A što se neko pravi naivan......FAKTOR: A uvjeti, privatizacija…?
NOVALIĆ: Što se tiče same privatizacije, ona je spomenuta utoliko da ubrzamo proces. To je ovo što radimo sa Sarajevo osiguranjem ili drugima, pa vidjeli ste da ih neće niko.Što se tiče priče o pritisku da nešto privatiziramo, on ne postoji. Vjerujte, postoji naš pritisak. Sva državna preduzeća su na izdisaju, osim nekih glavnih kao što je Telecom, Pošta i nekih koja neće biti ni privatizirana, kao što su Željeznice, iako imaju problema. Energetski sektor sada da ponudimo za marku, neće ga niko. Tako su velike dubioze u rudnicima, tako je neizvjesno tržište električne energije. Dvostruko je pala cijena električne energije na tržištu samo u ovoj godini. Mi vršimo pritisak da se što prije riješimo nekih preduzeća, vidite da su morali pod stečaj Hidrogradnja, TTU… Država jednostavno nije efikasna na tržištu u pogledu vođenja takvih firmi. Neke komunalne i javne, uredu. Država se može fokusirati na četiri-pet, na energetiku, komunalnu oblast, transport, ali ne može na građavinu, tu uvijek ima onih koji to rade bolje od nas, od države. Privatizaciju vršimo mi. Od njih, MMF-a, samo smo zatražili izradu plana restrukturiranja − Željeznice, zdravstvo, rudnici i BH Telecom, odnosno telekomi, ima i Eronet. Tamo je rečeno da se vidi s nekom svjetskom kućom gdje dalje. Kako se predviđaju stvari u pogledu profitabilnosti, kako dalje razvijati telekome u doba rastuće multimedijalne komunikacije
Vlada FBiH
Re: Vlada FBiH
-
Treba li boljeg dokaza da se organizovano Sararajevo osiguranje šteli da ga kupi ASA u pola cijene. Pola države je angažovano na tome. Svi veći regionalni igrači bi "ubili" da se dokopaju Sosora, platilli bi sigurno preko 15 po dionici. Međutim, sve je angažovano da se cijena obori, od čudnih načina za prodaju, do neobavještavanja potecijalnih kupaca (posao je i Key nedavno o totalnom amaterizmu pri prodaji, neobjavljivanju u stranim (relevantnim) medijima) preko izjava nekakvih "brokera" da to ne vrijedi toliko i da treba paket rasparčati. Siguran sam da je eventualnim interesentima tajnim kanalima rečeno ne uplićite se u ovo imaćete problema i sl. Čisto sumnjam da sve to može i bez miga iz vrha stranke. Nisam bio siguran da je Novalić direktno u tom kolu, ali nakon ove izjave "pa vidjeli ste da ih neće niko", jesam. Ni on nije toliko glup. U toku je velika specijalna operacija na verbalnom obezvrjeđivanju Sarajevo osiguranja koja traje mjesecima na svim frontovima, dok se istovremeno medijima prepušta da zabavljaju narod Dodikovim referendumima i sličnim tricama.panzer wrote:A što se neko pravi naivan......FAKTOR: A uvjeti, privatizacija…?
NOVALIĆ: Što se tiče same privatizacije, ona je spomenuta utoliko da ubrzamo proces. To je ovo što radimo sa Sarajevo osiguranjem ili drugima, pa vidjeli ste da ih neće niko.Što se tiče priče o pritisku da nešto privatiziramo, on ne postoji. Vjerujte, postoji naš pritisak. Sva državna preduzeća su na izdisaju, osim nekih glavnih kao što je Telecom, Pošta i nekih koja neće biti ni privatizirana, kao što su Željeznice, iako imaju problema. Energetski sektor sada da ponudimo za marku, neće ga niko. Tako su velike dubioze u rudnicima, tako je neizvjesno tržište električne energije. Dvostruko je pala cijena električne energije na tržištu samo u ovoj godini. Mi vršimo pritisak da se što prije riješimo nekih preduzeća, vidite da su morali pod stečaj Hidrogradnja, TTU… Država jednostavno nije efikasna na tržištu u pogledu vođenja takvih firmi. Neke komunalne i javne, uredu. Država se može fokusirati na četiri-pet, na energetiku, komunalnu oblast, transport, ali ne može na građavinu, tu uvijek ima onih koji to rade bolje od nas, od države. Privatizaciju vršimo mi. Od njih, MMF-a, samo smo zatražili izradu plana restrukturiranja − Željeznice, zdravstvo, rudnici i BH Telecom, odnosno telekomi, ima i Eronet. Tamo je rečeno da se vidi s nekom svjetskom kućom gdje dalje. Kako se predviđaju stvari u pogledu profitabilnosti, kako dalje razvijati telekome u doba rastuće multimedijalne komunikacije
-
@monty
Neću polemizirati o tome koliko su točne tvoje tvrdnje ..evo uzećemo da je sve točno …ali postavljam sam sebi pa i Tebi pitanje :
Ako je točno to da bi se regionalni igrači ubili da plate > 15 KM /dionici , tko je i na koji način mogao spriječiti da na aukciji koja je bila čini mi se početkom srpnja ne kupe po malo više od 10 KM ? Hvala .
Neću polemizirati o tome koliko su točne tvoje tvrdnje ..evo uzećemo da je sve točno …ali postavljam sam sebi pa i Tebi pitanje :
Ako je točno to da bi se regionalni igrači ubili da plate > 15 KM /dionici , tko je i na koji način mogao spriječiti da na aukciji koja je bila čini mi se početkom srpnja ne kupe po malo više od 10 KM ? Hvala .
-
Prvo, evo samo dio nekog mog starog posta iz kojeg se ugrubo može baratrati sa realnom vrijednosti. Key je neki dan iznio još podataka. Ja sam takođe prije izvjesnog vrmena stavio link na izjavu najpoznatijeg stručnjaka u Hrvatskoj za cijenu Osiguravajućih kuća pri preuzimanju preko premije gdje ispada da bi npr cijena SOSORA kad se to primjeni bila ne 15 nego možda 40 i više. Ne da mi se sad tragati za tim.slucajni prolaznik wrote:@monty
Druga stvar navedena kao problem prijeratne štete. Ista stvar. S tom stavkom poslovanje je bilo opterećeno godinama i opet nisu bili u minusu. Vidim iz starih postova da je još do kraja 2011 bilo isplaćeno 43 miliona za ovo i da je dalje nastavljeno sa 2-3 miliona godišnje dakle dosad je vjerovatno preko 50. Iz toga slijede 2 zaključka. Prvi da je isplata pri kraju ako je ostalo samo 20 miliona. I drugi da ta isplata zamagljuje poslovne izvještaje jer bi realno dobit bila veća za tih 2-3 miliona. Samo uz ova dva podatka višak zaposlenih i prijeratne štete vidi se da novi vlasnik kad ih riješi a hoće, ko god bio, uklčjučivo i ASA pa čak i država, može imati dobit ne do 1 milion kao do sada, nego 1+5 (bruto plate viška ztaposlenih)+2,5 (prijeratne štete)=8,5 miliona-godišnje, odnosno 8 PUTA više nego sada. A gdje su ostala "curenja", strankama, astronomske plate nadz odboru i direktoru....Ovo što navodim je uz SADAŠNJE loše poslovanje i opali tržišni udio, da se rukovođenje nikako ne poboljša, samo uz ove dvije stavke. Dakle pričamo o potencijalnoj fabrici para, samo se treba malo unijeti u suštinu.
Ubili bi se oni da plate 15 zato što znaju da vrijedi još više drugim riječima kupacuvijek gleda potencijale a ne samo trenutno stanje.
Što se tiče ko bi bili kupci to su sve veće osiguravajuće kuće u široj regiji, npr Triglav, Adris i drugi. Iz Agencije su ili iz Vlade prije svega neki mjesec rekli da imaju DESETAK zainteresovanih uključivo i osiguravajuće kuće iz Turske i Austrije, šta bi od tih desetak, nisam ih ja spominjao, niko ih nije vukao za jezik. Triglav želi širenje u regiju i ima pare, Adris još više, ima još više para (a kamate na štednju postaju već negastivne) i već se širi u Sloveniju, ali osim njih Sarajevo Osiguranje želi ama baš svako u Evropi.
Oko toga kako spriječiti učešće već sam rekao u prethodnom postu. Prvo pasivne metode: ne objaviš obavještenje u Financial Timesu (ili Insurance Timesu) nego u "Pčelarkom vjesniku" iz Visočice Gornje. (jesu li iz Sava Re nakon aukcije rekli da nisu ni znali za prodaju?) Ne napraviš road show niti obavještavaš lično moguće zainteresovane (jedno 50 osiguravajućih društava u regiji, penzione fondove, investicione fondove....)itd itd
Aktivne metode već sam rekao, o izjavama, brokera, raznih forumaša, evo sad Novalića, onog iz Agencije, pa sve je počelo navođenjem mizerne sume koja će se dobiti prodajom sve tri ove firme, misliš da je i to slučajno. Mislim da sam bio jasan i kad sam rekao ono za tajne kanale kojima se može reći potencijalnom interesentu (ne ulazi tamo ili...). Naravno da ja to ne mogu znati ali pitao si kako može. E pa može se kupcu "ogaditi" kupnja na jedno 150 načina. Bi li ti pio vodu sa planinskog izvora da ti neko kaže da je zatrovan? Čak i ako nije zatrovan.
-
Ajde da se našalim za početak …da sam žedan i da mi ta planinska voda s izvora treba , zasigurno bih je odnio na analizu da mi stručnjaci potvrde jel zatrovana ili nije ..no šalu na stranu , vidim da si više kod kuće kad je procjena vrijednosti SO u pitanju i tu nećemo polemizirati …ne slažem se baš jedino u tome da je kvaka u tome što nije objavljeno u FT jer tko ozbiljan baci oko na neko tržište , budi uvjeren , da on ima svoje unutarnje igrače i informatore o dešavanjima …samo je veliko pitanje koliko smo mi generalno kao ukupno tržište ( ekonomija ) interesantni svijetu ..ovo za "ogaditi kupcu " se djelomičmo slažem , s tim da su mnogi i ovdje na forumu godinama "gadili " brojne emitente potencijalnim kupcima a sad kad se prodaju sad su to sve našminkane mlade , nevine manekenke koje neprocjenjivo vrijede ..činjenica je ipak da je auditorijum ovdje ko na ojačoj pozorišnoj predstavi …i da zaključim , možda tvrdoglavo , ne postoji način da je netko bio spreman da na dan aukcije SO ispuni kupovni nalog po min cijeni i to uredno plati da ga bilo tko spriječi ...
-
Evo da se i ja malo našalim: dakle bio jedan filmski režiser koji je rekao da ne postoji način da u njegovom novom filmu u glavnoj ulozi zaigra jedan netalentovani zalizanko kakve god taj veze imao. A onda se režiser sljedećeg jutra probudio i našao pod pokrivačem pored sebe i konjsku glavu iza koje nije bilo ostalog dijela konja. Nakon čega je "prihvatio ponudu koja se ne odbija". Sapienti Sat. Naravno u našim prilikama to može biti suptilnije, zaštitari na ulazu, pajseri, lažne skupštine, "događanje radnika".slucajni prolaznik wrote:..... , ne postoji način da je netko bio spreman da na dan aukcije SO ispuni kupovni nalog po min cijeni i to uredno plati da ga bilo tko spriječi ...
A ima i metoda mrkve za kooperativne državne službenike koji ne insistiraju na previsokoj cijeni pri prodaji.
http://www.klix.ba/vijesti/bih/rijeseni ... /160825103Federalni zavod PIO prodaje sarajevski Dom penzionera, početna cijena 13 miliona KM
Evo sad da primjenimo koncept razmišljanja prodaje ove tri firme.....
"Šta 13 miliona KM? Vidite li vi stanje ove zgrade, znate li vi koliko kupac mora dati na čiščenje svega ovoga? Ovo vrijedi jedno 50 KM i tu trebamo biti zadovoljni ako uopšte budete imali kupca"
http://www.nap.ba/new/vijest.php?id=28366
Konačno da i ovi vide o čemu se radi!
Pa o ovom bi trebalo da bruji cijela Bosna i Hercegovina.Ovaj kao da hoće da rasturi sve što je još ostalo iza njegovih predhodnikaPa gori je od svih dosadašnjih pljačkaša.
On ne zaslušuje ni ostavku!Ako ga ne smijene sahraniti će i stranku koja ga je instalirala!
Pa o ovom bi trebalo da bruji cijela Bosna i Hercegovina.Ovaj kao da hoće da rasturi sve što je još ostalo iza njegovih predhodnikaPa gori je od svih dosadašnjih pljačkaša.
On ne zaslušuje ni ostavku!Ako ga ne smijene sahraniti će i stranku koja ga je instalirala!
Ne pretjerujte gosp. Slavuj. Državna preduzeća propadajuslavuj wrote:http://www.nap.ba/new/vijest.php?id=28366
duži period i to propadanje nema veze sa Novalićem. On je samo ubrzao privatizaciju, da je sve privatizovano prije 10-15 godina danas ne bi imali ovu nakazu od ekonomije.
Ma ne bih ovdje da raspravljam o propadanju državnih preduzeća,nego o njihovim rasprodajama.Apsulutno se ne slažem sa ovima što tvrde da ovdje ništa ne vrijedi.Za mene su to sve Novalići i slični.Ja poprilično znam koliko šta vrijedi.A znaju i ovi što ih je na žalost,zapalo da to rasprodaju.
I Novalić je glavni među njima.On i stranka mu,rizikuju čak i izbore da bi ta bezvrijedna preduzeća prodali.Drugi do sada su se uglavnom zadovoljavali krađama,izvlačenjem para ili preko menadžmenta,ili preko javnih nabavki,kao recimo kupovinom potpuno nepotrebnih vozova za oko 130 miliona koji su već godinama parkirani sa tehničkom kolosijeku.A sad lažu,petljaju ,prijete,sarađuju sa provjerenim kriminalcima,samo da bi se dokopali dijela razlike između realne cijene i cijene po kojoj oni hoće prodati.
A pošto je potpuno nemoguće utjecati na prošlost ja se trudim bar da im otežam to što žele uraditi sada.Na žalost,prilično sam usamljen,a siguran sam da će svaki dan biti sve više onih koji im se suprostavljaju.
I Novalić je glavni među njima.On i stranka mu,rizikuju čak i izbore da bi ta bezvrijedna preduzeća prodali.Drugi do sada su se uglavnom zadovoljavali krađama,izvlačenjem para ili preko menadžmenta,ili preko javnih nabavki,kao recimo kupovinom potpuno nepotrebnih vozova za oko 130 miliona koji su već godinama parkirani sa tehničkom kolosijeku.A sad lažu,petljaju ,prijete,sarađuju sa provjerenim kriminalcima,samo da bi se dokopali dijela razlike između realne cijene i cijene po kojoj oni hoće prodati.
A pošto je potpuno nemoguće utjecati na prošlost ja se trudim bar da im otežam to što žele uraditi sada.Na žalost,prilično sam usamljen,a siguran sam da će svaki dan biti sve više onih koji im se suprostavljaju.