montypython wrote:Racio wrote:Sabur2 wrote:Kako rekoste Bosnalijek je generička firma. Kao i svaka slična izbacuje na tržište one proizvode koji joj mogu donijeti dobar prodajni efekat.......
Jedini koji govori o tome da će Bosnalijek kupiti generička kompanija si ti. Niko i ne zna ko su ponuđači, jedino ti prvo nagađaš da bi to mogla biti i generička kompanija i onda lamentiraš nad tužnom posljedicom svog nagađanja. Praktično raspravljaš sam sa sobom. Pa onda opet nelogičnost, ti sam procjeniš Bosnalijek kao generičku komaniju
a onda onda nje očekuješ da otkriva molekule što rade isključivo kompanije čiji istraživački laboratoriji vrijede kao pet Bosnalijeka. Investitore i dioničare
zanima poslovanje firme, prihod promet i dividenda, što se njih tiče može proizvoditi i stočno gnojivo, ako mi donosi dobit/dividendu meni je super. Koga briga hoće li ih kupiti generička ili kakva druga kompanija ako plati cijenu sigurno zna zašto. Dionice Bosnalijeka se prodaju za pišljivih 10-15 miliona eura a ti si nezadovoljan što nema molekulu i patent od milijardu dolara. Ne može firma koja vrijedi čitava 70 miliona eura imati u vlasništvu proizvod koji vrijedi milijardu, govorimo o elementarnoj logici ovdje.
Da ima, ne bi se ovo prodavalo za 15 miliona nego za dvije milijarde.
Vidiš ovo boldirano, ti upravo govoriš ono što sam i ja rekao, samo ti gledaš stanje sada ispod nogu a ja pokušavam pogledati preko tarabe malo dalje.
Ne može Bosnalijek imati vrijednost dionica kakvu bi mi svi željeli a nema ni jednog razvojnog projekta. Ne treba Bosnalijek imati svoje razvojne laboratorije, toga u svijetu ima na hiljade, kao i generičkih kompanija.
Ali, nije moguće da od rata pa na ovamo nitko od struke u Bosnalijeku, nije imao ni jednu pametnu ideju ili prozvod koji bi se istraživao kao novi.
To je brale do ljudi a ne tehnologije.
Upravo si rekao istinu, ne može firma koja čitava vrijedi 70 miliona , imati u vlasništvu proizvod koji vrijedi milijardu.
Ja upravo želim reći da je sa dobrim patentom, idejom koja je potvrđena u malome negdje u laboratoriju za male pare, mogao i Bosnalijek prodati licencu velikima ( kao Pliva svoju ideju npr), a tada veliki potroše 200 miliona i naprave lijek koji vrijedi nekoliko milijardi: E, je li sad jasno kako bi dionice bile veće nekoliko puta. prodajim licence za nešto novo a ne da to novo dovede do kraja Bosnalijek, pa ja znam da ne može i nema resurse za to.
Sada ispada da ja tražim alibi da dionice budu manje, to je glupost, ja objašnjavam kako su mogle i mogu biti veće, da imaju upravu koja zna ulagati u razvoj i okupljati pametne kadrove, jer sve je do ljudi. TO JA Pišem.
Pa kada bih htjeo da dionice padaju, opravdavao bih pisanje pojedinaca koji najavljuju nekakva tužilaštva istrage, kriminal i koji time direktno ili indirektno sami doprinose NISKOM REJTINGU I KOTIZACIJI dionica Bosnalijeka, pa se onda kao čudimo, kako to da je niska dionica a kompanija više vrijedi. Pa više vrijedi jedan pametan lijek, nego 10 Bosnalijeka, to i sam tvrdiš, znači da je u tome kvaka a ne u zidovima, opremi i meraji oko njih i ostajem pri tome, da tamo treba doći uprava koja stvara klimu razvoja i istraživanja a ne stalnih sukoba i generisanja problema, pa tko će to ozbiljan kupovati takve dionice, nego kokošari piljari i mešetari, koji ne znaju osmisliti razvoj u ozbiljnoj farmaceutskoj kompaniji.
Ovakvom politikom, Bosnalijek može imati rast samo zato što je domaća kompanija ( dok mu konkurencija ISTIH PROIZVODA - poput takvih u ZADI i Farmaviti i drugima a sve su sada "DOMAĆE", ne pojede tržište) a u njega će investirati samo druga farmaceutska kompanija a nikako netko tko proizvodi gnjivo ( pa makar tamo bilo više profita).
Ostajem pri tome da jedino što može privući ozbiljnog investitora jeste ozbiljan razvoj i perspektiva razvoja ili bar iniciranje razvoj u nekim projektima a dugoročno gledano, sada te perspektive nema,
ovaj dobar rezultat samo trenutno znači: da je domaća konkurencija -TRENUTNO lošija od Bosnalijeka.
Na dalje tvrdnje da Bosnalijek ima zokruženu proizvodnju sirovine su neistina jer sve sirovine Bosnalijek uvozi, koju to proizvodi sam, dakle nema zaokružen proces proizvodnje a dosta toga samo i on blistira i pakuje iz gotovih vreća lijekova. Dosta je toga i iz Indije.
I konačno, ako se npr. na BiH tržiše uputi netko poput CIPLA Bombay, koja pravi promet lijekova od 8 milijardi godišnje a već je prisutna na još 2 kontinenta i u EU, ima 3-4 puta ( dakle ne % nego puta jeftinije SVE lijekove Bosnalijeka , ali i ostalih proizvođača u BiH) i ako se odluči kupiti Bosnalijek, šta mislite da će uraditi i čije lijekove prodavati i to cijeloj regiji a ne samo u BiH?
Ja vjerujem svoje a za to joj trebaju samo uređaji za pakiranje koje ima u Bosnalijeku, 65 ljudi ukupno i jedna zgrada u krugu , ostalo mogu i prodati.
Koliko će tada i u kratkom roku, vrijediti dionice Bosnalijeka?
Zato kažem, treba gledati malo dalje.....a to zavisi samo od uprave i po tome
ni prošla ništa nije napravila a izgleda ni ova i ako ih treba zbog nečega kritikovati, to je zbog izostanka razvoja i kroz razvoj, bježanja od konkurencije, stvaranja novih trišta i naravno komecijalnog rasta,
e tada bi i dionice rasle. Dakle za nas nije važno TKO upravlja i je li to Haden,Alvogen, Cipla ili neko četvrti nego - KAKO upravlja i koliko razvija kompniju da bi ista rasla ali ne samo i uvijek u istom asortimanu nego rasla kroz razvoj i novih proizvoda.