Fabrika duhana Sarajevo

Indy

Re: Fabrika duhana Sarajevo

Post by Indy »

Sitna buranija wrote: Vani ko god kotira na berzi je dužan objaviti te izvještaje, a mislim da i kod nas postoji to pravilo. Ali kod nas je FDS znala ranijih godina ne održati ni skupštinu da 30.6. iako ima takvu zakonsku obavezu i nikom ništa.

Najgore je kada se ljudi prave naivni...
Naravno da postoji obaveza i na SASE. Ukoliko ne dostavis do 30.6. SASE posalje dopis da ce ukoliko se ne objavi Revizorski izvjestaj u kratkom roku izvrsiti prijavu Komisiji. Ali Komisija je vic u Federaciji.
Indy

Post by Indy »

slucajni prolaznik wrote:@Indy
Recimo da si po mojoj procjeni nekih 90 % u pravu …još nam samo reci koja od kompanija ,bilo da je javni ili privatni sektor , publikuje revizorske izvještaje kako si napisao/la …? ako ima neki link , neka adresa ili bilo koji dr način da se pogleda izvještaj kakvim si ga opisao /la , bio bih zahvalan …baš me interesira ..ako je pak teorijska kategorija , onda je ok ...
Izvoli. Kako kazu nadrealisti Haj-Faj uzivaj.
http://www.apr.gov.rs/

Naravno da nije teoretska kategorija. Kompletan smisao "otvorenog" dionickog drustva se gubi bez nezavisnih izvjestaja za javnost.

Kao sto kazem da nekad Monty i Slavuj odu previse u krajnost sa teoretskom zastitom malih, ovo sto Slucajni Prolaznik i Beavis brane je potpuno suprotni stav, koji je i kriminalan. U "otvorenom" dionickom drustvu koje kotirana berzi je reporting alfa i omega.

Dionicko Drustvo koje zastupa stav kao Slucajni Prolaznik i Beavis je i zasluzilo Halila Cengica, i to ne jednog vec 100 takvih.

Ova hobotnica se mora iskorijeniti!

Definitivno se ne slazem sa mnogo stvari koje Slavuj objavi, ali ako biram onda sada ima moju podrsku.
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

one wrote:Gdje je 10-11 miliona od prodaje unisa i mig grupe dionica. Fds je jos vlasnik 50% dufa mig
I što je zanimljivo, kraj avgusta a oni još nisu objavili izvještaje sa 30.6. U njima bi se trebala vidjeti jača pozicija gotovine, što bi tek trebalo "dočarati" besmisao vladinog pokušaja prodaje po ovoj cijeni, jer nije mi poznato da je bilo nekih većih odliva u zadnje vrijeme. Doduše, koliko su transparentni ne bi me mnogo čudilo ni da su već izvukli te pare, ali mislim da nisu...

Indy, potpisujem tvoj post u potpunosti...
slucajni prolaznik

Post by slucajni prolaznik »

@Indy
Hvala za link ali cini mi se da pricamo o emitentu koji je na sase a ti mi saljes link sa druge burze …bas sam studiozno pogledao brojna izvješća o poslovanju i fds a i ostalih …nisam uocio nikakvu veliku razliku jer mislim da svi emitenti salju izvjesca u Afip i Sase na bazi zakonskih odredbi( da li bi izvješča trebala biti analitičnija , sadržajnija to je drugo pitanje ) …ocekivao sam da mi zorno upres prstom na nekog emitenta sa Sase koji ima bolje izvješće od fds ( generalno ono o čemu ti pričaš ) ….na koncu mogao si poslati linkove sa NYSE ili slično …hoću reći da bi trebali biti svjesno gdje zivimo i u kakve emitente ( ne ) ulažemo …a glede tvojih komentara tko je ispravan a tko nije na ovom forumu , to me uopće ne zanima …kada sam odlučio uložiti svoje novce ovdje nisam pitao ni tebe a niti bilo koga drugoga …forum je jos od Rima mjesto za razmjenu misljenja…pametni sve saslusaju ali odluke donose na bazi vlastite pameti …ispada da ja branim fds a vi ga kao napadate …potpuno pogresna percepcija …ja znam šta i koliko sam ulozio , koliko sam pobrao dividende , koliko je danas dionica a koliko bi mogla biti sutra , razmišljam koji se scenarij eventualno sprema i šta je moguće …no o tome možemo neki drugi put ..spreman sam i tebi ostalima izložiti "my case " pa da polemiziramo na bazi brojki …drekavci , oni sto sve znaju i anonimno laprdaju kao da to dize vrijednost emitenta me ne zanimaju ...
LP
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

Može ovako:

http://www.sase.ba/v1/SASE/O-SASE/SASE- ... 50#page-20

http://www.sase.ba/v1/SASE/O-SASE/SASE- ... 50#page-21

http://www.sase.ba/v1/SASE/O-SASE/SASE- ... 50#page-22

http://www.sase.ba/v1/SASE/O-SASE/SASE- ... 50#page-24

http://www.sase.ba/v1/SASE/O-SASE/SASE- ... 50#page-25

Ili ovako:

http://www.sase.ba/v1/SASE/O-SASE/SASE- ... 54&type=15

http://www.sase.ba/v1/SASE/O-SASE/SASE- ... 87&type=15

http://www.sase.ba/v1/SASE/O-SASE/SASE- ... 39&type=15

Evo da Beavis prostudira kako to rade neke firme i da shvati šta znači transparentnost i zakonito postupanje. I da pokuša uočiti razliku između izvještaja BS, BU, GT i sl. koje objave na SASE u excel-u i cjelovitog izvještaja revizora. Preporučujem mu Klas ili Sarajevsku pivaru da pogleda.

Zamolio bih ga da pogleda npr. potraživanja po datim kreditima kod Sarajevske pivare prikazanim u onim šturim izvještajima u excel-u (kakve daje i FDS), a onda istu tu poziciju u cjelovitom revizorskom izvještaju i da obrati pažnju na mišljenje revizora. Pa da nam onda, ako mu nije teško i ako ga nije sramota, kaže ovdje je li dovoljan onaj izvještaj u excel-u za shvatanje stanja u firmi ili je ipak potrebno malo više podataka. Da nam kaže šta je zaključio na osnovu prvog, a šta je shvatio na osnovu drugog izvještaja. Hvala unaprijed... :)
panzer

Post by panzer »

Ovi linkovi meni bacaju samo na početnu stranicu obavijesti na SASE.

Ali oni se svakako prave naivni. Fol niko ne objavljuje revizorske a skoro svaki bitniji emitent dostavi na SASE ili na korporativnim web stranica. Mene je EPBiH iznenadila velikom sadržajnosti koji u proteklim godinama imamo na raspolaganju ali i svim poslovnim planovima koje objavljuju.
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

panzer wrote:Ovi linkovi meni bacaju samo na početnu stranicu obavijesti na SASE.

Ali oni se svakako prave naivni. Fol niko ne objavljuje revizorske a skoro svaki bitniji emitent dostavi na SASE ili na korporativnim web stranica. Mene je EPBiH iznenadila velikom sadržajnosti koji u proteklim godinama imamo na raspolaganju ali i svim poslovnim planovima koje objavljuju.
Ma evo sada sam vidio da je tako kod ove prve grupe linkova, ali vidiš na kraju linka ovo page 20, 21, 22... E kada odeš na obavijesti na ovim brojevima stranica su redom dati cjeloviti izvještaji mnogih kompanija. Otprilike su ih objavljivali tamo nekad u julu.

U ovoj drugoj grupi linkova sam dao link za Klas, Sarajevsku pivaru... E recimo Sarajevska pivara je dobar primjer šta sve izvještaj može skriveno sadržavati u sebi.

A što se tiče naivaca, ljudi znaju svašta nešto (bar po samoproklamovanju), ali eto kao ne znaju naći cjelovite revizorske izvještaje... :roll:
slavuj

Post by slavuj »

Povlačenje jednom unesenog naloga (kupovnog ili prodajnog) nije dozvoljeno u cijelom
periodu trajanja prodaje paketa dionica. Član Berze je dužan obavijestiti svog klijenta o
ovom ograničenju, koje ima za cilj spriječiti eventualne pokušaje dovođenja ostalih
učesnika u zabludu.

Jel moguće da se niko u Vladi nije sjetio da konsultira bar odabranu brokersku kuću,ili su i oni upleteni u ovu šaradu.
Evo prilike za potencijalnog kupca da u sudskom sporu dobije koliko hoće izgubljene dobiti!
Po svemu sudeći ovaj čovjek će nam svima doći glave.On je spreman uraditi sve što mu narede!
Ima li neko vremena da sakupi sve njegovce izjave od kada je počrla ova prića o rasprodajama.Pa gdje je on to bio kada su određivane cijene ovih dionica koje neće proć.Pa šta će onda uraditi recimo sa Feroelektrom!Tamo će predložiti da Vlada odobri nekoliko miliona da se neko udobrovolji da za marku kupi oko 100 duluma zemlje u Sarajvu,dvadeset u mostaru,šest u Neumu i pola Titove ulice u Sarajevu., Ovog čovjeka ova zemlja jednostavno ne može izdržati još dvije godine!
panzer

Post by panzer »

slavuj wrote:Povlačenje jednom unesenog naloga (kupovnog ili prodajnog) nije dozvoljeno u cijelom
periodu trajanja prodaje paketa dionica. Član Berze je dužan obavijestiti svog klijenta o
ovom ograničenju, koje ima za cilj spriječiti eventualne pokušaje dovođenja ostalih
učesnika u zabludu.
Nema svrhe ne odgađati je u ovo trenutku. Prvo, berza može prekršiti pravilo i na to moramo računati. Kupac se može ne pojaviti pa će se aukcija smatrati propalom. A može se i pojaviti i kupiti paket pa onda da berza naknadno poništi transakciju tako da je sve osuđeno na neuspjeh.
Ali ja lično bih volio da ovo prođe.

A što se tiče fadila, već sam ranije rekao da savez udruženja penzionera treba da tuži tog čovjeka jer njima pravi direktnu štetu.
Činjenica je da bi svaki zaposleni građanin BIH imao razloga da ga tuži jer su već uzeli kredit od 60 miliona KM radi penzija a troškove snosi svaki onaj koji puni budžet.
slavuj

Post by slavuj »

Uopće nije važno da li će se prodati na ovoj ili na nekoj sljedećoj aukciji.Sigurno će se prodati jer oni ovdje imaju svog kupca.I on jednostavno neće unijeti kupovni nalog.Ovo je samo još jedan dokaz da su oni ovo odlučili prodati u raji.Ja definitivno ne spadam u one koji iz ličnih interesa tvrde da je ova cijena dobra i da to treba prodati.A ovdje imam povelike interese,mada je onaj ljubimac nekolicine na forumu,javno rekao ,prvo da sam prodao dionice,a poslije da sam od skoro dioničar.dakle,i moj bi interes bio da se proda.Inaće,izgleda da je glavna nit koja povezuje ove ljude,učesnike u ovoj prodaji,sklonost lažima.Lažu sa svih mogućih pozicija!Ali opet i taj moj interes bo bio djelimično zadovoljen i da se ne proda.Jer načinjena šteta po Federaciju bi bila mnogostruko veća od mog i još mnogih pojedinačnih interesa.
A ovdje sam samo htio ukazati na bahatost vlastodržaca,sad su na jednom svi za transparentnu prodaju.Ponavljaju sveopću kriminalizaciju vlasti iskazanu kod usvajanja onog famoznog Autentičnog tumačenja zakona o KOMVP.Tek nakon što su svi bili dovoljno ohrabreni,tumačenje je prošlo skoro jednoglasno!Tako će se završiti i ovdje.A prostora za ta ohrabrenja ima dovoljno.Nekolicina tada glavnih aktera,i ovdje su prisutni!
Meni je to njihovo odsustvo i bilo čudno!
Post Reply