Komentari trgovanja i dešavanja na tržištu

panzer

Re: Komentari trgovanja i dešavanja na tržištu

Post by panzer »

Po meni puno gore tržište nego što je duhansko. Hajde bori se protiv velikih.
Ko je vlasnik Ožujskog, ili Karlovačkog? A od beksova, heinekena, staropramenova da se ne govori. A koliko je realno tržište za Sarajevsko? Čak ni "tradicionalno domaće" nije pouzdano.

Čak mi i ovo sa svim trenutnim dešavanjima izgleda da se Sarajevska i Tuzlanska pivara pripremaju za prodaju.
Sabur2

Post by Sabur2 »

Tu se sad dolazi do onog da treba znati kad je vrijeme prodati (firmu).
Mogla se prije 10-15 godina vjerovatno lako prodati velikim igračima, a sad su takvi već zauzeli busije u regiji i nezavisni ih proizvođači sekiraju kao lanjski snijeg. Prirodnom selekcijom ostaće samo najjači.
panzer

Post by panzer »

Zanimljivo je da to vrijedi za sve ostale firme o kojima stalno pričamo, izuzev prirodnih monopolista.

Niti se ima vizije i profesionalnog vođenja, niti se pokušava kvalitetno prodati a dobit usmjeriti u kvalitetne projekte.
panzer

Post by panzer »

Ovo je nemoguće:

http://indikator.ba/Vijest.aspx?p=1&id= ... te%c4%8daj

Ja ne želim da vjerujem..... takav potencijal
panzer

Post by panzer »

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić sastao se danas, u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu, sa ambasadoricom Kraljevine Norveške u Bosni i Hercegovini Vibekom Lilloe i predstavnicima norveško-finske kompanije “Nammo As”, zainteresirane za proširenje saradnje s goraždanskim “UNIS Ginexom”. Naime, već nekoliko godina članica ove kompanije “Nammo Palencia”, koja se nalazi u Španiji, kupuje proizvode za svoje potrebe u “UNIS Ginexu”. Sada je namjera “Nammo Asa” da od goraždanske firmi kupuje komponente i za svoje druge fabrike municije.

Predstavnici “Nammo Asa” su već ranije posjetili “UNIS Ginex” i iskazali želju za djelimično ulaganje u ovu fabriku, a ključni privatni dioničari u “UNIS Ginexu” izrazili su interes za prodaju svojih udjela “Nammo Asu”.

Osnovni uslov za to je da Vlada Federacije BiH, kao većinski dioničar u “UNIS Ginexu”, izrazi interes da ima kompaniju “Nammo As” za sudioničara.

Saradnja na novim osnovama bi “UNIS Ginexu” otvorila mogućnost da se razvije u velikog dobavljača komponenata za namjensku i civilnu proizvodnju municije na evropskom i američkom tržištu.

Današnji sastanak rezultirao je dogovorom da “Nammo As“ na adresu Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije uputi pismo namjere i prijednog dinamičkog plana razvoja "UNIS Ginexa“ ukoliko bi oni postali suvlasnici goraždanske kompanije.

Na osnovu analize ovih dokumenata, Vlada Federacije BiH će se odrediti o namjerama “Nammo Asa”, saopćeno je Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.
brzi

Post by brzi »

Zanimljiva ova naša berza,..
T3 ide ko halva na 28,70 KM, knjigovodstvena 21,00 KM,.. dobit po dionici 0,09 KM i npr. FAD Jelah niko neće 29 dionica na 12,00 KM,.. a dobit po dionici u prošloj godini 14,60 KM ili 365 puta veća dobit u odnosu na tržišnu cijenu T3.
slavuj

Post by slavuj »

Tek sada sam procitao ove gluposti premijera i direktora FDS izrecene za ftv.I ne mogu da shvatim kako mogu biti ovako bezobrazni!Pokusavaju nas napraviti budalama!Drugo objasnjenje,kako se radi o potpunim neznalicama,ne bi pristajalo uz njihove ,na neki cufan nacin priskrbljene statuse!Pa ima li ikakav racunovodja da ovim drznicima kaze sta je to akumulirana dobit i kako se odredjuje vrijednost firme,biznisa,imovine!Direktor bezovno laze da je nerasporedjena dobit uapravo rasporedjena odlukama skupstine,a u odboru za reviziju godinama placa dba profesora!Na svu srecu o tome ce ga uskoro pitati i oni koji nisu tek politicari ili forumasi!Premijer opet prica o opasnosti u kojoj je Soso,koji drzi VISE OD 15% trzista,i ima skoro najvecu premiju.Zna li on uopce ista o tome?I brine se jos za BSNL,KOJI JE ZA TRI GODINE ZARADIO VISE OD 15 % kapitala!Ovaj covjek je opasan,daleko opasniji od tamo nekog referenduma!A ja se kao cudim sto neki ovdje na forumu pisu gluposti!Ovdje su jos genijalci u odnosu na ovu dvojicu!Na ovom nivou necu se vise oglasavati!
hihihi

Post by hihihi »

brzi wrote:Zanimljiva ova naša berza,..
T3 ide ko halva na 28,70 KM, knjigovodstvena 21,00 KM,.. dobit po dionici 0,09 KM i npr. FAD Jelah niko neće 29 dionica na 12,00 KM,.. a dobit po dionici u prošloj godini 14,60 KM ili 365 puta veća dobit u odnosu na tržišnu cijenu T3.
Slazem se. Sto je zanimljivo stalno su u dobiti. Zadnje 4 godine su skupili preko 55 KM po dionici dobiti, ali zasto ti bi to neko kupio po 12. 24 ili 36 KM.

Ili Mlinpek Jajce. Zadnje 4 godine skupio skoro 6 KM dobiti po dionici, ali nalog od 2,7 stoji i stoji.
panzer

Post by panzer »

Šta ćeš sa tim? Mann hummel zaradio više od 25 KM po dionici ali je prebacio sebi na račun u Njemačku a mi ostali ćemo gledati odakle je vedro. Isto će i asini lavovi iz FADa. Ali on bar investiraju u livnicu unutar BIH.

Nego, zanimljivo dešavanje: Amko komerc i Vino Župa prodali Hepok. Novi vlasnik Zeraa Agriculture Investment koji je kupio i Bosnaplod Brčko. Izgleda da ćemo imati jednog značajnog proizvođača jer je ovo sad velika priča.

A da vidimo danas cijenu transakcije.
ummet

Post by ummet »

Šta reći a ne zaplakati? Više informacija o privatizaciji čovjek dobije na ovom forumu nego od zvaničnih institucija koje to rade "u tvom interesu". Upravo sam pročitao ono na FTV-u i potvrdio svoju tvrdnju od ranije, da je vlada u stvari zločinačka udruga koja pljačka ovaj narod. Pa Fadil Novalić samo što ne zaplače da treba prodati FDS i to po ovoj cijeni, i to ovom kupcu i to odmah sada odmah!? Direktor FDS-a priča priču "ima ga, al nije tu", "nije to govno, to se samo neko posr'o"? Za Bosnalijek i Sa-Osiguranje isto plače ko da udaje kćerku bez jednog oka i jedne noge. Dajte je bilo kome, vidite da je niko neće!!! Jasno je i šta je i kako je, al treba sa tim živjeti. Onda pročitam da prodaju zemlju doma penzionera za 13 Miliona i zapitam se da li je ovdje uopšte krivično djelo krasti? Nikako da se Fadil zapita kako je došlo do ovoga da ih "niko neće", i slično. Ali jasno je da neće potezati priču ko je "osakatio dječicu" kad su to uradili upravo njegovi šefovi. Ulagati ovdje je jednostavno igra ruleta CRNO/CRVENO. Nikakvu logičnu pretpostavku nije moguće donijeti. Ja ću opet ući ovdje, čisto da kažem da sam bio. Ali ćorav po mraku bolje "vidi" od ulagača u dionice u ove 3 firme! Žao mi samo što na SASE nema SHORT-anja.
Post Reply