Bosnalijek

Sabur2
Posts: 1974
Joined: 16 May 2010, 01:30

Re: Bosnalijek

Post by Sabur2 »

@Racio, sad sam siguran da nemaš pojma o čemu pričaš jer lupaš ko Maksim po diviziji.
Uz dužno poštovanje i izvinjenje ovom forumu, gdje je na sreću nivo rasprava daleko od ove moje gornje konstatacije.
ummet
Posts: 343
Joined: 29 Jan 2014, 16:18

Re: Bosnalijek

Post by ummet »

Ne lupa Racio. Zna on vrlo dobro šta piše i zašto to piše. Na ovom forumu se vrlo dobro može ispipati "puls" javnosti koja se bavi ovom problematikom. Fino čovjek kaže kako su se kupovali certifikati i po kojim cijenama. Ličnog sam mišljenja da treba povješati one koji su dopustili ovakvo orgijanje sa certifikatima, investicionim fondovima i društvima za upravljanje fondovima, ali to je samo moje mišljenje. Sve u svemu, na Bosnalijeku će se zaraditi 30-50%. Dionica će otići za oko 15 i to je to. Ko je jamio, jamio.
Racio
Posts: 107
Joined: 14 Mar 2016, 21:57

Re: Bosnalijek

Post by Racio »

ummet wrote:Ne lupa Racio. Zna on vrlo dobro šta piše i zašto to piše. Na ovom forumu se vrlo dobro može ispipati "puls" javnosti koja se bavi ovom problematikom. Fino čovjek kaže kako su se kupovali certifikati i po kojim cijenama. Ličnog sam mišljenja da treba povješati one koji su dopustili ovakvo orgijanje sa certifikatima, investicionim fondovima i društvima za upravljanje fondovima, ali to je samo moje mišljenje. Sve u svemu, na Bosnalijeku će se zaraditi 30-50%. Dionica će otići za oko 15 i to je to. Ko je jamio, jamio.
Ma dobro, pa sama činjenica da to kupuju kompanije kćerke a ne njihovi Head Office, govori da nema ozbiljne namjere razvijati kompaniju nego ostvariti kratkoročni cilj regionalne penetracije a onda i nakon toga, dionicama neka je Bog na pomoći.
Dakle, što god napravili, neće istina biti gore od provedene prodaje za certifikate. Sadašnji rast istina ohrabruje, samo dokle će ga biti, to je to.

Zato mislim da 1. realna startna cijena treba biti veća (cca 18,7 Km ) i 2. vezana za javnu ponudu i za program. :D
slavuj
Posts: 1976
Joined: 19 Sep 2013, 11:29

Re: Bosnalijek

Post by slavuj »

Ovdje ste stvarno sve pomješali.Ma kakve veze ima kupovina dionica za certifikate sa prodajom preostale imovine države!Jer država ,kao vlast,dobro je prošla na certifikatima.Kasnije će se ispostaviti da je sasvim konkretne obaveze preme borcima,uposlenicima,pa i svim građanima kao vlasnicima u vrijeme tzv društvene imovine,očistila skoro bezvrijednim papirima.
A danas ta ista država,ma šta smatrali da podrazumjeva taj pojam,konkretnu imovinu u vlasništbvu poreskih obaveznika,da zanemarimo ovdje male dioničare,prodaje bjelosvjetskim kriminalcima bud zašto!I ne treba biti pametan pa da se to shvati!Treba samo imati volju za to i ne biti dio tih kriminalaca.A Vlada izgleda jeste baš dio toga!
Pa molim vas lijepo,na zadnjoj skupštini Bosnalijeka,za nenaplačena potrašivanja iz Rusije pita dioničar sa nekoliko hiljada dionica a predstavnik Vlade ,koji zastupa 20 posto kapitala,ne pita ništa!Jer tako su mu rekli oni koji su ga poslali!
Ovo je definitivno njveći udar na državu poslije rata!Ne mislim samo na prodaju Bosnalijeka nego i na sve ostale poteze koje vuće ova Vlada!Pa jeste li primjetili da 16 mjeseci nakon sudske presude grupa oko Stanića,prosto se zahebava sa Vladom!Otkazuju skupštinu Feroelejktra jer pada na Veliku subotu.A oni je zakazali,po svoj prilici po uputama onih koji dobro znaju kada je Velika subota!Ko preživi,pričat će!
A to sigurno neće biti ova Vlada!
Key
Posts: 125
Joined: 08 Aug 2013, 10:23

Re: Bosnalijek

Post by Key »

Ovaj forum se očigledno dobro prati... Nakon mog posta SASE je ispravio računanje pokazatelja za Bosnalijek. Sada je sve OK. Čestitam SASE na brzoj reakciji.
BranoH
Posts: 48
Joined: 05 Dec 2013, 14:10

Re: Bosnalijek

Post by BranoH »

Vidim neko je spomenuo pronalazak nove formule ili nesto novo sto bi se patentiralo ...

pa da samo "priupitam" da li iko od Vas zna koliko je potrebno novca da bi se jedan izum-pronalazak-otkrice-formula-patent zastitiila samo u EU i Zemljama okruzenja ?? a da ne govorim koliko je novca potrebno za pronalazak formule...

Samo da bi zastitili nesto u EU potrebno je da preko instituta za intelektuano vlasnistvo u bih uputite zahtijev u Institut u Beč koji ispituje istrazuje odobrava i na kraju zasticuje "patent-formulu-izum" na podruziju EU! samo zahtijev za nove ( ili novootkrivene) farmaceutske proizvode kosta 10.000 starta a od momenta zahtijeva do momenta zastite u EU treba minimalno 2 godine i oko 2 - 2.5 mil KM

.... i ocekivati nesto novo . pfffffffffffffffffffffffff.
savjetnik
Posts: 454
Joined: 11 Jan 2013, 22:43

Re: Bosnalijek

Post by savjetnik »

Već neko vrijeme nisam se nikako oglašavao po pitanju ove kompanije,ali ne bi bilo dobro ne podijeliti neke informacije do kojih sam došao u međuvremenu.Kao prvo vidim da se pojavilo u zadnje vrijeme dosta postaša koji iz raznih razloga pokušavaju da pišu o ovoj kompaniji.Ja sam na svu sreću poslušao savjet svog prijatelja i kupovao Bosnalijek između 10-10,50 KM tako da ću sada samo čekati šta će se dešavati oko najavljene prodaje.Moram da pohvalim post od Key-a koji je po mom mišljenju stručan i ispravan.Ni meni nije svejedno da li će vlada svoj udio prodavati po 15,50 ili po 17,50,iako iskren da vam budem i cijena od 15,50 KM bi mi donijela zaradu oko 50 %.Međutim jedan od osnovnih razloga zbog kojeg sam odlučio da nešto napišem je informacija da ima još jedna kompanija koja je zainteresovana za kupovinu Bosnalijeka,iako bi oni željeli 51%.Međutim prema ovim informacijama jedna od bitnih činjenica je;da li Bosnalijek ima makar jedan proizvod koji izvozi u SAD?.Navodno prema ovim informacijama ako ima neki proizvod koji se izvozi na navedeno tržište oni su spremni da kupe vladin udio.
Racio
Posts: 107
Joined: 14 Mar 2016, 21:57

Re: Bosnalijek

Post by Racio »

BranoH wrote:Vidim neko je spomenuo pronalazak nove formule ili nesto novo sto bi se patentiralo ...

pa da samo "priupitam" da li iko od Vas zna koliko je potrebno novca da bi se jedan izum-pronalazak-otkrice-formula-patent zastitiila samo u EU i Zemljama okruzenja ?? a da ne govorim koliko je novca potrebno za pronalazak formule...

Samo da bi zastitili nesto u EU potrebno je da preko instituta za intelektuano vlasnistvo u bih uputite zahtijev u Institut u Beč koji ispituje istrazuje odobrava i na kraju zasticuje "patent-formulu-izum" na podruziju EU! samo zahtijev za nove ( ili novootkrivene) farmaceutske proizvode kosta 10.000 starta a od momenta zahtijeva do momenta zastite u EU treba minimalno 2 godine i oko 2 - 2.5 mil KM

.... i ocekivati nesto novo . pfffffffffffffffffffffffff.
Ne košta puno zaštita patenta odmah i u startu - kada se Patent prijavi, uz to BiH je kao potpisnica konvencije o zaštiiti intelektualnog vlasništva u svijetu a u okviru organizacije WIPO ( World Intelectual Properties) u povlaštenom statusu u pogledu taksi, kod dosta država u svijetu.
međutim vi miješate 2 stvari:
- Nije skupo novu formulu prijaviti , odnosno prijaviti Patent to je jedan par cipela.
- Drugo je i drugi par cipela, da li će Patent biti prihvaćen, odnosno priznat ( To se zove Grant dodjele - priznanja Patenta).
Svaka država ima i svoje Zakone ali mora poštivati pravila PCT ( Patent Coororation Treaty), koje je kao potpisnica konvencije je već prihvatila i MORA priznati Patent ako su zadovoljena 3 osnovna kriterija za Patentiranje a to je:
1. Patent mora biti APSOLUTNA novost i ona se ispituje od stručnih timova svake države potpisnice konvencije. Neke države su udružene u regionalne saveze poput EPO ( Europska Patentna Organizacija, koja osim članica EU obuhvaća i Tursku).
2. Mora imati inventivni iskorak u odnosu na sve što je u toj oblasti do sada izmišljeno ( u odnosu na trenutno stanje tehnike).
3. Mora biti industrijski primjenjivo.
Tako se Patent za EPO ispituje u Minhenu ( centralizovano za sve zemlje članice) , USA ima svoje , Australija svoje ispitivače itd.
Najviše se vremena troši na ispitivanje pod (1), novost i ispituje da li je već netko nešto slično patentirao ili objavio naučni rad o tome, da li je bilo izloženo na sajmovima, kongresima, objavljeno u knjigama itd, pa tek ako nije bilo nigdje....prva tačka je zadovoljena,

Cijena održavanja patenta raste sa godinama i najskuplje održavanje je zadnjih 5 ( od 20 godina), koliko patentna zaštita važi.
Kada su u pitanju lijekovi, pošto istraživanja novih lijekova traju po desetak godina, patenti za lijekove se mogu produžiti za 5 godina ali tek i u skučaju, kada je patentirani lijek u nekoj državi registrovan i stavljen na tržište.

Ovo je prava istina ali kada se garnt dobije, to znači monopol na svim tržištima gdje je Patent prijavljen.
Nije lako, ali nije nedostižno samo....treba imati ideje i prave ljude za razvoj a onda i dionice rastu.
slavuj
Posts: 1976
Joined: 19 Sep 2013, 11:29

Re: Bosnalijek

Post by slavuj »

Ne mogu ni zamisliti koliko patenata imaju Elektro grupa Jajce,Lipa Travnik ili Komunalno Jablanica!
pojmanemam
Posts: 15
Joined: 18 Jan 2016, 15:38

Re: Bosnalijek

Post by pojmanemam »

Sva je to super i vasa nadanja da ce se zaraditi nekih 50% i bla bla ali kupca nema i kupca nece biti. Nemam nikakve insajderske informacije vec ko ce to doci u drzavu koja je leglo korupcije kupiti manjinski udio u korumpiranom bosnalijeku. Znaci smijesno! Prodaju ga vec 7 ili 8 godina a ovaj forum se upalio kao da je ovo prvi pokusaj. Kupca nema! Eto..pozdravljam
Post Reply