Sarajevo osiguranje dd Sarajevo

montypython
Posts: 4067
Joined: 06 May 2010, 10:52

Re: Sarajevo osiguranje dd Sarajevo

Post by montypython »

Mentalist wrote:Sedam kupaca želi Croatia osiguranje (CO), među njima su domaći Adris, američki AIG, austrijski VIG, njemački Ergo, poljski PZU i slovenski Triglav, otkrio je za Poslovni dnevnik upućeni izvor. Podsjećamo, u subotu 31. kolovoza istekao je rok za iskazivanje interesa za CO dok rok za davanje neobvezujućih ponuda za stjecanje dionica i dokapitalizaciju izlazi 20. rujan.

Veliko zanimanje za kupnju najstarijeg hrvatskog društva za osiguranje ne iznenađuje. Ne samo stoga što je riječ o tržišnom lideru koji s tvrtkom kćeri za zdravstvena osiguranja (CZO) na lokalnom tržištu ukupno prisvaja 34,2 posto udjela te još na hrvatskom i tržištima regije posluje kroz 23 društva u kojima drži između 51 i 100 posto udjela. Drugi razlog za ovoliki broj ponuda zasigurno je niska cijena.Naime, prema podacima koji su iscurili u javnost, a Ministarstvo financija ih ni na naš izravan upit nije demantiralo, konzultantska tvrtka KPMG navodno je procijenila da Croatia osiguranje vrijedi samo 210 milijuna eura. S obzirom da je resorni ministar Slavko Linić najavljivao kako će u paketu ponuđenom na prodaju biti oko 42 posto dionica matematika kaže da će država, ostane li pri odluci o prodaji CO, dobiti svega 90 milijuna eura.Budući vlasnik već sada može zadovoljno trljati ruke jer, samo četiri zagrebačke lokacije koje Croatija ima u portfelju, vrijede više od 90 milijuna eura.


1,5milijardi

kn konzervativna je procjena vrijednosti nekretnina CO
To su stara i nova poslovna zgrada na Miramarskoj, deset katova u neboderu Zagrepčanka, povijesna zgrada na Jelačićevu trgu te zemljište površine deset tisuća kvadrata nadomak hotela Sheraton, namijenjen za poslovni kompleks površine 45 tisuća kvadrata. Ukupna pak imovina CO procijenjena je u poslovnim knjigama na 2,2 milijarde kuna. Ako je dijelom možda i napuhana, zasigurno vrijednost svih nekretnina CO nije manja od 1,5 milijarda kuna.U ovom šušuru rasprodaje u bescjenje nije za baciti ni podatak da Croatijina dionica, unatoč krizi, uspješno odolijeva turbulencijama i postiže izvrsnu cijenu na Zagrebačkoj burzi (ZSE). Na prste jedne ruke stanu dionice tvrtki koje trgovanjem na ZSE postižu četiri-pet puta veću cijenu od nominale. Zaključno s 30. kolovozom unatrag 52 tjedna dionica CO ostvarila je prosječnu cijenu od 6500 kuna, a kupovana je i po 7.475 kuna. U tom je razdoblju protrgovano čak 106.525 dionica uz promet od 619,6 milijuna kuna.

Podatak je tim iznimniji zna li se da se na ZSE trguje s manje od 20 posto udjela u CO, odnosno tek sa oko 63 tisuće dionica. Dionica poput CO nedvojbeno bi prodrmala mrtvilo na ZSE, izvukla kune štedljivih Hrvata iz čarapa te u proračun ubacila i do 1,4 milijarde kuna. Marijan Ćurković vodio je upravu CO u razdoblju 2000-2004. kada je dionicu i uvrstio u Prvu kotaciju Zagrebačke burze i odradio izlazak u regiju koji je do danas ostao u okvirima koje je on tada zacrtao. Ćurković kaže - "Poznajući dobro Croatiju mogu reći da vrlo veliki broj utemeljenih razloga govori protiv prodaje, a samo je jedan za prodaju, punjenje deficitnog proračuna. Croatija je društvo koje nema nikakvih problema s kojima stručna uprava ne bi mogla izići na kraj, osim odnosa s vlasnikom. Kroz restruktiranje društva, što uključuje i eventualnu prodaju velike imovine koja nije u funkciji pokrića obveza, stručna i sposobna uprava može u par godina kroz dobit ostvariti iznos koji će se sada postići prodajom."

Možda je trebalo na burzu
Najbolji model prodaje i po Ćurkoviću je preko ZSE. Croatija je već na burzi, oživjela bi financijsko tržište, a usto je burzovna cijena dionice najrealnija cijena. Odgovara odnosu ponuda-potražnja čime otpadaju sve moguće sumnje u "muljažu", ističe Ćurković. Podsjeća, austrijski VIG je 2008. kod preuzimanja osigurateljnog segmenta od Erste banke u srednjoj Europi objavio cijenu, dobivena je umnoškom godišnje premije sa 1,2. Po tom modelu cijeli udjel države u CO, iznosi Ćurković, vrijedi minimalno 400 milijuna eura.Prodaju CO po najavljenom konceptu ne podržava ni najbolji poznavatelj tržišta osiguranja izvan okvira branše Drago Jakovčević, profesor na katedri za financije zagrebačkog Ekonomskog fakulteta.

:D :D Sporni model vrednovanja
"Vlada inzistira na rasprodaji Croatije od samog početka mandata. Kako drukčije protumačiti planiranje proračunskog prihoda od dvije milijarde kuna na temelju privatizacije CO i HPB nego kao poruku investitorima da će za nikakav novac dobiti vrlo vrijedne i strateški važne institucije," ne krije ljutnju Jakovčević. Tvrdi da CO ne treba uopće prodavati jer "ta tvrtka može puniti proračun dividendama, može biti jamac državi jer ima dobru kapitaliziranost i zavidan financijski položaj konkurentan svjetskim osigurateljima." Jakovčević upozorava na još jedan vrlo dvojben moment u privatizaciji. "Čudno je zašto se kod procjene vrijednosti CO nije krenulo od osnovice koju bi činio premijski godišnji prihod s multiplikatorom 5 plus knjigovodstvena vrijednost kapitala jer, to je uobičajeni model vrednovanja. Kada bi tako procjenjivali onda bi cijena od 15 milijardi kuna za CO bila niska. Tko ima interes u ovako osmišljenoj transakciji pokazat će se vrlo brzo!"- opominje Jakovčević.

..........
Evo sa str 5 (iz 2013 g) ove teme jedne formule, podvučeno, date od vrhunskog stručnjaka i poznavaoca svijeta osiguranja za vrednovanje/procjenu vodećih osiguravateljskih kuća pri preuzimanju. Dakle godišnja premija puta pet plus knjigovodstvena vrijednost. Jeste, ima primjera preuzimanja manjih i onih koji nisu tržišni lideri i sa manjim multiplikatorom od 5 (npr pomenuto je neko Basler osiguranje po 1,35), ali Sarajevo osiguranje je bar dosad bilo tržišni lider u BiH. Pa čak i da uzmemo i nešto niži koeficijent npr 3-4 uzmite Sosorovu godišnju premiju pa primjenite ovu formulu pa da vidite šta ispada po dionici.
Čak i ne uzimam u obzir da je u BiH tržište osiguranja vrlo nerazvijeno, te u budućnosti može biti samo rast u ovom segmentu.
panzer
Posts: 12406
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Sarajevo osiguranje dd Sarajevo

Post by panzer »

54 KM po dionici na multiplikator 4 ???
brzi
Posts: 2798
Joined: 31 Jul 2012, 14:34

Re: Sarajevo osiguranje dd Sarajevo

Post by brzi »

Ne znam,........ dobro bi bilo da griješim i da ode na 50 KM ( iako nemam ni jedne dionice) jer bi onda bilo nade i za neke druge emitente ali,

Član 2. zakona o privrednim društvima glasi:
"Društvo je pravno lice koje samostalno obavlja djelatnost proizvodnje i prodaje proizvoda i vršenja
usluga na tržištu radi sticanja dobiti. "

Ja tu ne vidim značajnije dobiti ni u prošlosti ni u sadašnjosti a ni u budućnosti.
Ponovo se vraćam na Uniqu koja na bruto premije 53 miliona imala dobit od 1,7 miliona.
Sarajevo osiguranje na 60 miliona bruto premije samo 489.000 KM ili 0,10 KM po dionici.
montypython
Posts: 4067
Joined: 06 May 2010, 10:52

Re: Sarajevo osiguranje dd Sarajevo

Post by montypython »

brzi wrote:Ne znam,........ dobro bi bilo da griješim i da ode na 50 KM ( iako nemam ni jedne dionice) jer bi onda bilo nade i za neke druge emitente ali,

Član 2. zakona o privrednim društvima glasi:
"Društvo je pravno lice koje samostalno obavlja djelatnost proizvodnje i prodaje proizvoda i vršenja
usluga na tržištu radi sticanja dobiti. "

Ja tu ne vidim značajnije dobiti ni u prošlosti ni u sadašnjosti a ni u budućnosti.
Ponovo se vraćam na Uniqu koja na bruto premije 53 miliona imala dobit od 1,7 miliona.
Sarajevo osiguranje na 60 miliona bruto premije samo 489.000 KM ili 0,10 KM po dionici.
Pa u tom i jest poenta. Sarajevo osiguranje je bilo i jeste veliki brend. Naslijedili su lavovski udio na tržištu još iz bivše države. Taj lavovski udio je neznanjem i nesposobnošću uprave smanjen, brend nije njegovan (kad je neko vidio reklamu Sarajevo osiguranja a da nije komad plastike na utakmici koji se još i odlijepio i landara na vjetru), uhljebljeno je možda duplo zaposlenih od potrebnih, za direktora i kliku sa nadzornim odborom objavljeno je da je imao platu od 18000 KM (nikad nije demanotovano, koliko ja znam). Sve to je jako umanjivalo dobit a ko zna gdje sve oticalo u stranačke bisage. Međutim kod preuzimanja, sve nabrojane mane postaju prednosti. Meni bi da sam potencijalni kupac bila mnogo interesantnija firma sa mnogo mana koje mogu popraviti nego firma bez mana čije se poslovanje dakle ne može unaprijediti. To što si izdvojio je najniža dobit ikad a imao je SOSOR koliko se sjećam i 1-2 miliona redovno (mada to nije šta posebno) kad bi se odbile plate uprave i nadz odbora ima sigurno još milion, pa višak uposlenih još bar 2 miliona, odljev stranci boga pitaj, odvajanje za prijeratne štete (koje pomenuta Uniqa nema tako da je poređenje teško) koje je pri kraju... Dajem ruku u vatru da sposoban direktor tu može imati dobit od 6-7 miliona, da ne govorim šta bi bilo da vrati stari tržišni udio recimo na 18-19% što nije problem ako se uprava pozabavi svojim poslom za razliku od lika koji je otišao, koji je usput, skupljao titule najmenadžera desetljeća plaćene vjerovatno opet parama firme tj dioničara. Dakle stvar je u upravljanju i samo u upravljanju a kod god dođe to ima, mnogo bolje nego dosad. Jednostavno nerealno je i pominjati dobit poludržavne firme u okovima stranaka i porediti je sa privatnom kakva će i sama biti za par mjeseci.
slavuj
Posts: 1983
Joined: 19 Sep 2013, 11:29

Re: Sarajevo osiguranje dd Sarajevo

Post by slavuj »

U potpunosti se slažem sa montijem!Jedino bih još dodao potpuno korumpirano okruženje,što je također poprilična rezerva za buduće vlasnike ove i drugih kompanija sa sadašnjom vlasničkom strukturom.Dakle malo kriminalnih fondova,malo kriminaliziranih domaćih tajkuna,malo ovakve države i malo nezainteresiranih i malodušnih malih dioničara,i eto polja za kriminalne žetve.Naravno,svima je jasno da takva struktura ne može trajno opstati.Beskonačne kriminalne strukture moraju se demontirati.To konačno shvačaju svi,a naručito stranci!vlada ili vlade,moraju to promjeniti inače neće moći obezbjediti ni najnužnije za život ovdje!A Evropa je prepuna migranata!Svi menadžmenti firmi sa ovakvom vlasničkom strukturom više su trošili na lične promocije,zaštite od revizija i agencija za provođenje zakona,nego na razvoj ili marketing!Čak i dioničare,koji bi pokazivali malo više interesa za sudbinu svoje imovine u njihovim rukama,pokušavali su njihovim,dioničarskim parama,na neki način kupiti.Dovoljno je recimo da neki,skoro anonimni portal objavi tekst sa naznakom postojanja kriminala u nekoj firmi i eto im reklame od njih.
Privatni vlasnici neće imati interesa da kradu same sebe.Neki to kod nas ne shvaćaju,jednostavno naučili pa to rade i kada postane njihovo.
Zbog svega toga i ovdje su apsulutno primjenjiva mjerila vrijednosti utvrđena u uređenim državama.A sve naprijed spomenuto i sve ono o ćemu se inače piše i na ovom forumu,dodatna je rezerva i garancija uspjehu privatizirane firme.I zato sam siguran u dobar pazar svakoga ko ovdje pazari.Pitanje je samo hoće li i potencijalni vlasnici pokušati da pri kupovini iskoriste korumpiranost sistema pa da oklijevanjem omoguće kupovinu po što nižoj cijenj!
Mirnes
Posts: 180
Joined: 12 May 2016, 13:33

Re: Sarajevo osiguranje dd Sarajevo

Post by Mirnes »

Sarajevo osuguranje najvece plate direktora, politickih uvlakaca...najvise me oni brinu
Begov Han
panzer
Posts: 12406
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Sarajevo osiguranje dd Sarajevo

Post by panzer »

aha... evo ih spremaju se za sarajevo osiguranje:

http://ba.seebiz.eu/uniqa-prodala-udjel ... ar-137211/
panzer
Posts: 12406
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Sarajevo osiguranje dd Sarajevo

Post by panzer »

izgleda da se ovdje isplatilo prodati na 9,9 pa je dočekati na niže.
panzer
Posts: 12406
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Sarajevo osiguranje dd Sarajevo

Post by panzer »

Ovogodišnji 27. susret osiguravača i reosiguravača Sarajevo (SorS) okupio je više od 170 predstavnika osiguravajućih i reosiguravajućih društava iz zemalja regiona i svijeta.





Generalni sekretar Udruženja osiguravajućih društava SorS-a i direktor Bosna RE Zlatan Filipović izjavio je da je BiH imala rast tržišta osiguranja od nekih pet do šest posto u prošloj godini i da je rast nastavljen i u prva četiri mjeseca ove godine.

- Polako rastemo, imamo malu osnovicu i naravno, ne možemo dostići nikakav značajniji iznos premije, a negdje smo približno sada s premijom koju smo imali 80-ih godina prošlog vijeka, dodao je Filipović.

Ovogodišnji 27. susret osiguravača i reosiguravača Sarajevo (SorS) okupio je više od 170 predstavnika osiguravajućih i reosiguravajućih društava iz zemalja regiona i svijeta.

Inovacije

Jedna od glavnih tema ovogodišnjeg SorS-a su inovacije kao osnovna pretpostavka razvoja tržišta osiguranja i reosiguranja, a danas je na otvaranju tradicionalnog SorS-a prezentirano stanje na tržištima osiguranja u zemljama regiona - BiH, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Makedoniji, Sloveniji i Srbiji.

Ono što je karakteristično za BiH, kako je kazao Filipović, jeste da, za razliku od kretanja u svijetu i regiji, mi nemamo konsolidaciju tržišta, spajanja društava i nastanak većih, nego se bilježi povećanje broja društava.

- Od jula će BiH imati 26 društava na tržištu, pošto je najavljeno osnivanje još dva. To nam daje prosječnu premiju od 22.900.000 KM po društvu. Može li jedno društvo za osiguranje s takvom prosječnom premijom zaista opstati dugoročno?, zapitao je Filipović.

Nesumnjivo je, kako je dodao, da ćemo s tim brojem društava na tržištu imati veliku borbu i veliku konkurenciju.

- Ukoliko bonus-malus sistem (utvrđivanje visine premije osiguranja od autoodgovornosti određenog vozila primjenom odgovarajućeg premijskog stepena) koji je u poboljšanom režimu bio od 1. maja prošle godine ostane ovakav kakav jeste, to će donijeti određene napretke, odnosno u nekom trenutku će se ta premija autoodgovornosti stabilizovati nakon ovog rasta. Oko sedam posto premija autoodgovornosti je porasla zahvaljujući efektima bolje primjene bonus-malus sistema, kazao je Filipović.

Podsjetio je da se radi na akcionom planu za smanjenje broja neosiguranih vozila i ako to poluči uspjeh i uz povećanje premije, otvara se mogućnost sklapanja multilateralnih ugovora s određenim zemljama iz regije, gdje se onda neće tražiti zelena karta na prelasku granice, već će registarska tablica automobila biti dovoljan dokaz postojanja osiguranja na tom vozilu. Također, to je nešto što nam je obaveza da napravimo na putu ka Evropskoj uniji.
leon
Posts: 348
Joined: 14 Nov 2012, 15:01

Re: Sarajevo osiguranje dd Sarajevo

Post by leon »

STOP PRODAJI SARAJEVO-OSIGURANJA: SDP poziva Vladu FBiH da odustane od prodaje Sarajevo-osiguranja

http://www.slobodna-bosna.ba/vijest/333 ... ranja.html
Post Reply