BH Telecom

montypython

Re: BH Telecom

Post by montypython »

Ma džaba im je engleska liga u Telemachu kad im je usluga loša. Ja ih imam silom prilika neko vrijeme i dolazili su mi majstori jedno 4-5 puta u zadnjih nekoliko mjeseci. Zadnji put iz čista mira se pokvario signal na 50ak kanala pa sam morao zakazivati majstore, ugovarati sastanke dolaziti s posla kući i sl. Izgubljeno pola dana a nije prvi put, a čini mi se ni zadnji. Samo čekam priliku da otkažem i pređem na moja tv. Otkad je Telemach kupio Velnet ukinuli su sve kanale da valja, u zamjenu za-ništa. Npr sve PInkove filmske. Internet-svako malo uspori ili nestane pa moram restartati router itd itd.
A za prodaju-trebalo je to uraditi ima 10 godina, otad se je uhljebilo sigurno jedno 1000-1500 rodbine i stranačkih prijatelja poznanika i sl (iz svih stranaka ne samo iz SDA, po principu ja ću tvoju ženu u Telecom a ti moju u Elektroprivredu i sl, zavisi ko gdje vlada). Boga pitaj koliko je para leglo u stranačke pa onda u lične bisage kroz tendere, kupovine objekata po duplim cijenama i ko zna još sve kako. Držati ovo neprivatizirano je zlo za državu i porezne obveznike i dosad je napravilo nemjerljivu štetu, ne samo zato što je pala cijena od tada a nije morala i što se moglo dobiti duplo više novca, ne samo ni što se je moglo restrukturirati a nije, nego najviše jer se je stvorio obrazac za koruptivno djelovanje i za druge firme i institucije. A taj mali Saša Magazinović je jadan. Sad on kao traži da mu se kaže da će se prodati pa da stane u zaštitu jadnog naroda i opet spriječi prodaju porodičnog srebra. Da razdrlji košulju i u direktnom prenosu kaže: "pucajte gadovi ali nećete od naroda uzeti BH Telecom dok je Saša na braniku domovine". Jest jest ali ne na Ljubinom grobu nego u Parlamentu, komisijama i drugim dobro plačenim sinekurama, Predsjedništvu partije evropskih socijalista (diplomatske ambicije?) Već viđeno sto puta. Čisto sumnjam da će im to pomoći da dobiju na sljedećim izborima. Što ne predloži Saša rješenje za rudnike ili željeznice, npr otpuštanje jedno pet hiljada ljudi. Ulickani klon Velikog vođe minus mozak. Što ne pita Saša šta radi KOMVP, zašto DUFovi potkradaju građane kroz isisavanje ZIFova, šta se čeka sa povratom stotina miliona Ljubljanske banke građanima.....
Shahab

Post by Shahab »

montypython wrote:Ma džaba im je engleska liga u Telemachu kad im je usluga loša. Ja ih imam silom prilika neko vrijeme i dolazili su mi majstori jedno 4-5 puta u zadnjih nekoliko mjeseci. Zadnji put iz čista mira se pokvario signal na 50ak kanala pa sam morao zakazivati majstore, ugovarati sastanke dolaziti s posla kući i sl. Izgubljeno pola dana a nije prvi put, a čini mi se ni zadnji. Samo čekam priliku da otkažem i pređem na moja tv. Otkad je Telemach kupio Velnet ukinuli su sve kanale da valja, u zamjenu za-ništa. Npr sve PInkove filmske. Internet-svako malo uspori ili nestane pa moram restartati router itd itd.
A za prodaju-trebalo je to uraditi ima 10 godina, otad se je uhljebilo sigurno jedno 1000-1500 rodbine i stranačkih prijatelja poznanika i sl (iz svih stranaka ne samo iz SDA, po principu ja ću tvoju ženu u Telecom a ti moju u Elektroprivredu i sl, zavisi ko gdje vlada). Boga pitaj koliko je para leglo u stranačke pa onda u lične bisage kroz tendere, kupovine objekata po duplim cijenama i ko zna još sve kako. Držati ovo neprivatizirano je zlo za državu i porezne obveznike i dosad je napravilo nemjerljivu štetu, ne samo zato što je pala cijena od tada a nije morala i što se moglo dobiti duplo više novca, ne samo ni što se je moglo restrukturirati a nije, nego najviše jer se je stvorio obrazac za koruptivno djelovanje i za druge firme i institucije. A taj mali Saša Magazinović je jadan. Sad on kao traži da mu se kaže da će se prodati pa da stane u zaštitu jadnog naroda i opet spriječi prodaju porodičnog srebra. Da razdrlji košulju i u direktnom prenosu kaže: "pucajte gadovi ali nećete od naroda uzeti BH Telecom dok je Saša na braniku domovine". Jest jest ali ne na Ljubinom grobu nego u Parlamentu, komisijama i drugim dobro plačenim sinekurama, Predsjedništvu partije evropskih socijalista (diplomatske ambicije?) Već viđeno sto puta. Čisto sumnjam da će im to pomoći da dobiju na sljedećim izborima. Što ne predloži Saša rješenje za rudnike ili željeznice, npr otpuštanje jedno pet hiljada ljudi. Ulickani klon Velikog vođe minus mozak. Što ne pita Saša šta radi KOMVP, zašto DUFovi potkradaju građane kroz isisavanje ZIFova, šta se čeka sa povratom stotina miliona Ljubljanske banke građanima.....
Sve potpisujem uz malu konstataciju da je očigledno da nisi ljubitelj nogometa.
Sabur2

Post by Sabur2 »

Ma znamo mi ovdje odgovor. Jadno je samo što se općenito narod ponaša kao da je to njihova babovina kad treba prodavati, a kad treba upravljati, ne tiče ih se. Ne samo telekom nego komplet sve.
Pa ih se tako ne tiče ni KOMVP ni DUFovi, ali ne prodaji telekom akobogaznaš jer će država propasti. Ko će po BiH onda sponzorisati sjela i prela?
Investitor

Post by Investitor »

Slušao sam preksinoć Bakira Izetbegovića, bila naka emisija na N1 mislim da se zove Pressing. Kao jedan od uslova da se krene brže naprijed (u ekonomskom smislu) spomenuo je privatizaciju državnih kompanija :) . A znamo da su još u Reformskoj agendi pristali na privatizaciju telekoma.
Investitor

Post by Investitor »

CIJENA JOŠ TAJNA: BH Telecom i HT Mostar idu na prodaju
Za milijardu maraka kredita od Međunarodnog monetarnog fonda, vlade Federacije i Republike Srpske morat će povući konkretne radikalne poteze, među njima je i prodaja kompanija BH Telecom i HT Mostar.
Još uvijek informacije o tome stižu na kašičicu, a kako saznajemo „stvar je odmakla“, zapravo sve je u završnoj fazi, ali se javnosti to ne priopćava.
Određen i rok
Prema nekim informacijama, i u Pismu namjere Međunarodnom monetarnom fondu koje se krije od javnosti pod izgovorom da se „glanca“, stoji da će dvije kompanije biti prodane. Navedeni su i termini do kada će posao biti završen. Za koliko novca će biti prodan državni kapital nitko neće govoriti, a neslužbeno saznajemo da se u tajnosti već barata nekim brojkama.
Kako se navodi, Vlada Federacije će u konsultacijama sa Svjetskom bankom i ili Europskom bankom za obnovu i razvoj „do kraja listopada ove godine završiti financijsku i operativnu temeljitu procjenu vrijednosti kompanija BH Telecom i HT Mostar“. Dalje se kaže da će sve svoje preostale udjele u te dvije kompanije prodati do kraja 2017. godine.
Vlada Federacije i Vlada Republike Srpske preuzimaju i obavezu da do kraja 2016. usvoje plan restrukturiranja željeznica u oba etniteta. Osim toga, Vlada Federacije će u ovoj godini usvojiti i plan restrukturiranja komunalnih poduzeća u sektoru električne energije i plina.
Pismom namjere preuzima se i obaveza da se u Federaciji riješi status tvrtki u državnom vlasništvu i javnih poduzeća putem restrukturiranja ili eventualne privatizacije održivih kompanija ili stečaja i likvidacije neodrživih. Primjerice, Energoinvest i Energopetrol planirani su za prodaju i to će se desiti do kraja iduće godine, a nakon sveobuhvatne analize, odnosno sanacije tih firmi.
Godina za pripremu
Prodaja državnog vlasništva u BH Telecomu i HT Mostar i nije iznenađenje – federalni premijer Fadil Novalić to je najavio. Nedavno je izjavio da Vlada razmišlja o prodaji djelomičnog ili potpunog svog udjela u vlasništvu telekom operatera, ali prije konačne odluke neophodna je precizna njihovog analiza poslovanja i budućnosti. Premijer je nagovijestio da će se novac od prodaje utrošiti u probijanje tunela Prenj i Vranduk.
Kako stvari stoje od prodaje jednog dijela vlasništva nema ništa zbog kredita od MMF-a – do kraja 2017. Vlada mora prodati kompletan svoj udio. Neslužbeno saznajemo da je jedna inozemna tvrtka već angažirana da uradi analizu rada i poslovanja BH Telecoma i HT Mostar.
Piše: M. Osmović/Dnevni list
hrkljus

Post by hrkljus »

Klix verzija
http://www.klix.ba/vijesti/bih/dijelovi ... /160602103

Na koji nacin novi vlasnik moze isplacivati sebi dobit.
Moze li se desiti da se nakom promjene vlasnika dividenda ne isplacuje vec da se na druge nacine izvlaci dobit iz kompanije?
panzer

Post by panzer »

To bi trebalo razmišljati kada bi telekomi stvarno dobili nove vlasnike.

Iskreno, sumnjam jer ovo je samo pismo namjere. Slaba je šansa da će se to prodavati. Pogotovo ako i u ovoj godini budu imali nešto bolje rezultate od prošle godine.
Shahab

Post by Shahab »

Ovo je autentična verzija puštena u javnost. Zna se svrha due diligence-a. Svako odugovlačenje privatizacije je kontraproduktivno jer nezaustavljivo gube tržište. Računovodstveno uljepšavanje dobiti koju praktikuju javna preduzeća nemaju težinu u odnosu na due diligence koji daje dugoročnu projekciju. Po meni problem će biti naći kupca. To više nisu mlade djevojke neko ofucane babe koje traže udaju.
Mirnes

Post by Mirnes »

Nadzorni odbor ce 6. Juna donijeti odluku o odrzavanju skupstine koja ce biti odrzana krajem juna. Obavjestenje o odrzavanju Skupstine ce biti objavljeno u sredstvima informisanja nakon sjednice Nadzornog odbora
S postovanjem,
Begov Han
savjetnik

Post by savjetnik »

Prema nepotvrđenim informacijama predložena dividenda 1,238 KM po dionici.Skupština do kraja Juna 2016.godine.Na cijenu od 17 KM prinos preko 7%.Po mom mišljenju u ovom trenutku odlična opcija.
Post Reply