Bosnalijek

montypython

Re: Bosnalijek

Post by montypython »

nane wrote:I pticama na grani je jasno da hoce pokupiti dividendu od vladinog udjela tako da cijena nece biti 15,5 nego manja za dividendu tj ako bi bila dividenda 1 km onda cijena upada u onu njihovu racunicu oko 14 -14,5 km po dijonici.
Da bi dobili tu dividendu treba prvo kupiti Vladin paket a i tada je Vladin dio tu 0,19 (ako bi dividenda bila 1 KM). Tako da to i nisu neke pare da bi se oko njih pravila strategija. S druge strane obaveza otkupa dionica nakon prelaska praga od 30 % (ako bi Haden kupio Vladin paket) stvara potrebu da se ima još cca 60 ak miliona keša, jer bi vjerovatno poprilično malih dioničara htjelo prodati po npr 16 ili više. S druge strane u slučaju da se izigra tender za otkup prelaskom praga PRIJE aukcije pa ponuđena otkupna cijena bude npr 12 vjerovatno im se niko ne bi ni javio pa im pare ne bi ni trebale, a tražena procedra bi se formalno odradila. Onda bi nakon aukcije ako bi uspjeli kupiti Vladin dio bili vlasnici 50ak % (što im je isto kao da su 100% jer se tako ponašaju i sad sa 29,9%) a ne bi više imali obavezu otkupa od malih dioničara. Dakle stvar je po meni u desetinama miliona a ne u tih 19% od jedne od dividende, (odnosno možda 1,5 milion ako bi dividenda bila 1).
Sabur2

Post by Sabur2 »

Sta je sa onim izmjenama zakona gdje se vlasnik obavezuje na tender kad dostigne prag 25%? Znam da je bilo price o tome.
montypython

Post by montypython »

Sabur2 wrote:
montypython wrote:Jučer smo malo izanalizirali mogućnosti na Sarajevo osiguranju i ispada da u slučaju da aukcija uspije praktično cijena za preuzimanje od malih dioničara koja onda slijedi kao obaveza kupca ne može biti manja od 12,99 (ali može biti i mnogo viša naravno).
Sad me zanima za BSNL pošto mi je indikativna ova pasivnost i pad cijene, podsjeća me na ono doba pri prvom "preuzimanju" po 14. Kao da je neko opet stavio "kapak"? Šta ako Haden npr odluči da pređe prag od 30%, (a sad je na 29,9% ako se ne varam) PRIJE aukcije Vladinog paketa? U tom slučaju obaveza tendera prema ostalim dioničarima bi nastupila prije aukcije te ta cijena na aukciji u slučaju da Haden kupi ne bi bila relevantna (za onaj stav o najvišoj cijeni po kojoj je kupio u zadnjih godinu). Odnosno, Haden bi koji dan prije aukcije kupio da pređe prag od 30%, stvorila bi se obaveza otkupa po ponderisanoj cijeni od recimo 12-13, neko bi im vjerovatno prodao i po toliko, a onda bi došla na red i aukcija Vladinog paketa gdje bi mogli kupiti po 15,5 ili više. E sad ovdje treba da postoji više preduslova od kojih je glavni da nema drugih kupaca za Vladin paket (što mi nije vjerovatno), da Haden ima novac itd. Je li ovo i teoretski moguće ili griješim negdje?
Ovu sam ideju i ja iznio prije nekog vremena, kad je vlada objavila cijenu paketa. Po meni, ako je ovo zakonski moguće, bio bi strateski potez koji garantuje Hadenu otkup vecine dionica po prosjecnoj cijeni dosta ispod knjigovodstvene vrijednosti.
Preduslov je da je zakonski moguce (a ne znam sto ne bi bilo) i da Haden ima pare (cca. 35 miliona KM) da plati drzavi i dionicarima koji budu htjeli izaci (a u toj situaciji bi svi bili pred svrsenim cinom i jedini razman potez bi bio izaci po cijenu gubitka).zakljucak je da - Haden nema para, sto mi uglavnom svi vec znamo.
Ne znam, meni lično izlaz po tim cijenama jednostavno nije opcija, preostaje dividenda, u tom slučaju kad već mora biti Haden (a ja još mislim da će krupniji igrači teško propustiti ovu priliku) onda bolje da bude sa većim postotkom nego sa manjim čisto jer je tada veća vjerovatnost da će dijeliti dividendu ili veću dividendu.
Sabur2

Post by Sabur2 »

Mislim da ce tada profit biti simbolican i da ce biti reinvestiran. Uostalom i sada je to moguce uraditi sa ovim profitom, jer core biznis trazi stalna i velika ulaganja.
Ne kazem da je to ulaganje nuzno, ali vidjeli smo sa Arslanagicem kako se uzima lopatom preko investicija.
Pametan si covjek, vidis da imas posla sa siledzijama a silu zakona ne zanima tvoj problem. Sta ces uraditi?
Da sam bogdo priznao taj gubitak pa prodavao nakon povlacenja Alvogena, do sad bih tim novcima dvostruko ili trostruko zaradio.
I to je ono sto je trebalo uraditi na ovoj dionici, i sto je najbolje uraditi, osim ako vladin paket ne kupi neko ko je suprotstavljen Hadenu (a ne nadam se previse).
Taj bi trebao biti svjestan ovog stanja duha i znati da recimo ponudom od 18-20 maraka moze pokupiti sve slobodne dionice, pa cak i ovim čečenskim mafijašima ponuditi da izađu sa profitom i bez straha od gonjenja.
slavuj

Post by slavuj »

Haden ne može kupiti ni dionice bez raspisanog tendera,sve i kada bi imao pare.A po svoj prilici ih nema!Njemu bi najviše odgovaralo da se niko ne pojavi na aukciji pa da sve ostane po starom!Vidi se to i po reakcijama u javnosti i na ovom forumu.Skoro da su navijali za što veću cijenu.Mogli su i prošlogodišnju dobit prikazati manjom da im je to išlo u račun,odnosno da su mislili da će im to koristiti!Čak i taj marifetluk sa stavljanjem šapa na dionice baš BSNL u ime i onako preplačenih državnih činovnika,njihovo je maslo!Mislili su da će i na taj način zaustaviti prodaju.Čak ni mene nisu napadali zbog zalaganja za veću cijenu!Dapače,optuživali su me da obaram cijenu!I ovaj Vrbić ih je definitivno prešao!On se falio kako je on lično korigovao Vladinu cijenu za -10 posto!Ne znam jeste li primjetili ali se nije oglašavao kod određivanja cijene dionica Sarajevo osiguranja.
Jedini pasjaluk koji mogu napraviti je da nađu nekog poput njih samih ko će to kupiti a onda zajedno sa njima uporavljati.Naravno,dok ovu KOMVP neko konačno ne skloni!Ne znam mogu li sami na neki način obezbjediti tih dvadeset i nešto miliona pa preko nekakve Paname ,kupiti na opet nekog poznatog investitora u farmaceusku industriju!!!Međutim ,to je malo vjerovatno.A pronalazak nekoga poput recimo MOST-a u Hrvatkoj,je poprilično riskantan.Takvi su uvijek svjesni da su glavni oni s kojima su oni pa lako nađu i drugog partnera!Elem,dosta je mogučnosti pred njima.Ne vjerujem da će se konačno držati one hercegovačke:Ako ne može nikako drugačije,onda poštenoA to znači potražiti pravog partnera da kupi ovo vladino pa mu onda prodati i svoje.Naravno,zaračunati i sve ono što su okolo morali plačati!!Ni ta više ne vrijedi ni među hercegovcima!
montypython

Post by montypython »

I ja smatram da je najrealnija varijanta da će neko mnogo veći kupiti Vladin paket po cijeni značajno višoj od minimalnih 15,5 npr 18 ili više i da će i Haden prodati njima svoj dio. Pretpostavljam da taj sada ne kupuje jednostavno jer mu ništa ne rješava u ovom trenutku a ima novac da sve otkupi poslije odjednom. U to mi se uklapa i činjenica da Haden ne krije dobit i njen rast (što podiže cijenu dionice) a pri ovoj dobiti realna cijena dionice je iznad 25. Vrlo je moguće da je neka vrsta dogovora već i postignuta, i samo se čeka zakazivanje aukcije, teško je naravno predvidjeti sve moguće varijante.
Racio

Post by Racio »

nane wrote:I pticama na grani je jasno da hoce pokupiti dividendu od vladinog udjela tako da cijena nece biti 15,5 nego manja za dividendu tj ako bi bila dividenda 1 km onda cijena upada u onu njihovu racunicu oko 14 -14,5 km po dijonici.
Ma o čemu pričate, pa nije im ni do čega osim da dođu do para, sve bi što je neperspektivno prodali. Vidi se da su im projekti nikakvi i razvoj nikakav.
Ali nema ništa od vladine prodaje Bosnalijekovih dionica. Imaju ( Vlada)- izvršenje suda na vlasništvu dionica koje imaju u Bosnalijeku i sudsku zabranu raspolaganja dok utuženi dug ne plate. Sjedio sam sa ljudima blizu vladi, koji to sigurno poznaju u detalje.
Sada žele izmjenom Zakona, promijeniti tu okolnost ali.... ne mogu novi Zakon retroaktivno primjenjivati i ako to urade, garant im slijedi nova mjera ili Ustavna problematika, nove tužbe i odštete.
Ovo je upravo okolnost i slučaj u kome rupe u Zakonu, konačno za....ju i onoga tko ih je kreirao sa rupama.

Eto kombinovat možemo svašta, ja bar u penziji imam vremena koliko hoću ali ova vlada baš i nema a sudovi spori ko noć.
Nema od te prodaje ništa.
nane

Post by nane »

De nam racio kad vec sjedis sa ljudima blizu vlasti reci kad ce biti skupstina
one

Post by one »

Sazivanje Skupštine društva “Bosnalijek” d.d. Sarajevo
1.6.2016 10:37:58
Saziva se Skupština društva “Bosnalijek” d.d. Sarajevo za 23. 06. 2016. godine (četvrtak) sa početkom u 14,00 sati, u prostorijama društva u Sarajevu, ul. Jukićeva 53
Za skupštinu je predviđen slijedeći Dnevni red:
1. Izbor radnih tijela skupštine
2. Odluka o usvajanju statuta društva
3. Donošenje odluke o usvajanju godišnjeg izvještaja o poslovanju društva za 2015. godinu, koji uključuje finansijski izvještaj I izvještaj revizora, nadzornog odbora I odbora za reviziju
4. Odluka o rasporedu dobiti I isplati dividende iz 2015 godine
5. Odluka o izboru vanjskog revizora za 2016 godinu
6. Odluka o imenovanju članova odbora za reviziju, pojedinačno
7. Odluka o osnivanju subsidijarnog društva u Makedoniji – Bosnalijek Dooel d.o.o Skoplje
8. Odluka o prihvatanju pripajanja društva Bosfarm Dooel Skoplje društvu Bosnalijek Dooel Skoplje
9. Odluka o pripajanju društva Bosfarm Dooel Skoplje društvu Bosnalijek Dooel Skoplje
Izvor, dnevne novine “Avaz” od 01.06.2016. godine

BSNL
Sabur2

Post by Sabur2 »

Eh sad, hoće li predložiti veću ili manju dividendu, vizavi uticaja na cijenu vladinog paketa? I jedno i drugo može biti mač sa dvije oštrice.
Post Reply