Bosnalijek

slavuj

!

Post by slavuj »

http://ba.n1info.com/a107116/Vijesti/Vi ... ijeka.html

Ovi su definitivno upali u svoju vlastitu stupicu!Neko će ih morati pitati kako to pored tolikih dobiti čak i po revizorskim izvještajima,pored svih silnih priznanja menadžmentima i Nadzornim odborima,na jednoj strani,niko malte ne neda više od polovine cijene!
Ostaje im jedino da traže pomoć kriminalnih struktura koje su sami stvorili da ih prodaju poput silnih šupljih dionica preko kojih izvlače pare iz fondova i od investitora sa poreskih oaza!Na kraju će ispasti da im je nedostatak mjere došao glave.Ja pouzdano znam da će biti krivičnih prijava i protiv onih koji bi ih trebali podnositi!
brzi

Re: Bosnalijek

Post by brzi »

Na N1 maloprije javiše:
Danas Vlada Srbije otvara tri ponude za 25% Galenike.
Ponuđači kompanije iz Indije, Brazila i Britansko-Ruski konzorcij.
panzer

Post by panzer »

Bilo bi i kod nas ali mi imamo tehničke greške.

Sberbanka nekom nije stigla odobriti kredit.(malo teorije zavere)
panzer

Post by panzer »

Čudi me da niste koordinisani. Drug Drago je mislio da taj neki njegov kupac nije na vrijeme obezbijedio pare na računu pa zato nije bilo kupoprodaje. A što nije imao pare na računu to ćemo vidjeti?
Obavještavamo javnost da je sa aspekta Sarajevske berze - burze vrijednosnih papira razlog za neuspjeh jučerašnje vanredne aukcije za prodaju državnog udjela u kapitalu emitenta Bosnalijek d.d. Sarajevo isključivo činjenica da se na strani kupovine nije pojavio niti jedan potencijalni kupac.

Navodi koji su izneseni od strane predstavnika Agencije za privatizaciju FBiH o "tehničkim problemima", ukoliko isti impliciraju bilo kakvu smetnju kod Berzanskog sistema trgovine, apsolutno nisu utemeljeni. Isto tako, navodi "o izuzetno kratkom vremenu" impliciraju neku vrstu vremenskog ograničenja kod prodaje putem Berze. I ovaj navod želimo odlučno demantovati, i podsjećamo javnost da je vanredna aukcija zakazana dana 19.07.2016. godine na osnovu zahtjeva člana Berze koji zastupa Agenciju za privatizaciju FBiH, za 28.07.2016 godine, odnosno na datum koji je Agencija u svom zahtjevu izričito zahtjevala. Također, javnost je obaviještena o terminu održavanja predmetne aukcije istog dana kad je i zakazana, tj. 19.07.2016 godine.

Za kraj, želimo još jednom navesti da je prodaja manjinskih paketa u vlasništvu Federacije Bosne i Hercegovine putem Berze najtransparentniji i najefikasniji način privatizacije manjinskog državnog vlasništva, budući da isti omogućava svim zainteresovanim stranama ravnopravan tretman u procesu kupovine.
panzer

Post by panzer »

Vidi,vidi.... "Fannie Mae" se malo upustila u problematiku. Ovo je već puno ozbiljniji pristup...

http://ba.n1info.com/a107192/Video/Info ... ijeka.html
savjetnik

Post by savjetnik »

Evo proćitah ovo na Klix-u i ne mogu da vjerujem da će vlada staviti svoj paket na prodaju ispod 100 KM.Nek nam je Bog na pomoći,a bojim se da nam ni ON ne može pomoći kod ove vlade.

http://www.klix.ba/biznis/berza/vlada-f ... /160729006
Shahab

Post by Shahab »

Niko ne želi SDA zlatne koke. Vjerovatno su ozbiljne kompanije iz branše procjenile da zlatne koke nemaju budućnost. Niko ne želi ulagati novac u nejasnu situaciju.
slavuj

Post by slavuj »

Ova gospođa je to dobro objasnila na N1.Prvi put da se neko iz tzv akademske zajednice sjeti da se sve te silne akademske titule ne skupljaju samo zbog komšiluka!Ili zbog eventualne pozicije u Stranci,što je ovdje uglavnom slučaj.Njenom objašnjenju treba dodati još ono što ona izgleda i ne zna.Naime,sve što je prthodno urađeno u vlasničkoj strukturi ovih društava,državu je dovela u poziciju da kupovinom njenog dijela nikako ne znači i učešće u upravljanju društvom!Vlada je već davno te kompanije u potpunosti prepustila na upravljanje ostalim dioničarima,fondovima,kao u slučaju SOSO,mada tamo ima više nego svi fondovi zajedno!U FDS odavno su to prepustili kriminalnom menadžmentu i njihovim pokroviteljima iz KOMVP,a u Bosnalijeku,jednostavno ostaju dosljedni obečanju koje je još Nikšić dao svom komšiji Hadenu.,Vlada mu se neće pačati u posao!Dakle,vladine dionice u ovim društvima može kupiti samo neko blizak onima koji sada kontrolišu ta drušva.Jer kome to treba ,i zašto,19 posto Bosnalijeka,ukoliko nije dogovori sa Hadenom da mu i oni prodaju.I ovdje,oko Bosnalijeka,rješenje je vjerovatno blizu.U ostalom,ovakog investitora kao gospodin Haden,mi će mo još poželjeti.Da podsjetim,oni su cijenu dionice BSNL fiksirali na 1,4 nominalne cijene i još tome dodavali 1,5 km do 2!Treba dakle ustati kada se spominje Eurohaus i Edin Dizdar.Njihovi tadašnji tek pomagaći ,ovi iz AW brokera,u slučaju FDS su puno škrtiji!Vidjeli valjda da gospodin Salihović ne vidi u tome nikaklav kriminal,pa su malo pomjerili granice,naravno prema dolje.Isplačuju nešto malo više od pola nominale i desetak posto negdje drugdje!
I oni su ovdje čak u boljem položaju nego g.Haden!Puno manje su uložili na puno nižem nivou ali se do večinskog paketa može doći samo preko njih.Jer bez dvotrečinske večine,niko ne može doći do tri člana NO,a oni postavljaju direktora!Pita se dakle,kumće Hasan Čelama!I to je najvažniji razlog zbog kojeg će kupca FDS odabrati samo Dino,ili A.Bunjo,ovisno koga veliki mag,između dva molitvena doručka,ovlasti!I to su suštinski razlozi zašto se ništa od obvoga neće prodati dok se ne aktiviraju Tužilaštva,ili Vlada počne raditi svoj posao u korist naroda koji ih je tamo doveo!Treba biti stvarno lud pa prihvatiti da samo naše fabrike duhana i lijekova,samo naše osiguravajuće društvo,.ne vrijede.A zapravo ne vrijedimo MI.Sve smo prepustili kriminalcima!
ummet

Post by ummet »

Očigledno je sve šta se radi i kako se radi. Nije se prepustilo kriminalcima, nego je okolnost takva da oni otimaju bez posljedica, zato što je teren pripremljen na najvišem vrhu. Ovih zadnjih par mjeseci dovoljno govori o tome da je i tužilaštvo i SIPA upetljano do grla, jer toliko glup ipak mislim da nije nitko pa da ne uoči ovako očiglednu manipulaciju cijenom i generalno tržištem dionica, a da ne govorim bezobzirne pljačke koje se čitaju po novinama, a nikom ništa. Ja sam odustao od svog plana da izađem na 14, izašao sam na 12 i kusur. Ušao na ovih njihovih 10 i kusur. Sve u svemu ovdje sam daleko "bolji" nego na Sarajevo Osiguranju, gdje sam negativna nula. FDS nisam uzimao jer po Čaršijskim pričama, svi će ostati kratkih rukava osim glavnih igrača. Može se ovdje zaraditi, ali čisto špekulativno. Činjenice, poslovne rezultate, okolnosti ne treba ni razmatrati jer to ovdje jednostavno nije ni bitno. Kupce svih ovih firmi, jasno je svima, birat će menadžment istih, u dogovoru sa vladom (malo tebi, malo njemu). Pljačkalo se 20-25 godina, i sad je vrijeme da se legalizuju pare tako da se nebi iznenadio da se u novim vlasnicima nađu i direktori i članovi uprava itd. Planiram opet ući na dvije dionice od ove tri i brzo izaći, jer ovdje će biti promjena. Vidjet ću. To je maksimum od mene na SASE. Najveća greška je ovdje čekati, jer taman kad misliš da ne može gore, eto ti ga. Treba ulaziti i izlaziti što prije, jer tako kraće pare ostavljaš pod krovom Blekića, Ćelama, Bunji & Co.
ummet

Post by ummet »

I još nešto , ovdje često čitam "mi" , "trebamo" , "hoćemo" itd
Tamo gdje sam ja počeo sa investiranjem u hartije od vrijenosti to ne postoji. Mislio sam da kažem da će jedino privatne individualne tužbe imati neki smisao u traženju zaštite za svoju imovinu ove klase. Mada iskreno i u to sumnjam. Ali jedino tako postoji bilo kakva šansa da se nešto pokuša.
Post Reply