Fabrika duhana Sarajevo

slavuj

Re: Fabrika duhana Sarajevo

Post by slavuj »

Dobro je da se administrator probudio!
A što se predstojeće aukcije tiće,niko još ne zna na šta će izaći.Ovi su se dobro organizirali i disciplinirano izvršavaju preuzete obaveze!Neki od njih čak i bez izgleda da nešto ušićare.Vidite,odrade tih 10-20 dionica,tek da Vođa može reći da su vrijedni a da Ganić i Talić imaju opravdanje za sniženje nakon neuspjele aukcije.Obećali su to prijatelju ,direktoru brokerske kuće!
Ili recimo jedan od osnivaća UG Dividenda ničim izazvan zove doktora o trošku dioničara da mu kaže da on ne podržava stav koji je na TV iznesen u reagiranju na direktorovo negiranje postojanja neraspoređene dobiti u fDS a time i uvjeta za veću dividendu.
Izgleda da ovima nije jasno da brojeke nisu stranački prbvaci pa da ih se poržava ili ne.One su tačne ili nisu,a za to je odgovoran onaj ko ih objavi!U ovom slučaju Izvještaje potpisuje Direktor,i on je odgovoran za podatke koji su tamo.
Još samo da dodam da je procurilo da oni nisu jedini potencijalni kupci.!Valja nam čekati rasplet!
panzer

Post by panzer »

slavuj wrote:.
Još samo da dodam da je procurilo da oni nisu jedini potencijalni kupci.!Valja nam čekati rasplet!

Ko su "oni"?
slavuj

Post by slavuj »

Na radiju Federacije u najavi jedne muzičke emisije ima jedna zgodna stvar.Kažu da je neki velikan džeza na pitanje šta je to džez,odgovorio:Ako ne znate,nemojte se tim ni zamlačivati!
To bi otprilike mogao biti odgovor i na ovo:Ko su oni!! I to je glavni problem pa dosadašnje tri aukcije nisu uspjele.Istina,neki su učesnici u svemu ovome ,znali "ko su oni",ali su se ponašali kao da ne znaju.Recimo,kada sam bio kod direktora Agencije za privatizaciju,njegov pomočnik Talić ,koji je tu došao još dok nismo imali ni metra autoputa,izgovorio je samo jednu rečenicu:On se odbranio!To je bilo nakon moje primjedbe da su prodaje na aukciji povjerili brokerskoj kući čiji je direktor procesuiran zbog mahinacija sa punomoćima u korist Arslanagića,baš protiv Vlade.
On sigurno zna "ko su oni",jednostavno zato što im pripada!Ne znam hoće li "oni" rizikovati da im neko jami ovaj plijen,ne znam jesu li se od toga obezbjedili,ali sam siguran ako uspiju saznati da ni na jednu brokersku kuću nisu uplačene potrebne pare,AUKCIJA NEĆE USPJETI!Ići će na varijantu dodatnih minus 10 posto!Istina,tu rizikuju da se niko ne usudi po treći put nipodaštavati imovinu ove zemlje,nego se krene u prodaju putem pogodbe,naravno uz apsulutno udaljavanje od ovog svih koji su do sada učestvovali u ovim rasprodajama.Ja sam potpuno siguran baš u ovu varijantu,ako se ne pojave drugi!Valjda će se neko sjetiti da svi ti Vrbići,Ganići,Talići,i ostale taldžije,nisu ništa uradili,osim što su problematizirali bilo kakvu vrijednost dvije najbolje tvornice u Federaciji i najveće osiguravajuće kuće.A dotle,sa vrha uvrnutog tornja,smješit će nam se nova osiguravajuća kuča sa golema DVA MILIONA temeljnog kapitala.Nije svetogrđe ukazati i na mogučnost da je i ta nova kuća jedan od razloga da se Sarajevo osiguranje nije prodalo!
panzer

Post by panzer »

Ja svakako više ne znam ništa niti u nešto mogu biti siguran.

Mene interesuje ima li stranog kupca ili nema. Ako nema, nema ni "njih" te neke grupe koja bi navodno kupila FDS. Nema te domaće grupe koja ima bar 50 miliona KM da kupi FDS. Ako ima stranca ima i prodaje ako nema stranca nema ni aukcije ni prodaje. Onda ostaje sve kako jeste.
slavuj

Post by slavuj »

"Oni" su samo dio tala!
panzer

Post by panzer »

Jel to znači da ima neki stranac?
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

panzer wrote:Ja svakako više ne znam ništa niti u nešto mogu biti siguran.

Mene interesuje ima li stranog kupca ili nema. Ako nema, nema ni "njih" te neke grupe koja bi navodno kupila FDS. Nema te domaće grupe koja ima bar 50 miliona KM da kupi FDS. Ako ima stranca ima i prodaje ako nema stranca nema ni aukcije ni prodaje. Onda ostaje sve kako jeste.
Ne može čivjek ni u šta biti siguran. Ja sam to isto mislio, smatrajući da samo neki strateški partner može obezbijediti dovoljno love da kupi FDS, te da lokalni nemaju tu lovu jer se kao ne može kupiti 10-11% dionica FDS a da cijena ne podivlja. Evo sada vidimo da su na skrbničkim računima došli do 14%, a cijena je tek malo skočila nakon što su se skrbnički računi prestali puniti?!

Po normalnoj cijeni "oni" sumnjam da mogu preuzeti FDS, ali po ovoj "sniženoj" možda i mogu.
Shahab

Post by Shahab »

panzer wrote:Ja svakako više ne znam ništa niti u nešto mogu biti siguran.

Slažem se. Uskoro ćemo saznati stvarni interes za FDS, aukcija je blizu.
slucajni prolaznik

Post by slucajni prolaznik »

Prije svega želim reći da se u potpunosti slažem sa panzer-ovim posljednjim postom …pojedinci bespotrebno aludiraju , špekuliraju i rekao bih unose dodatnu nervozu čak i prije nego što se nešto desilo ili se uopće neće desiti …take it easy što bi rekli braća englezi :-)

Nadalje , špekulira se sa skrbničkim računima a mi koji smo duže dioničari znamo da je medju prvih 10 fdssr uvjek bio značajan udio skrb.računa ( uvijek 7-8 % ) s tim da su izašli hipo i nlb …na koncu evo vam primjer : Adris grupu drži ,općepoznato je barba Ante Vlahović & ortaci a pogledajte listu top 10 :
http://zse.hr/default.aspx?id=10006&dionica=ADRS-P-A
one

Post by one »

Dokle se stiglo sa dividendom?jel objavljen poziv za dostavu dokumentacije?
Post Reply