stupila na snagu tek u junu. Tržište im je limitirano na bošnjački segment i daljna redukcija je logika. Niti jedan pozitivan proces na osnovu kojeg mogu zasnivati tvrdnje da će barem zadžati prošlogodišnju dobit. Srednjoročno i dugoročno procjena je još gora. I kada ga budu privatizovali ne vidim nikog ozbiljnog da je spreman uložiti novac u tako lošu i nejasnu budućnost. Šta da misli investitor o državi u kojoj u rasponu sedam dana najavljuju rat i nakon toga ekonomski bum najveći u Evropi. Bezizlazna situacija.
Skoro se 100% slažem sa tobom Shahab, s tim da bi mogli kada bi znali okrenuti trend kako je to Telekom Slovenija napravio. Nisam baš siguran da imaju ljude koji imaju i znanje i volju da to naprave? A onda ako ih nemaju mogu ih kupiti a za to treba biti samokritičan.
Bili su na dobrom putu sa uključivanjem solidne količine data prometa u pretplatu, samo su previše zinuli.
Riječ je o tržištu sa potrošačima skromnijih primanja, a koji istovremeno žele da odrzavaju imidž imućnih.
Dakle za smartfon se daje zadnja marka, ali se nema za kredita.
Kako kažu, razgovori unutar mreže su faktički bez troška za kompaniju.
Mislim da bi pretplatnički paketi jeftiniji od sadašnjih minimalnih 17,55 bili pogodak u sridu da se prepaid korisnici privuku na postpaid.
Dakle jeftiniji govorni pretplatnički paketi sa malom količinom data prometa i vrlo povoljnom opcijom dokupa u slučaju potpisa vjernosti.
Neki paket nalik ovom studentskom od 11,7 KM bi vjerovatno bio hit (ako bi bio slobodno dostupan). Vrlo moguće da bi bio i prihvaćen šire od nacionalnog tora.
Dalje, asemblirana usluga je preskupa. Nikog neće privuči na potpis ugovora sa prodajom preskupih (zaključanih) telefona. Moraju naći način da uređaj košta jednako kao i u npr. Hrvatskoj, tj. na cijelom tržištu EU, jer su takve cijene kod nezavisnih trgovaca.
Širenje baze postpaid korisnika je jedini način za stabilizaciju prihoda.
Ovo je samo neko moje viđenje, koje nije stručno i ne mora uopšte biti tačno, ali je recimo stav konzumenta. Možda nekome posluži.
Riječ je o tržištu sa potrošačima skromnijih primanja, a koji istovremeno žele da odrzavaju imidž imućnih.
Dakle za smartfon se daje zadnja marka, ali se nema za kredita.
Kako kažu, razgovori unutar mreže su faktički bez troška za kompaniju.
Mislim da bi pretplatnički paketi jeftiniji od sadašnjih minimalnih 17,55 bili pogodak u sridu da se prepaid korisnici privuku na postpaid.
Dakle jeftiniji govorni pretplatnički paketi sa malom količinom data prometa i vrlo povoljnom opcijom dokupa u slučaju potpisa vjernosti.
Neki paket nalik ovom studentskom od 11,7 KM bi vjerovatno bio hit (ako bi bio slobodno dostupan). Vrlo moguće da bi bio i prihvaćen šire od nacionalnog tora.
Dalje, asemblirana usluga je preskupa. Nikog neće privuči na potpis ugovora sa prodajom preskupih (zaključanih) telefona. Moraju naći način da uređaj košta jednako kao i u npr. Hrvatskoj, tj. na cijelom tržištu EU, jer su takve cijene kod nezavisnih trgovaca.
Širenje baze postpaid korisnika je jedini način za stabilizaciju prihoda.
Ovo je samo neko moje viđenje, koje nije stručno i ne mora uopšte biti tačno, ali je recimo stav konzumenta. Možda nekome posluži.
Sinoć predsjednik EBRD-a Čakrabarti na RTS-u najavio da će EBRD privatizovati Telekom Srbije i ostale telekome u regionu. Sada to vežem za pismo namjere MMF-u i možda ipak nešto bude sa ovim nesretnicima.
-
"- Vrijednost “BH Telecoma” 2014. godine iznosila je 1,4 milijarde KM. Ona je pala za 400 miliona KM od 2006. godine, kada je iznosila 1,8 milijardi. To je i bio argument onima koji su bili zagovornici privatizacije kompanije. Ali mi smo za taj isti period, znači od 2006., uplatili državi, kroz razne poreze, dvije milijarde KM. Samo porez na dobit iznosio je 140 miliona, PDV 420 miliona, zatim, isplatili smo 991 milion KM dividende, pa 40 miliona za sponzorstva, 13 miliona za donacije... To je više nego što bismo dobili za „BH Telecom“ da smo ga odlučili prodati."Investitor wrote:http://m.avaz.ba/clanak/254900/mirsad-z ... ga-prodali
Ovo je direktor BH Telecoma.
Eto taj kupac ne bi plaćao porez na dobit, ne bi plaćao PDV....
Kakvo je ovo ludilo?
-
Za rezanje troškova, planove itd hajd' neka bude, međutim sa ovom pričom da nije trebalo prodati nekad jer je više dobijeno kroz razne uplate, potpuno netačno iako to ponavlja kao mantru otkad je došao. Manipuliše podacima, sabirajući kruške i jabuke, pa ili ne zna ili to radi svjesno. Prvo, pad vrijednosti je mnogo veći od 400 miliona. Ne znam s kojom "vrijednosti" barata ali koliko se sjećam bilo je stranih telecoma (da li Austria ili Deutche) koji su bili spremni platiti i 40-ak po dionici svojevremeno. Danas je tržišna 15 po dionici a i da ima i potencijalnog kupca po 20 to je pad za 20 po dionici puta 66 miliona dionica eto koliki je gubitak što nije prodano. A drugi dio manipulacije su tzv uplate. On pominje sve uplate kao nešto što je razlika i prednost u odnosu na stranog kupca. To međutim nije istina. PDV bi u državnu kasu uplaćivao i drugi vlasnik da je svojevremeno prodato. Uplaćivao bi i poreze i doprinose na neto plate, i porez na dobit isto kao i oni. Jedina razlika je uplata dividende državi odnosno tih 900 tinjak miliona. Znači da je nekada prodato kad je potražnja bila na vrhuncu dobilo bi se 2,6 milijardi plus sve pomenute uplata poreza i doprinosa osim dividende. Uz to je vrlo vjerovatno da bi poslovanje bilo efikasnije, da ne bi izgubio veliki dio tržišnog kolača od mtela itd. Po meni da se je tada prodalo umjesto što se držalo do danas razlika bi bila bar 400 miliona u plusu, minimum, tj mogli smo završiti auto put bez kredita ili npr sagraditi najmoderniju željeznicu u Evropi, od svojih para.Investitor wrote:http://m.avaz.ba/clanak/254900/mirsad-z ... ga-prodali
Riječ je onda bila o Austrija telekomu (VIP mreža u regiji) koji su za 51% nudili oko 1 milijardu eura.
Dakle država bi zadržala 39% od kojih bi mogla uzimati i dalje dividendu.
-
Eto, naveo sam po sjećanju, dakle ako je milijarda Eura bila u pitanju za 51%, još je drastičnije, još je veći pad vrijednosti, i još veći gubitak nego što navedoh zbog neprodaje tada. A ovaj mlati li mlati ima godinu i niko od novinara ni javnosti da mu kaže stop na ovako prozirne manipulacije.Sabur2 wrote:Riječ je onda bila o Austrija telekomu (VIP mreža u regiji) koji su za 51% nudili oko 1 milijardu eura.
On nije bitan kao ni njegovi plaćeni intervjui. Do kraja oktobra EBRD/WB due diligence, procjena perspektive. Vjerovatno privatizacija. Automatski uslov za narednu tranšu MMF-a.