Sarajevo osiguranje dd Sarajevo

panzer
Posts: 12406
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Sarajevo osiguranje dd Sarajevo

Post by panzer »

Pa zar uopšte trguju sa velikim količina oni koji lično posjeduju dionice.
Zna se ko trguje i ko vrti velikim količinama u proteklim mjesecima. To je tako i tako je postavljeno. Prozivali smo fondove što ne trguju ali oni najviše i trguju a pošto niko nije kupio diretno dionice firmi kojima se trguje nego samo dijelove fondova onda može određivati cijenu kako hoće.
slavuj
Posts: 1983
Joined: 19 Sep 2013, 11:29

Re: Sarajevo osiguranje dd Sarajevo

Post by slavuj »

Dvoje novih u NO su:Edina Dizdar i Jović Vladan iz BL.
Prodavac današnjih dionica je sa skrbnika!
savjetnik
Posts: 454
Joined: 11 Jan 2013, 22:43

Re: Sarajevo osiguranje dd Sarajevo

Post by savjetnik »

Evo nekih informacija koje bi mogle biti korisne za dioničare ove kompanije.Ova firma definitivno ide u prodaju i prema informacijama sa kojima raspolažem(rekao sam da prvi ide bosnalijek),nakon Bosnalijeka na prodaju ide Sarajevo-osiguranje.Prema istim informacijama dva regionalna lidera iz oblasti osiguranja su zainteresovani za kupovinu vladinog dijela(jedan poslao pismo namjere).Međutim pored ova dva strana investitora postoje i dva domaća, Hifa group i Prevent.Osnovna razlika u preuzimanju je izgleda cijena po kojoj bi se sve ovo trebalo odvijati.Tako prema istim informacijama agencija za nadzor sve čini kako bi onemogućila ulazak regionalnog lidera,vjerovatno u korist domaćeg kupca.Mislim da ovo neće moći proći iz razloga što ove privatizacije prati međunarodna zajednica MMF I Evropska banka za obnovu i razvoj EBRD.Mislim da su kupci jučerašnjih dionica uradili dobar posao.
montypython
Posts: 4067
Joined: 06 May 2010, 10:52

Re: Sarajevo osiguranje dd Sarajevo

Post by montypython »

savjetnik wrote:Evo nekih informacija koje bi mogle biti korisne za dioničare ove kompanije.Ova firma definitivno ide u prodaju i prema informacijama sa kojima raspolažem(rekao sam da prvi ide bosnalijek),nakon Bosnalijeka na prodaju ide Sarajevo-osiguranje.Prema istim informacijama dva regionalna lidera iz oblasti osiguranja su zainteresovani za kupovinu vladinog dijela(jedan poslao pismo namjere). Međutim pored ova dva strana investitora postoje i dva domaća, Hifa group i Prevent.Osnovna razlika u preuzimanju je izgleda cijena po kojoj bi se sve ovo trebalo odvijati.Tako prema istim informacijama agencija za nadzor sve čini kako bi onemogućila ulazak regionalnog lidera,vjerovatno u korist domaćeg kupca.Mislim da ovo neće moći proći iz razloga što ove privatizacije prati međunarodna zajednica MMF I Evropska banka za obnovu i razvoj EBRD.Mislim da su kupci jučerašnjih dionica uradili dobar posao.
...a prodavci loš da ne kažem katastrofalan.
Što se tiče agencije (pretpostavljam za privatizaciju) koja nešto radi da onemogući ulazak nekog od regionalnih lidera ne znam kako bi mogla išta učiniti ako je prodaja preko berze. Osim ako se ne bavila kriminalnim aktivnostima, zastrašivanjem, lažima i sl. Jedino što bi mogli pokušati je da odrede nisku minimalnu cijenu npr 8-9 KM po dionici, do koje bi "domaći" mogli da dobace sa nadom da će pri kupnji nekako nadjačati strance ako oni pogriješe i daju ponudu blizu minimalne. Bude li minimalna cijena realnija npr iznad 15 što može dovesti do ponuda od 20 ili više KM po dionici mislim da domaći imaju slabe šanse sa npr Triglavom, Adrisom i sličnim koji plivaju u novcu i za koje je bilo koja cijena sitnica. Zašto bi uostalom iko pokušavao da proda jeftinije ako može skuplje pogotovo ako je novac namjenjen stabilizaciji penzionog fonda? Ma šalim se samo sa ovom zadnjom rečenicom, znam zašto bi. A ono što bi trebalo odmah, prije prodaje državnog udjela, učiniti, je da se otpusti direktor koji samo može praviti probleme, a sve godine njegovog direktorovanja, SOSOR umjesto da bude cash cow, nije podijelio ni fening dividende i još mu je opao tržišni udio. Ne znam ko više drži tog lika. Garantujem da koga god bi, čak i da uzmu prvog čovjeka s ulice, postavili umjesto njega, utrostručio bi dobit u roku godinu dvije. Muka mi je pogledati onu njihovu reklamu koja se vuče godinama gdje piše "naše klijente je lako prepoznati" ali je to napisano blijedonarančastom bojom na bijeloj podlozi gdje se tekst praktično ne vidi. I to niko ne primjeti godinama. Dovoljan mi je samo taj detalj da shvatim ko i kakvi vode firmu.
savjetnik
Posts: 454
Joined: 11 Jan 2013, 22:43

Re: Sarajevo osiguranje dd Sarajevo

Post by savjetnik »

Slažem se u potpunosti sa predhodnim komentarom,otprilike to je ono sa čime i ja raspolažem. Nisam mislio na agenciju za privatizaciju već da je Agencija za nadzor osiguranja dala negativno mišljenje o poslovanju u 2015 godini.Ali kao što reče neko na ovom forumu to je vjerovatno pod uticajem nekih lobija kojima nije u interesu da se Sarajevo-osiguranje proda u prvom javnom pozivu ili da se utiče na cijenu kako bi se smanjila od one koju vlada ima namjeru da stavi..
Međutim prema informacijama sa kojima raspolažem cijena koju će vlada tražiti je između 16-17 KM po dionici.Ako ovo bude istina mislim da u igri ostaju samo Triglav i Adris group.Mislim da bih sutra trebao dobiti informaciju dokle je sa ovom prodajom.Meni nije jasno zašto se samo spominje prodaja Bosnalijeka,a Sarajevo-osiguranje i Fabrika duhana Sarajevo niko i NE SPOMINJE.Trebalo bi ovo pitanje malo više forsirati preko sredstava javnog informisanja.
slavuj
Posts: 1983
Joined: 19 Sep 2013, 11:29

Re: Sarajevo osiguranje dd Sarajevo

Post by slavuj »

Prvo o onoj prodaji 0.5procenata dionica juče.Mogući uzrok je najava da će se racuni off shor kompanija u Evropi početi gasiti već u drugom polugodištu.A što se tiče kupaca,čini se da je savjetnik kupio poprilično dok je ovako visoko podigao letvicu cijene.A i ne mora biti tako.Sve ovisi o ovima koji vode računa samo o svojim interesima,ili o interesima ljudi oko sebe!I zato ih ni trenutka ne treba ostavljati uljuljkane u udobne dušeke!Moraju računati i na nas koji nismo s njima!Mislim da su se već pokolebali u svojim nakanama.Čovjek koji ima neke veze sa jednim potencijalnim kupcem kaže da sve ovisi o dubinskom snimanju.Ne vjerujem da će taj mali stanovnik Doboja dobar dio rata,moći svojom pameču išta utjecati na prodaju.Evo,ova iz revizorske kuće ga je elegantno poslala tamo gdje mu je mjesto,kada je ,očito po tuđem nalogu,pokušao da je navede da obori cijenu .Ali u ovoj našoj minder ekonomiji ništa se ne zna do kraja!
Evo sad se sjetih da sam negdje vidio da Halim Zukić raspisuje tender za dionice VGT Osiguranja koje nisu u njegovom vlasništvu!Možda se i on sprema za prodaju,možda baš onom ko kupi Sarajevo osiguranje.Znači da računa na nekog velikog igrača!
panzer
Posts: 12406
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Sarajevo osiguranje dd Sarajevo

Post by panzer »

Ne bih ja licitirao cijenom jer može biti od iznenađujuće niske do poprilično visoke. Sve zavisi od dogovora i pregovora. Ali ako se skupe sve ove vijesti i navodi vidljivo je ima zainteresovanih za sve tri firme ali je isto tako vidljivo da je sve daleko od javnosti. To znači da je "iza kulisa" vrlo dinamično i da se naveliko dogovoraju oko prodaje iako nas ponekad ubjeđuju da to niko neće kupiti.

Što se tiče rada uprave SO, imajući u vidu da su kao državna firma u tržišnoj ekonomiji ostali vodeći po iznosu premije, to je njima super uspjeh što je donekle i tačno. Čak i ako se zanemari vlastiti poslovni sektor, ko zna koliko raznih uticaja na upravu firme naprave stranke koje misle da im je zakonom garantovano "zapišavanje firmi".
montypython
Posts: 4067
Joined: 06 May 2010, 10:52

Re: Sarajevo osiguranje dd Sarajevo

Post by montypython »

panzer wrote: ....Što se tiče rada uprave SO, imajući u vidu da su kao državna firma u tržišnoj ekonomiji ostali vodeći po iznosu premije, to je njima super uspjeh što je donekle i tačno. Čak i ako se zanemari vlastiti poslovni sektor, ko zna koliko raznih uticaja na upravu firme naprave stranke koje misle da im je zakonom garantovano "zapišavanje firmi".
Ne bih dao nimalo kredita niti bio bolećiv prema sadašnjoj upravi. Ne sjećam se da je ikad demantovana plata od 18 hiljada KM direktoru niti ista takva članovima nadz odbora, što je jednom procurilo u medije. Mjesečno, ne godišnje. Ne bih rekao da ti likovi zaslužuju 10 struku platu inžinjera ili ljekara. Ustvari ne zaslužuju ni jednostruku. U vezi toga da su vodeći po iznosu premije možda, ali su izgubili tržišnog udjela za zadnjih nekoliko godina 4% (sa 18 na cca 14) što bi značilo da su i drugi povećavali premiju i to više od njih. Drugo relativno visoka premija ne znači puno bez dobiti. Ne znači u stvari ništa. Ima i Energoinvest 300 miliona prihoda ali ima toliko i rashoda i šta s tim-ništa. Razumijem ja i da je državna firma i da ima tu ograničenja ali da osiguranje sa najvećim tržišnim udjelom nema dividende-nikad, to je neprihvatljivo. Pa jedini smisao osiguranja je da generiše dobit vlasniku. Evo da je tekstilna industrija ili neka druga radno intenzivna pa da kažemo hajde bar zapošljava ljude ali ovo je osiguranje i ako takvo ne donosi dobit a uz to još NASLIJEDILO iz doba bivše države ogroman tržišni udio, u miraz takoreći, onda nemam drugog objašnjenja osim loše uprave. Da je riječ o privatnoj firmi izletio bi taj nakon jedne godine nepodjeljene dobiti i pada tržišnog udjela, pa da je s nebom svezao, zajedno sa svim svojim titulama menadžera decenije, univerzuma i čega već ne. Ostajem pri tvrdnji da firma ima veliku rezervu rasta upravo u dosadašnjem lošem rukovođenju (treba li i pominjati ime firme-brend koje se sada praktično nikako marketinški ne koristi i dr) i da će bilo ko novi u upravi podići dobit za više stotina posto.
montypython
Posts: 4067
Joined: 06 May 2010, 10:52

Re: Sarajevo osiguranje dd Sarajevo

Post by montypython »

I da zaboravih, direktor ima čini mi se 600 tinjak dionica firme koju vodi godinama, pa više ima većina nas koji smo ovdje na forumu, i taj mi podatak govori koliko je zainteresovan za dobro poslovanje.
panzer
Posts: 12406
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Sarajevo osiguranje dd Sarajevo

Post by panzer »

To je razmišljanje budućeg vlasnika. Pošto do sada nije bilo vlasnika(svačije-ničije) onda sam samo samo dao osvrt na dosadašnje uslove i ponašanje uprave.

Uglavnom što prije dođe novi vlasnik, prije će se pokazati koliko firma stvarno vrijedi.

Na primjeru Croatia osiguranja smo vidjeli kako vlasnik postupa prema glavnom direktoru. I u BIH je slična situacija odnosno direktno se obraćaju i kažu "otpuštaj(onoga ko ne valja) ili ćeš biti otpušten".
Post Reply