Fabrika duhana Sarajevo

slavuj

Re: Fabrika duhana Sarajevo

Post by slavuj »

Treba dodati i hotel na Vlašiću i onaj u Srebrenici,i halu na Stupu,i komad vočnjaka u Rakovici,i... i još ima toga.
Dobio bi se spisak svega što će se prodavati,i tačno se zna ko će šta prodavati.Trebaju se prvo naplatiti oni što su neukom Fadilu omogućili da se fali kako je eto postigaoa cijenu veću za više od 60 %od one na SASE!Tu su i oni koji su im u tom prebacivanju dionica pustili veće količine.Njih se sigurno nije moglo isplatiti kešom!I sve će to nekakav tužilac u nastoja nju da postane predsjednik nekakvog suda,držati u laticama!
Shahab

Post by Shahab »

Druga strana medalje jeste tačna činjenica da je FDS uništen kao proizvođač cigareta. Prodaja nekom ozbiljnom igraču iz te branše je jedina opcija za radnike i tvornicu. Sada se pod tom istinom želi legalizirati finalni čin pljačke gdje bi isti koji su upravljali namjernim procesom uništavanja FDS organizovali prodaju i privatizaciju. Da je Novalić korektan i ispravan čovjek istovremeno sa privatizacijom tražio bi odgovornost mafije koja je pod zaštitom njegove stranke odgovorna za propast FDS. Sad se u kampanju promocije pljačke uključio i Bakir Izetbegović koji potvrđuje tezu da svi putevi vode u Rim i da je Novalić aparatčik i izvršilac naloga mnogo jačih i opasnijih interesa. Mi dioničari nemamo mnogo manevarskog prostora osim da se nadamo da će se desiti privatizacija. Nisam za opciju da mi izigravamo pravnu državu. Činjenica da je Bakir Izetbegović javno stao iza ovakve privatizacije definitivno znači da neće biti bilo kakve akcije tužilaštva za reviziju pljačke. Moj koncept jeste bolje ranjen nego mrtav i stvarno ne vidim alternativu da se pojavi bolja ponuda ukoliko propadne ova privatizacija. Da izvučem šta se izvuči može i da bježim sa ove nesretne berze kojom upravljaju kriminalci. Isto tako i za telekom.
beavis

Post by beavis »

Konačno jedan ozbiljniji tekst na temu prodaje FDS-a! Izgleda da politika radi sve da se ozbiljni investitori otjeraju zarad par sitnih političkih poena. Upravo zbog tjeranja ozbiljnih investora će izgubiti izbore. Ne razumijem kako to oni ne razumiju. :(

http://www.business-magazin.ba/index.ph ... ae-vijesti
slavuj

Post by slavuj »

Tačno je da, zaključno sa 31. decembrom 2015. godine, ukupni kapital FDS-a iznosi 224.324.109 KM, u šta, uz 128.171.200 KM akcijskog kapitala, ulazi i 52.217.332 KM neraspoređene akumulirane dobiti te 43.935.577 KM ostalih rezervi. Istina je da, sukladno tome, knjigovodstvena vrijednost dionice FDS-a iznosi oko 174 KM, kao što je činjenica i da je nominalna cijena jedne dionice 100 KM. No, problem je što sve skupa nema baš puno veze sa njenom tržišnom cijenom, koja je sve do kraja maja balansirala na ivici 50 KM, da bi tu granicu prešla tek nakon intenziviranja priče o prodaji državnog udjela u FDS-u, a u periodu od zakazivanja aukcije do kraja augusta naglo skočila iznad 63 KM.

“. Berze u BiH jedva da su ikakav indikator vrijednosti kompanija, jer je obim trgovine i broj kompanija čije dionice na njima kotiraju gotovo beznačajan. Ako se kapital prodaje putem berzi, potrebno je uraditi kvalitetnu pripremu i utvrditi realnu cijenu, a onda prepustiti tržištu dalji proces.

Vjerovali ili ne ali su dva gornja pasusa dio istog teksta koji vam se preporučuje!
Kao što su portal koji donosi ovaj tekst i najveći pojedinačni dioničar iza jednog skrbništva,u istom vlasništvu!

-
one

Post by one »

Sarajevska berza i ne postoji postoji samo tkz berza selimovica bunje i slicnih koji stimaju cijene kako kako koje firme kako njima odgovara.nije neko mjerilo ali je bat prije godinu dana platio 500 mil eura za tdr
beavis

Post by beavis »

Nikad nisam na ovom forumu branio berzu koja sigurno ima slabosti prvenstveno zbog malog prometa. Da je više prometa bilo bi vjerovatno puno manje prostora za manipulacije tržištem od strane bilo koga. A sad me živo interesuje ko je vlasnik Business Magazina? Slavuj izgleda slijedi logiku da svako ko nije njegovog mišljenja je protiv njega.
panzer

Post by panzer »

Vlasnik odnosno izdavač je firma PRag doo a onda se može naći ko je vlasnica te firme.

Sad imajući u vidu da te novine odnosno glavni novinari nikad nisu bili zainteresovani za berzu onda je čudno da izbace ovakav članak koji je ipak napisan rukom nekoga ko dobro poznaje materiju i ima neko svoje mišljenje o berzi tako da je vjerovatno dat na objavu.

Još je zanimljivije što novinari nikad besplatno ne objavljuju članak koji su sami autorizirali odnosno sami vršili istraživanje i analiziranje nego napišu da je članak dostupan pretplatnicima a ovdje ga imamo besplatno.

Uglavnom, u članku su svi stručnjaci i pričaju neku teoriju koja je pokupljena sa stranih berzi pa mi to sve skupa liči na hadžije iz SDA koje se ubiše od selama a dobro znaš kakvi su i šta rade.
beavis

Post by beavis »

Hvala panzer što vraćaš raspravu u razumne okvire. Nisam rekao da je članak odličan nego najozbiljniji koji sam do sada vidio. Nije mi jasan slavujeva teza da je PRag iza skrbničkog na berzi? Gdje je tu logika? Ili je to nova terorija zavjere?
panzer

Post by panzer »

Sigurno nije Selimovićevo izdanje ali to više nije uopšte bitno. Kako rekoh, dosta stvari u članku mi se ne sviđa ali se slažem sa ocjenom odgode. Totalno nelogično.
Mada, ništa više nije nelogično kada je iza kulisa ogromna borba da se ove firme preuzmu na sve moguće načine.

Meni bi odgovaralo da se završilo 1. sept. a sad možda još bolje ako bi bilo 15. pod uslovom da to bude taj neko od "velike četvorke" a nisam za potencijalnog hadena. Svaki dan vrtim u glavi šta se može desiti odnosno kakva je šansa da ovo bude prepušteno njima tj nekom velikom.
beavis

Post by beavis »

Ako se ne završi 15tog niko od velike četvorke neće htjeti kupiti. A onda, bojim se, nemamo se više čemu dobrom nadati.
Post Reply