Komentari trgovanja i dešavanja na tržištu

panzer

Re: Komentari trgovanja i dešavanja na tržištu

Post by panzer »

Po meni, može kupovati a i ne mora.

Dovoljno je da su dobili dobru ponudu od nekog ko je zainteresovan za municiju.
Unis ginex i dalje pojačava dobit, PTG uduplao polugodišnju dobit ali prihodi manji a tek ćemo vidjeti kakav je rezultat Igmana.

bonusovci uvijek imaju prostora da razbacaju pare od eventualne prodaje.
Sabur2

Post by Sabur2 »

A kako su povezani sa npr. Imamovicem ili HADEN-om? Mislim da taj novac ima svoj cilj.
one

Post by one »

Bonus je pod kontrolom fds-a
savjetnik

Post by savjetnik »

Obavještavamo Vas da je Sarajevska berza-burza na zahtjev člana Berze AW Broker d.o.o. Sarajevo zakazala vanrednu aukciju za 04. 08. 2016. godine.
Predmet prodaje je 134.815 dionica emitenta Igman d.d. Konjic (simbol: IGKCRK3) koje su u vlasništvu ZIF Bonus d.d. Cijena ponuđenih dionica iznosi 219,28 KM po dionici.Metoda prodaje za ovu aukciju je metoda 1. Unos naloga za vanrednu aukciju moguć je od 03. 08. 2016. godine. Simbol vanredne aukcije je IGKCRK3A.
Nešto sam analizirao ovu aukciju i mislim da se radi o UBLEHI.Ne znam naći pravu rijeć za ovu zakazanu aukciju.ali mislim da je rijeć o još jednoj prevari u režiji svima pozantih igrača.Neko treba da plati preko 29 miliona za ovaj paket dionica,a da mu pri tome vjerovatno ne bi dali ni na kapiju da uđe.Prema ovim stručnjacima ova firma vrijedi preko 126.000.000 miliona KM.Imaju emitovanih 578.906 dionica,a nominalna vrijednost 30,23 KM.Koliko je meni poznato sve ove aukcije se plaćaju.Ili imaju dosta para pa mogu se razbacivat (tuđim K..... gloginje mlatit) ili je neko usklađivanje koje im komisija za vrijednosne papire FBiH KO FOL traži.
panzer

Post by panzer »

Finansijski izvjestaji ne kazu da je cijena ubleha ali se slazem to oko kapije. Pod uslovom da kupac nije neko ko ima uticaj u trgovini municijom.
slavuj

Post by slavuj »

Sve što se ovih dana dešava na SASE je na neki način potaknuto predstojaćim prodajama!Naručito je mnogo prodaja i kupovina uzrokovala predstojeća aukcija dioinicama FDS.Vidite da datum aukcije još nije objavljen,jednostavno zato jer sve nije pripremljeno.Prema meni dostavljenim a ne potvrđenim informacijama,direktor i premijer su se dogovorili!Budući kupac preuzima i direktora.Informacija malo vjerovatna ali moguća!
Detaljnije ne mogu o tome jer je izvor anoniman.Ja nikada ne iznosim neprovjereno.Čak ni zbog medijske pažnje.
A kada smo već kod medija,ja vjerujem u njihovu snagu.Bez medija skoro ništa se ne može uraditi!Naravno,i ovo je neki medij,ali sa vrlo ograničenim brojem konzumenata!Međutim,čitaju ga definitivno i oni koji to trebaju!
savjetnik

Post by savjetnik »

Slažem se sa panzerom da je finansijski izvještaj dobar i tu nemam nikakvih zamjerki.Ostajem i dalje pri tvrdnji da je zakazana aukcija za prodaju 134.815 dionica emitenta Igman d.d. Konjic (simbol: IGKCRK3) koje su u vlasništvu ZIF Bonus d.d.po cijeni od 219,28 KM po dionici UBLEHA.Mislim da se radi o klasičnom manevru ovih iz Bonusa jer kako objasnit da je u ime i za račun ZIF «BIG - Investiciona grupa» d.d Sarajevo 08.06.2016.godine izvršila kupovinu 23.287 dionica Igman dd Konjic ili 4,0226 % po cijeni od 70,00 KM.Vidjet ćemo sutra,ali mislim da je ovo sve radi obaveze koju imaju u vezi usklađivanja svog porfolia i izvještaja prema komisiji za vrijednosne papire FBiH.U izvještaju će vjerovatno stajati:Mi smo probali,ali niko neće.Kao i sa Sarajevo-osiguranjem ili Bosnalijekom.Igrači svima dobro poznati,osim organima gonjenja.
panzer

Post by panzer »

savjetnik wrote:Vidjet ćemo sutra,ali mislim da je ovo sve radi obaveze koju imaju u vezi usklađivanja svog porfolia i izvještaja prema komisiji za vrijednosne papire FBiH.U izvještaju će vjerovatno stajati:Mi smo probali,ali niko neće..

Jel može to tako proći kod KOMVP vezano za usklađivanje? Odnosno zar se tek tako(samo jednim nalogom) može skinuti obaveza usklađivanja.
slucajni prolaznik

Post by slucajni prolaznik »

Kao i obično , tresla se gora rodio se miš …radilo se očito o obvezi usklađivanja poftfolija iznad 25% jednog emitenta u odnosu na NV fonda ..pa tko bi u današnje vrijeme besparice bio spreman izkeširati cca 30 milijuna za 1/4 firme u kojoj je država pola vlasnik? …ja sam osobno i očekivao ovakav razvoj događaja mada su vidim neki već spremali teorije zavjere …:-)
savjetnik

Post by savjetnik »

Mislim da je već svakome jasno o čemu se ovdje radi.Nije to nikakva teorija zavjere već jednostavno trebamo svi jasno znati sa kim imamo posla.Ova ekipa što je trenutno ostala na berzi da mešetari je najveće zlo koje se moglo dogoditi kako neko reče na ovome forumu;većeg zla od vremena Eugena Savojskog(spalio Sarajevo)nije odavno bilo.Pogledaj i analiziraj samo trgovinu Sarajevske pivare u zadnja tri dana od kad je omogućeno trgovanje.Prošlo je ukupno 24578 dionica ,a kako mi reče broker preko kojeg trgujem 70% transakcija (nalozi sa većim brojem dionicaIje unutar jedne brokerske kuće.Ja ga pitam :Koje?,kaže pogodi.Nije problem samo u pivari već evo i fds ista priča danima itd.Bojim se da je ovo uzelo velikog maha i da će samo na tržištu ostati ljudi njima bliski i što imaju interesa od njih.Jutros u novinama obavjest za fds,a dionica u padu dva dana.Znači ni cijena od 83,50 KM nije mjerodavna,a život bih dao da znam ko je kupac.Kako reče broker"POGODI".
Post Reply