Vlada FBiH
Re: Vlada FBiH
Ono što sam znao od samog početka,a vezano za namjeru vlade da proda udjele koje ima u fabrici duhana Sarajevo,Bosnalijeku i Sarajevo-osiguranju potvrdilo se tačnim da u svim ovim kompanijama u prosjeku ima viška 40% zaposlenih.E, to je ono što je ovdje GLAVNI problem i jedan od najvećih razloga što se sindikati u ovim kompanijama trude da ove prodaje ospore ili što je moguće duže razvuku.Međutim na sreću nas dioničara koji smo dali svoj novac za razliku od većine direktora (čast izuzecima) i radnika za kupovinu ovih dionica što je MMF jasno dao vladi do znanja dok se ove reforme tj.prodaje ne sprovedu nema novog aranžmana.Nakon ovih saznanja vlade daje nalog inspekciskim službama da pojačaju nadzor i da je što je moguće više donesu para u buđet.Samo se bojim jednoga ,a to je kad budemo dobili finansiske izvještaje od ovih kompanija koji su prema mojim saznanjima poražavajući osim u Bosnalijeku koji je izgleda zadržao dobit na prošlogodišnjem nivou.Treba dobro pratiti ove izvještaje koji će svima nama biti pokazatelj stanja na tržištu kapitala.
savjetnik wrote:Samo se bojim jednoga ,a to je kad budemo dobili finansiske izvještaje od ovih kompanija koji su prema mojim saznanjima poražavajući osim u Bosnalijeku koji je izgleda zadržao dobit na prošlogodišnjem nivou.Treba dobro pratiti ove izvještaje koji će svima nama biti pokazatelj stanja na tržištu kapitala.
Pa ne može se očekivati ništa dobro. Ni od FDS ni od Sarajevo osiguranja. To se već zna,trend poslovanja je negativan i ako to nije razlog da se ubrza prodaja, onda neka se ide odmah na likvidaciju jer će sami prije ili kasnije doći do tog.
Rezultati poslovanja pojedinih društava,posebno onih koja nemaju većinskog privatnog vlasnika,kod nas u ovom trenutku ni blizu ne ukazuju na profitabilnost istih!Oni,ti rezultati bi trebali biti samo signal agencijama koje trebaju da istražuju kriminal,i ništa više!Pored neopravdano skupih nabavki,prevelikih rabata distributerima,prevelikog broja uposlenih,uglavnom neproduktivnih rođaka onih koje čine razne usluge menadžmentima sa raznih pozicija u vlasti,u ovom trenutku tu je još i namjera da se firme prikažu što lošijim ,u interesu potencijalnih kupaca!
fabrika duhana Sarajevo ,porušena do temelja,samo sa sačuvanim mašinama,vrijedi najmanje 100 km po dionici.Tržište koje bi ona trebalo da snabdjeva,također ima svoju vrijednost!Tomu svemu ztreba dodati sve ostalo što FDS posjeduje.
I to ću ja sigurno dokazati ako me ovi na to prisile.Potpuno isti slučaj je i sa Bosnalijekom i Sarajevo osiguranjem! Sindikat ni u jednom od ovih društava ne bori se protiv prodaje radi bojazni od otpuštanja,nego pod pritiskom menadžmenta!Jer direktora Sarajevo osiguranja ili recimo Solane Tuzla,davno bi s noge na nogu ,istjerao svaki vlasnik,osim potpuno kriminalizirane vlade i još većih kriminalaca u Društvima za upravljanje fondovima.
Po logici,neću plačati nikoga ako mi ne donosi profit!Takoje i sa ostalim društvima!
fabrika duhana Sarajevo ,porušena do temelja,samo sa sačuvanim mašinama,vrijedi najmanje 100 km po dionici.Tržište koje bi ona trebalo da snabdjeva,također ima svoju vrijednost!Tomu svemu ztreba dodati sve ostalo što FDS posjeduje.
I to ću ja sigurno dokazati ako me ovi na to prisile.Potpuno isti slučaj je i sa Bosnalijekom i Sarajevo osiguranjem! Sindikat ni u jednom od ovih društava ne bori se protiv prodaje radi bojazni od otpuštanja,nego pod pritiskom menadžmenta!Jer direktora Sarajevo osiguranja ili recimo Solane Tuzla,davno bi s noge na nogu ,istjerao svaki vlasnik,osim potpuno kriminalizirane vlade i još većih kriminalaca u Društvima za upravljanje fondovima.
Po logici,neću plačati nikoga ako mi ne donosi profit!Takoje i sa ostalim društvima!
Sve je u ovom postu jasno i precizno dijagnosticirano u smislu razloga propadanja i dekadencije kompanija u kojima manjinski udio državnog vlasništva služi kao skupštinski legitimitet za negativne i koruptivne procese. Međutim ja osim privatizacije ne vidim drugog načina za rješenje ovog rebusa i spetljaja političkog i privrednog kriminala koji se ostvaruje puten "državnog vlasništva". Vjerovatan epilog privatizacije bit će prodaja ispod cijene jer su takav i spoljašnji i unutrašnji ambijent, ali suština jeste u činjenici da ne postoje unutrašnje snage da spriječe takav razvoj događaja, a da je alternativa status quo što je hiljadu puta gore.slavuj wrote:Rezultati poslovanja pojedinih društava,posebno onih koja nemaju većinskog privatnog vlasnika,kod nas u ovom trenutku ni blizu ne ukazuju na profitabilnost istih!Oni,ti rezultati bi trebali biti samo signal agencijama koje trebaju da istražuju kriminal,i ništa više!Pored neopravdano skupih nabavki,prevelikih rabata distributerima,prevelikog broja uposlenih,uglavnom neproduktivnih rođaka onih koje čine razne usluge menadžmentima sa raznih pozicija u vlasti,u ovom trenutku tu je još i namjera da se firme prikažu što lošijim ,u interesu potencijalnih kupaca!
danasnja sjednica vlade:
Planirano je i izjašnjenje o informaciji Službe za zajedničke poslove organa i tijela Federacije BiH o stambenom fondu prijašnjeg Federalnog ministarstva odbrane, o izvještaju JP Ceste Federacije BiH d.o.o. Sarajevo o utrošku sredstava za službu „Pomoć-informacije“ (SPI) na javnim cestama u Federaciji BiH za 2015. godinu, te o Izvještaju o realizaciji Programa rada s planom privatizacije za 2015. godinu Agencije za privatizaciju u FBiH.
Planirano je i izjašnjenje o informaciji Službe za zajedničke poslove organa i tijela Federacije BiH o stambenom fondu prijašnjeg Federalnog ministarstva odbrane, o izvještaju JP Ceste Federacije BiH d.o.o. Sarajevo o utrošku sredstava za službu „Pomoć-informacije“ (SPI) na javnim cestama u Federaciji BiH za 2015. godinu, te o Izvještaju o realizaciji Programa rada s planom privatizacije za 2015. godinu Agencije za privatizaciju u FBiH.
Sredstva ostvarena prodajom poduzeća iz nadležnosti APF-a i kantonalnih agencija, sa izuzetkom dijela sredstava namijenjenih za finansiranje APF-a i kantonalnih agencija, na koja su saglasnost dale nadležne vlade, idu u poseban fond Razvojne banke Federacije BiH. Sredstvima ostvarenim u procesu privatizacije iz nadležnosti kantonalnih agencija upravljaju kantonalne vlade. Razvojna banka FBiH će utvrditi namjenu ovih sredstava, s tim da se 20 posto koristi za sanaciju i osiguranje osnovnog kapitala u Fondu MIO.
Vlada je izgubila momentum i ušla u standardnu kolotečfinu imenovanja i demagogije. Tek sada slijedi potop jer novca nema ni za održavanje minimalnog praga preživljavanja.
U pravu si.
Npr. sam cirkus oko imenovanja direktora Energoinvesta, pa zatim zadnji slučaj sa JPAC gdje je Bučo (ekscesan slučaj u SDA kadroviranju - kvalifikovan i sa referencama) nabijen nogom u guzicu, da bi na njegovo mjesto došao neki menadžer prodaje robe široke potrošnje, govori da je na sceni u stvari nova varijanta predizborne kampanje. I ova pantljičara sa Radončićem je samo dio te kampanje.
SDA mora sačuvati pozicije u opštinama, ali i koaliciju.
Pa će onda ovakvim potezima pokušati da ogadi SBB kao stranku tamo gdje može, a da spriječi da taj SBB skupi sebi poene tamo gdje bi realno mogao. Naravno sve u vlastitom interesu, nevezano za posljedice po građane i privredu.
Izbori se definitivno moraju objediniti jer mi svake druge godine imamo ovakva ponašanja stranaka kao životinja pred parenje, a onda još godinu gubimo na formiranje vlasti. Od 4 godine, samo jedna godina bude iskorištena za rad (ako i toliko).
I samo da se ogradim, ne navijam ni za jedno od politčkih stranaka. Samo mogu podržavati kvalitetnog pojedinca.
Npr. sam cirkus oko imenovanja direktora Energoinvesta, pa zatim zadnji slučaj sa JPAC gdje je Bučo (ekscesan slučaj u SDA kadroviranju - kvalifikovan i sa referencama) nabijen nogom u guzicu, da bi na njegovo mjesto došao neki menadžer prodaje robe široke potrošnje, govori da je na sceni u stvari nova varijanta predizborne kampanje. I ova pantljičara sa Radončićem je samo dio te kampanje.
SDA mora sačuvati pozicije u opštinama, ali i koaliciju.
Pa će onda ovakvim potezima pokušati da ogadi SBB kao stranku tamo gdje može, a da spriječi da taj SBB skupi sebi poene tamo gdje bi realno mogao. Naravno sve u vlastitom interesu, nevezano za posljedice po građane i privredu.
Izbori se definitivno moraju objediniti jer mi svake druge godine imamo ovakva ponašanja stranaka kao životinja pred parenje, a onda još godinu gubimo na formiranje vlasti. Od 4 godine, samo jedna godina bude iskorištena za rad (ako i toliko).
I samo da se ogradim, ne navijam ni za jedno od politčkih stranaka. Samo mogu podržavati kvalitetnog pojedinca.
A možda hoće da nas iznenade, sad se pripremaju u potaji.
Ovdje ide onaj smajli sa isplaženim jezikom.
Ovdje ide onaj smajli sa isplaženim jezikom.
polovina marta je a jos nista konkretno.mozda cekaju vrijeme godisnjih da to urade.