Fabrika duhana Sarajevo

slavuj

Re: Fabrika duhana Sarajevo

Post by slavuj »

Ponovo sam pročitao svoj prethodni tekst i stvarno ne znam šta je to ovoliko izazvalo ovog slučajnog.I držao bi se ove njegove životne škole što se rasprave tiče,ali sam se onda sjetio njega još iz vremena hadenizacije kada je,skoro pa puškom,branio one kriminaslce koji su netom okupirali Bosnalijek i one ,također kriminalce iz Pofalića,koji su FDS od tada ojadili za najmanje trideset miliona.I to se baš egzaktno može utvrditi.A pošto te dvije skupine ,pored onih posrednih na SASE,smatram krivcima zašto padaju ove aukcije,Sve one koji ih brane,naravno osim advokata koji će im sigurno trebati,držim istm kao oni!Kako majku mu svaki kriminalac poteže samo jesam li ga spomenu.I još nešto,svi u ovom gradu znaju ko ov o piše,pa eto im prilike da za neistine tuže!A o meni ovaj nerealizirani još nije rekao ama baš ništa što je istinito!I to u svim dosadašnjm piskaralima,u kojima se uglavnom bavio sa mojom,kako kaže,beznačajnom malenkosti!
slucajni prolaznik

Post by slucajni prolaznik »

panzer
Obzirom da je mene osobno interesiralo tko će i na koji način vršiti procjenu vrijednosti kompanija ( dionica ) makar onih u kojima imam udio , raspitao sam se i dobio informaciju da su ljudi iz E&Y zasigurno učestvovali …mislim da su dijelom konzultirani i ljudi iz EBRD-a ..e sad na koji način je formirana konačna cijena i što je sve uzeto u obzir , to zaista ne znam …
panzer

Post by panzer »

A po svemu sudeći ne možemo naći te podatke.
Meni lično nije problem ako ta procjena pokaže da je cijena SO npr 7 KM ali da to znamo i da tu nema odstupanja(pošto bi svakako sličan metod koristili i oni koji su zainteresovani za ove udjele) a ovako izgleda da sve zavisi od dobre volje i džepnih želja pojedinaca.

Za Bosnalijek jednom kaže 10 KM pa onda 15 KM, za SO sad 13 KM sad 10 KM pa onda neko nudi 9,5 KM a prodavač kaže nećemo ispod 7 KM i onda sve skupa izgleda totalno neozbiljno.

Evo sad na FDS 83 i kusur KM. Šta je to? Je li početna cijena? Ako se predhodne aukcije uzmu kao mjerodavan "način".
slavuj

Post by slavuj »

Vjerujem da su u određivanju ovih cijena na neki način učestvovali i ljudi iz ovih finansijskih institucija.Ali presudnu ulogu u određivanju cijene FDS imali su ljudi iz institucije koja se zaove AW Broker ,i naravno njihovi pomagaći!
Naime,oni su u posljednjih 6 mjeseci protrgovali 131 159 dionica FDS,što je više od 10 procenata ukupnog broja dionica.Pored kupaca za koje su radili Adnan,Dino,i ostali,u transakcijama je učestvovalo i 286 dioničara!Da li se radi o tolikom broju budala ili samo o sitnim kriminalcima,pokazat će vrijeme.Interesantno je da među njima ima i onih koji dobro znaju koliko vrijedi ova dionica.A prodali su je po cijeni 50-53 KM.A eto sad objavljena cijena je 60 posto veća!Sada će sigurno ovi što isplačuju biti u belaju!Ubjeđivali su ih da nema šansi da dionica bude veća od 60 km!Možete misliti koliko je recimo izgubio onaj što je prodao oko 23.000 dionica!Samo Hasan i Tarik su na dobitku!Oni nisu ni pokušali da ovo zaustave.Ostaje Hasanu da nekome izrekne UKOR,kao da je krao komšinske trešnje!
panzer

Post by panzer »

Svakodnevno se mijenjaju ovi na 10. mjestu najvećih dioničara. Već treći u prošloj sedmici.
insider

Post by insider »

Panzer, mislim da je red da kupis nekoliko dionica po 63,60 ne bi li ovo krenulo:)
panzer

Post by panzer »

Ovo je ipak ozbiljna operacija tako da neke kupovine od par dionica nemaju logike.

Ova cijena od navodnih 83,5 KM je zanimljiva. Po svemu sudeći duhanski biznis vrijedi minimalno što je sa jedne strane i tačno. Koliko vrijede brendovi Drine i Aure koji nisu nešto eksta poželjni ni među "domaćim stanovništvom" koje ne prelazi 2 miliona stanovnika. Eventualno može vrijediti ovo sa projektom pakovanja za treća tržišta ali i to nije uvijek stabilan posao.
insider

Post by insider »

Izgleda da ce na 56
beavis

Post by beavis »

panzer zadnjih par dana sve profesionalniji u komentarima, a slavuj sve intelektualno nestabilniji. Ko god da na kraju preuzme vladin paket trebao bi poslušati slavujev savjet i tužiti ga. Sreća pa gospodin slavuj traži medijsku pozornost javnih medija pa će materijala za tužbu biti koliko hoćete.
panzer

Post by panzer »

Hajde da kažemo da se prihvata realnost.

Ipak, to ne mijenja činjenicu da je 80 miliona KM skoro pa bačeno odnosno nije uloženo u nešto što bi stvarno donosilo dobit i dalje stoji ta blago rečena zamjerka "upravljaču". Danas bi se pričalo o puno ozbiljnijoj prodajnoj cijeni a sad pričamo o ostacima.
Pošto je najveći udio u vakufskoj banci postavlja se pitanje da li jače instistirati novom direktoru Vakufske banke da odradi što treba odraditi jer ovo glađenje situacije ništa ne mijenja a uskoro neće biti vremena za mijenjanje.
Post Reply