Sarajevo osiguranje dd Sarajevo

slavuj

Re: Sarajevo osiguranje dd Sarajevo

Post by slavuj »

Osiguranje nije sezonsko povrce pa da mu sijena ovisi o trenutnoj potraznji.Gluplje od te tvrdnje je poredjenje sa lizing kucama koje su u jedn raom periodu tukle ko nece da kupi auto a sada upafaju u automobile na semaforima da bi dosli do tog istog auta koje kupac odavno ne placa!
A ako prodaja vec nije dogovorena,onda je nece ni biti.Neko je vec problematizirao ovaj rok!Po meni,tako kratak je da bi se blagovremeno moglo napraviti jos jedno snizenje?Ali valja racunati I sa poslovnim razmisljanjem ovdje prisutnik osiguranja!Nekoliko miliona vrijedi samo sprjecavanje ulasko novog veceg igraca na trziste.A sto se tice ASA PREVENTA,za njih je ovo I dalje preskupo!IK Banku su u reziji brokera platili jedva iznad polovine nominale,a ova cijena SO je ipak veca od nominalne!Jedino ako ih ns to prisili ptedhodna tvrdnja?
Indy

Post by Indy »

Nije ni moj stan "sezonsko povrce" pa danas nemogu dobiti cijenu iz 2008, iako sam dodatno ulagao.

Trzisna ekonomija. Sve je na jednoj velikoj pijaci. Povrce, pasta za zube, rakete zemlja-zemlja, osiguranje, auta, ovce ... KOMVP ... opsss

Eh naravno regulator nebi smio biti na trzistu, inace i dio ekonomije koji se zove regulatorna ekonomija gubi smisao. Regulator nadzire trziste, a u nasem slucaju je sam i ucesnik, a i na trzistu.

Tu ti dajem za pravo da ako bi se rjesila ova kriminalna hobotnica oko Komisije da bi to mozda djelomicno vratilo povjerenje u trziste i poboljsalo potraznju.
Ima tu medjutim i vise eksternih faktora.

Za dionicu Allianz se nekad 98-01 placalo i do 400 eur a danas je 140 eur. Kako to objasniti osim ponudom i potraznjom.

Da smo prodali sve kad su bile najbolje cijene... Ali to je umjetnost velikih.
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

slavuj wrote:Osiguranje nije sezonsko povrce pa da mu sijena ovisi o trenutnoj potraznji.Gluplje od te tvrdnje je poredjenje sa lizing kucama koje su u jedn raom periodu tukle ko nece da kupi auto a sada upafaju u automobile na semaforima da bi dosli do tog istog auta koje kupac odavno ne placa!
A ako prodaja vec nije dogovorena,onda je nece ni biti.Neko je vec problematizirao ovaj rok!Po meni,tako kratak je da bi se blagovremeno moglo napraviti jos jedno snizenje?Ali valja racunati I sa poslovnim razmisljanjem ovdje prisutnik osiguranja!Nekoliko miliona vrijedi samo sprjecavanje ulasko novog veceg igraca na trziste.A sto se tice ASA PREVENTA,za njih je ovo I dalje preskupo!IK Banku su u reziji brokera platili jedva iznad polovine nominale,a ova cijena SO je ipak veca od nominalne!Jedino ako ih ns to prisili ptedhodna tvrdnja?
Cijenim sve sto gospodin Slavuj kaže o kriminalu koji se očigledno odvija na našem tržištu vrijednosnim papirima, ali primjedba o sezonskom povrću jednostavno ne stoji. SO je izgubio lidersku poziciju, naplaćena bruto premija mu je pala u odnosu na prethodne periode, a biznis ima opadajući trend. S druge strane, samo tržište osiguranja kod nas je takvo, da su barijere za ulazak niske pa ima puno novih kuća koje se svaki dan pojavljuju. Dodatno na sve imamo tu pravnu nesigurnost zbog kriminala o kojem i sam gospodin Slavuj priča i zbog koje nas, između ostalog, ozbiljni investitori zaobilaze. VB sam naveo kao primjer, gdje su Austrijanci pokušali prodati svoj biznis ovdje, a VB lizing je bio najbolja i najustrojenija lizing kuća kod nas, pa nisu uspjeli. Na kraju su ga odlučili jednostavno ugasiti iako su poslovali dobro i pravili dobit. Ali jednostavno, nisu mogli naći kupca za svoj biznis iako su ga tražili par godina. Zato sam to i naveo, jer ako nema zainteresiranog kupca po nekoj cijeni, onda džaba sva priča...
panzer

Post by panzer »

.
insider

Post by insider »

Za 1. juli zakazana je nova aukcija državnog kapitala u "Sarajevo osiguranju". Prilikom prve aukcija 23. juna kao mogući kupci u medijima su navedini "ASA osiguranje, "Sava Re" i "Triglav osiguranje".

U pokušaju "eKapije" da sazna kako će novozakazana aukcija da prođe, kontaktirali smo navedene osiguravajuće kuće.

Slovenačko reosiguravajuće društvo "Sava Re" je u dopisu koji su proslijedili "eKapiji" izričito da nije zainteresovano za kupovinu državnih dionica "Sarajevo osiguranja" i pored odluke da cijena tih dionica sa 12,99 KM snizi na 10,39 KM kako bi "Sarajevo osiguranje" prodalo skoro pola kompanije. U ovoj reosiguravajućoj kući ne samo da nisu zainteresovani za 45,49% dionica koje će biti ponuđene, nego uopšte ne znaju o kakvoj se prodaji radi.

U "Triglav osiguranju" odgovarajući na upit "eKapije" su istakli da je jedan od strateških ciljeva ove grupe, kao najveće osiguravajuće grupe u regionu, rast i razvoj na ključnim tržištima.

- U skladu sa našom strategijom tražimo mogućnosti za dalji rast i razvoj u regionu, i to kako organski tako i sa potencijalnim povezivanjem odabranih konkurenata, ali naravno samo ukoliko to odgovara našim težnjama. Tako da u ovom momentu konkretne aktivnosti sa našim planovima ne bismo da komentarišemo - kažu u "Triglav osiguranju".

Tom izjavom "Triglav osiguranje" niti je potvrdilo niti opovrglo informaciju o zainteresovanosti za dionice "Sarajevo osiguranja".

Do odgovora od trećeg potencijalnog kupca "ASA osiguranja" nismo uspjeli da dođemo.
montypython

Post by montypython »

Ja koliko se sjećam još i prije najave aukcije bila je vijest da je Triglav zainteresovan i da je čak poslao samoinicijativnu ponudu. Također, teško da će iko otkriti karte prije samog kraja. Koliko se sjećam iz Vlade su (ili je bio Vrbić) izjavili da ima više zainteresovanih među ostalim njemačke i turske osiguravajuće kuće. Tako je rečeno, ne vidim razlog zašto bi oni lagali. Čudilo bi me da nema Adrisa, ovo je za njih poklon s neba. Mislim da bi Vlada na neki način trebala izaći s izjavom da daljeg snižavanja cijene neće biti i da će u slučaju neuspjeha ove aukcije odložiti prodaju i restrukturirati firmu? Pa je tek onda prodati za godinu dvije. Ovo zato, jer je očito da su oni koji bi da kupe nisko, jer vjerovatno nemaju para, angažovali sve resurse da kako god još malo spuste cijenu, od portala do "strućnjaka". Što se tiče Asa osiguranja, možda griješim, ali, ne vidim uopšte odakle njima slobodnih 50-60 miliona potrebnih za ovo. Interesantna je i te izjava izjava iz Sava Re dani ne znaju za prodaju. Ako ne lažu i ako čak ni potencijalni kupci iz regije ne znaju za prodaju i aukciju je li to pokazatelj da je odrađen loš posao u informisanju potencijalnih kupaca. Ako za prodaju ne zna ni regionalna Sava re ima li uopšte pojma Allianz, Generali i slični ili su svjesno "pozvani" oni koji nemaju novac da budu smokvin list za sniženje cijene dok ne bude prihvatljiva lokalnoj boraniji.
panzer

Post by panzer »

i Ja sam postao poprilično skeptičan prema cijelom ovom poslu. Ne izgleda da prodavač zna šta radi iako su izjave bile drugačije.
savjetnik

Post by savjetnik »

Izgleda da niko ništa ne zna za sutrašnju prodaju.Tišina na berzi,nit ko kukuje nit prodaje.Nije dobro,ali sutra je petak vrijedi sačekati,ali nisma optimista.Puno ovdje stvari ne štima.
Sabur2

Post by Sabur2 »

Ima li išta?
panzer wrote:i Ja sam postao poprilično skeptičan prema cijelom ovom poslu. Ne izgleda da prodavač zna šta radi iako su izjave bile drugačije.
Ma ovo je samo bruka Vlade i premijera. Ovako neodgovorno navlačiti tržište na potražnju i da se na kraju ispostavi da je priča bila "nidje veze".
Zloupotreba funkcije premijera za ostvarivanje zarade povezanih likova.
Last edited by Sabur2 on 01 Jul 2016, 11:03, edited 1 time in total.
insider

Post by insider »

E da vidimo danas Fadila
Post Reply