Bosnalijek

panzer
Posts: 12372
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Bosnalijek

Post by panzer »

21 milion KM gotovine na kraju perioda?? Ove dionice vrijede puno više od trenutne cijene i ako ne bude više zainteresovanih za kupovinu državnog udjela onda stvarno nema smisla.
insider
Posts: 971
Joined: 15 May 2012, 15:17

Re: Bosnalijek

Post by insider »

Eto objavljeni su podaci, svi ih vide pa vidjet cemo kako ce se to reflektovati na cijenu na berzi.

Usput, i FDS je pun keša (prodaja Unisa) pa opet nista.

Uskoro cemo sve znati.....
Sabur2
Posts: 1974
Joined: 16 May 2010, 01:30

Re: Bosnalijek

Post by Sabur2 »

17 miliona neto priliv gotovine pravi razliku u odnosu na lanjski izvještaj.
Šta se pod tim smatra?
Inače izvještaj jako dobar kako mi se čini, a prilično nepovoljan za namještanje niže cijene. Sad se opet razne teorije ruše ili sklapaju.
Treba paziti na ovo. Trenutno samo u robi, sirovinama i materijalu imaju 20 miliona vrijednosti, plus 21 keša.
212 miliona vrijednosti aktive. Ispravite me ako nešto pogrešno tumačim, ali ispada da na jednu dionicu trenutno otpada bar 27 maraka vrijednosti aktive.
Bojim se da će se firma prodavati sa punim skladištima i sa punim računom, samo pod cijenu nekretnina.
To je kao da prodaješ auto, a u gepeku ostala torba keša.
panzer
Posts: 12372
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Bosnalijek

Post by panzer »

To je sad do kupca odnosno kupaca, ako je određena cijena od 15,5 KM onda se niko od velikih ne treba žaliti što nije kupio nešto što vrijedi puno više. Ako kupi trenutni vlasnik onda će valjda nekad i mali dioničari dobijati dividendu što znači da im se isplati držati poziciju.
Racio
Posts: 107
Joined: 14 Mar 2016, 21:57

Re: Bosnalijek

Post by Racio »

slavuj wrote:Vi gospodine Racio stvarno nemate pojma o čemu mi pišemo a još manje znate o onome o čemu Vi pišete!I bilo b pristojno da se prvo obavijestite o nečemu pa da onda dijelite savjete o istom.
Mi koji ,kako Vi kažete pišemo protiv najvećeg dioničara isključivo i samo zbog toga što je od kada je počeo prikupljati te dionice pa do danas,sve radio suprotno zakonu.Oko njega,tog največeg dioničara Bosnalijeka ma ko on bio,a ni do danas ne znamo zvanično ko je ,okupio se sav ološ sa Sarajevske berze.I svi zajedno su obezbjeđujući fiksnu cijenu kroz isplatu dijela vrijednosti dionice mimo berze,sakupili tih 30 posto.A kako to nije bilo dovoljno za legalan ulazak u krug fabrike,ušli su tamo pomoću pajsera.Prije toga su potkupili sve koji su trebali da ih u tome spriječe!Predsjednik Komisije za vrijednosne papire je to sve legalizovao i za nagradu dobio mjesto direktora IT sektora za svoga sina!Meni su ,recimo,uskratili pravo da glasam na njihovoj skupštini ,mada sam imao isti papir od banke skrbnika kao i čovjek koji je izabran u NO!A poslije toga pa sve do danas,dionicu drže pod kontrolom preko povelikog broja dionica kod više učesnika u trgovanju,pomoću dogovorenih transakcija!Sve to,i još što šta drugo,istražuje i nadlešno tužilaštvo!
A ovo sam ja ponovio najmanje deset puta na ovom forumu i u medijima, a onda se ponovo pojavi neko ko me opet pita zašto sam eto protiv najvećeg dioničara.
Meni stvarno nije jasno zašto ja to Vama pišem!
Razumijem ja što želite reći, razumijem i vašu frustraciju ako ste u nečemu onemogućeni ali ponavljam to je najvećem dioničaru omogućio Zakon, ne kažem da je to pravedno a da li je Zakonitio pogotovo nisam meritoran tvrditi.
Samo želim reći da kao mali i vrlo sitni dioničar i ja imam interes da sve štima tamo ali bih želio, isto tako da se o kompaniji piše afirmativno, kako bi te dionice rasle a ne, zbog negativnih konotacija padale. Nakon one puste priče o prethodnoj upravi , bez obzira da li tu ima istine ili ne, nije čudo da su dionice padale, pa i motivacija radnika i menadžmenta koji je tamo ostao i dobro je da ukupn rezultat nije padao.
Racio
Posts: 107
Joined: 14 Mar 2016, 21:57

Re: Bosnalijek

Post by Racio »

panzer wrote:To je sad do kupca odnosno kupaca, ako je određena cijena od 15,5 KM onda se niko od velikih ne treba žaliti što nije kupio nešto što vrijedi puno više. Ako kupi trenutni vlasnik onda će valjda nekad i mali dioničari dobijati dividendu što znači da im se isplati držati poziciju.
Nekako je i moje razmišljanje slično ali ne vjerujem da su samo izvještaji ti koji opredjeljuju berzu.
Gdje su tu novi proizvodi i za FDS a Bosnalijek pogotovo, pa njihov portfelj lijekova je star 50 godina i ja o tome dosta toga razumijem.
Oni su klasična generička kompanija sa popisom lijekova kakav su u novoj fabrici lijekova ZADI u Lukavcu nastali su prije par godina i nmalo po broju lijekova ne zaostaju za Bosnalijekom.
Ono što velike kompanije, posebno farmaceutske traže to su inovativni /novi lijekovi koji su pod patentnom zaštitom i koji omogućavaju monopol na tržištu, zahvaljujući upravo patentima a to Bosnalijek nema.
Zato nije neka sreća ako dionice Bosnalijeka kupuje druga generička kompanija kao što je on sam, ma koliko velika bila, jer će se desiti kao i sa Plivom u Zagrebu, pretvorit će Bosnalijek u klasično svoje skladište sa vlastitim lijekovima, Bosnalijekove izvući sa tržišta i samo preuzeti tržište BiH, jer i ta generička kompanija ima samo i iste ili nešto malo šire palete lijekova koje već ima i Bosnalijek i sa kojim je prisutan na tržištu.
Znači da je Bosnalijek jedna od hiljadu generičkih firmi u svijetu a stalno niču nove, koji rade decenijama poznate lijekove. Nikoga ne zanimaju zidovi i travnjaci u smislu nekretnina, nego razvoj i potencijali kompanije u pogledu stvaranja novih proizvoda a toga tamo koliko se vidi nema. Šta je to Bosnalijek novo stvorio u zadnjih 15 ili 20 godina. Mislim da mi u puno stvari pušemo na hladno i ne razumijemo meritum problema. Tako ako ih netko i kupi, ma koliko veliki bio, ako ne bude investirao u nove proizvode i razvoj, nama kao dioničarima neće biti ništa bolje.
Sabur2
Posts: 1974
Joined: 16 May 2010, 01:30

Re: Bosnalijek

Post by Sabur2 »

Gospodine @Racio, zbog načina na koji pišete stiče se dojam da vam je potpuno svejedno kakav je rezultat poslovanja na nas dioničare, već vas pogađa što se kritikuje i opanjkava največi dioničar.
A dionica pada ne zbog našeg piskaranja na forumu (kad bi barem forum tako moćan bio), već upravo zbog nezakonitog ponašanja najvećeg dioničara i njegovih saučesnika iz vlasti i berze.
Dakle, ako je vaš interes bolja cijena dionice, morali bi shvatiti da je nećete imati dok god su zakoni samo prazno slovo na papiru, gdje na kraju važi samo onaj jedan primordialni - zakon jačeg.
Sabur2
Posts: 1974
Joined: 16 May 2010, 01:30

Re: Bosnalijek

Post by Sabur2 »

Kako rekoste Bosnalijek je generička firma. Kao i svaka slična izbacuje na tržište one proizvode koji joj mogu donijeti dobar prodajni efekat. Nezaštićenim genericima sirovine su dostupne sa više izvora. Dakle, Bosnalijek stalno izbacuje nove generičke proizvode. Oni su uglavnom niže cijene od "originalnog" lijeka.
Ne znam da li vam je poznato da je razvoj nove molekule, istraživanje i dovođenje do pacijenta u današnje vrijeme proces koji je rezervisan samo za najbogatije, jer se troškovi na kraju pišu sa devet ili desetocifrenim iznosima. U to se danas malo ko upušta jer je rizik od neuspjeha znatan, tako da to mogu podnijeti samo oni koji - mogu.
Pacijent će piti lijekove koje im ljekar propiše, ali najviše vole one na koje su se već navikli.
Dalje, Bosnalijek ima zaokruženu proizvodnju od raw sirovine do gotovog proizvoda.
ZADA je samo pakirnica već gotovih formi lijekova, bez tabletiranja, kapsuliranja, granuliranja, izrade otpina i ostalih tehnoloških faza koje čine jednu pravu fabriku.
Kupac Bosnalijeka dakle dobija kompletan tehnološki proces, XY kapaciteta, koji već ima uhodan lanac prodaje i svoje brendove.
Uostalom, matematika sve kaže, pa pogledajte taj finansijski izvještaj i recite da to ne vrijedi 25 maraka po dionici?
panzer
Posts: 12372
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Bosnalijek

Post by panzer »

Ipak, meni je i dalje zanimljivo da ima ove ponude. I kod Bosnalijeka i kod FDSa. I nisu to male količine na prodaji.
Sabur2
Posts: 1974
Joined: 16 May 2010, 01:30

Re: Bosnalijek

Post by Sabur2 »

Znaš kako se kaže: ili su to ljudi koji znaju više od mene, ili su neobavješteni. :)
Post Reply