Bosnalijek

pojmanemam
Posts: 15
Joined: 18 Jan 2016, 15:38

Re: Bosnalijek

Post by pojmanemam »

Ma nema prodaje manjinskog dijela Bosnalijeka nikome jer on nikome nije interesantnan. Eto to je sve sto imam da kazem i nemam nikakvu informaciju ni od koga niti sam blizak ikome, samo znam da nema dovoljnih budala medju ozbiljnim investitorima koji bi preplatili za neku bezveze firmicu iz Bosne i Hercegovine ciji je godisnji promet 50 miliona eura. Ne mogu cak ni da vjerujem da je 372 strane ovog foruma potroseno na jednu ovako bezveznu firmu.

Sve najave tzv. prodaje su pusta nadanja. A oko tih otkaza IDa, ako je tako znaci da je era E.A. i konacno zavrsena, a firma i onako i dalje stoji i tapka u istom onom mjetu u kojem ju je E.A. ostavio. Isti promet isti profit vec godinama. U najmanju ruku lose. Steta, mogla je biti perjanica SASEa i BH ekonomije.
slavuj
Posts: 1976
Joined: 19 Sep 2013, 11:29

Re: Bosnalijek

Post by slavuj »

Upravo tako,mislim na drugu riječ u prvom redu!Otprilike na nivou onih iz Federalne agencije za privatizaciju!
Ovaj moj prijatelj kojem sam uputio pitanja oko otkaza,na žalist,nije mi se javio!Ne znam jesu li se desili.A ako jesu,onda to nema nikakve veze sa erom E.A.Tog Lazarevića nije doveo on,nego pajseraši.A druga osoba je također njihova,ali je navodno odbila skratiti proceduru ispitivanja novih proizvoda,iz čisto profesionalnih razloga!A što se tiče prodaje, moguće je da do nje i neće doći .To nam je obečao još premijer Nikšić,kada je iskrcavao autobus iz Konjica pred kapijom Bosnalijeka!A to je i bio cilj hadenizacije,u koju je na žalost bio upregnut i parlament FBiH.A to pitanje,ko će kupiti nekih 20 posto firme ako u njoj upravlja vlasnik samo 30 posto,postavio sam ja do sada javno bar stotinu puta!Prvi put nekom Nikšićevom savjetniku kada sam predlagao da neka od firmi pod kontrolom Vlade kupi onih 8 posto od IFC,kad su ih ,u dogovoru sa Hrkaćem,pustili u prodaju!I eto posla za tužilaštvo!A vrlo je moguć isti scenarij i u FDS,bar što se tiće ovih autobusa.Naime,nakon pet mjeseci,privoljeli su još jednog Novaliće da dođe u Sarajevo.Za početak kao kandidat za člana NO FDS!Nemaju mašte da bar smisle neki novi način!Slijede svog koalicijonog partnera iz prethodne Vlade!Naravno sve je ovo u sveri spekulacija,ali je vrlo moguće!
A kupca ne bi bilo teško naći,ako bi neko bio zainteresiran da ga traži.Jer onaj ko kupi od Libije i Vlade,platiti će Hadenu koliko on hoće,a ne koliko Haden traži!
Na žalost ovaj Čovićev vd Agencije,u cjelosti se drži HDZ izreke nakon skupštine:Odlično,ništa nije prošlo!
montypython
Posts: 4050
Joined: 06 May 2010, 10:52

Re: Bosnalijek

Post by montypython »

pojmanemam wrote:Ma nema prodaje manjinskog dijela Bosnalijeka nikome jer on nikome nije interesantnan. Eto to je sve sto imam da kazem i nemam nikakvu informaciju ni od koga niti sam blizak ikome, samo znam da nema dovoljnih budala medju ozbiljnim investitorima koji bi preplatili za neku bezveze firmicu iz Bosne i Hercegovine ciji je godisnji promet 50 miliona eura. Ne mogu cak ni da vjerujem da je 372 strane ovog foruma potroseno na jednu ovako bezveznu firmu.

Sve najave tzv. prodaje su pusta nadanja. A oko tih otkaza IDa, ako je tako znaci da je era E.A. i konacno zavrsena, a firma i onako i dalje stoji i tapka u istom onom mjetu u kojem ju je E.A. ostavio. Isti promet isti profit vec godinama. U najmanju ruku lose. Steta, mogla je biti perjanica SASEa i BH ekonomije.
Ne mogu se nikako složiti sa gornjim navodima. Pogotovo sa onim da neće biti prodaje jer Bosnalijek nikome nije interesantan. To jednostavno zasad ne znamo. Mnogo je nagađanja a nikako da se jednom pusti u tu prodaju pa da vidimo je li interesantan ili nije. Dalje, ne vidim neki argument u tvrdnji koja bi to trebala da podupre da "nema budala među ozbiljnim investitorima koji bi preplatili za neku bezveze firmicu iz Bosne i Hercegovine čiji je godišnji promet 50 miliona eura." Prvo, šta znači "preplatili" kad ne znamo cijenu. Je li "preplatili" 12 po dionici, ili 18 ili 22? Drugo zašto bi bila glupost investirati u firmu iz BiH čiji je promet 50 miliona eura? I zašto je bezvezna? Je li što je iz BIH? Pa sve su ostale na Sase iz BiH a glavnina ih ima i manji promet od 50 miliona Eura? Kakve veze ima apsolutna cifra prometa sa kvalitetom investicije? Možeš imati promet milijardu eura a da firma ne vrijedi pet para. I obrnuto. Još jedna kontradikcija: u jednom dijelu posta je Bosnalijek bezvezna firmica itd a na kraju se kaže "mogla je biti perjanica...". Pa onaj koji bi je eventualno preuzeo vjerovatno bi to uradio sa mišlju da posluje drukčije, bolje i sl nego do tada. Odnosno učinio bi to upravo da napravi "perjanicu". Nije tačan čak ni podatak da je profit isti već godinama. Nije da nešto cijenim ovu sadašnju ekipu, prvenstveno zbog načina preuzimanja onih 29%, netransparentnosti i sl, ali profit od 10 miliona je veći od najvećeg u doba Arslanagića što je bilo mislim 8 miliona i to samo jednom. Zato mi i nije jasno kad već kažeš da ti nije jasno zašto je 372 stranice potrošeno na jednu tako bezveznu firmu i sam dodaješ nove stranice na tu temu a bez ikakvih novih činjenica.
proleter
Posts: 1631
Joined: 14 Sep 2012, 13:45

Re: Bosnalijek

Post by proleter »

Čovjek je dobro rekao suštinu, ko će uzeti manjinski dio pa se naduravati sa ovim mračnjacima iz tkz. Hadena. Jedino ako bi taj nazovi Haden (ko zna o kome ili čemu se ovdje radi), prodao istovremeno sa Vladom FBiH i tim Libijcima, pa da dođe na nekih 60%.
Pošto znamo kakva je situacija u Libiji (ne zna se čiji je u čijoj) i ko u stvari predstavlja taj famozni Fond, šanse za ovo su ravne 0. Sve ostalo je šuplja.
Ja lijepo govorio zažaliće oni koji ne prodaju po 14 KM, ali...mrzim kada pišem jesam li vam govorio.
montypython
Posts: 4050
Joined: 06 May 2010, 10:52

Re: Bosnalijek

Post by montypython »

proleter wrote:Čovjek je dobro rekao suštinu, ko će uzeti manjinski dio pa se naduravati sa ovim mračnjacima iz tkz. Hadena. Jedino ako bi taj nazovi Haden (ko zna o kome ili čemu se ovdje radi), prodao istovremeno sa Vladom FBiH i tim Libijcima, pa da dođe na nekih 60%.
Pošto znamo kakva je situacija u Libiji (ne zna se čiji je u čijoj) i ko u stvari predstavlja taj famozni Fond, šanse za ovo su ravne 0. Sve ostalo je šuplja.
Ja lijepo govorio zažaliće oni koji ne prodaju po 14 KM, ali...mrzim kada pišem jesam li vam govorio.
Nije on ni pomenuo naduravanje sa Hadenom nego je argument bio da je to firmica iz BIH sa prometom od 50 m. Ako zaintereovanih ima onda mu svakako nije problem ovo preuzeti jer Haden ima samo 29% a Libijci ako se ne varam 8%. Ostaje dakle velika količina u igri čak ako je koji postotak kupljeni od "skrbnika". S druge strane onaj ko je stvarno zainteresovan može i od Hadena i Libijaca kupiti njihove dionice ako "ne želi naduravanje". Ako je to firmica koja ne vrijedi onda će mu oni prodati jer šta će njima dionice "firmice koja ne vrijedi". S druge strane ako oni baš i ne prodaju tako lako onda možda firma i vrijedi mnogo više nego se pokušava stvoriti utisak. Prava je istina da mi ne znamo ima li interesenata a pošto ne znamo, tj ne znamo da li ih ima, ne možemo znati ni da ih nema. Znam samo da bi ih sigurno bilo kad bi se Vlada potrudila. Sve ostalo, o Hadenu, Arslanagićima Vladi i sl je davno rečeno i to više puta i ne bih se ponavljao. Meni lično s obzirom da vidim kako stvari stoje s vladavinom prava ovdje, nije više ni važno ko je vlasnik. Ko god dobro posluje i dijeli dividendu dobar mi je pa bio i crni đavo, ko god ne dijeli dividendu ne valja mi.
pojmanemam
Posts: 15
Joined: 18 Jan 2016, 15:38

Re: Bosnalijek

Post by pojmanemam »

U principu ono sto ja govorim je da nema nista od toga. Neko ce doci ovdje da se zafrkava sa nasom administracijom i da kupuje firmu koja zavisi od iscjepkane kantonalne prodaje sa 10 razlicitih malih trzista i sl. Naime nema rasta, taj porast profita sa 8 na 10 pa ce opet ici na 8 pa na 10 pa na 12 mozda ali sve u svemu slabo je to jer trzisna pozicija bosnalijeka nigdje ne jaca a to se vidi po ravnoj prodaji, uz to vjerujem da prodaju kolicinski vishe ali po nizim cijenama. Par pozitivnih stvari, ova linija nova Lizobacta, te nova linija Royal Jellya, ali opet ne znamo u kojoj je to mjeri profitabilno a u kojoj nije, nesto se radi, nije da se nista ne radi, ali prodaje dionica nece biti prema mom misljenju, ne vidim potencijal za investitora koji bi to opravdao. Eto nek me neko uvjeri drugacije, ali finansijski pokazatelji u zadnjih nekoliko godina su otprilike identicni, ukratko tanko. Budimo realni. I na kraju krajeva i nije lose ovako, isplacuju dividendu, imamo jos uvijek firmu koju mozem nazvati nasom, a ima pismene proizvode i zivotari u tom svom nekom okruzenju, ali zivotari bolje od same drzave meni se cini...da li moze bolje, ne znam, trziste i regulative su surovi i zahtijevni, tako da je ovo mozda i neki maksimum u ovim okolnostima..Drzava ako zeli da proda ima berzu pa nek prodaje vala, ne znam sta vishe pametuju ili se boje da priznaju da je berza (na prostorima cijele bivse juge) tu onako...bez ikakve stvarne funkcije
slavuj
Posts: 1976
Joined: 19 Sep 2013, 11:29

Re: Bosnalijek

Post by slavuj »

Jedino s čim se mogu složiti iz prethodnog posta je tik pod kojim čovjek piše.Pošteno!A meni je pun kufer rasprava sa onima koji stvarno pojma nemaju.Ako moram demantirati vd direktora Agencije za privatizaciju,onda nije čudo što i većina drugih pojma nema.
I ovaj je zapravo samo potvrda mojih tvrdnji da se ovdje svi,ama baš svi,trude da prikažu bezvrijednim ono što namjeravamo prodati.Neki iz svojih istorijskih razloga,neki po sistemu,ja nemam kravu,a komšija ima pa nek i njegova crkne,a neki opet da bi stvorili uslove da oni ili neko njihov to kupi.Nadaju se da će neko popušiti ovu njihovu šuplju priću o vrijednosti kompanija!Samo da vas kratko podsjetim:Alvogen je nudio oko 20 km po dionici,a Arslanagić je morao dobro podmazati da tadašnji premijer ne promjeni odluku o prodaji,u kojoj su bili i neki tenderski uslovi koje Alvogen nije namjeravao prihvatiti!Naime,na berzi nema dodatnik uslobva!!I baš ta cijena i ta odluka tadašnje Vlade je mjera koju ova Vlada mora poštovati!Možda i ne bude niko zainteresiran,ali Vlada mora poštovati tu cijenu!Pa poslije vidjet će mo!
HANS
Posts: 183
Joined: 06 Dec 2012, 22:59

Re: Bosnalijek

Post by HANS »

Ko jebe ove jebivjetre ,Bosnalijek vrijedi puno više nego što je danas cijena a najbolji primjer je Vispak kako danas posluje a gdje je nekad bio.Sa budalama koji procjenjuju vrijednost firme a koja se godinama pljačka neću da polemišem zato im ponavljam da odjebu sa ovoga foruma.
slavuj
Posts: 1976
Joined: 19 Sep 2013, 11:29

Re: Bosnalijek

Post by slavuj »

Gore krenuli u ozbiljnu reorganizaciju,smjenjeno nekoliko direktora,ostaju samo dvojica-trojica.Neka velika promjena je na vidiku.Ima li neko ovdje da o tome više zna!Da ne prozivam,ali sve se odvija u pravcu koji sam ja svojevremeno raspravljao sa nekima sa foruma.Pa bujrum.A možemo i sačekati rasplet!
slavuj
Posts: 1976
Joined: 19 Sep 2013, 11:29

Re: Bosnalijek

Post by slavuj »

Pošto mi se niko nije pridružio sa novim informacijama,evo da rekapituliram:
Smijenjena su tri izvršna direktora i četiri direktora sektora.Imena ovdje i nisu bitna.Jedino zbog onih koji ovo smatraju kraj Arslanagićeve ere,treba istaći da su svi smjenjeni vatrene pristaše pajseraša.Neki su do zadnjeg dana držali pajsere u laticama a neki su došli puno kasnije na širom otvorena vrata.Ovo ne bi trebalo ni biti loše,svaka promjena je dobro došla,kad se radi o ljudima kojima je jedina referensa da znaju rukovati pajserom!
Čudi me samo kako među smjenjenima nije onaj za koga mi se činilo da sam ga vidio kako svojevremeno preko Žući pokušava doći do Bosnalijeka!
Pa on im je samo inateći se samnom potrošio desetine hiljada na kamate i advokate!
No i neće biti posebnog efekta ,ukoliko neka od ovim mjesta ne budu jednostavno dokinuta!
I ostaje još da vidimo koga će ukloniti iz NO da bi oslobodili mjesta za one iz kombija iz Gradačca,koji već čeka pred kapijom!
Post Reply