Bosnalijek

Investitor

Re: Bosnalijek

Post by Investitor »

panzer wrote:Prva tri su ispred državnog kapitala tako da se može ponuditi više ljudi od kojih će biti odabrani potreban broj. Imajući u vidu da je Trivun radio sve da do smjene ne dođe bilo bi dobro kada bi bio konačno smijenjen i da postane istorija. Ostali manje više, ipak je dobro da neko iz firme bude u NO a logično je da će ih predložiti još uvijek aktuelni menadžment.

Zanimljivo da se i dalje prodaje veća količina ispod 12 KM. Ukoliko nije kruženje dionica onda je prodaja vrlo jaka.
Ma jarane Trivun će ti sigurno proći u NO, oni po mojim procjenama mogu progurati glatko dva kandidata, Međutim, oni neće ići na to da daju podjednak broj glasova svim svojim kandidatima, dva će kandidata dobiti galasove, a ova druga dva služe za prikupljanje glasova ostalih dioničara, odnosno da prave konkurenciju fondovima i vladi. Mislim da će vlada progurati svoja tri kandidata i bez pomoći malih dioničara ukoliko imaju punomoć libijaca kao što se priča. Arsla ide na to da progura dva svoja člana u NO, pa da pokuša potkupiti eventualno predstavnika fondova ukoliko prođe. U mojoj brokerskoj kući otvoreno su mi tražili da im dam punomoć da glasaju za Arsline kandidate ili da ja lično glasam za njih, bruka..
montypython

Post by montypython »

I meni je poznanik kojeg sam neki dan sreo, rekao da su mu iz njegove brokerske kuće tražili punomoć da bi glasali za Arslu. Čak su ga u razgovoru počeli ubjeđivati da istraga nije pronašla ništa i sl. Dakle brokerske kuće zanemaruju očigledni interes i želju svojih dioničara.
panzer

Post by panzer »

Nije mi jasno kakve su brokerske kuće. Propisi kažu da brokeri ne mogu nikome davati sugestije a pogotovo ubjeđivati.

Ja u raiffeisenu nisam imao tih situacija.
Investitor

Post by Investitor »

panzer wrote:Nije mi jasno kakve su brokerske kuće. Propisi kažu da brokeri ne mogu nikome davati sugestije a pogotovo ubjeđivati.

Ja u raiffeisenu nisam imao tih situacija.
Ma i ja sam nekada bio u raiffeisenu, međutim zbog visine provizije sam ih napustio i otišao kod "drugih". Š to se tiče profesionalnosti nemam ništa za prigovoriti, međutim sa njima nisam uspio razviti prisniju komunikaciju (javljanje kada se pojavi neka dionica po povoljnoj cijeni i sl.). Također, oni imaju veliki broj klijenata a samim tim i veliki broj naloga pa nisu mogli posvetiti "dovoljno" pažnje mojim nalozima, posebno onim sa diskrecijom (znalo se desiti da ne kupe ili prodaju po nalogu gdje je moja cijena dosta povoljnija od one kojom se trgovalo taj dan).

Što se tiče aktivnosti oko prikupljanja punomoći od dioničara, to rade sve brokerske kuće, međutim ove sitnije je lakše potkupiti.
Međutim, sutra je skupština, i ja ako Bog da odlučio da idem. Šta je sa ostalima, nešto mi zamrla aktivnost na forumu, kao da sutra nije dan D. :D
panzer

Post by panzer »

Po svemu sudeći, sutra bi NO trebao biti skinut jer nije došlo do smjene ministra a i jedan dio dioničara je odlučio da stane uz vladu što će biti sasvim dovoljno. Možda, veliko možda, se može desiti da Trhulj odluči blokirati skupštinu odnosno da glasa protiv smjene(ni to ne treba isključiti mada je Trhulj do sada pokazao da je normalan).

Sad je opet pitanje, šta ako dođe do smjene i ako i ministar bude smijenjen a dođe neki drugi koji nije uz premijera, npr neko iz HDZ-a ili ovih novih šbbkbb stranke pa se sve zakomplikuje još više.
Investitor

Post by Investitor »

panzer wrote:Po svemu sudeći, sutra bi NO trebao biti skinut jer nije došlo do smjene ministra a i jedan dio dioničara je odlučio da stane uz vladu što će biti sasvim dovoljno. Možda, veliko možda, se može desiti da Trhulj odluči blokirati skupštinu odnosno da glasa protiv smjene(ni to ne treba isključiti mada je Trhulj do sada pokazao da je normalan).

Sad je opet pitanje, šta ako dođe do smjene i ako i ministar bude smijenjen a dođe neki drugi koji nije uz premijera, npr neko iz HDZ-a ili ovih novih šbbkbb stranke pa se sve zakomplikuje još više.
Neće Trhulj ništa blokirati, to nikome ne bi odgovaralo (najmanje stranci koju predstavlja SDA).
Prije par dana sam razgovarao sa Edinom Bandićem (predstavnikom državnog kapitala u Bosnalijeku) i on me informisao da je Ministarstvo odlučno da istraje na najavljenim smjenama, te je izrazio zadovoljstvo ukoliko mi (mali dioničari) podržimo njihove predložene kandidate. Također mi je rekao da imaju punomoć IFC-a, te da očekuju i podršku libijaca koji su najavili dolazak na skupštinu. Na osnovu navedenog vrlo je moguće da sva tri kandidata vlade budu imenovana u NO.
Što se tiče prekomponovanja vlade FBiH, od toga nema ništa ni teoretski, jer se umišljeni Lagumdžija debelo prekontao i doveo sebe i stranku koju predstavlja u ovako glupu i nepotrebnu situaciju da ga Čović ucjenjuje,a Dodik i ostatak iz RS-a da mu se smiju, koliko je samo ispao naivan i površan.
Mislim da je sad najbitnije da se izabere što kvalitetniji menadžment Bosnalijeka (što je kod Arsle dobro radilo svoj posao ja ne bih smjenjivao), jer rezultati poslovanja ponajviše zavise od sposobnosti direktora i njegovih najbližih saradnika. Zanimljivo da u medijima, bar do sada, nije se polemisalo ko bi mogao zamjeniti Arslanagića.
Custos

Post by Custos »

Vjerovatno su se svi pozabavili prikupljanjem dionicara da nemaju par minuta vremena za forum ;)

Danas ocekujem rekordan odaziv dionicara sto dokazuje da sve je moguce kad se hoce. Kapa dole arsli & co. jer su prikupili zavidan broj malih dionicara van Bosnalijeka posredstvom rodbinskih veza zaposlenika (cca 600) i njihovih prijatelja. Ljude ne krivim ali ne ulazi mi u glavu da mogu tako naivni da budu i zapitas se onda u kakvom drustvu zivimo. Djelimicno moze biti da ljudi nisu upuceni ko je ko u prici i ko za koga glasa. Jedini garantovan uspjeh je da vlada dobije 3 clana NO a sve ostalo su spekulacija i produzetak agonije.

Advokat slovenac juer shoij kojeg sam prozvao ovdje i koji je tvrdio da je za promjenu menadzmenta je trojanski konj u cijeloj prici, pokupio je ogroman broj slovenskih dionica i ne sumnjam da ce podrzati arsline kandidate jer ga je on unajmio.

Fondovi igraju opasnu igru i bice interesantno kako ce nastupiti samo ne znam odakle im ovolika hrabrost, ocigledno znaju stanje u drzavi daju sebi mnogo za pravo.

Interesantno je sto je danas i avaz po prvi put objavio clanak o rastrosnosti firminog novca amara arslanagica ali puna mi je vise kapa njega i nije nista sto me iznenadjuje, cak je i gore od ovoga sto se pise.

Neka nam je svima sretno danas i uzdajmo se u to da ima pravde u nasoj drzavi............
Damirko

Post by Damirko »

Sretno i danas ... valjda ce prekinuti jer umor cini svoje. Moze doci i do fizickih sukoba.
Investitor

Post by Investitor »

Ništa od smjene Arsle i kompanije, ukupno je bilo prisutno 78,9 ukupnog broja dionica. Od navedenog broja protiv smjene je glasalo 52%, za smjenu 46%, a nevažečih 2% glasova. Arsla je podkupio sve fondove, libijce i mnoge male dioničare (najviše preko nekih brokerskih kuća). Kako će ovo sve uticati na cijenu dionice ostaje da se vidi.
Damirko

Post by Damirko »

Ovo još jednom potvrđuje nekompetentnost vlade. Sve sami krivi potezi. Od "uredbe" o smjeni, pa do nedostatka komunikcije sa malim dionicarima, libijcima, ZIF-ovima. Pošto su dokazali da se ne mogu nositi sa ovakvim slučajevima, mislim da neće (jer ne znaju) primjenjivati taktiku postepenog rušenja cijene stavljanjem većih paketa na prodaju. Zato mislim da cijena ni kratkoročno neće ići dole. Naravno, Arslanagić ne bi trebao upasti u euforiju i svakako mora ispoštovati "želje" ZIF-ova. Ako to ne uradi, nastaće haos. Meni je najmučnije to što je ovo skoro pa katastrofa za sve firme koje imaju drzavni udio u vlasničkoj strukturi. Mislim, kako će sada mali diončar reagovati kada se bude prodavao udio u UNIS-u, Šipad-u, FDS-u, itd? Kako će domaći ili strani investitor reagovati i šta će ponuditi kada se budu prodavali paketi dionica ovih firmi?
Post Reply