Bosnalijek

Racio

Re: Bosnalijek

Post by Racio »

Sabur2 wrote:Izgleda da je jedini način otići do Bara između 10 i 14h i pogledati materijale za skupštinu.
A po kuloarima ima priča od 0,35, preko 0,50 do 1,00...
Ne trebaš ba, nazovi Halila Čengića da ti štogod otpjeva i uzmi od njega ima sve, on sa Uzunovićem srijedom kahveniše u Parizu na ciglanama.
Hajde malo logiku na sunce: Kolika je prošle godine bila dividenda
a) 0,30
b) Kolika je bila dobit prošle godine 10,1 mil
c) Kolika je ove godine dobit 11 ili 11 : 10,1 = 1,089 ili ti zaokruženo 1,1 ( deset posto više).

Ako je dobit 10 % više, i dividenda je 10 % gore i tako ja vidim njihovu logiku za 0,33.
Eto i vlada ne prodade - prije podjele dividende ( baš nas zaj...še) a neki su tu već vidjeli zavjeru i vlada prodaje nekome i pogoduje prije podjele dividende. A razvoj..... sve treba u dividendu: use, nase i podase, nakon toga ćemo u kontejnere rajo raditi za nove Hadene, Alvogene ili naše
Ja samo pitam dokle će i ovako moći ići, otprilike do revolucije a dionice tada .... = 0, na dunjaluku je sve moguće osim onog što mi kreiramo :P !
Sabur2

Post by Sabur2 »

Jednostavno, tvoji postovi su genijalni.
montypython

Post by montypython »

Racio wrote:
Sabur2 wrote:Izgleda da je jedini način otići do Bara između 10 i 14h i pogledati materijale za skupštinu.
Ne trebaš ba, nazovi Halila Čengića da ti štogod otpjeva i uzmi od njega ima sve, on sa Uzunovićem srijedom kahveniše u Parizu na ciglanama.
a) 0,30
c) Kolika je ove godine dobit 11 ili 11 : 10,1 = 1,089 ili ti zaokruženo 1,1 ( deset posto više).

Ako je dobit 10 % više, i dividenda je 10 % gore i tako ja vidim njihovu logiku za 0,33.
Eto i vlada ne prodade - prije podjele dividende ( baš nas zaj...še) a neki su tu već vidjeli zavjeru i vlada prodaje nekome i pogoduje prije podjele dividende. A razvoj..... sve treba u dividendu: use, nase i podase, nakon toga ćemo u kontejnere rajo raditi za nove Hadene, Alvogene ili naše
Ja samo pitam dokle će i ovako moći ići, otprilike do revolucije a dionice tada .... = 0, na dunjaluku je sve moguće osim onog što mi kreiramo :P !
Kolege su već rekle, zabavno, genijalno i sl ali ne zanosi se, to je samo njihova nevjerica kakve bisere mogu pročitati u tvojim postovima. Kad pominješ logiku moram ti skrenuti pažnju da se iz pogrešne premise tačnim zaključivanjem dobije pogrešna konkluzija iliti zaključak. Dakle možda misliš da si briljantno uočio da je dobit 10% veća pa bi kao trebala biti i dividenda (na osnovu čega to?). Izgleda da si potpuno previdio osnovnu činjenicu: da je i prošle godine dividenda bila mizerna i potpuno nesrazmjerna dobiti. Ako je baza pogrešna onda je i rezultat njenog povećanja za 10 % pogrešan. Ispada da je dobit za dvije godine 21 milion a da će ako je ovo sa 33 f tačno biti podijeljeno 4,8 mil za 2 godine tj zadržaće se 16 miliona KM. I tebi je to logično.
Ako ne razumiješ pojasniću ti plastičnije: recimo da ti žena nakon povratka s posla greškom servira samo predjelo odnosno trećinu ručka. Sutradan ti radio na poslu 10% više nego prethodni dan i i sad bi tvoja logika bila da bi ručak trebao biti 10% jači tj ponovo predjelo samo malo jače, zato što je i jučer bilo.
nane

Post by nane »

Kazem Vam ja da nema racia trebalo bih ga izmisliti
Racio

Post by Racio »

montypython wrote:
Racio wrote:
a) 0,30

Kolege su već rekle, zabavno, genijalno i sl ali ne zanosi se, to je samo njihova nevjerica kakve bisere mogu pročitati u tvojim postovima. Kad pominješ logiku moram ti skrenuti pažnju da se iz pogrešne premise tačnim zaključivanjem dobije pogrešna konkluzija iliti zaključak. Dakle možda misliš da si briljantno uočio da je dobit 10% veća pa bi kao trebala biti i dividenda (na osnovu čega to?). Izgleda da si potpuno previdio osnovnu činjenicu: da je i prošle godine dividenda bila mizerna i potpuno nesrazmjerna dobiti. Ako je baza pogrešna onda je i rezultat njenog povećanja za 10 % pogrešan. Ispada da je dobit za dvije godine 21 milion a da će ako je ovo sa 33 f tačno biti podijeljeno 4,8 mil za 2 godine tj zadržaće se 16 miliona KM. I tebi je to logično.
Ako ne razumiješ pojasniću ti plastičnije: recimo da ti žena nakon povratka s posla greškom servira samo predjelo odnosno trećinu ručka. Sutradan ti radio na poslu 10% više nego prethodni dan i i sad bi tvoja logika bila da bi ručak trebao biti 10% jači tj ponovo predjelo samo malo jače, zato što je i jučer bilo.
Ma ne mislim tako, o tvom ručku odlučuje žena a možda i mom :mrgreen: ali ako je ručak bio slab a treba bolji, zato postoje dopune prehrani, vitamini i minerli i sl.
A tko će zadržati 16 miliona, po tebi bi firma ??? a šta bi trebala ostati ista kakva je bila prije 20 godina a sve dijeliti u dividendu, na kraju Zada u Lukavcu bude savremenenije opremljena od Bosnalijeka. Ako ti je to logika: use, nase i podase - kad tad se pokaže da je upravo to kratkovidna logika.
Cijelo vrijeme govorim da jača konkurencija i da će ona progutati Bosnalijek, sada ispada da će to učiniti i oni sami jer nemaju nikakvog razvoja ili pogrešan razvoj a tvoja logika doprinosi budućem padu ( živi bili pa vidjeli), ja više volim svake godine malo dobiti i stabilne dionice, nego podjeliti sve i na kraju gledati odakle je vedro.
Eto to je nedostatk smisla za razvoj a zato i jesmo najnerazvijenija država na balkanu. Pogrešni ljudi imaju portfelje vlasništva kojim upravljaju sebično po principu: daj ti meni sad a poslije šta bude......a naša djeca : trebaju li oni negdje raditi ??? Šta sa ovih 800 zaposlenih, kad padnu u ruke nekome tko će ih svesti na 1/3 od sadašnjeg broja, hoćeš ih ti zaposliti i hraniti 500 porodica... kod sebe ??? Sumnjam... zato treba spašavati svaku fabriku u BiH i razvijati a ne samo napadati, nisam još čuo prijedlog šta bi bilo pametno i kojem pravcu razvijati takve kompanije nego samo naklapanja kako će netko nekoga prevariti, je li puno ili malo dividende itd ( što je legitimno), ali je i Zakonska obaveza dioničara ( a i statutarna) da ne djeluju protiv interesa društva, a tu se prioritetno misli na RAZVOJ, monty sve okrećeš naopako. Nevalja ti logika....
nane

Post by nane »

Racio po tebi koja je onda svrha posjedovanja dionica ako nije dividenda?
nane

Post by nane »

Pravi poslovni ljudi koji zele da firma napreduje da se razvija kad je kupuju onda posteno i po realnoj cijeni plate dionice, a ne kao sto Haden radi sve nesto sakriveno u rukavicama ispod stola i jos raznoraznih marifetluka. Jedan primjer takve kupovine bit ce 23.06. gdje kupac placa dionicu 100% vise nego sto joj je vrijednost bila na berzi.
slavuj

Post by slavuj »

Na isto ovakvo pitanje,koje je neko postavio profesoru Veljku Trivunu na skupštini 2008.,kada smo se prvi put suprostavili Arslanagićima ,profesor prava na najmanje dva fakulteta,koji je tada bio predsjednik NO Bosnalijeka,je odgovorio:Možete ih prodati.To je svrha postojanja dionica!Ja nisam mogao otrpjerti pa sam uvaženom profesoru rekao da je to što on govori,zapravo obično lupetanje!On mi je poslije toga rekao da uvažava moje pravo i cijeni moju elokventnost ali mu smeta što sam upotrijebio baš tu riječ,lupetanje.Ja sam mu rekao;Profesore,sigurno ste primjetili da sam stao i pokušao da nađem neki drugi odgovarajući izraz ,ali nisam našao.
A Arslanagić je tada svu dobit uglavnom usmjeravao u razvoj.I ko zna dokle bi dobacio sa tim razvojem da ga nisu zaustavili.Jer intenzivno su se razvijali i on i svi oko njega!U tim ,ne baš naručito maštovitim načinima zadržavanja dobiti pod rukom menadžmenta,tada su,bez ikakve odluke skupštine,izdvojili 6,9 miliona ka o dioničku premiju.Taj iznos i danas stoji u izvještajima o poslovanju na toj poziciji.Razlika između ovih sadašnjih i Arslanagića je samo u činjenici da su oni ipak morali kupiti skoro 30 posto dionica da bi preuzeli upravljanje Bosnalijekom.Iz podataka do kojih je došla istraga vidi se da je preko računa Haden s.a ,prošlo oko 5 miliona km više nego što su zvanično plačene dionice.Svih dakle oko 30 i nešto miliona uložio je nekakav bjelosvjetski dobričina da bi eto na silu došao u poziciju da nam r a z v i j a n a š u v o lj e n u k o m p a n i j u.Pa takva tvrdnja vrijeđa zdrav razum!Na isti način je i direktor FDS uložio u razvoj skoro 80 miliona od 2008.godine.Kompaniju je toliko razvio da je u prošloj godini ostvarila dobit preko j e d a n m i l i o n km.Svi su nekako spremni da razvijaju baš firme u kojima je Vlada popriličan dioničar!Sarajevo osiguranje je pred nekoliko godina tražilo i dobilo dokapitalizaciju čini mi se 30 posto na tadašnji kapital,po cijeni od 25 km po dionici.,i to baš u svrhu razvoja .I danas su skoro na rubu likvidnosti,i Vlada te iste dionice prodaje u pola cijene,naravno ako to Dino ne pokvari!!Naravno,sva ostala Osiguranja ovdje su se u međuvremenu dobro razvijala!I zato,mi vlasnici više od 65 posto kapitala Bosnalijeka,koji nismo ni na koji način uključeni u upravljanje društvom,nismo predlagali niti birali NO i jedva da smijemo gore i ući,trebamo ohrabriti Vladu da i ove godine glavninu dobiti ostavi ovima gore da se razvijaju!Ja ipak nisam toliko lud!I zato se zalažem da tužilaštvo priupita Vladu zašto,da li baš nepoznatom kupcu, ostavlja nekoliko miliona neraspoređene dobiti.,
nane

Post by nane »

Slavuj svaka cast detaljno si pravu srz stvari objasnio i mislim da ovim hostaplerima netreba nista ostaviti od dobiti a vlada ce kad tad objasnjavati borcima invalidima i penzionerima zasto nisu htjeli uzeti istu.
ummet

Post by ummet »

Racio wrote::)
ummet wrote:Gdje je Uzunovi.. pardon Racio? Ušutio se? A javiće se on opet, ne brinite se. Malo ga je ovo oko PANAMA papersa uzrujalo. E pa ljudi, nadam se da ste stigli zauzeti pozicije u ovoj rundi pljačke narodnog. Da ste fino i na vrijeme kupili ove 3 firme koje će uskoro na prodaju. Sigurna je zarada 30-40%, a ja mislim da bi ovo moglo i do 100%. Sad sjedi i čekaj tender. Ja više slobodnih novaca nemam.
:) E pa baš si pogriješio, ali iz tvojih usta u Božije uši, ako ništa drugo ono bar zbog plate a ne bi bilo loše i doći u Šeher.

Znaš jarane, ima jedna narodna stara izreka : "Budali je more do koljena" pa tako i ukućanima koji se raduju da im se kuća ruši. Danas Uzunović sutra netko drugi, u čemu je razlika ??? za male dioničare i šta mi imamo od toga ako filozofija razvoja u toj kući - ostaje takva kakva je.
A Panama... u našim okvirima je kamara gluposti. Pročital ti ovaj članak prof. Jahića u Feni : http://www.avaz.ba/clanak/235331/16.
Eto možeš i ti otvoriti firmu u instranstvu i ne moraš je prijaviti domicilnoj državi. Procjene o zaradi su ti pogotovu loše, nema takve firme u Bosni.

Nažalost, ti si primjer, kako sve možemo promijeniti ali sami sebe - NIKAKO. Svugdje vidimo neprijatelje, zavjere, lopove i zato ne možemo ni razmišljati drugačije, ostajemo zarobljeni u svojim avlijama a dunjaluk širok i veliki, ali ne vidimo preko vlastite tarabe i rapilica.
Zato i jesmo tu gdje jesmo i zato nam i jeste tako kako jeste. Takvi ko ti bi htjeli da im sve rješavaju sudovi i tužilaštva i da sjedeći na minderu gledaju kako samo oni rade ( ali rade po lošim Zakonima jarane) onim istim zakonima koje su donijeli tvoji jarani u prethodnim mandatima. Zato ni sudovi ni Tužilaštva ne mogu držati vodu u situ. Treba im makar tevsija, da ne pušta vodu a to znači prava regulativa.
To se ne postiže vikom i galamom nego djelovanjem kroz institucije da se postojeća rješenja poprave i tim istim tužilaštvima i sudovima, daju pravi alati u ruke. Ti to nikako da shvatiš a ni tvoji istomišljenici koji glume Kalimera, obijajući sudove, tv kuće i po novinama.

Dok ne budemo sebe spametovali da bi mogli raditi na pravi način, bit će nam tako kako jeste a valja nama preko rijeke.....
U pravu si, mi jesmo budale čim nas vi vučete za nos i pljačkate naše novčanike. Sve je to zbog toga što tužilaštvo ništa ne radi, odnosno što ovaj narod i nema želju da pravi sebi pravedno društvo i pravedan poredak. Al dobro, tako je kako je.
Post Reply