Mi, npr, imamo isti odnosno sličan cilj. Očekivanje da firme u kojima smo suvlasnici dobro rade, isplaćuju dividendu i da cijena dionica raste. Ali nismo grupa iako smo često u kontaktu.
Grupa, koja je vrlo uticajna i koja zna kojeg pojedinca treba angažovati da bi interes prošao, se često susreće direktno, ponekad zajedno idu avionom na neka druženja i spremni su uraditi sve i svašta tako da ja sumnjam da njihov "rad" može biti ometen. A da ne govorim o ozbiljnim firmama koje bi bile zainteresovane za kupovinu državnih udjela.
Tek njima ne znači ništa jedna osoba koja da par izjava na TV. Ali ovdje smo vidjeli neke optužbe da upravo te izjave "ometaju ozbiljne investitore" u kupovini državnih udjela.
Bosnalijek
Re: Bosnalijek
Ja mogu svojim djelovanjem i govorom odvratiti nekoga da npr. kupi polovno auto, pod uslovom da taj neko smatra da sam kompetentniji, ili bolje informisan od njega samoga.
Za bilo šta krupnije, pa čak i samo novo auto, kupac će uvijek prije vjerovati sebi, ili svojim izvorima/analitičarima nego meni.
Tako da je besmisleno govoriti da je pisanje na ovom forumu ili davanje izjava za medije U SVOJE IME, a ne ime institucije, nekoga odvratilo od biznisa.
Naravno da je taj prvo dobro sagledao u šta se upušta, pa sve i da smo ovdje hvalili sve što se radi na tržištu ipak bi se kupac informisao preko svojih pouzdanih izvora, a ne preko medija i foruma.
A kad je to uradio, vidio je da je to bara puna krokodila.
Za bilo šta krupnije, pa čak i samo novo auto, kupac će uvijek prije vjerovati sebi, ili svojim izvorima/analitičarima nego meni.
Tako da je besmisleno govoriti da je pisanje na ovom forumu ili davanje izjava za medije U SVOJE IME, a ne ime institucije, nekoga odvratilo od biznisa.
Naravno da je taj prvo dobro sagledao u šta se upušta, pa sve i da smo ovdje hvalili sve što se radi na tržištu ipak bi se kupac informisao preko svojih pouzdanih izvora, a ne preko medija i foruma.
U slučaju Sarajevo osiguranja shvatio je taj čestiti i poželjni kupac da zapravo nema izgleda ni da kupi tek većinski paket!kada se u Društvima za upravljanje fondovima raspitivao pošto bi mu oni prodali dionice u vlasništvu fondova kojima upravljaju,rečeno mu je da oni to nemaju namjeru ni prodavatiSvak ko išta zna o DUF-ovima zna i pod kojim uslovima direktori tih društava izlaye kod preuzimanja!Činjenica da su i pisma namjere poslali samo oni koji več imaju zavidno iskustvo u preuzimanju po kontrolisanoj cijeni,upravo potbvrđuje ovo!
A za Bosnalijek mu je svaki od onih pet-šest zaštitara na kapiji mogao reći po čijoj naredbi će ga oni pustiti unutra!Svojevremeno,resorni ministar,koji je tada bio i zakonski vlasnik tih istih dvadesetak posto,nije mogao ući u krug!Morao si u Sarajevo doći preko Ivana ili preko Vraca,ili eventualno avionom da bi mogao ući u krug Bosnalijeka.Situacija je i danas potpuno ista.To znači da niko nije lud da kupi te vladine dionice,ako predhodno nije dogovorio kupovinu i dionica Hadena!Ili pak ako se nije dogovorio sa njima da zajednički upravljaju Bosnalijekom,naravno bez obaveze na tender!Upravo onako kako je i meni nudio dvorski broker Dino kada je dogovorena hadenizacija!
Kod FDS situacija je također jasna.Nadpolovičnu većinu može prikupiti samo onaj ko to dogovori sa onima što su u krugu ili iza skrbnika!Prema tome ,opet se zna da je moguć samo jedan kupac!
I kada se sve ovo potvrdi i tada će ,recimo Hasan Čelam ,ili realizatori hadenizacije,ili dvorski broker,ustvrditi kako sam zapravo ja opet otjerao kupce.Neće valjda priznati kako su sve već dogovorili sa premijerom,kako je to meni na staroj Biser mašini,napisao neko ko očito ima dobre informacije!
A za Bosnalijek mu je svaki od onih pet-šest zaštitara na kapiji mogao reći po čijoj naredbi će ga oni pustiti unutra!Svojevremeno,resorni ministar,koji je tada bio i zakonski vlasnik tih istih dvadesetak posto,nije mogao ući u krug!Morao si u Sarajevo doći preko Ivana ili preko Vraca,ili eventualno avionom da bi mogao ući u krug Bosnalijeka.Situacija je i danas potpuno ista.To znači da niko nije lud da kupi te vladine dionice,ako predhodno nije dogovorio kupovinu i dionica Hadena!Ili pak ako se nije dogovorio sa njima da zajednički upravljaju Bosnalijekom,naravno bez obaveze na tender!Upravo onako kako je i meni nudio dvorski broker Dino kada je dogovorena hadenizacija!
Kod FDS situacija je također jasna.Nadpolovičnu većinu može prikupiti samo onaj ko to dogovori sa onima što su u krugu ili iza skrbnika!Prema tome ,opet se zna da je moguć samo jedan kupac!
I kada se sve ovo potvrdi i tada će ,recimo Hasan Čelam ,ili realizatori hadenizacije,ili dvorski broker,ustvrditi kako sam zapravo ja opet otjerao kupce.Neće valjda priznati kako su sve već dogovorili sa premijerom,kako je to meni na staroj Biser mašini,napisao neko ko očito ima dobre informacije!
Niste u pravu : Ovdje ne govorimo o pojedincu, da je Slavuj pojedinac to bi bilo koji investitor razumio kao istup kapricioznog i neodgovornog dioničara, koji obara vrijednost vlastitih dionica. Drugim riječima shvatili bi ga kao "Dilajlu" koji nema pametnijeg posla u najmanju ruku.Sabur2 wrote:Ja mogu svojim djelovanjem i govorom odvratiti nekoga da npr. kupi polovno auto, pod uslovom da taj neko smatra da sam kompetentniji, ili bolje informisan od njega samoga.
Ali kada se to medijski organizovano, kao kampanja - eksponira i spominje evidentan kriminal ( koji čak ni za prvu generaciju uprave - nije dokazan, jer nitko nije osuđen) i u drugoj generaciji, koja je aktuelna uprava, kad se medijski eksponira da je u to upletena vlada ( vlade), da je to djelo brokerskih kuća i pojedinaxca u njima, do čega dolazimo. Do nesigurnog sistema u koji ne vrijedi uložiti ni fening a kamoli milione.
Budimo realni, evo da svatko od nas ima 23 miliona KM u džepu i da treba tamo ući sa 20 %, bi li dao tu kešovinu. Mislim da ne bih, bar ja ne bih. Ozbiljan investitor bi rekao: Ako je ovako kao što pišu mediji i pojedinci po forumima, šta još ima što se ne vidi u bilansima, broj tužbi, broj istraga nasljeđene tužbe i imovinski sporovi itd.itd....
Tada ozbiljan invetitor kaže: da mi to džaba daju, neću uzeti jer dok dođem u situaciju da nešto novo napravim, pola radnog vremena će mi administracija trošiti na sudske sporove, dostave dokumentacije, kopiranja , izjave a možda će i on morati pokrenuti neke neriješene i nevidljive imovinske sporove - JER AKO DRŽAVA NIJE PRAVNA ( a tako se sistemski prikazuje), tko zna šta sve ima nerješeno itd. itd.
Danas je štrajk željezničara u Njemačkoj, značajno oborio cijene dionica i to samo njegova objava a o "kriminalcima" koji vode ove naše kompanije se piše godinama. Tko je mislio da će Bayer Schering ili slične kompanije u drugoj branši, ući u kupovinu nakon priča o tim našim kompanijama, debelo se prevario a dokaz je i naša stvarnost. Nema ozbiljnih kupaca i što je još gore - nema ni neozbiljnih. Tek sada je za očekivati berzanske padove jer vlada neće imati ni prilive u budžet, nedostajat će penzionerima koji su najveći potrošači lijekova, sve manje osiguranja a mnogi će iz nužde i prestati pušiti itd...
Dakle, stvarati klimu optimizma i stvarati klimu defetizma- nije isto.
Zaboravio si Slavujčiću kako se lagalo na brdu da možemo bradonje zadržati ko od šale, iako su se mnogi od mojih jarana doslovno gore usrali i jeli travu koliko su glavu zabijali u zemlju od straha. Nisi tamo bio samo ti, ali optimizam i klima rodoljubna je učinila više od prave stvarnosti.
Tako i ovdje, klima o ovim kompanijama definitivno nije dobra i sami smo usmjerili situaciju prema manje ozbiljnim ili čak neozbiljnim kupcima, ako ih uopšte bude bilo. Sve to ima itekako veze..... a boli me briga i za Hadenom i prošlom garniturom, onaj koga takva država, kakva je i institucije - po Zakonima takvi kakvi su ( jer boljih Zakona nemamo), proglase kupcem - samo me zanima hoće li podići vrijednost dionica, razvijati kompanije i dalje ulagati za rast dionica, dividinde i ukupne vrijednosti kapitala.
Dakle @Racio, hajmo ovako da ne pišemo tomove, da vidimo da li se razumijemo: smatraš li ti da su optužbe na račun ranije uprave neosnovane, da je HADEN došao do većinskog paketa koristeći nezakonite isplate, te da izbjegava obavezu raspisivanja tendera kupovinom na ime skrbnika i udruženih lica, i smatraš li da su neosnovane optužbe da su cijene bitnih dionica strogo kontrolisane od određene grupe ljudi?
Nemoj sad nema presude (nema je još, ali nema ni oslobađajuće presude), nego tvoj lični dojam iz onoga što si vidio, čuo, sračunao i utvrdio...
Dakle da ovo razjasnimo pa da vidimo ko o čemu priča ovdje.
Nemoj sad nema presude (nema je još, ali nema ni oslobađajuće presude), nego tvoj lični dojam iz onoga što si vidio, čuo, sračunao i utvrdio...
Drugo u vezi sa temom: Uzunović na večeri sa saudijskim princom.
Indikativno?
Meni je više problematično što je i pored jasne slike šta se i kako radilo i dalje poželjna osoba za slikati se u predizborno vrijeme, što nam opet pokazuje odakle riba smrdi.
http://www.klix.ba/vijesti/bih/saudijsk ... 60808119#4
Indikativno?
Meni je više problematično što je i pored jasne slike šta se i kako radilo i dalje poželjna osoba za slikati se u predizborno vrijeme, što nam opet pokazuje odakle riba smrdi.
http://www.klix.ba/vijesti/bih/saudijsk ... 60808119#4
Sjeća li se neko od vas šta su to Potenkinova sela.Elem,samo fasada ne čini građevinu vrijednom1
Odnos prema kriminalu,podvalama,prevarama... proizilazi iz svakog čovjeka,uglavnom iz njegovog karaktera,vrlo često usmjeren njegovim ličnim položajemili interesom!
Godinama smo uzdizali Arslanagića,slikao se sa Reisom,dobio svonaj prevarant što kao organizuje izbor najboljih menadžera,prodao mu za naše pare sva moguća priznanja.Isto je bilo mi sa direktorom Sarajevo osiguranja.
Već godinama ja upoziravam na 54 miliona keša koji je u izvještaju o poslovanju FDS za 2008.godinu bio na poziciji,GOTOVINA NA RAČUNU I BLAGAJNI,a vi i oni podržavate direktora Mulahasanovića,da bi sad utvrdili da od tog keše kao i od svih zarada poslije toga nema ništa i da sve to ne vrijedi ni pišljiva boba!Vlada koja je aminovala tom razbacivanju samo zbog toga što su i njihove stranke dobile dio toga,nikada nije ni pokušala da tog,sad već potpuno sigurno optuženog za kriminal,makne u stranu.
I sad bi lijepom pričom trebali prevariti nekoga i uvaliti mu te ostatke.Pa niko nije tolika budala!Naprotiv,isticanjem kriminalnih upravljanja treba ukazati zašto nema veće dobiti i gdje su rezerve za budući mkenadžment i vlasnika.Nemam ja šta raspravljati o onima koji misle da cijela Evropa,pa i svijet,lažu o korupciji i kriminalu u nas,naravno i ja zajedno s njima!To je van pameti,i to mogu tvrditi samo oni kojima saadašnbja pozicija u ovom općem državnom lopovluku,obezbjeđuje mogučnost da se i oni namire,bar trenutno!
Pa zar stvarno neko iole razuman misli da će ,recimo ASA PREVENT,kupiti Sarajevo osiguranje na osnovu dpbre priče!Budi te uvjereni da o kriminalu tamo znaju više nego mi i da će nesposobnost Vlade da ga zaustavi,debelo iskoristiti da to kupi po što nižoj cijeni!A kriminalce iz brokerskih kuća će iskoristiti u tome,kao što su uradili i u slučaju preuzimanja IKB po malo više od pola nominalne cijene.
a što se tiče tog mog izlaska na Brdo,nisam tamo izašao zato što me neko ubijedio da će mo ih zaustaviti,nego samo zato što nisam htio čekati da dođu pa da me zakolju na kučnom pragu!Moj brat,i mnogi drugi,su im povjerovali i nikada nije izašao iz logora u Foči!Dakle ,jedini izlaz je boriti se proti njih,i tad i sad!I mkene niko od toga ne može odvratiti.Dajte drugi izlaz,pa ću i ja s vama!
Na kraju sve te vase priče ispada,kao kriminal je tu,ali ga ne treba spominjati u nadi da ga kupci neće vidjeti!
Odnos prema kriminalu,podvalama,prevarama... proizilazi iz svakog čovjeka,uglavnom iz njegovog karaktera,vrlo često usmjeren njegovim ličnim položajemili interesom!
Godinama smo uzdizali Arslanagića,slikao se sa Reisom,dobio svonaj prevarant što kao organizuje izbor najboljih menadžera,prodao mu za naše pare sva moguća priznanja.Isto je bilo mi sa direktorom Sarajevo osiguranja.
Već godinama ja upoziravam na 54 miliona keša koji je u izvještaju o poslovanju FDS za 2008.godinu bio na poziciji,GOTOVINA NA RAČUNU I BLAGAJNI,a vi i oni podržavate direktora Mulahasanovića,da bi sad utvrdili da od tog keše kao i od svih zarada poslije toga nema ništa i da sve to ne vrijedi ni pišljiva boba!Vlada koja je aminovala tom razbacivanju samo zbog toga što su i njihove stranke dobile dio toga,nikada nije ni pokušala da tog,sad već potpuno sigurno optuženog za kriminal,makne u stranu.
I sad bi lijepom pričom trebali prevariti nekoga i uvaliti mu te ostatke.Pa niko nije tolika budala!Naprotiv,isticanjem kriminalnih upravljanja treba ukazati zašto nema veće dobiti i gdje su rezerve za budući mkenadžment i vlasnika.Nemam ja šta raspravljati o onima koji misle da cijela Evropa,pa i svijet,lažu o korupciji i kriminalu u nas,naravno i ja zajedno s njima!To je van pameti,i to mogu tvrditi samo oni kojima saadašnbja pozicija u ovom općem državnom lopovluku,obezbjeđuje mogučnost da se i oni namire,bar trenutno!
Pa zar stvarno neko iole razuman misli da će ,recimo ASA PREVENT,kupiti Sarajevo osiguranje na osnovu dpbre priče!Budi te uvjereni da o kriminalu tamo znaju više nego mi i da će nesposobnost Vlade da ga zaustavi,debelo iskoristiti da to kupi po što nižoj cijeni!A kriminalce iz brokerskih kuća će iskoristiti u tome,kao što su uradili i u slučaju preuzimanja IKB po malo više od pola nominalne cijene.
a što se tiče tog mog izlaska na Brdo,nisam tamo izašao zato što me neko ubijedio da će mo ih zaustaviti,nego samo zato što nisam htio čekati da dođu pa da me zakolju na kučnom pragu!Moj brat,i mnogi drugi,su im povjerovali i nikada nije izašao iz logora u Foči!Dakle ,jedini izlaz je boriti se proti njih,i tad i sad!I mkene niko od toga ne može odvratiti.Dajte drugi izlaz,pa ću i ja s vama!
Na kraju sve te vase priče ispada,kao kriminal je tu,ali ga ne treba spominjati u nadi da ga kupci neće vidjeti!
Sve sto pokradu na osnovu bosnalijeka dabogda davali za lijecenje svoje djece
Optužbe na račun bivše uprave nisu neosnovane a da li su dovoljne za osuđujuću presudu, to ćemo vidjeti. Eto tako gledam na to ali... to više nije problem Bosnalijeka i ne treba kompniju više opterećivati time, pravna država - toliko koliko je ima, neka radi svoje. Ne radujem se ničijoj nesreći i problemima ali svatko neka plati za svoje postupke.Sabur2 wrote:Dakle @Racio, hajmo ovako da ne pišemo tomove, da vidimo da li se razumijemo: smatraš li ti da su optužbe na račun ranije uprave neosnovane, da je HADEN došao do većinskog paketa koristeći nezakonite isplate, te da izbjegava obavezu raspisivanja tendera kupovinom na ime skrbnika i udruženih lica, i smatraš li da su neosnovane optužbe da su cijene bitnih dionica strogo kontrolisane od određene grupe ljudi?
Isto je i sa Hadenom (uz to regulativa te oblasti je veoma loša i ide na ruku onima koji su skontali- poput hadena gdje su rupe), ali... ako se ta stvar istražuje a nije podignuta optužnica ni protiv koga, znači da su optužbe na klimavim nogama i da to što je Haden napravio ako nije Zakonito nije ni nezakonito ako se ne može dokazati corpus delicti. Tu smo u zoni da nam više odgovara da se Hadenom bavi sistem a ne uvlačiti u te probleme kompaniju...bar ne javno i po novinama i TV, bremenita TAKVIM problemima - ista manje vrijedi, zar je to tako teško razumjeti?
Nitko pošten nije protiv pozivanja na odgovornost , ali zna se kako se to i gdje radi ali ako netko ne poduzima ništa...imaju drugi pravni lijekovi ali ne po novinama i TV - opet to napominjem jer uzmite svaki natpis naših vajnih novinara...prvo što snime je pročelje kompanije i zgrade, objasnite vi sada Novartisu ili Tevi i drugima da to nema veze sa kompanijom nego tamo nekim bilmezima i lopinama koji oštećuju firmu. A kome treba firma koja se oštećuje ima probleme, hipoteke sudskih sporova itd... pa kad se mlada udaje, ne priča se koliko je momaka istu zeznulo najblaže rečeno ( oprevdano ili neopravdano).
Dakle osuđujem postupke čak i kad su samo neetični a kamo li nezakoniti, s tim da nikada ne kvalificiram i etiketiram te ljude dok to onaj tko je plaćen za to ne dokaže i javno objavi do tada javno blaćenje šteti samo kompaniji jer se sve veže uz nju i za događeje u njoj.
Eto to je moj stav.