Bosnalijek

one
Posts: 1763
Joined: 03 Jul 2012, 12:30

Re: Bosnalijek

Post by one »

sad se vidi da zifovi nikakve svrhe nemaju
Sabur2
Posts: 1974
Joined: 16 May 2010, 01:30

Re: Bosnalijek

Post by Sabur2 »

Evo ja sad razmisljam o kupovini, jer imam nešto keša na leru kojeg sam namijenio za zamjenu auta i sređivanje puta ispred vikendice, pa me zaista strah. Shvatam da imam potpuno nepovjerenje u ulaganje čak i na relativno siguran dobitak.
To je stanje koje je stvoreno svim ovim malverzacijama i odsustvu reakcija nadzora.
Jesu li baš to htjeli postići, ili je to nuspojava, to nisam siguran.

Nego da opet upitam, mada možda mogu naći i na netu, ali lakše je ako to objasni neko ko već zna: kako ide prodaja putem aukcije?
Unos naloga pa prodaja najboljoj ponudi, ili unos naloga pa nadbidavanje prije prodaje?
marep1976
Posts: 41
Joined: 19 Sep 2012, 10:51

Re: Bosnalijek

Post by marep1976 »

I ja odlučio da dokupim...pa da vidimo šta če da bude.
proleter
Posts: 1631
Joined: 14 Sep 2012, 13:45

Re: Bosnalijek

Post by proleter »

one
Posts: 1763
Joined: 03 Jul 2012, 12:30

Re: Bosnalijek

Post by one »

proleter wrote:Evo oglasili se "zvaničnici" :
http://www.akta.ba/bs/Vijest/kapital/pr ... ciju/63608
ta prica moze proci mozda kod bosnalijeka ali gdje je logika za fds .razlika izmedju knjigovodstvene i cijene na berzi je 350%
Sabur2
Posts: 1974
Joined: 16 May 2010, 01:30

Re: Bosnalijek

Post by Sabur2 »

montypython wrote: Mnogo je kombinacija u zavisnosti ko ovo kupi ali praktično svaka bio to Haden ili neko drugi vodi porastu tržišne cijene. Ako dođe do okrupnjavanja vlasništva čak i bez porasta tržišne cijene, veća je mogućnost podjele (veće) dividende a što će opet dovesti do porasta cijene. Ako ne dođe do okrupnjavanja odmah moraće pretendenti dokupljivati na tržištu. Malim dioničarima odgovara skoro svaka opcija osim statusa quo.
Pa ima i jedna loša opcija: da ovaj paket kupi ponuđač koji je u tajnoj vezi sa Hadenom, ali se ta veza ne vidi i nedokaziva je.
Onda će udruženo vladati sudbinama dioničara bez obaveze da raspisuju tender.
Otud možda i ovaj strah od ulaganja, jer tad će se dionica vjerovatno srozati još niže.
montypython
Posts: 4050
Joined: 06 May 2010, 10:52

Re: Bosnalijek

Post by montypython »

Ništa nije nemoguće. Ali neće drugi potencijalni kupci ( a rečeno je da ih ima četvoro-dosad) samo stajati i gledati. Dakle prvo to treba kupiti tj ponuditi više od ostalih. Drugo ako je ta povezana firma značajno manja od Bosnalijeka teško će dokazati odakle joj novac odnosno 25-30 miliona. A čak i da tako nešto uspije to je ipak neka vrsta okrupnjavanja a time i veća mogućnost podjele dividende. A ako su ostali ponuđači veći od Bosnalijeka ( a sumnjam da nije bar jedan) šta će mu uopšte ikakvi dealovi sa Hadenom, muljanja i tajna partnerstva, to veći igrači (oni s parama) ne rade, previše imaju za izgubiti to je samo za domaće golje.
montypython
Posts: 4050
Joined: 06 May 2010, 10:52

Re: Bosnalijek

Post by montypython »

A ima i još nešto. Sasvim logično vlasnik će se mnogo više domaćinski ponašati prema firmi koju je platio skuplje nego kad je do dionica došao budzašto. Ko god ovo kupi ima veliku mogućnost da redovnim poslovanjem dođe do velikog profita sasvim legalno i bez oštećivanja malih dioničara tako da ne razumijem tu potrebu za stalnim muljanjem i balansiranjem po rubu rizikujući zatvor bez velike potrebe. Valjda se je bar nešto naučilo iz slučaja Arslanagić.
BranoH
Posts: 48
Joined: 05 Dec 2013, 14:10

Re: Bosnalijek

Post by BranoH »

Kao sto.neko rece haj budi pametan pa skontaj dal dokupiti koju dionicu...

Ali opet mislim haden je "legalnim"putem svoje dionice platio 27mil i dodavanje "pod stolom" prelazi 30 mil...

Ako su tad nasli te pare ne vidim razlog zasto neb sada uzeli i ovih 19 i onda dokupili 2-3% berzom il tenderom...

Ne vjerujem da ce se haden tako lako predati..
A nadam se da ce dionica otici bar iznad 14 na berzi
slavuj
Posts: 1976
Joined: 19 Sep 2013, 11:29

Re: Bosnalijek

Post by slavuj »

Ova varijanta koju je spomenuo sabur2 je moguća,naravno kao najgora,ali je i dosta riskantna za oba učesnika u tom tajnom partnerstvu!
Prva i najvažnija mana Hadena kao mladoženje je istraga koja se vodi oko teškog manipulisanja tržištem prilikom kupovine ovih dionica u njegovom vlasništvu.Postoje i osnovi sumnje da se radilo o velikom pranju para!Zbog toga što je njen izhod neizvjestan navodno je od preuzimanja Hadena a potom i cijelog Bosnalijeka odustao i njihov partner koji je gore već bio instalirao svog čovjeka .Jer šta raditi ako tužilaštvo prije podizanja optužnice zatraži mjeru zaštite kojom bi se blokirala sva prava na osnovu dionica u vlasništvu Hadena,zbog osnovane sumnje da su stečene krivičnim djelom!U tom slučaju je najveći dioničar onaj ko kupi ove vladine dionice..A ako je taj neko ko ne može raspisati tender pa da prikupi dovoljno za upravljanje,jednostavno zato što nema para,može imati sasvim ozbiljan problem sa drugim koji može to podnijeti!
Ma koliko mi bili pesimisti prema radu tužilaštva,veće pare se ne rizikuju!Jer,činjenica je da ta istraga sada stoji,ipak nije završena!
Sa druge strane opet ta nedovršena istraga može biti i motiv za kupovinu onome ko zakljući da bi mogla biti donešena mjera zaštite do kraja procesa!
Znači,moglo bi se sa prikupljenih 40 posto dionica suvereno upravljati prilično dugo,jer kod nas i jednostavniji sudski procesi traju po pet godina!
Naravno,sa 30 procenata vlasništva mogu upravljati samo oni koji su zajedno sa premijerom učili prva slova ,bar u istoj školi!
I još samo koju riješ o ovom saopštenju Berze.Niko,ama baš niko,u raspravama oko prodaje dionica BSNL u vlasništvu VLade,nije se protivio prodaji preko SASE.U ostalom,svaka izjava može se naći na internetu!
Ali oni sami znaju sebe najbolje pa su počeli da se brane i od nepostojećih napada.A najdrskija i beskrajno bezobrazna je njihova tvrdnja kako su oni čuvali najnižu cijeniu!A kako se onda ne zapitaju kako to da je Vlada odlučila da traži minimalno pedeset posto više od cijene koju su eto sačuvali vjerni čuvari.Nije im to baš dokaz nekog povjerenja!
Post Reply