Fabrika duhana Sarajevo

exat
Posts: 46
Joined: 01 May 2015, 11:20

Re: Fabrika duhana Sarajevo

Post by exat »

to je sve vec obavljeno. Slomljen je otpor direktora, pokusao je nesto al odustao je. Sad je sam sebi rekao bolje ista nego nista.dobit ce nesto sto nije core i to ce platiti al za malo ispod cijene i miran je. A kako on sa sobom vuce i radnike to znaci da su i oni mirni.
Sada se samo gleda tko ce uzeti. Tko je podoban MMFu i vladi.
panzer
Posts: 12405
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Fabrika duhana Sarajevo

Post by panzer »

mendo wrote:da je to neki drugi biznis, bi rekao, da nema šanse, da će se nekoj od 4 ili 5 ogromnih globalnih stranih kompanija dati baviti sa razprodavanjem svih ostalih (po njih sasvim nebitnih) udjela... ali sa obzirom na ovom forumu već više puta spomenute trendove na globalnome tržištu duvana, ipak mislim, da postoji znatna šansa, da se pojavi barem netko od njh (na žalost ne mogu procjeniti vjerovatnoće....

Zahvaljujem ti na odgovoru jer i meni sve vuče na to da bi kao najbolja opcija za početak bilo preuzimanje od strane nekih globalnih investicionih fondova. Ovih par godina oni su bili najviše spominjani u preuzimanju telekoma u regiji ali i ostalih državnih firmi mimo telekoma.

Oni imaju finansijski kapacitet da preuzmu FDS a imaju i tu vrstu strategije kod preuzimanja, odnosno da idu na restrukturiranje firme pa tek onda da vide šta sa njom da urade. U ovom slučaju, oni mogu kupiti, "finansijski isčistiti" tj za sva raspoloživa finansijska sredstva koja nisu potrebna za poslovanje isplatiti kroz dividendu a onda ići, ili na uspostavljanje sistema tipa Adris gdje se duhanska industrija stavlja kao podfirma u odnosu na krovnu firmu kako bi se posebno mogla prodati, ili ići na formiranje dvije firme tj FDS i ostalo.
I u jednom i u drugom slučaju, fond bi mogao izvući solidan povrat samo od isplate dividende a dodatno zaraditi od prodaje duhanskog biznisa pravom kupcu dok bi mu prodaja ostalih ulaganja mogla biti kao bonus zarada u nekom dužem periodu.
one
Posts: 1775
Joined: 03 Jul 2012, 12:30

Re: Fabrika duhana Sarajevo

Post by one »

da bi privukli takve fondove potreban je kvalitetan javni i globavni poziv u medijima a to se jos ne desava,u suprotnom taj bi fond mogao biti slican hadenu sa domacim seoskim varalicama.
panzer
Posts: 12405
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Fabrika duhana Sarajevo

Post by panzer »

Ne vjerujem da strani inv. fondovi ne prate vijesti i ne znaju da se ovdje nešto planira prodavati jer npr. u ovom slučaju imaju priliku dobro zaraditi.

Sve predhodno navedeno za ino fondove može vrijediti i za domaću grupu ulagača jer vlada može reći ako neko treba zaraditi na preprodaji FDSa zašto ne bi bili "naši". Zašto neki npr Huso invest koji je "školu" naučio u UPIjeveov prodavnici na romaniji a početni kapital stekao pljačkom jednoj od prodavnica u kojoj je bio poslovođa početkom 92. godine ne bio kupio FDS i preprodao uz dobru zaradu.

Ja sumnjam da naši "investi" imaju 120 miliona KM na kamari pa da im vlada proda kako bi svi bili zadovoljni (mada nakon Imamovićeve ponude za Agrokomerc više nisam siguran). A tu cifru kupac mora imati. Ako ponuda za prodaju bude otvorena a mora biti bez ograničenja onda je logičnije da se pojavi neki strani fond koji može pripremiti između 60 i 70 miliona Eura (a ne mora ih potrošiti ako ne uspije skupiti više od 65 % vlasništva) i da očekuje povrat do 100 miliona eura nakon što sve pojedinačno rasproda.
Te cifre su njihov kalibar posla.
Shahab
Posts: 666
Joined: 26 Apr 2015, 21:49

Re: Fabrika duhana Sarajevo

Post by Shahab »

FDS je mrtvac bez budućnosti ukoliko ih ne preuzme ozbiljna međunarodna kompanija. Kakva je budućnost kompanije koja ne može da izađe izvan granica bošnjačkih kantona i koja svoju alternativu vidi u ulaganju u propale domaće banke i nepostojeće tržište nekretnina u Sarajevu. Nažalost šanse za ulazak ozbiljne međunarodne kompanije su nikakve, a realna opcija su SDA tajkuni povezani sa menadžmentom. To je onda definitivan kraj FDS.
nika
Posts: 27
Joined: 27 Jan 2014, 22:57

Re: Fabrika duhana Sarajevo

Post by nika »

Ne može se sve gledati kao crno ili bijelo, širok je spektar boja. Ova je firma u 136 godina postojanja imala i uspone i padove, pa je i pored svega opstala. Tržište Bosne i Hercegovine, daleko od toga da je uređeno, nije zanemarljivo ali nije ni dovoljno za sve koji robu plasiraju. Stoga, borba je svakodnevna, ali postoje i druga tržišta gdje FDS već ima svoj udjel i nastavlja se širiti. Optimista sam, za šta imam i razlog, a ovaj period biće samo jedna od brojnih tačaka na istorijskoj krivulji postojanja FDS-a.
panzer
Posts: 12405
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Fabrika duhana Sarajevo

Post by panzer »

Po svemu sudeći ovo je propast. Nema od ove firme više ništa. Evo 2000 komada na prodaji a oni sigurno znaju nešto. I ja mislim svoje rasprodati.

Valjal" ovako?


P.s. A može biti samo prodaja radi kupovine bosnalijekovih dionica pošto će one prve u prodaju i na njima se ranije može uhvatiti određeni rast.
exat
Posts: 46
Joined: 01 May 2015, 11:20

Re: Fabrika duhana Sarajevo

Post by exat »

al zasto bi znali. Nitko ne zna jel netko drugi sprema ponudu cak i da je savjetnik onog prvog kupca, a taj njegiv recimk odustao ili netko treci cetvrti upravo radi na ponudi.
Evo ja isto imam 1900 dionica i nesto znam al znam samo da se ne zna ni kupac jos ni cijena. Zapravo se nista ne zna osim da bi drzava prodala a to zna svatko tko cita novine.
Puno puta sam se uvjerio do sada da se do zadnjih dana prije prodaje nekim dionicama trgovalo i na 30% vrijednosti i onda u tjedan dva explodiraju i na puta 3-5. To naravno nije bilo na bosanskoj burzi. Evo primjer crnogorske elektroprivrede, mogla se kupiti na 1euro skoro mjesec dana prije pa onda se prodala cini mi se na 8.5.
one
Posts: 1775
Joined: 03 Jul 2012, 12:30

Re: Fabrika duhana Sarajevo

Post by one »

Saziva se vanredna Skupština društva “FDS” d.d. Sarajevo za 28. 03. 2016. godine (ponedjeljak) sa početkom u 12,00 sati, u prostorijama društva u Sarajevu, ulica Pofalička 5
Za skupštinu je predviđen slijedeći Dnevni red:
1. Izbor radnih tijela
2. Donošenje odluke o imenovanju v.d. članova NO ispred državnog kapitala
Izvor, dnevne novine “Oslobođenje” od 12.03.2016. godine
panzer
Posts: 12405
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Fabrika duhana Sarajevo

Post by panzer »

Ja ne znam šta smo propustili. Neka mi neko objasni

Vlasnik vrijednosnih papira FDS DD SARAJEVO sa ranijim učešćem u vlasništvu od 33.33% do 50% nad vrijednosnim papirima s pravom glasa emitenta UNIS D.D. SARAJEVO, smanjio je procentualno vlasništvo koje sad iznosi manje od 5% dionica s pravom glasa.


Kad je dogovoreno, kad je urađena transakcija, koja je cijena, šta će sa dobijenim parama i ostalo?
Post Reply