Sabur2 wrote:Racio wrote:Pa gdje je tu logika, znači da netko tko ima kako kažete 40 % kontrole, na svaku marku uludo bačenu, bacio je i svojih 40 pfeninga. Ima li to logike, tko bi to sebi sam radio i koji je tu ćar.
Zamjena teza: uložili su 30-40 feninga da upravljaju jednom markom. Dalje se automatski ruši sva Vaša logika.
Racio wrote:
Naime, ako ne možeš / nemogu upravljati, meni je svejedno bio tamo Haden, Marko , Luka ili Alija iz Tuzlafarma, važno je da ima razvoja i drugo ne manje važno, dosta ima vezanih porodica i zaposlenih a tamo nije bilo masovnih otpuštanja i kad je došao Haden a ni ranije od njega.
Dakle stavri su ipak malo drugačije i očito nekoga izvana u Bosnalijeku zanima perspektiva i mogućnost razvoja a ne trenutni interesi a to bi svim dioničarima ili svakoj dionici trebalo pogodovati. Ne možemo stalno stvarati negativnu klimu i očekivati rast dionica eto tu mi ima nelogičnosti ovdje. Razvoj i potencijal razvoja je izgleda osnovni motiv potencijalnih kupaca, samo koji razvoj to je pitanje koje vrijedi elaborisati.
Osnovni motiv svakog kupca dionice, od mene pa do Hadena, jeste povrat uloženog kapitala i zarada, i to u što kraćem roku.
Ako nema dividende, povrata na uloženo, a uz to nema ni rasta cijene dionice iako se profit reinvestira, gdje je tu interes mene kao ulagača?
Faktički sam bacio pare.
Nije zamjena teza ne trebamo mi oko toga voditi polemiku, pa ako je Zakon to omogućio, vi trebate mijenjati Zakon a ne pisati postove protiv sadašnjg najvećeg dioničara, nekako mi je to logika. Istovremeno očekujete i sa pravom tražite rast dionica ali negativnom medijskom kampanjom samo ćete je obarati. Zato kažem da ste u stalnoj kontradikciji svojih interesa ako ste dioničar.
Slažem se sa vama da je osnovni motiv svakog dioničara od vas pa do Hadena, povrat uloženog kapitala i zarada, ali zar mislite da vi to ili Hadem MORATE ostvariti i da nema rizika na berzi, malo sutra. Kakva je situacija u BiH ne bi se čudio da sve dionice dožive potop u skorom roku, pa čak da propadnu i neke berze.
Šta mislite Slavuju, pa propadaju banke giganti u New Yorku a da jedan mali Bosnalijek može i mora održati nivo vrijednosti dionice kakav bi netko htjeo u njemu ili izvan njega. Vlada prodaje jer nema od tih dionica ništa , izuzev da je mogla voditi indirektno aktivnu politiku održavanja nivoa zaposlenih. Ali... gdje su to poluge aktive podrške privredi pa da se od FDS-a, Bosnalijeka i drugih traži da budu u rangu sa sličnim kompanijama u uređenim državama.
Pa imamo li ambijent za bolje ?, u svijetu je rast od 2 % bogovski rast a mi se razbacujemo zahtjevima za rastom od 10 %.
Ja ako imam dionice a nisam saglasan ili siguran sa vlasnicima firme, prodao bi dionice na berzi i rješio se glavobolje, drugog nema.
Nekada treba sačekati upravo da kriza prođe i prodati dionice kad krene bolja situacija a nekada na vrijeme prodati, dakle suvereno možete raspolagati svojim dionica i sami ste odgovorni jeste li ih kupili i zaradili ili prodali i zaradili, rizik je uvijek na vama kao vlasniku.