Fabrika duhana Sarajevo

Shahab

Re: Fabrika duhana Sarajevo

Post by Shahab »

slucajni prolaznik wrote:Uh uh što ne mogu ove i ovakove naknadne pameti (Sve je se ovo znalo i prije nekoliko godina i inteligentni mali dioničari su upozoravali na epilog kriminala i neznanja menadžmenta FDS) …po historiji tvojih postova prije bi se reklo da si ti neki insajderski nezadovoljnik ili si pak moguće je čak dobio otkaz ( a bilo je ih je ) …Ako ti se sva inteligencija kao malog dioničara svodi na gore citirano onda se samo da zaključiti da si kontra od tih malih dioničara koji su inteligentni :-)…trebao si izaći iz vlasništva i onda bi pripadao inteligentnim investitorima :-)...
Mi smo na forumu radi analize pojedinih emitenata i njihovog poslovanja. Ako možeš demantuj činjenicu da je aktuelni direktor zajedno sa svojim političkim mentorima upropastio FDS, radnicima ugrozio budućnost a malim dioničarima obezvrijedio vrijednost dionica. Da taj proces propadanja traje godinama, da je direktor-terminator imao podršku "stranke" kroz glasanje državnog kapitala ali i radnika fabrike koji su prodali svoju budućnost radi sitnosićarskog interesa. Činjenice i matematika se ne mogu sakriti skretanjem pažnje na nebitne stvari.
one

Post by one »

je li selimovic vise ispraznio te fondove koje je preuzeo od dionica fds koje prebacuje po fiksnoj cijeni u zadnje vrijeme na skrbnicki.opasno se razmahao kako mu je jaran fahro u problemima.
one

Post by one »

ovo fiksno prebacivanje ako ne udje u anale tuzilastva sigurno ce u ginisovu knjigu po duzini prebacivanja
panzer

Post by panzer »

slavuj wrote: A što se tiče eventualne veće dividende,o tome će se znati nešto više u prvoj polovici maja!....
podsjetnik
one

Post by one »

izgleda da je sa prebacivanjem zavrseno i da bi moglo polako gore..

Raiffeisen BANK d.d. Bosna i Hercegovina Sarajevo, BIH 5,99
UniCredit Bank d.d. Mostar MOSTAR, BIH 2,38
slavuj

Post by slavuj »

Evo jedan prijedloga za Vladu kako da bar malo lakše otaljava obaveze sa manje svakodnevnog ovolikog zaduživanja kroz prodaju dužničkih papira!
Vlada treba jednostavno uzeti ono malo svojih para što ostane iza rastrošnih menadžera društava u kojima Vlada ima svoje dionice.
Konkretno,radi se o dobit Bosnalijeka i neraspoređenoj dobiti FDS iz ranijeg perioda!
Iz Izvještaja o poslovanju vidi se da tamo ima dovoljno i gotovine kojom bi se mogla isplatiti dividenda u Bosnalijeku 1 km po dionici a u FDS čak 10 km po dionici.Ako to Vlada predloži na predstojećim skupštinama može to i izglasati uz pomoć malih dioničara,bez ozira na ojačavanje dioničara na skrbnicima,a koji su tradicionalni saveznici menadžmenta.Vlada bi dakle na taj način mogla doći do oko 7 miliona km,što i nije mali iznos za budžet.
S druge strane ,ublažili bi nonsen u činjenici da prodaje 10 km za 5km.Nema dakle nikakvog valjanog razloga da to ne uradi.A ako ovi ,mislim na menadžmente,ustvrde da to društva ne mogu podnijeti,onda Vlada može opet uz malu pripomoć malih dioničara,zahtjevati reviziju po revizorskaoj kući koju ne odabere menadžment!I vidjeti jesu li ti izvještaji valjani ili su samo pokriće za visoke bonuse uprava i Nadzornih odbora.
Čekat će mo reakciju!I svakako će mo ih pitati javno zašto to nisu uradili!
proleter

Post by proleter »

Ne mogu vjerovati da ti ovo pišeš.
Kao da ne znaš da po statutu 11.000 glasova radnika vrijedi više od 400.000 glasova Vlade.
A tog predstavnika u NO je lako kupiti ili zastrašiti.
Haden vlada Bosnalijekom sa 29.9 % a Vlada FBiH ne može FDS-om sa 40 %.
Ili su u dogovoru sa Mulahasanovićem preko Asima Sarajlića i izvlače novac za SDA.
slucajni prolaznik

Post by slucajni prolaznik »

Kažu da je od neznanja samo gore praviti se da sve znaš …proleter pročitaj dokument na slijedećem linku pa nam molim te pojasni ..hvala unaprijed :-)
http://zse.hr/userdocsimages/novosti/8t ... ELuw==.pdf
proleter

Post by proleter »

slucajni prolaznik wrote:Kažu da je od neznanja samo gore praviti se da sve znaš …proleter pročitaj dokument na slijedećem linku pa nam molim te pojasni ..hvala unaprijed :-)
http://zse.hr/userdocsimages/novosti/8t ... ELuw==.pdf
Ja, pročitao sam, i?
Je li glas ova imenovane ime više vrijedi od glasova većinskog vlasnika?
U stvari ne znam koji dio moje izjave negiraš, da nije tačno da ovih 11. tisuća vrijedi od 400.000 Vladinih ili da Vlada namjerno to dozvoljava da bi za potrebe "najveće bošnjačke stranke" izvlačila novac?
I da, hvala za lijepe narodne izreke :D
slucajni prolaznik

Post by slucajni prolaznik »

Prije svega , drago mi je da si pročitao ..zasigurno , mada ne vjerujem da ćeš priznati , nisi znao da se posve uobičajena praksa u razvijenom svijetu da jedan ( u nekim velikim sistemima -korporacijama ) ili više članova boarda bude iz reda zaposlenika ..ne želim sad lamentirati na temu je li 11 tisuća više od 400 tisuća ( to smo gradivo valjda apsolvirali u prvim razredima osnovnih škola ) ali sam ovo postirao ponajviše iz razloga što ti u zadnjih nekoliko mjeseci ( godina ) vrlo često postavljaš ovakve postove vezano na tematiku gore pomenutu …ne želim i nemam potrebu komentirati utjecaj politike na ovu i druge kompanije jer mi to zasigurno ne utječe na moje investicione odluke ..ako će ti biti lakše , evo reći ću , niti jedna stranka nije niti će donijeti bilo šta dobro kompanijama u kojima ima utjecaj …LP
Post Reply