Vlada FBiH

montypython

Re: Vlada FBiH

Post by montypython »

slucajni prolaznik wrote:Za vašu informaciju negdje sam pročitao da gdin Terzić nije više direktor nekih 15tak dana..čini mi se da je dobio poziciju savjetnika..
Znamo da nije više direktor ali može se sasvim pristojno rovariti i iz sjene. Vidimo da su se i radnici nešto bunili protiv prodaje tvrdeći da su "uspješni" (valjda po nekim njihovim internim mjerilima). Očito su se i oni dobro uklopili u tamošnju žabokrečinu.
Shahab

Post by Shahab »

montypython wrote:
slavuj wrote:Razmišljao sam gdje ,na kojoj temi ,da najavim sutrašnju emisiju Federalne TV ,odmah nakon dnevnika.Htio sam izbječi ovu temu,Vlada FBiH,jer izgleda samo se još ja javljam na njoj.Ali opet,najlogičnije je da to bude ovdje.Emisija se zove ODGOVORITE LJUDIMA,i bavit će se prodajom vladinih dionica u ova tri najavljena društva.A o tome,kako i zašto prodati,zašto prije toga ne uzeti solidnu dividendu,zašto prvo ne urediti tržište pa tek onda prodavati nešto na tom tržištu.Zašto tamo,na tržištu operiraju brokeri iz svih dosadašnjih kriminalnih manipulacija,zašto ih i dalje,devet godina nakon isteka mandata,nadzire regulator pokrovitelj svih dosadašnjih kriminalnih manipulacija,zašto,zašto....Na sve to ,a bogami ne samo na ta pitanja,trebala bi odgovoriti baš VLADA!Odgovorite ljudima,odmah,ili sutra poslije Dnevnika 2 na FTV!
Svakako treba približiti problematiku širem krugu građana pogotovo što se tiče nepostojanja KOMVP, torbara i generalnog kriminala na berzi, DUFovima, namještenoj trgovini, neaktivnosti Vlade, potkradanju malih dioničara. Što se tiče prodaje ovih firmi slažem se i za podjelu dividende mada je možda malo kasno ali treba bar iznijeti problem. Međutim, kod ovoga: zašto prvo ne urediti tržište pa tek onda prodavati nešto na tom tržištu treba biti oprezan. Ovakvu rečenicu bi odmah potpisali i ovi iz Hadena i g Terzić iz Sarajevo Osiguranja i ekipa iz FDSa a i svi slični kojima se bliži glogov kolac. Jedva se je došlo i to pod međunarodnim pritiskom, do te prodaje odnosno mogućnosti da se firme iščupaju iz stranačkih i kandži pojedinaca i već se vide i pozitivni efekti. Pominjati neprodaju firmi pa čak i u najdobronamjernijem kontekstu prethodnog uređenja tržišta smatram kontraproduktivnim jer će pomenuti likovi jedva dočekati pominjanje odgađanje prodaje iz bilo kog razloga. Također, što reče Panzer u ovakvim emisijama vrlo je važno ko su gosti. Mora biti bar jedan ko se razumije u problematiku a obično ne bude ni jedan. Do sada, bilo je emisija gdje su gostovali takvi likovi koji za sat vremena priče ne iznesu jedan relevantan podatak. Takoreći, što su im zvučnije titule to su gluplji. Ne sumnjam da bi Slavuj pravilno izložio probleme ako bi bio tamo a inače ne vidim nikoga od javnih ličnosti nazoviprofesora i sličnih van ovog foruma ko je ikad pomenuo i riječ i koji ima pojma o toj temi.
Slažem se sa kolegom montypython-om.
slavuj

Post by slavuj »

Nema razloga da se razmišlja u tom pravcu!Aukciju za dionice Sarajevo osiguranja ne može niko otkazati,ali je može minirati!I to baš ovako tržišta.Nije nemoguće da baš oni koji su dobili od Vlade da realiziraju tu aukciju,potencijalnom kupcu,prije nego odluči da unese kupovni nalog,jednostavno kažu:Zašto bi Vi plačali ovoliko,imamo mi načina da to dobijete jeftinije!I onda mu izlože svoje dosadašnje operacije,poput recimo hadenizacije Bosnalijeka ,ili IKB Zenica,ili Enker Tešanj....I ako se nasuprot njima nađe čovjek poput njih samih,nema unošenja kupovnog naloga.Pa makar se radilo i o više potencijalnih kupaca!Na ponovljenoj aukciji ,naravno sa nižom cijenom,opet isto!I tako do onog Pravilnika o određivanju cijene dionica,kojeg je Vrbić spominjao na početku priče o prodaji ovih dionica.Ne treba zaboraviti da su među potencijalnim kupcima neki i sa ovakvim iskustvom.
Nadam se da ovdje griješim,ali imam loša iskustva sa ovim ljudima!Jednom sam več napisao da normalnog trgovanja na SASE nema sve dok se nekim od sadačnjih učesnika ne zabrani i trgovina povrćem na pijacama!Eto,zato se zalažem za uređenje tržišta!Tržište bez regulatora jednostavno ide ka krahu.
Shahab

Post by Shahab »

Institucije su uzurpirali mafijaši. Baš to želi politička klasa. Njihova suština je pljačka. Postavlja se pitanje koja bi to unutrašnja snaga izgradila tržište. Ja je ne vidim. Zato je bolje i ovakva šokantna privatizacija pod pritiskom MMF-a nego donkihotovsko nadanje da će politička mafija izgraditi pravnu državu.
slavuj

Post by slavuj »

Da se razumijemo,ja sam od onih koji smatraju da sve treba privatizirati,i za to postoji stotine razloga.
Ali sam sa druge strane protivnimk prodaje putem berze.To je samo dodatna prilika da stranački mafijaši angažuju sitne lopove da im odrade prljave poslove.I uz to da se pravdaju tržištem!I ne nadam se ja da će oni urediti tržište,bez vanjske prisile,ali će i to sigurno doći na red!Jednostavno sitni berzanski kriminalci neće više imati što da kradu.Pa zar ne vidite da su počeli da ko zna od kuda izvlače već davno propala društva i da ih ponovo uvrštavaju na SASE.Jer materijala je sve manje!Jedna po jedna brokerska kuća će i dalje nestajati,prvenstveno zaslugom svojih vlasnika.A kada na kraju ostanu recimo samo dvije,biti će teže organizirati ovakve kupovine kao recimo ove dionica FDS koje su upravo u toku.I zato ne treba davati nove šanse kriminalcima!
montypython

Post by montypython »

Pogledah tu emisiju sinoć, o firmama koje se privatiziraju, i po očekivanju, tresla se brda, rodio se miš. Niko dividendu nije ni spomenuo. Niko nije spomenuo način dosadašnjeg upravljanja u ovim firmama pa čak ni pitao zašto Vlada nije nikad ni pokušala da se umiješa u svoj posao stavi svoje ljude u nadzorni odbor, itd i sl. Niko nema pojma šta se dešava na berzi ni kako se "trguje". Niko ni pomenuo nije za sat vremena djelovanje fondova, nepostojanje regulatora (osim Slavuja u uvodu). Lik iz SDP kao da je na političkom mitingu, kaže zašto se prodaju kad uspješno posluju, jer "prihodi su im veći od rashoda". Kaže drug Lenjin, "privatizacija je uspješna kad su radnici zadovoljni". I taj je nekakav šef poslanika ili tako nešto, da te jeza uhvati. Profesor, ni riječi o pojedinačnim slučajevima, vjerovatno nije ni upućen u događanja ni u jednoj firmi. Na kraju još je najkonkretniji bio Vrbić. Ah da, u samom uvodu emisije sjećam se reče Novalić da ima kupce za sve i da su globalni igrači, jedino vrijedno spomena u emisiji.
Sabur2

Post by Sabur2 »

Vrijedna informacija iz posljednje rečenice.
slavuj

Post by slavuj »

Ja također nisam ni blizu zadovoljan ovom emisijom!Najgora od svih do sada.Sve što je trebalo ,oni jednostavno nisu objavili.Gosti pokazali da zapravo ne znaju o čemu pričaju.Vrbić ponavlja laži da Vlada nije dobijala dividendu,i niko ga ne dementira.Kaže kako vlada ne može tamo upravljati jer je manjinski dioiničar,a u Sarajevo osiguranju i FDS uvijek sa malim dioničarima ima večinu.Ne kaže da Vlada zapravo neće tamo da nadzire rad menadžmenta jer je uvijek sa njima neko iz vlade u talu!Ne kaže da Vlada već više od tri godine ispunjava Sarajličevu i i Damira Hađića obavezu prema Hadenu i ne predlaže kandidate za NO u Bosnalijeku.Niko i ne pokušava odgovoriti zašto Vlada ne povlači dividendu ni uoći izlaska iz tih društava.To je u uvodu pitano!Elem sve kako ne treba!
panzer

Post by panzer »

Ja evo malo pokušao gledati pa nemam nešto nemam volje a ni vremena. Emisija upravo po FTV standardu. Uvijek neki koji pričaju do jutra a ništa ne kažu.
Shahab

Post by Shahab »

Tu je lijek samo MMF. Sve u privatizaciju pod hitno.
Post Reply