Bosnalijek

panzer

Re: Bosnalijek

Post by panzer »

Predstavnik državnog kapitala u Nadzornom odboru Bosnalijeka Rifat Klopić kazao je prije više od mjesec dana da će pitanje Bosnalijeka biti završeno “padom jedne od strana”.

Nakon održane Skupštine Bosnalijeka u prošlu subotu, pala je ona strana koja je i pokrenula čitavu igru oko smjena rukovodstva ove kompanije na čelu sa Edinom Arslanagićem.
Vlada FBiH, koja je bila i previše samouvjerena u ataku na Bosnalijek, dobila je ovom sjednicom žestok šamar “na domećm terenu” od Arslanagića koji je, ne sjedeći skrštenih ruku, obezbijedio podršku malih dioničara ali i jednog dijela krupnijih vlasnika ove kompanije.
Pokazalo se da je Vlada “prekratka” sa svojih 19,2 posto u Bosnalijeku da bi kao najveći pojedinačni dioničar, a što je često potencirala, uredila stvari u ovoj kompaniji po svojoj volji.
Čini se kako je zapravo u tome jeste “kratkovidost” ministra Trhulja i premijera NIkšića koji su Bosnalijek tretirali poput nekih javnih preduzeća u kojima državni kapital preovladava a ne kao privatnu kompaniju sa 80 privatnog vlasništva u kojem je država tek jedan od više većih igrača.
U privatnoj kompaniji možete imasti uticaja onoliko koliko imate vlasničkog udjela, pa ono što nije prošlo kroz redovnu proceduru (zahtjev za smjene putem Nadzorongo odbora) očigledno nije pilo vode ni vanrednim putem.
Ne samo što su uz Arslanagića bili radnici koji primaju 2.000 KM, imaju topli obrok, regres, trinaestu platu, te im sadašnja uprava odgovara nego su i neki od fondova bili protiv promjene sadašnjeg stanja očigledno ne vidjevši u cijeloj akciji dobre Vladine namjere. Na stranu, naravno, indicije o tome da li je i ako jeste u kojoj mjeri u Bosnalijeku bilo kriminala, a o čemu svoju riječ treba da daju nedležne intitucije.
No, bez obzira na sve “sudar titana” sigurno nije okočan i sudeći po izjavama premijera Nikšića da je bitka izgubljena ali ne i rat, te najava predsjednika Veljka Trivuna da će podnijeti krivične prijave protiv Nikšića i Trhulja, svjedočićemo produžecima.
Njih već treba očekivati u skorije vrijeme jer sadašnjoj garnituiri u Bosnalijeku, uključujući Nadzorni odbor i direktora ovih dana ističe mandat.
Skupštinskom pobjedom Arslanagić ima mogućnost da obezbijedi svoj kontinuitet u kompanijii kojom suvereno vlada dvadeset godina, ali ne treba sumnjati da će biti novih udara da se to onemogući. Posebno u svjetlu SDP-ovih nastojanja da poklopi kompanije koje su godinama poznate kao SDA-ove utvrde. Najbolje o tome govore jučerašnja događanja kada je uz cijepanje federalne Vlade osigurana saglasnost za nove smjene nadzornih odbora javnih preduzeća.
No, Skupština dioničara Bosnalijeka potvrdila je zapravo da je najbolje rješenje prodaja ove kompanije i obezbjeđenje moćnog strateškog partnera koji će "pomesti" sadašnju razuđenu vlasničku strukturu te kompaniju dalje razvijati i izdignuti je iznad interesno-lobističkih previranja koja su na sjednici prošle subote iznijela na površinu i niske strasti. Time će Vlada staviti tačku na svoje "batrganje" sa Bosnalijekom sa kojim izgleda ne zna šta bi učinila, a nezadovoljni mali dioničari, koji su zaista trebali dobiti koju dividendu proteklih godina, doći na svoje, jer će imati priliku da prodaju dionice po solidnoj cijeni i naplate ono što su u Bosnalijek uložili.
Investitor

Post by Investitor »

Ovaj put je Vlada situaciju u Bosnalijeku shvatila ozbiljnije. Naime, danas (radi se i subotom) su me zvali, provjeravaju punomoći od prošle skupštine, te pozivaju male dioničare da ih podrže ili da im daju punomoći. Kada sam im rekao da sam prošli put na skupštini proveo 12 sahata i da bi radije predstavniku Vlade dao punomoć nego ponovo kroz sve to prolazio, u roku nekoliko minuta su mi poslali email sa obrazcem punomoći i drugi obrazac za opoziv svih drugih punomoći (ukoliko ste ih već nekome dali), a koje možete vidjeti u attachmentu. Potpisane dokumente potrebno je dostaviti putem e-maila [email protected] ili putem faksa na broj: +387 33 226 429 ili +387 33 220 619 .

Također, potrebno je ORGINALNE DOKUMENTE HITNO proslijediti putem brze pošte na adresu:

Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva
Zgrada Vlade Federacije Bosne i Hercegovine
Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina.
Ukoliko imate bilo kakvih pitanja ili nedoumica, možete ih kontaktirati putem naprijed navedenog e-maila ili putem telefona +387 33 444 715 ili + 387 33 226 493 .

Sada niko ne može reći da nije imao mogućnost da utiče na stanje u Bosnalijeku, jer poslije ovoga što su uradile brokerske kuće, fondovi a da ne spominjemo Udruženje malih dioničara koje kontroliše Arslanagić, ja punomoć mogu dati samo predstavniku Vlade, a ko može lično učestvovati još bolje.
Moglo bi ovo krenuti nabolje ako Bog da.
Attachments
PUNOMOĆ-1.docx
(14.58 KiB) Downloaded 180 times
OPOZIV_PUNOMOĆI.docx
(13.68 KiB) Downloaded 208 times
Sabur2

Post by Sabur2 »

@investitor

vidi PP. Molim odgovor.
panzer

Post by panzer »

Sad se može i subotom raditi. Mislio sam da će Trhulj odustati od svih poslova nakon što su se juče povukli sa sjednice vlade. Sad se može desiti da na idućoj skupštini dioničara sve bude protiv arslanagića ali NO je svoje odradio odnosno istekao mu je regularni mandat a arslanagić se može održati do penzije.
Tako da je manje više sve riješeno.
Ali, primjetne su dvije stvari. Stranci kupuju dionice što je vidljivo na dosadašnjim trgovanjima i na njihovim kontima, nije samo Hrkač kupac; a drugo je da je ovo prvi put da se mali dioničari aktiviraju u pravom smislu. To bi u narednom periodu mogao biti primjer za ostale emitente odnosno njihove dioničare.
Investitor

Post by Investitor »

panzer wrote: Ali, primjetne su dvije stvari. Stranci kupuju dionice što je vidljivo na dosadašnjim trgovanjima i na njihovim kontima, nije samo Hrkač kupac; a drugo je da je ovo prvi put da se mali dioničari aktiviraju u pravom smislu. To bi u narednom periodu mogao biti primjer za ostale emitente odnosno njihove dioničare.
Panzer, ako imaš informacije ko to osim Hrkača kupuje bilo bi dobro da i sa nama podjeliš tu informaciju, je li bilo kakvih promjena među prvih 10 u zadnje vrijeme, ko kupuje a ko prodaje... :roll:
panzer

Post by panzer »

Na portfolijima nekih ino fondova je vidljivo da im se u maju povećao udio u bosnalijeku. Treba tu uračunati i sam rast cijene jer i on utiče na rast (procentualnog) udjela u tim fondovima. Što se tiče Top 10 radi skrbničkih računa je teško pratiti ali od februara je BIG kupio oko 20.000 komada.
panzer

Post by panzer »

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić, povodom posljednjih javnih istupa predsjednika Nadzornog obora Bosnalijeka d.d. Veljka Trivuna, izdao je saopćenje, u kojem se kaže:

"Predsjednik Nadzornog odbora Bosnalijeka d.d. Sarajevo Veljko Trivun još jednom je odlučio obmanuti javnost i dioničare ove firme, podmećući Vladi FBiH aktivnosti koje on i njegovi saučesnici već duže vremena provode u ovoj kompaniji.
Nije tačno da Vlada FBiH, premijer ili bilo koji službenik Vlade FBiH na bilo koji način vrši pritisak i prijeti radnicima - dioničarima Bosnalijeka gubitkom posla, već to rade Trivun i njegovi saučesnici.
Nije tačno da Vlada FBiH vrši pritisak na bilo kojeg dioničara da da svoju punomoć Vladi FBiH, već to rade Trivun i njegovi saučesnici. Naime, Vlada FBiH i resorno ministarstvo dobili su ogroman broj informacija od dioničara koji tvrde da nikome nisu dali punomoć, niti su uopće prisustvovali Skupštini dioničara, a da je njihov glas uredno evidentiran! Također, sam Odbor za glasanje na protekloj Skupštini dioničara izrazio je sumnju da je došlo do falsifikovanja velikog broja punomoći“, kaže se u saopćenju federalnog premijera, te dodaje:
"O svemu ovome već su obaviješteni pravosudni organi i vjerujem da će njihova reakcija uslijediti veoma brzo.
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine odlučna je u nakani da osigura zakonito poslovanje svih privrednih društava u FBiH, pa tako i Bosnalijeka, i tu ni Trivun, niti bilo ko drugi ne mogu uraditi ništa što bi to spriječilo.
Ovim putem želim pozvati sve dioničare društva Bosnalijek d.d. Sarajevo da daju podršku Vladi Federacije Bosne i Hercegovine u borbi protiv korupcije i kriminala, tako što će izdati punomoć na ime predstavnika Vlade Federacije Bosne i Hercegovine za Skupštinu dioničara društva zakazanu za 7. juli 2012. godine.
Jedino na ovaj način možete biti sigurni da će Vaš zastupnik glasati u skladu sa Vašim instrukcijama.
Više informacija možete dobiti na telefone:(033) 563 455; 563 506; 563 514; 563 517.
Unaprijed se zahvaljujem na podršci svim dioničarima
“, navodi se u saopćenju premijera Nermina Nikšića.
Komedija prava. Umjesto da je to uradilo ministarstvo energetike još u aprilu, sad premijer daje brojeve telefona ko" topshop.

Razumijem da oni nisu znali kako to funkcioniše i sa čime se mogu sresti ali zato se angažuje savjetnik odnosno onaj ko će biti operativac i po svemu sudeći i Edin Bandić je zakazao. Iako se godinama vrtio oko fondova za ovo nije bio spreman.
Investitor

Post by Investitor »

panzer wrote:

Komedija prava. Umjesto da je to uradilo ministarstvo energetike još u aprilu, sad premijer daje brojeve telefona ko" topshop.

Razumijem da oni nisu znali kako to funkcioniše i sa čime se mogu sresti ali zato se angažuje savjetnik odnosno onaj ko će biti operativac i po svemu sudeći i Edin Bandić je zakazao. Iako se godinama vrtio oko fondova za ovo nije bio spreman.
Ma vlada je podcijenili ovu bagru, pa šta mislite koliko je Arslu (odnosno nas) koštala kupovina podrške libijaca, fondova, brokerskih kuća i "ostalih" (sigurno par miliona). Ali oni su se prekontali jer su mislili da je neko budala, da se neće provjeravati punomoći, da mogu kao i do sada lažnim punomoćima (falsifikati, obmanjeni dioničari i sl. )raditi šta hoće.
Što se tiče Bandića on je pošten čovjek, ali nije dorastao ovim prevarantima, koji su zadnji dan dostavili 900 punomoći i ciljano napravili haos za organizatora skupštine.
Međutim, i mali dioničari koji su prodanim dušama (brokerskim kućama i slično) dali punomoć snose dio odgovornosti za prošlu skupštinu.
Ovaj put treba poduzeti konkretne poteze, dati predstavniku vlade punomoć ili lično ići na skupštinu 7.7.2012.
Sabur2

Post by Sabur2 »

Mene su danas kontaktirali iz sekretarijata Vlade i provjerili punomoc koju sam dao. Potvrdili su mi da je opunomocenik glasao onako kako sam ja trazio, tj. uz Vladu.
Zvali su me iza radnog vremena i ocigledno da ovaj put nece prepustiti nista slucaju.
Investitor

Post by Investitor »

Sabur2 wrote:Mene su danas kontaktirali iz sekretarijata Vlade i provjerili punomoc koju sam dao. Potvrdili su mi da je opunomocenik glasao onako kako sam ja trazio, tj. uz Vladu.
Zvali su me iza radnog vremena i ocigledno da ovaj put nece prepustiti nista slucaju.
Ma rade punom parom, za svaku pohvalu.
Sad slušam Nikšića na dnevniku na FTV kaže da su procjene da su imali na prošloj skupštini između 10 i 12 % falsifikata.
Post Reply