Fabrika duhana Sarajevo

invest2016
Posts: 29
Joined: 02 Aug 2016, 14:09

Re: Fabrika duhana Sarajevo

Post by invest2016 »

Znači BAT ide u smjeru maloprodaje....ima u BIH iNovine sada dobiva Tobaco Press.....ako kupi FDS. Praktički ima monopol onda
panzer
Posts: 12392
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Fabrika duhana Sarajevo

Post by panzer »

A to već dogovorena prodaja?

Čak i ako bi se to desilo pitanje je da li bi mogle spojiti ta dva lanca jer bi ukupno imali preko 600 prodajnih mjesta. Ne znam kakvi su trenutni udjeli na tržištu ali veliki je broj prodajnih mjesta pa je pitanje imaju li zajedno 60 %.
slucajni prolaznik
Posts: 382
Joined: 21 Feb 2013, 18:33

Re: Fabrika duhana Sarajevo

Post by slucajni prolaznik »

Mislim da bi se iole profesionalno i korektno komentiralo ovdje potrebno je poznavati određene fakte …TDR i Agrokor su u vrijeme vladavine dvaju Anti bili strateški partneri i neraskidivo vezani ..znam pouzdano da je Agrokor u svakome trenutku imao otvoren robni kredit kod TDR-a u visini nekoliko stotina milijuna Kn …zasigurno ne bez razloga ..bili su strateški partneri i u Tisku , drugim rječima Todorić je "čuvao " udjele za drugog Antu …nakon prodaje TDR-a došlo je vrijeme da se "formalno vrati svakom njegovo " a znam da je i u kupoprodajnu cijenu za TDR bio uračunat i ovaj udio u Tisku ..na koncu pogledajte sastav NO Tiska danas pa će vam sve biti jasno …nadalje ….o kakvome monopolu vi pričate ? znate li da u BiH postoji ( podatak IPSOS-a ) preko 7,5 tisuća prodajnih mjesta ? Ne govorim sve ovo da bih negirao da je eventualni kupac BAT ili netko drugi …mislim da ovdje mnogi pipaju u mraku i u nedostatku pravih informacija prave svakojake kombinacije ..ja još nisam pročitao niti jednu ozbiljnu izjavu ili najavu da postoji ozbiljan kupac ..sve se svodi na ono :ja čuo , priča se , 100 % ...a ja se pitam da li će biti uopće kupaca ? …evo danas sam razgovarao sa brokerom …pitam za stanje …na kupovnoj strani nekih 500-600 dionica u rasponu od 48 -58KM …a na prodajnoj stotina oko 65KM …a eto zna se da će prodajna cijena biti 83,5 …treba li zaključak ?
panzer
Posts: 12392
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Fabrika duhana Sarajevo

Post by panzer »

slucajni prolaznik wrote:TDR i Agrokor su u vrijeme vladavine dvaju Anti bili strateški partneri i neraskidivo vezani ..znam pouzdano da je Agrokor u svakome trenutku imao otvoren robni kredit kod TDR-a u visini nekoliko stotina milijuna Kn …zasigurno ne bez razloga ..bili su strateški partneri i u Tisku , drugim rječima Todorić je "čuvao " udjele za drugog Antu …nakon prodaje TDR-a došlo je vrijeme da se "formalno vrati svakom njegovo " a znam da je i u kupoprodajnu cijenu za TDR bio uračunat i ovaj udio u Tisku ..na koncu pogledajte sastav NO Tiska danas pa će vam sve biti jasno …nadalje ….o kakvome monopolu vi pričate ? znate li da u BiH postoji ( podatak IPSOS-a ) preko 7,5 tisuća prodajnih mjesta

Meni su ove informacije bile bitne a SASE i "kuloare" ne komentarisao.
slavuj
Posts: 1981
Joined: 19 Sep 2013, 11:29

Re: Fabrika duhana Sarajevo

Post by slavuj »

Operacija "Rastjerivanje kupaca" nastavlja se večeras na HAYAT TV,u 19.00.Možda bude interesantno!Najavili su da će dovesti čovjeka koji je prvi obznanio kriminal direktora Mulahasanovića!I dobro poznaje FDS,odakle je otjeran.Ja sam im rekao da sumnjam da će on pristati da govori jer sad ima dobru poziciju kao kadar stranke pa ima interesa da šuti !Biser je i to što je direktor ubjeđivao novinara da nikakve neraspoređene dobiti nema,Čovjek smatra da je on sve to dobro rasporedio po raji!Šta piše u izvještaju o poslovanju,nije važno!Sljedeći nastavak je na FTV!
panzer
Posts: 12392
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Fabrika duhana Sarajevo

Post by panzer »

Malo sam umoran od ovih agencijskih apartčika koji mjesecima i čak godinama ponavljaju par rečenica. Nema svrhe ni intervjuisati ih jer oni svakako ne odlučuju ni o čemu ali uzimaju dobru platu za povremeno sjedenje u foteljama koje im je neko ponudio i za izgovaranje pomenutih par rečenica.
invest2016
Posts: 29
Joined: 02 Aug 2016, 14:09

Re: Fabrika duhana Sarajevo

Post by invest2016 »

Po mojim spoznajama, BAT nigdje nema maloprodaju (osim u RH i BIH) , i sada kada idu u širenje maloprodaje kontrolom/kupovinom većinskog paketa TISAK, i da u BIH putem inovina imaju cca 300 maloprodajnih objekata, logika mi kaže da ih onda zanima i FDS, tj . maloprodaja njihova putem kioska Tobaco Pres. E sad dali će logika prevladati ili nešto drugo...to ćemo vidjeti.
Shahab
Posts: 666
Joined: 26 Apr 2015, 21:49

Re: Fabrika duhana Sarajevo

Post by Shahab »

BAT-u je strateški interes preuzimanje trafika u bošnjačkom getu? Naučna fantastika.
invest2016
Posts: 29
Joined: 02 Aug 2016, 14:09

Re: Fabrika duhana Sarajevo

Post by invest2016 »

Ne kontam ????
Sabur2
Posts: 1975
Joined: 16 May 2010, 01:30

Re: Fabrika duhana Sarajevo

Post by Sabur2 »

Ja znam sa druge strane da su BAT i PM u zestokoj borbi za ovo trziste. BAT je navalio svim silama da potisne PM i njegove brendove.
Opet, PM je bio u defanzivi, ali spremaju ofanzivnu marketinsku kampanju.
Nije tajna da znaju da je FDS na prodaju, ali oni smatraju da tu vec postoji vecinski vlasnik. Ne pitajte me na sta misle.
Sta god planira BAT, PM planira odgovor, i obratno. Koliko god trziste malo, kako god akcize smanjuju prostor za profit, ipak je jos uvijek rijec o milionima, tako da to niko nece odbaciti bez borbe.
Post Reply