Sarajevo osiguranje dd Sarajevo

slucajni prolaznik
Posts: 382
Joined: 21 Feb 2013, 18:33

Re: Sarajevo osiguranje dd Sarajevo

Post by slucajni prolaznik »

Reklo bi se da je ovdje umjesto slobodne pogodbe koja se najavljuje ipak situacija u kojoj je vrijednost ove dionice u slobodnom padu :-)
slavuj
Posts: 1981
Joined: 19 Sep 2013, 11:29

Re: Sarajevo osiguranje dd Sarajevo

Post by slavuj »

Niko nije još vidio kolika je stvarno ponuda Agrama ,a ni onu drugu!Premijer kaže da su ponude stigle i da ih treba otvoriti pa vidjeti koja je veća!
Ono što je objavljeno kao cijena ukupne ponude Agrama možda i nije tako!Jedan od onih što su se javno zalagali za nižu cijenu kaže da je ta ponuda znatno manja.Njemu u principu ne treba ništa vjerovati,ali je i to moguće.A što se i premijera tiće,i on je tvrdio i ranije da ima interesenata.

Slavuj je napisao/la:
Mi smo probali ali oni ne daju!Sad smo im skinuli 5miliona a ako nece ni ovo,onda ce mo jos malo!Vazno je da nam tamo neki ne mogu reci da rasprodajemo!
Vas Premijer,sa savjetnicima!

Jer,oni izgleda rade šta hoće,i šute!
montypython
Posts: 4062
Joined: 06 May 2010, 10:52

Re: Sarajevo osiguranje dd Sarajevo

Post by montypython »

Ne znam, na indikatoru je bila vijest o 20 miliona i to bez upitnika prenesena iz mislim Več lista. Također i na seebiz doduše tamo piše oko 20 i "navodno" ali ipak nisu valjda to isisali iz prsta:
http://www.seebiz.eu/agram-zainteresira ... ar-139354/
montypython
Posts: 4062
Joined: 06 May 2010, 10:52

Re: Sarajevo osiguranje dd Sarajevo

Post by montypython »

A to da je premijer izjavio da će otvoriti koverte pa vidjeti koja je veća ponuda. Ako je rekao. Naravno takva cijena samoinicijativna i neobavezujuća ne predstavlja ništa osim neke vrste pisma namjere. Naravno da će druga strana (ili treća ili četvrta) odmah korigovati svoju-naviše jer niko neće u inicijalnoj ponudi staviti cifru koju bi stvarno na kraju bio spreman dati nego će napisati možda 30-40% niže od toga. Valjda je i Vlada svjesna toga pa će to što piše u koverti uzeti tek kao bazu za daljnje pregovore. Pretpostavljam da je aukcija kao metod sad besmislena. Po meni je opcija i da Vlada ako ne uspije dogovoriti cijenu od bar 13 KM po dionici odustane od prodaje na neko vrijeme dok ne vidi hoće li možda novi direktor poboljšati poslovanje što se izgleda već događa.
panzer
Posts: 12392
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Sarajevo osiguranje dd Sarajevo

Post by panzer »

Bilo bi pametno sad ozbiljno pregovarati jer je sigurno i da je onaj dug ratnih šteta ozbiljan teret koji je uticao na ponuđene cijene. Ako bi vlada obećala neke "povlastice" odnosno da neće odmah sutra tj nakon prodaje opteretiti tj obavezati SO da što hitnije isplati taj dug, onda se može i pregovarati oko veće cijene.

I opet ništa berza jer u ovom slučaju ta prodaja nije praktična.
slavuj
Posts: 1981
Joined: 19 Sep 2013, 11:29

Re: Sarajevo osiguranje dd Sarajevo

Post by slavuj »

Malo sam se potrudio i raspitaoi se .Od mjerodavne osobe sam dobio inmformaciju da je od tih predratnih šteta(ratne se ne priznaju)ostalo još 3 miliona.I to je pokriveno rezervacijama!Dakle za toliko je umanjena dobit a i kapital!Vjerovatno će to biti i manje!
Moram vas podsjetiti da u javnosti i nije bilo neke rasprave oko vrijednosti Sarajevo osiguranja.To izgleda nikoga i ne zanima!Svi oni,uključujućiu i premijera,a posebno stručnjake poput Bunje i Vrbića,tuđim gloginje mlate.Bunjo kao poslušnik preambicioznog a dosta ograničenog šefa,i nije vrijedan posebne priče.A Vrbić je zapravo samo HDZ aparatčik.Ja u razgovoru s njim kažem Selimović,a on ko iz topa:Šta Muselimović.Eto o čemu on vodi brigu!Ali naštetiti može.Zapravo već je napravio štetu.Tim licitoiranjem sa onim Pravilnikom o određivanju cijena...,stavio je do znanja da je Vlada spremna na snižavanje cijene.A samo budala može misliti da on više voli ovu vladu,i ovu zemlju,od recimo svoga Agrama.Naravno i para,a tu je isti sa ostalim koji se petljaju oko ove prodaje.Dakle,najvažnije je pitanje trudi li se iko u Vladi da odradi pošteno ono za što je plačen!
ummet
Posts: 343
Joined: 29 Jan 2014, 16:18

Re: Sarajevo osiguranje dd Sarajevo

Post by ummet »

U vladi se trude samo kako napuniti svoje džepove i džepove svojih kompanjona. Od Grabovca ovdje nije bilo čovjeka koji je htio nešto korektno napraviti za građane. A građani su isto tako neobično pokvareni, podmitljivi. Jednom rječju jadni. A tako će da im bude.
montypython
Posts: 4062
Joined: 06 May 2010, 10:52

Re: Sarajevo osiguranje dd Sarajevo

Post by montypython »

Ako je stvarno ostalo samo 3 miliona predratnih steta to je odlicna vijest. Napisao sam u jednom postu nedavno pokusavajuci da procjenim stvarnu vrijednost Sarajevo Osiguranja da su te predratne stete bile opterecujuci faktor i da je po nekim podacima SO do kraja 2011 isplatilo oko 43 miliona te da je isplata nastavljena i bila 2-3 miliona godisnje. Za ta 2-3 miliona je dakle bivala manja i dobit. Ako je stvarno ostalo samo 3 miliona to znaci da ce NAGLO doci do znacajnog povecanja dobiti za godinu-dvije jer nestaje glavni faktor koji je zamagljivao poslovne rezultate. Jasno je da potencijalnim kupcima jako odgovara da kupuju upravo u godini nakon najgorih poslovnih rezultata ikad i najnize cijene na bezi ikad (da li je i to slucajno?) Njima odgovara da se pregovori i procjene baziraju na dobiti od max milion zadnjih godina, a u stvari bi ona bila 3-4 miliona da nije bilo te isplate ratnih steta. I toliko moze biti vec slijedece godine. Uz ono sto sam vec napisao o visku zaposlenih, enormnih plata bivseg rukovodstva, dobit moze bez problema biti i 7-8 miliona. I to sa sadasnjim opalim trzisnim udjelom, a siguran sam da ce ga bilo koji kvalitetan menadzer vratiti na staro. To je cifra s kojom pregovaraci iz Vlade trebaju ulaziti u pregovore, a cinjenica da su predratne stete prakticno isplacene postaje kljucna cinjenica u pregovorima.
montypython
Posts: 4062
Joined: 06 May 2010, 10:52

Re: Sarajevo osiguranje dd Sarajevo

Post by montypython »

ummet wrote:U vladi se trude samo kako napuniti svoje džepove i džepove svojih kompanjona. Od Grabovca ovdje nije bilo čovjeka koji je htio nešto korektno napraviti za građane. A građani su isto tako neobično pokvareni, podmitljivi. Jednom rječju jadni. A tako će da im bude.
A za ovo se slazem u potpunosti. Od Grabovca do gradjana.
slavuj
Posts: 1981
Joined: 19 Sep 2013, 11:29

Re: Sarajevo osiguranje dd Sarajevo

Post by slavuj »

U konacnici tuzilastvo se mora ukljuciti u ovu dobro organiziranu pljacku!Ako se to ne desi odmah,Bsnl i Fds ce otici po istoj shemi!Ukupna pljacka oko pedesetak miliona!
Vlada je formirala ekspertni tim za SO.Cijena na prvoj aukciji je njihova,drugu je izgleda neko prebio preko koljena!Tuzilastvo mora utvrditi ko i na osnovu cega!Jer dosadasnji javacluk.nerazumba podjela jredita po 1.2%kamata uposlenicima sa onolikim platama ,samo je rezerva za popravljanje stanja a ne hendikep!Jer niko,osin korunpiranih predstavnika dosadasnjih vlasnika,nece gladati neradnike i lesinare da mu razvlace imovinu!
Post Reply